Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne ciasto z dyni i kaszy jaglanej

Kiedy pierwszy raz zrobiłam ciasto z kaszy jaglanej, od razu wiedziałam, że w kolejnym roku zrobię je z surową dynią, kiedy tylko zaowocują. No po prostu od razu wiedziałam, miałam zaklepane w głowie, zafiksowane i już. Chciałam się wyrobić na Festiwal Dyni u Bei, ale tu już mi zbrakło organizacji.
Do tego ciasta potrzebna jest bardzo soczysta dynia - wybrałam oczywiście Muscat de Provence, również ze względu na jej pyszny smak. Ja osobiście nie lubię pomarańczowych dyń olbrzymich, wolę odmiany dyń o zielonej skórce, pozbawione tego dziwnego "dyniowego" posmaku. I tak zrobiłam ciasto dla wielbicieli dyń, ciasto zdrowe, bez glutenu, bez jajek i bez nabiału - idealne, a na dodatek bardzo smaczne! :) I ten złocisty kolor!

bezglutenowe ciasto z dyni i kaszy jaglanej, ciasto bez jajek bez mleka bez glutenu, gluten free millet pumpkin cake 

Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej - przepis własny

350 g surowej kaszy jaglanej
1,2 kg surowej bardzo soczystej dyni (np. prowansalskiej muszkatołowej)
1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
1 kopiata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do grzańca
szczypta zmielonych goździków
2 łyżki oliwy
po garści rodzynek, żurawiny i pokrojonych suszonych moreli
1/4-1/2 szklanki miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
pół szklanki soku pomarańczowego

Dynię obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt sucha można ją podlać jeszcze sokiem pomarańczowym, żeby kasza była dokładnie i intensywnie zamoczona. Próbując ciasta, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie, pamiętajcie, że dynia w czasie pieczenia uwalnia jeszcze słodycz.
Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. I tutaj ta sama uwaga co zawsze: form silikonowych, teflonowych lub ceramicznych nie trzeba wykładać papierem, ale że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc te trzeba koniecznie. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąc z formy.
Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo inaczej może się rozpadać.

ciasto z dyni i kaszy jaglanej, dyniowe ciasto z kaszy jaglanej, dietetyczne ciasto, millet cake, pumkin millet pie, gluten free eggless cake, dietetyczne ciasto z kaszy jagalnej i dyni

Żałuję tylko, że przy krojeniu wyżarłam większość moreli, bo w cieście przydałoby się ich więcej ;) Dynia muszkatołowa ma świetny owocowy smak, który cudnie gra z bakaliami i cynamonem. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i absolutnie zdrowe, a takie cuda, rzadko się zdarzają :D

ciasto z dyni i kaszy jaglanej, ciasto z kaszy jaglanej, dietetyczne ciasto, ciasto dyniowe bezglutenowe, bezglutenowe ciasto bez jajek, dietetyczne ciasto dyniowe bez mleka, millet pumkin cake, glutenfree pumkin cake, eggless glutenfree millet cake 

Smacznego!

wtorek, 05 listopada 2013, pinkcake
Komentarze
Gość: ktosik22, *.165.enf.pl
2013/11/05 08:42:14
a czy tej kaszy nie czuc ze jest surowa ?:P:P ona jest taka sucha ?:P
-
2013/11/05 09:04:05
Zazwyczaj kasza przed ugotowaniem jest surowa :D
Ktosiku, przecież tutaj piecze się kaszę przez półtorej godziny w soczystej masie -po tym procesie ona już na pewno nie jest surowa, tylko ugotowana w dyni. Jest miękka i sprężysta - absolutnie nie sucha.
-
2013/11/05 10:03:18
Uwielbiam kaszę jaglaną z dynią, więc takie ciasto zjadłabym chyba na raz ;-D Pycha!
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/11/05 16:31:06
Zamiast przyprawy do grzańca mogę sypnąć przyprawę do piernika?
-
2013/11/05 17:18:03
Wygląda naprawdę wyjątkowo, chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem. Pozdrawiam :)
-
Gość: ardas, *.futuroexito.pl
2013/11/05 20:40:52
Często robię to ciasto z oryginalnego przepisu. Także z różnymi dodatkami. Taka wersja dyniowa będzie ciekawą odmianą szczególnie, że nie miałem sensownego pomysłu na wykorzystanie kilku dyń które udały się na działce :D
-
2013/11/06 07:32:41
Pomysłowe ciasto Gosiu! Podoba mi się. :)
Przypomina mi w konsystencji tartę ryżową, którą kiedyś robiłam. Ciekawi mnie ciasto z kaszy jaglanej.
Pozdrowienia:)
-
Gość: Agata, *.europe.hp.net
2013/11/06 10:19:10
To ciasto jest doskonałe!!! Nie miałam soku więc dałam mleko kokosowe i w ramach poglebieni smaku kokosa dorzucilam wiorki :-) Cudo! Moja Młoda wcina aż się Jej uszy trzęsą a z jaglanką nie zawsze Jej po drodze ;-)
-
2013/11/06 13:44:11
Klott, oczywiście. Wedle Twojego uznania i smaku :)

Agato, świetny pomysł! Cieszę się, że Wam się spodobało :)

Beato, Pastelle, Ardas, Majanko - bardzo Wam dziękuję za miłe słowa i serdecznie polecam ciasto :)*
-
Gość: Patii, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/07 10:28:58
Wow! Niesamowite! To jest chyba najbardziej niezwykłe ciasto, jakie kiedykolwiek widziałam! :-)
-
Gość: Kostka, *.net.upcbroadband.cz
2013/11/08 21:00:09
Wypróbuję na pewno! Polecam wariacje z kaszą jaglaną, bo po upieczeniu jest taka niesamowita w smaku... Już nie pamiętam dokładnie smaku twarogu czy sernika, ale coś podobnego się z niej uwalnia :)
-
2013/11/08 21:20:46
Dzięki, Patii! Bardzo polecam :)

Kostko, wiem, dlatego robiłam z niej "sernik" ;)
pinkcake.blox.pl/2013/03/Sernik-bez-sera-jaglany-weganski.html
-
Gość: Kostka, *.net.upcbroadband.cz
2013/11/09 16:23:55
Wyszło bajecznie pyszne - u mnie dyniowo-jabłkowe (choć bez bakalii i słodzika, bo zapomniałam dodać :) - ciasto! W dodatku ten przepis zmotywował mnie do przetestowania już 4 rodzaju dyni w tym roku - jak ja mogłam wcześniej bez niej żyć?? Jest mniam do kwadratu!
Co do sernika z kaszy jaglanej to wciąż leży u mnie w zakładkach, bo to kulinarne wyzwanie dla zaawansowanych...ale po tych wypiekach... mam ochotę zaryzykować :)
-
Gość: circir, 93.175.84.*
2013/11/10 00:05:28
super! do wyprobowania w najblizszych dniach, w wersji jablkowej bylo smaczne wiec z dynia nie moze byc inaczej :)
-
2013/11/10 06:52:13
dziękują za inspiracje, wczoraj zakupiłam dynie więc dzisiaj coś takiego zrobię, niestety nie wiem jakiego rodzaju dynia mam chyba jakaś zwykła :(
-
Gość: MOnia, 62.87.186.*
2013/11/10 11:26:18
Cos niesamowitego! NIe bardzo wierzyłam, że to się moze udać, ale ciasto wyszło cudowne! CUDOWNE!!! Zwarte, wilgotne i bardzo aromatyczne. Nie mozemy cytryusów, więc dolałam soku jabłkowego. Bardzo dziękuje za przepis!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/11/10 15:21:13
Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam!
-
2013/11/10 20:41:55
Kostko, bardzo się cieszę, że smakowało :) Ja też ogromnie polubiłam ten owoc.

Circir, dobra dynia - dobre ciasto :)

Zofio, ja lubię każdą, tylko nie tą zwykłą ;P Czy masz podobną do którejś z tego zdjęcia?

Moniko, bardzo mi miło to słyszeć, że tak Wam smakowało! Pozdrawiam:)

Mojamałakuchnio, takie właśnie jest!
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/11/12 18:05:35
Czy po ataku bólu z podejrzeniem kamieni żółciowych, można bezkarnie obżerać się tym zdrowym wypiekiem-:) ?
-
2013/11/12 18:52:56
Jeżeli zrezygnujesz z bakalii, to powinno się nadać. Z tym, że przez 3 pierwsze dni powinny być tylko kleiki i gotowane owoce, najlepiej przetarte ;)
-
Gość: has, *.play-internet.pl
2013/11/15 14:04:39
czy sok może być z kartonu czy powinien być ze świeżych pomarańczy?
-
2013/11/15 21:04:21
Może być. Albo jabłkowy. A może być też inny płyn np.: mleko owsiane, migdałowe lub kokosowe.
-
2013/11/26 11:42:16
Ty mnie już niczym nie zaskoczysz :) Wygląda fantastycznie i aż mnie skręca,żeby posiadać własne dynie.....
-
Gość: has, *.play-internet.pl
2013/11/26 14:26:10
@pinkcake, dzięki za odpowiedź :)
-
2013/11/26 15:47:17
Beatko, to wielką przykrość mi robisz. Nie mam po co żyć, skoro już nie mogę Cię niczym zaskoczyć! Będę żyć nadzieją, że jeszcze kiedyś mi się uda :P
-
2013/11/28 09:01:59
Uwielbiam kaszę jaglaną, ale w takij postaci jeszcze się z nią nie spotkałam. dynie też liubie, więc postanowiłam zaryzykować i ciasto wyszło rewelacyjne! delikatne, soczyste i co ważne niskokaloryczne. Dziękuję!
-
2013/12/02 13:11:20
Bardzo się cieszę! Nam też bardzo smakowało:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/09 19:25:34
Smaczne ale rozpadziocha totalna.... Piekłam 2,5 h a konsystencja przypomina ryż na mleku z jabłkami....
-
2013/12/09 20:49:57
U, to szkoda. Tzn że kasza musiała być za sucha, trzeba ją porządnie zmoczyć sokiem, jeśli brakuje tego wyciekającego z dyni.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/10 08:56:18
Trafiłam tutaj bo mój wnuczek okazał się alergikiem. Ciasto jaglane jest super, na razie tylko ja i dziadek zachwycilismy się nim, wnuczek, mam nadzieję, polubi je w Święta.
Ja mam pytanie - czy tego keksika można zamrozić?
Dziękuję za cały Pani blog, dla mnie cenny :)
-
2013/12/10 09:06:55
Wydaje mi się, że tak. Tak jak większość ciast :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Hermia, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/08/09 12:17:53
a tej dyni ma być 1,2kg już startego miąszu?
-
2014/08/09 14:06:17
Tak, ale możesz zważyć kawałek w całości przed ścieraniem :)
-
Gość: ella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 13:35:27
ciacho już w piekarniku, tylko teraz mi się nasunęło: na jakich oczkach zetrzeć dynię? Na jarzynowych czy tych do zcierania na "plajdę"? Mam nadzieję, że się uda, starłam na drobych jarzynowych, ale dynia była mało soczysta więc dałam więcej soku.
Pozdrawiam
-
2014/09/17 09:12:10
Ja też trę na drobnych jarzynowych.
-
Gość: Michalina, 109.197.38.*
2014/09/30 18:16:08
Właśnie robię to cudo, ale wcale ono nie jest niskokaloryczne o dziwo! jak zliczyłam przy pomocy "ile wazy" kalorie dla wszystkich składników- (ja dodalam zurawine- lgarsc i 2 daktyle oraz 2 jablka do ciasta) to wyszlo, że całosć ma ok 2000kal wiec jeden kawalek liczac ze to 1/10 calosci ma ok 200kal- malo to nie jest :)
-
2014/09/30 19:16:15
Michalino, kalorii nie ma tylko siano i woda...
Kwestią nie jest ilość, tylko jakość. Polecam lekturę tego wpisu: pinkcake.blox.pl/2014/02/Czy-warto-liczyc-kalorie.html
-
Gość: Mira, *.gtwy.uscourts.gov
2014/10/08 21:19:19
Witam:

czy mozna uzyc puree z dyni ?

Dziekuje serdecznie i pozdrawiam !
-
2014/10/08 23:23:25
Tak.
-
Gość: agrafka80, *.europe.hp.net
2014/10/21 11:16:39
Mam już wszystkie składniki, dziś lub jutro popełnię :). Mam pytanie , czy konsystencja gotowego cista jest taka, że można je wziać w łapkę ? zastanawiam sie czy da radę być przekąską na drogę z przedszkola do domu, bo to u moich dzieci kryzysowy moment :)
-
2014/10/21 17:16:04
Tak, jeśli będziesz kroić dopiero po wystudzeniu, to kromki są zwięzłe.
-
Gość: aniaw, *.dynamic.chello.pl
2014/10/28 20:58:30
Jakiej wielkości ma być foremka
-
2014/10/28 21:09:48
Keksówka długości 25 cm.
-
Gość: aniaw, *.dynamic.chello.pl
2014/11/16 16:07:41
Zupełnie mi nie posmakowało. Wyrzuciłam prawie cała blaszkę.
-
2014/11/16 16:54:12
Przykro mi, ale cóż mogę poradzić. O gustach się nie dyskutuje, ludzie lubią różne rzeczy.
Jeśli wzięłaś jakąś niesmaczną odmianę dyni, to i ciasto nie mogło smakować dobrze.
-
Gość: Ang, *.dynamic.chello.pl
2014/11/16 21:16:32
Właśnie zrobiłam coś a'la to ciasto, ale w formie okrągłej z przeznaczeniem na jutrzejszy obiad. Zamiast soku dodałam trochę mleka ryżowego, a zamiast miodu dżem żurawinowy w niewielkiej ilości. Mój mąż wszedł do pokoju i stwierdził, że spróbował i że jest niedobre. Po czym jak poszłam do kuchni to zobaczyłam, że pożarł 1/4 blaszki :-) Pycha. :) Bardzo fajny jest Twój blog. To już kolejny ciekawy przepis wypróbowany :-)
-
2014/11/17 09:27:34
Ha ha ha! Mój mąż często robi tak samo :) Albo twierdzi, że nie umie określić, czy mu smakuje i wtedy zjada wszystko ;)
-
Gość: agrafka80, *.dynamic.chello.pl
2014/11/17 09:56:29
Ja również je zrobiłam, wyglądało i pachnialo pięknie - ale ja mam jakis problemz dynią :). Użyłam melonowej - czy to jest dobra odmiana ? Jestem w stanie zjeść dynię tylko w postaci smoothie z nutą piernikową i w zupie dyniowo jabłkowej, w cieście ten smak mi strsznie przeszkadza :(. Ale w pracy zostało pożarte - częsci osoób smakowało średnio (głównie przez kaszę), a cześci bardzo smakowało, takze to jest poprostu kwestia smaku i upodobania do dyni moim zdanaiem.
-
Gość: Asia, *.185-18-141.tkchopin.pl
2015/03/03 10:36:23
A co z tą dynią? ucieramy tylko skórkę czy miąższ też?
-
2015/03/03 12:17:20
Dynię obrać ze skórki. Skórkę wyrzucić, a miąższ zetrzeć.
-
Gość: Ewe, 145.132.39.*
2016/11/05 18:01:20
Czy wie ktos moze dlaczego kasza nie pije wody? Kasza i cala papka wyglada tak jak przed wlozeniem do piekarnika.
-
2016/11/05 19:47:40
A jak długo piekłaś i w jakiej temperaturze?