Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Przepyszna Brukselka

Pyszna brukselka brzmi jak oksymoron, ale odkąd nauczyłam się, żeby brukselki nie gotować, tylko smażyć (klik), to wyrażenie nabrało sensu! Danie, które ostatnio przygotowałam wyjątkowo podeszło w gusta moich dzieci. I to tak, że domagały się powtórki :) Dzieci błagające o brukselkę? Tak, tak, to prawda :)

pyszna brukselka, makaron z brukselką

Rewelacyjna i pyszna brukselka z makaronem
na 4 porcje

ok. 300 g brukselki
ok. 250 g makaronu (np.: gryczanego)
ok. 40 g migdałów
1 ząbek czosnku
oliwa extra vergine
oliwa do smażenia
sól, vegeta bez glutaminianu, chilli

Ugotować makaron, a w tym czasie poszatkować brukselkę na plasterki. Migdały zmielić w blenderze (można użyć już mielonych). Brukselkę podsmażyć na oliwie do smażenia, dodać migdały, po czym zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić solą, vegetą bez glutaminianu i chilli. Wyłączyć gaz, dodać odcedzony makaron, polać oliwą dziewiczą i podawać.

broussels pasta, makarona z brukselką

Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, też świetnie pasują do brukselki. Można też na patelni wtopić w brukselkę ser pleśniowy, tak właśnie podałam obiad dla W. No po prostu rewelacja!

Smacznego:)

poniedziałek, 30 września 2013, pinkcake
Komentarze
2013/09/30 20:39:41
Gosiu, brzmi cudownie, jak dla mnie! :)
Pyszności.
Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: zimna, *.dynamic.chello.pl
2013/09/30 21:11:48
a co zamiat chili bo akurat nie trawie:))) moze byc gram masali bedzie pasowac co myślicie o tym cos z indyjskiej strony:)
-
2013/09/30 22:02:15
Ja uwielbiam brukselkę, więc Twoja propozycja zachęca i to bardzo.
Pozdrawiam
i zapraszam na konkurs do mnie basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
-
2013/10/01 09:05:32
Majanko, poczęstuj się :)

Zimna, z tego co wiem, w garam masali też bywa chilli;) Nie wiem, spróbuj, co Ci przypasuje, może po prostu pieprz?

Basiu, dzięki, ale kolejny rondel w domu, to chyba bym się sama musiała wyprowadzić, bo już nie mam miejsca :P
-
2013/10/01 09:38:47
Zachęcające! Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję, bo u nas wszyscy uwielbiają brukselkę.
Podobno to, jak nam smakuje zależy od jakiegoś genu, który determinuje odbiór smaku. Robiliśmy na studiach taki eksperyment z fenylotiomocznikiem czy jakoś tak (mogłam pokręcić, bo to było dawno ;)), który smakował różnie - niektórym gorzko, innym jak woda. Ci drudzy powinny kochać brukselkę :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/10/01 13:30:08
A przy pomocy jakiego urządzenia szatkowałaś te "wielkie" główki:)?Ręcznie nożem to chyba długo się zejdzie?
-
2013/10/01 17:28:52
Justi, zgadza się, ale tych genów jest znacznie więcej :)

Klott, nóżem i ręcami :D Wydaje mi się, że rozkładanie szatkownicy zajęło by równie dużo czasu, co krojenie. 300 g to są dwie duże garście, wcale nie tak dużo, a po pokrojeniu wychodzi cała patelnia.
-
2013/10/03 12:23:59
Idealna propozycja na dzisiejszy obiad. Tylko skombinuję składniki wracając z pracy i do dzieła. :)
-
Gość: zimna, *.dynamic.chello.pl
2013/10/03 13:34:51
Witajcie.. gram masali nie uzyłam ale za to tandori masale i dodałam gorgonzole i serek puszysty z chrzanem i ciut jogurtu naturalnego i wyszło.. hmmmmm MNIAAAAAM mała modyfikacja bo uwielbiam połaczenie sera i makaronu polecam:)))
-
2013/10/03 20:27:16
brukselka zakupiona
jutro dam znać jak smakowało :D
-
2013/10/06 17:14:26
Jakoś tak akurat miałam brukselkę, mało chęci na coś skomplikowanego, i zrobiłam. Ponieważ robiłam dla dorosłych, dałam dwa ząbki czosnku (wyszło nieźle czosnkowe!), no i bez makaronu, jako że makaronów nie jadamy. Pyszne!!! Tylko....w ogóle brukselką nie smakuje, co pewnie dla niektórych jest plusem. Migdały i czosnek w tej potrawie genialne, ogólnie byłam zachwycona, dziekuję i pozdrawiam
-
Gość: Ellis, *.dynamic.chello.pl
2013/10/09 03:51:22
Swietny przepis. Brukselke uwielbiamy wszyscy w rodzinie. Obawiam sie tylko o brzuszek mojego malenstwa (prawie 5-cio miesiecznego), karmie piersia, ale brukselki jeszcze nie probowalam, bo chyba wzdyma. A moj Janek to bardzo wrazliwe stworzenie :) Moze zaczne chociaz od malej ilosci. Bo kusisz pieknymi zdjeciami... Zamiast migdalow, ktore czesto uczulaja (mlodego uczulaja rowniez) dodam prazone pestki slonecznika lub dyni. Wierzch mozna posypac rukola i skropic oliwa z oliwek. Swietny blog, dobrze ze tu trafilam, bo juz brakowalo mi weny kulinarnej :)
-
2013/10/15 14:59:54
muszę spróbować :)
-
2013/10/18 10:43:26
Zakochałam się w tej potrawie ;) Wszystko tu do siebie idealnie pasuje :) A brukselka przygotowana w ten sposób jest przepyszna :) Bez wątpienia był to jeden z najlepszych posiłków, jakie miałam okazję ostatnio jeść :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
-
Gość: Kasia, *.toya.net.pl
2013/10/21 11:28:47
Odnośnie brukselki to polecam artykuł:

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,10548918,Nie_morduj_brukselki.html

Robiłam, pyszne :)
-
2013/11/02 20:52:36
Czy mialabys cos przeciwko gdybym zalinkowala twoj przepis? Jest rewelacyjny!
-
2013/11/03 14:46:40
Marto, ależ oczywiście, linkowanie do źródła zawsze jest miłe :)
-
2013/11/18 14:49:41
nigdy jeszcze nie szatkowałam brukselki. ciekawa jestem, jak mi rodzina na coś takiego by zareagowała?!
-
2013/11/19 08:28:58
Nie widzę, przeszkód by spróbować ;) Efekt jest naprawdę rewelacyjny!
-
Gość: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2013/11/21 10:58:13
nie miałam migdałów, z włoskimi jest absolutnie niezwykłe!
-
2013/11/21 21:28:58
Cieszę się, że Ci smakowało!
-
2014/09/26 10:01:31
Faktycznie przepyszna - całość posypałam jeszcze podprażonymi płatkami migdałowymi oraz odrobiną startego żółtego sera. Mąż nastawiony z początku sceptycznie zajadał aż mu się uszy trzęsły, dzieciaki nie doceniły niestety uroku potrawy...
-
Gość: Olga, *.cable.smsnet.pl
2015/10/17 23:27:41
Są dwie rzeczy w świecie kulinarnym, których szczerze nie znoszę. Kasza gryczana i brukselka. Ale... Wczoraj zrobiłam podejście do kaszy w formie kotlecików i było zadzwiająco smacznie. A dziś.. Dziś zrobiłam brukselkę. Z tego przepisu. No i cóż -= lubię brukselkę, bardzo lubię! Będą powtórki. Mój mąż, który podobną antypatią darzy(ł) to warzywo jadł, aż mu sie uszy trzęsły. :) Dziękuję!
-
2015/10/18 11:08:25
Proszę bardzo :) Z kaszą gryczaną nie pomogę, bo sama uwielbiam, szczególnie polaną olejem dyniowym, a dzieci też chętnie jedzą :)