Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z bananami i karmelem

Od dawna snuło mi się po głowie i wreszcie udało mi się spełnić zachciankę:) Ciasto z bananami - najgorętszy przepis sezonu!

ciasto z bananami i karmelem, banana caramel cake, banana cake, ciasto z bananami

Ciasto z bananami i karmelem

warstwa karmelowa:
3-4 banany
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki brązowego cukru
szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżka karobu (lub 3 płaskie łyżki kakao)
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu (np. balsamicznego lub jabłkowego)
1 łyżeczka rumu lub ekstraktu waniliowego
1 szklanka wody lub ulubionego mleka np. owsianego

Spód blachy 20x20 cm wysypać cukrem i postawić na małym ogniu. Pomalutku topić cukier na karmel, nie mieszać, tylko delikatnie przechylać i przesuwać blachę. Zdjąć z ognia, dodać oliwę i miód. (Można też zmieszać od razu cukier z oliwą i miodem i tak podgrzewać karmel) Na karmelu ułożyć banany przekrojone wzdłuż.

Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Wylać na banany i piec ok. 25 minut w 180°C, aż patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Gorące ciasto przełożyć na paterę do góry dnem.

ciasto z bananami i karmelem, ciasto z bananem, ciasto bananowe, ciasto z owocami i karmelem, ciasto z karmelem i bananami, banana cake, banana caramel cake

Sama nie wiem, czy jest lepsze na zimno, czy na ciepło. Zasadniczo za bananami na ciepło nie przepadam, ale to ciasto wprost prosiło się, żeby oblać je rumem i podpalić ;) Ale chyba jednak szybciej znikało na zimno :P I wiem jedno: wyjątkowo mi podeszło!

Smacznego:)

środa, 02 października 2013, pinkcake
Komentarze
2013/10/02 11:16:06
Wygląda genialnie! Banany i karmel - świetny duet. Wprosiłabym sie na kawałek tego ciacha :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/10/02 13:21:55
Kurcze,forma 20x20, nie mam takowej:) , czy można w większej i podwoić składniki ?
Czy mąka może być np. gryczana, jaglana, owsiana lub kokosowa, a może mix mąk-:)?
-
2013/10/02 13:46:49
Majanko, i genialnie smakuje ;)

Klott, możesz piec w mniejszej, albo tortownicy ;) To jest standardowe ciasto, więc możesz piec wg rozpiski:
pinkcake.blox.pl/2009/09/Proporcje-i-miarki.html
I to samo z mąką, jeśli pieczesz moje ciasta z innych mąk i Ci wychodzą, to to też wyjdzie :P
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/10/02 16:10:11
Serdeczne dzieki, a z Twoich przepisów korzystam nagminnie, bardzo, bardzo ale to BARDZO mi odpowiadają, ponieważ staram sie wykluczyć białą: mąkę,,sól i cukier.A w przepisach gdzie występuje ocet, daję sok z cytryny, (bo ta akurat jest u mnie ciągle na stanie ):::))))
Pozdrawiam serdecznie
-
2013/10/02 19:50:33
wygląda fenomenalnie!!! mniam... śnić o nim będę :)
-
2013/10/03 12:22:09
Bajeczny! Chociaż ja bym wolała biało czekoladę zamiast karmelu. :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/10/03 12:38:58
Czy karmel można zrobić w garnku i wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia,pytam ,ponieważ moja forma jest trochę wiekowa i wymaga wyściółki -:)?
-
Gość: chromdot, *.dynamic.chello.pl
2013/10/03 15:47:40
cześć :-) komentuję na gorąco (dosłownie:-) - ciasto jeszcze w formie - odkroiłam sobie kawałek bo nie mogłam się doczekać. Pycha!! Od razu przyznam, że sylikonową formę spryskałam olejem i polałam syropem z agawy i to był koniec mojego "karmelu", na który wyłożyłam banany. Ale przede wszystkim byłam ciekawa konsystencji ciasta - czy gumowe czy nie. I ogłaszam, że tak na świeżo wcale nie! jest pycha. Bardzo lubię banany, i banany w cieście, i ciasta czekoladowe nie gumowe właśnie. zresztą, ciasto chciałabym teraz wypróbować z kawałkami jabłka.. dziękuję :-)
-
2013/10/04 09:06:22
Wiewióro, zamiast śnić lepiej jeść na jawie :)

Wiktorio, nie, nie, nie, koniecznie karmel! :)

Klott, tak, spokojnie możesz tak zrobić. Zastanawiałam się sama, czy nie topić cukru bezpośrednio na papierze do gotowania...

Chromdot, tonie piekłaś nigdy wcześniej mojego ciasta bez jajek? Absolutnie nie jest gumowate! No chyba że pieczesz na mleku sojowym, wtedy może być ciągutek ;)
-
2013/10/04 18:00:33
Umarłam...obiecałam sobie, że przez 6 tygodni nie będę piec, ale Twoje zdjęcia zdecydowanie zmiękczają moją silną wolę. Ależ to musiało być pyszne!
-
2013/10/04 22:24:15
Takie smaki tutaj na wieczór robić, nie ładnie... ale prawda jest, że ciasto prezentuje się bardzo fajnie. Można wpaść na kawę? I jeszcze ten karmel... aaa
-
2013/10/05 14:27:48
To już wiem, co upiekę na zbliżającą się rocznicę ślubu :) Koniecznie w wersji podpalanej rumem! Tylko muszę nabyć rum. Już ślinka leci...
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2013/10/05 18:29:18
ciasto jest właśnie w piekarniku :)
na mące pełnoziarnistej...
zobaczymy... zobaczymy...
a no i jeszcze olejek migdałowy zamiast waniliowego
no nie mogę się doczekać!
-
2013/10/05 18:37:49
Vegazone, a czemu tak się katujesz, do adwentu jeszcze daleko ;) Moim zdaniem lepiej raz na tydzień upiec ciasto, niż wcinać batony codziennie :D

Basiu, zapraszam ;)

Justi, ja nie podpalałam, ale aż się prosiło o pożar :)
-
2013/10/05 18:38:44
Mary, też jestem ciekawa. Ja nie używam olejku, tylko ekstraktu na etanolu.
-
Gość: chromdot, *.dynamic.chello.pl
2013/10/05 18:55:30
Ostatnio piekłam na potęgę Twoje muffinki z jagodami a wczesniej drożdzowe ciasto.. i nie wiem jak w necie szukając przepisu na typowe bananowe ciasto (zgniatamy i dodajemy do ciasta) przegapiłam Twoje chlebki bananowe....ze znalezionego przeze mnie przepisu wyszło mi gumowate (nie używam sojowego mleka). Oficjalnie przepraszam, że nie szukałam od razu u Ciebie ;-) Przed dietą bardzo lubiłam puszyste bananowce i marchewkowe ciasta i teraz staram się te smaki odtwarzać ;-)
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2013/10/05 19:41:57
pięknie się upiekło
mocno kakaowe i wilgotne
mniammm !
-
2013/10/06 09:37:27
Chromdot, no nie wiem, czy Ci wybaczę... :D

Mary, bardzo się cieszę, że Wam smakuje:)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/10/06 18:43:15
Tworzenie w ten sposób karmelu wymaga chyba tylko palników gazowych, na indukcji cukier mi się przypalił i skawalił miejscami... No cóż, nie wykluczam też, że to wina ..mhm, moja. Ale mimo tego ciasto PRZE-PYSZ-NE! Druga pozycja, która smakuje mężowi. :D O sobie nie wspomnę...
-
2013/10/07 17:53:40
Oj, na indukcji to ja nie gotowałam niczego oprócz wody ;) Ale nad świeczką karmel kiedyś robiłam i wyszedł :P
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2013/10/07 20:22:13
na płycie elektrycznej też nie było zbyt łatwo
i zbrylał się trochę
ale cierpliwość się tu przydała
myślę, że na indukcji też trzeba dłużej poczekać :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/10/07 21:31:37
Dzięki Mary, postaram się być następnym razem bardziej cierpliwa, choć mam wrażenie, że im dłużej trzymałam, tym bardziej się przypalało mimo ustawionej najniższej temp. (kuchnię zasmrodziłam porządnie). Ale poćwiczę jeszcze. A tak przy okazji: nam bardziej smakowało na gorąco.
-
2013/10/08 15:48:08
O mamuniu, cudowne :)
-
Gość: Hania, *.gdansk.vectranet.pl
2013/10/11 15:04:32
Ja na płycie nie ryzykowałam, wrzuciłam do piekarnika i zrobiły się grudy... Niemniej nie poddałam się, dodałam wrzątku i się ładnie rozpuściło.... Ciasto pyszne, poległam niestety przy przekładaniu ale i tak jest supr!
-
2013/10/12 20:27:59
Karmel można robić nawet nad świeczką ;)
Cieszę się, że tak Wam smakuje, że nawet drobne niepowodzenia Was nie zniechęcają :)
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2013/10/13 22:02:01
Anno Polak, jeżeli zasmrodziłaś kuchnię przy najlżejszym grzaniu to ja już się poddaję i więcej nie doradzam. Na indukcji trochę gotowałam, ale karmelu nie robiłam.
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/10/15 13:28:43
Dzisiejszej nocy zrobiłam i ja, wyglądem bardzo, ale to bardzo obiega od Twojego,u Ciebie piękny złocisty karmel ,zaś mój....bardzo ciemny, miałam z nim spore kłopoty ,musiałam ratować go wodą, w sumie chyba wyszedł zbyt rzadki:)Ciasto mam zamiar zaserwować gościom jako deser ,bezpośrednio na talerzyk (inaczej się nie da ,ponieważ kruszy się , przyczyna chyba tkwi w mące-dałam gryczaną i owsianą, trochę jaglanej też-:). Robiłam z podwójnej porcji. Cukier miałam niestety biały ( ciemny poszedł do innego ciasta,również z Twojego pomysłu::)::)) i topiłam go na patelni, małej, chyba za małej , stąd te problemy, chyba :)
Ale grunt to się nie przejmować :)
Może kolejnym razem sobie lepiej poradzę, a będzie to już w najbliższy piątek?

-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/10/23 12:04:06
Zrobiłam jeszcze raz. Próbowałam nad świeczką, ale nie starczyło mi cierpliwości, więc wróciłam do indukcji. Może wtedy byłam bardziej zestresowana, bo tym razem obyło się bez wietrzenia kuchni. Fakt, że w końcu miód i oliwę dałam w trakcie topnienia cukru, ale wyszło całkiem ok. Właśnie dymiące i pachnące woła mnie, więc uciekam od kompa. ;)
-
2014/04/04 09:39:24
wygląda bardzo smacznie:)
-
Gość: marta, *.gorzow.mm.pl
2014/10/05 21:56:17
O-błę-dne. Dałam połowę proponowanej ilości cukru. Karmel wystarczająco osłodził całość. Użyłam mąki razowej, dodałam pokrojone 3 jabłka, 3 łyżki maku i garść orzechów włoskich. Szybko, prosto. Niebo w gębie :)
-
Gość: gaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/30 08:36:32
Pani strona jest dla mnie wielką inspiracją do pieczenia słodkości dla mojej wnuczki, która jest uczulona na mleko i jajka. Przyznam, że ciasto z bananami i karmelem to najlepsze z dotychczasowych jakie piekłam. Zrobiłam już w dwóch wersjach. Pierwsza wersja zgodnie z przepisem. Natomiast w drugiej odsłonie wykorzystałam ciasto do zrobienia mufinek dodając do ciasta pokrojone w kostkę banany. Mufinki wyszły bajecznie puszyste i szybko znikały z talerza. Pozdrawiam i gratuluję pomysłów.
-
2014/12/31 12:02:03
Cieszę się bardzo, że macie dzięki mnie trochę przyjemności :)
Pozdrawiam
P.S. Takie z pokrojonymi bananami też tu są :)
pinkcake.blox.pl/2012/03/Muffinki-czekoladowe-z-bananem.html
-
Gość: ewa, *.olsztyn.mm.pl
2015/01/13 12:56:18
pyszne ciacho:)
-
Gość: Pinawela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/04 01:59:25
Brzmi uroczo :)
Sprawdzimy jak smakuje
-
Gość: nati, *.static.ip.netia.com.pl
2015/08/27 23:47:39
pierwsze ciasto, które mi nie wyszło..... :( karmel chyba sie przypalił bo gorzkawy,a ciasto z wierzchu popękało ładnie zaś w środku niedopieczone.... :( ale mi smutno..... będę próbować dalej, pozdrawiam smakoszy
-
2015/08/28 17:05:22
W takim razie może zmień ustawienia piekarnika. Widocznie musisz piec dłużej ale w niższej temperaturze. I sprawdzaj patyczkiem, spieczony wierzch może być zwodniczy.
-
2015/10/20 10:48:04
Akurat mam ochotę na banany. Już mi sie podoba to ciasto!