Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka dyniowe kruche pierożki

Jeden z najfajniejszych ciasteczek na blogu to rogaliki Hokkaido, więc korzystając z sezonu dyniowego znów je zrobiłam, tylko że w łatwiejszej formie pierożków. Córcia dzielnie pomagała w lepieniu, a ja trenowałam, jak zrobić falbankę na pierogach.
Córcia już nie była debiutantką w lepieniu, ale ja w falbankach tak:) Ładnie nam wyszło, prawda?

kruche ciastka z dyni, ciasteczka dyniowe, pierożki z dyni, kruche ciasteczka z dyni hokkaido, pumkin cookies, pumkin crispy dumplings

Kruche pierożki z dyni - przepis autorski, jak zwykle

ok. 250 g surowej dyni Hokkaido startej na drobnej tarce
180 g masła (klarowanego, koziego) lub oleju kokosowego lub margaryny (bezmlecznej)
2,5 kubka mąki (+ na podsypywanie)
1 łyżka cukru z wanilią

Na nadzienie: gęsta konfitura - użyłam tartych płatków róży i domowej konfitury morelowej bez cukru

Wszystkie składniki zagnieść, gotowe ciasto schłodzić. Rozwałkować ciasto podsypując obficie mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę konfitury i zlepiać pierożki. Zwykłe pierożki można nafaszerować obficiej, do falbanki lepiej się sprawdzają skromniejsze ilościowo nadzienia. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 190°C, aż się zrumienią.

A tak wyglądały moje pierwsze falbanki na pierogach:

kruche ciasteczka pierożki dyniowe, kruche ciastka z dyni, pumkin cookies, hokkaido crispy dumpligs, ciasteczka z dynią

Dynie Hokkaido uwielbiam, ale na kruche ciasteczka nada się każda inna odmiana dyni o suchym miąższu.

Z wielką radością, że udało mi się złapać ostatnie promienie słońca, dodaję moje kruche ciasteczka z dyni Hokkaido do Festiwalu dyń u Bei.

czwartek, 31 października 2013, pinkcake
Komentarze
2013/10/31 07:27:52
Bardzo ładny kolor mają :)
-
2013/10/31 07:43:15
Pięknie i smacznie Wam wyszły!
-
2013/10/31 10:22:36
Bardzo ładnie Wam wyszło :). Schrupałabym!
-
2013/10/31 14:19:04
Cudownie Wam wyszło. Jednak z Hokkaido zupełnie inny kolor. Nie o co z olbrzyma :(
-
2013/10/31 18:30:48
Nie ma jak owocna współpraca a falbanki jak malowane :)
-
2013/10/31 19:14:58
Robiłam kiedyś podobne z marchewką, pyszne były! Twoje obłędnie pomarańczowe!
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2013/10/31 21:25:37
właśnie pieką się :)
ale... ciasteczka zrobiłam z tego ciasta
takie zwykłe, wycinane szklanką
pięknie pachną :)
-
2013/11/01 15:35:50
Ależ pięknie się prezentują... kolor robi wrażenie. Coś niesamowitego.
-
Gość: Magg, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/09/02 10:05:04
Witaj. ja robiłam w wersji z marchewką bo jakoś dyni nie moglam upolować, no i w wersji bezglutenowej, niestety nie udało mi się osiągnąć takiej konsystencji ciasta żeby trzymało się kupy, pewnie z powodu mąki bezglu. Zamiast rogalików takie ugniatane ciasteczka, ale Córcia marzy o rogalikach. Jakieś podpowiedzi jak pokonać problem? Dodam ,że większość przepisów z Trochę Innej Cukierni bez problemów daje się odglutenować i za to Cię kocham ;-)
-
2014/09/02 12:16:40
Wiesz co, ja miałam problemy z zagniataniem, jak próbowałam je zrobić na oleju: pinkcake.blox.pl/2010/12/Marchewkowe-kwadraty-piernikowe-z-roza.html

Może spróbuj zaglucić ciasto siemieniem lnianym? Żeby złapało lepszej konsystencji. A może po prostu trzeba dosypać więcej mąki? Z warzywami czasem jest się ciężko dogadać :)
-
2014/10/29 10:07:12
Bardzo oryginalne ciasteczka. Zapisuję do zrobienia.
-
Gość: Hala, *.olsztyn.vectranet.pl
2014/10/29 10:56:29
A jeżeli dam odrobinę soli zamiast cukru, to mogę je zrobić z jakimś farszem np. soczewicowym (nie na słodko)?
-
2014/10/29 12:04:08
ile sztuk wychodzi z podanych składników??pozdrawiam
-
2014/10/29 12:39:12
Nie mam pojęcia. Zależy jakiej wielkości kółko weźmiesz, a i tak znikają na bieżąco, więc nigdy nawet nie próbowałam liczyć.
-
Gość: Karolina, *.adsl.inetia.pl
2015/08/31 15:49:09
Jakiej mąki można użyć?
-
2015/08/31 16:09:34
Kruche ciasto wychodzi praktycznie z każdej. Ja używam pszenne ale też może być mieszanka.