Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Proste pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek)

Naprawdę prosty przepis i pyszne ciasto. Wymaga tylko trochę czasu, ale nie zachodu.

Proste pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek), drożdżowe z kruszonką i morelami, ciasto drożdżowe z morelami bez jajek

Ciasto drożdżowe bez jajek z morelami i owsianą kruszonką

2 szklanki mąki
60 ml oliwy (4 łyżki) lub roztopionej margaryny
1 szklanka ulubionego mleka (np owsianego lub koziego)
7 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży
2-3 łyżki miodu lub cukru
szczypta soli

morele lub inne owoce

4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżek zmielonych w blenderze płatków owsianych
2 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić. Ciasto drożdżowe na placek nie musi być idealne, tak jak na bułeczki, może być luźne i lekko lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Wyrobić i przełożyć do blaszki 20x30 cm. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Morele umyć i przekroić na pół. Przygotować kruszonkę: zmieszać wszystkie sypkie składniki i po troszku dolewając olej zagnieść sypką kruszonkę. Na cieście układać przepołowione morele, posypać kruszonką i piec ok. 25-30 minut w 180°C.

Proste pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek), drożdżowe z kruszonką i morelami

Smacznego:)

Ja dodaję do morelowej zabawy:

piątek, 09 sierpnia 2013, pinkcake

Komentarze
2013/08/09 07:40:17
Pięknie wyrosło!
-
2013/08/09 08:39:45
Wczoraj skończyliśmy jeść drożdżowe z morelami. Nasze oczywiście krowie było.
-
2013/08/09 10:07:00
Gosiu, ciasto jak ciasto, ale kruszonka mnie powaliła! Zawsze wiedziałam, że można oskubać Cię z pomysłów!!! :)))
-
2013/08/09 10:18:45
JustinDorothy, ciepło było ;)

Karolinko, mam jeszcze jedne morelowe plany, ale nie wiem, czy się wyrobię w czasie.

Kasiu, skub, skub, proszę Cię bardzo ;)
-
2013/08/09 11:23:46
świetny przepis:) czy takie drożdzowe wyjdzie gdy zamienie mąkę białą na razową?
-
2013/08/09 12:11:49
Wyjść, wyjdzie, ale musisz dolać dużo więcej płynu, bo razowa mąką chłonie wilgoć jak gąbka.
-
2013/08/09 14:15:18
och, jak ja dawno ciasta drożdżowego nie jadłam, aż dziw bierze że w średniej szkole robiłam je co tydzień na zajęcia z biura,:-)
-
2013/08/10 10:17:21
A co to jest "biuro"? Bo brzmi intrygująco :)
-
2013/08/12 13:22:17
Nie jest za słodkie i wygląda pysznie :)
-
Gość: chromdot, 195.117.224.22*
2013/08/26 17:10:53
Przepis wypróbowałam i proszę o pomoc ;-) wyszła mi mocno płynna (jak na testowane dotychczas drożdżowe przepisy w tym Twoje z puree z dyni) i jednocześnie "glutowata" konsystencja (2 szklanki mąki jasnej orkiszowej - ok 215 gram). Dodałam jeszcze 15 gram mąki, ale potem stwierdziłam, że może tak ma być i jak dalej będę dodawać to będę miała suchego gniota. Ciasto bąblowało i rosło, ale nadal było bardzo płynne. Tzn. nie było widać tej faktury zwykłej dla ciasta drożdżowego/chlebowego. Dałam sobie spokój z kruszonką i owocami i chciałam już tylko żeby nie było zakalca. W płaskiej formie 20 cm średnicy piekłam - chyba trochę za długo, bo wyszło suche. Choć suche, ciasto naprawdę mało urosło i konsystencję ma lekko gliniastą. Teraz po przydługim wstępie problem- głowię się co źle zrobiłam. Za dużo mleka? Za mało drożdży w sensie może moje szklanki to więcej gram niż Twoje i stąd za mało drożdży? Ciasto ogólnie dobre, bo mało słodkie i składniki niewymagające - chciałabym żeby wyszło i utrzymało jeszcze owoce! Pozdrawiam serdecznie :-)
-
2013/08/26 17:39:39
Szklanka to szklanka, nie ma znaczenia jaka, dopóki wszystkie składniki odmierzasz tą samą.
Nie wiem, co mogło pójść nie tak. Proporcje są dobre, niemal takie same jak na bułeczki, więc może któryś ze składników zawiódł. Nie wiem, jak się zachowuje mąka orkiszowa, nie używam jej prawie nigdy. Może coś z drożdżami było nie tak? A jakiego oleju użyłaś, na FB, któraś dziewczyna mówiła, że czasem jakiś olej zawodzi. Jeżeli jeszcze raz tak Ci się będzie zachowywało, to spróbuj dodać ciut więcej mąki, tak żeby konsystencja doszła do normy, ale była rzadsza niż na bułeczki i piecz krócej.
-
Gość: chromdot, 195.117.224.22*
2013/08/26 17:50:34
Mam duże szklanki i specjalnie ich użyłam, żeby mieć więcej ciasta ;-) a drożdże nie idą na szklanki. Tylko pomyślałam o tym dopiero później. Ale dodam teraz więcej mąki i zdam się na wyczucie (hehe). Mąka jasna orkiszowa jest prawie tak lekka jak zwykła pszenna. Potrzeba czasem więcej płynu (hm..wraca sprawa ilości drożdży). Użyłam zwykłego oleju rzepakowego. Co więcej, żeby było jeszcze lepiej - zamiast dwóch łyżek dodałam rozpuszczone masło sklarowane bo akurat miałam resztkę ;-) Dzięki za odpowiedź! Dam znać, jak wyszło.
-
2013/08/26 21:47:36
To łyżeczki też trzeba brać większe ;)
Zasadniczo drożdże dobiera się do ilości mąki, a nie płynu :) Ale jedno opakowanie drożdży, czyli 1 łyżeczka, czyli 7 g, możesz użyć na 300 nawet do 600 g mąki, więc nie ma większej problemy.
-
Gość: chromdot, 195.117.224.22*
2013/08/27 10:03:52
hm, poczekaj... jak biorę łyżeczkę z opakowania 7g (wygodny-market.pl/upload/images/products/medium/Dr_Oetker_Drozdze_Instant_7g763.jpg) to zostaje mi w opakowaniu co najmniej jedna łyżeczka. Czyli właściwie na ilość mąki potrzebną do Twojego ciasta wychodzi pół opakowania a nie całe 7g.
-
2013/08/27 17:01:35
No widzisz, mnie wychodzi jedna. Ale to i tak nie rozwiązuje problemu konsystencji.
-
Gość: Anna Polak, v56-11.opera-mini.net
2013/09/07 00:05:41
A to ciasto postanowiłam zrobić tylko dlatego, że chciałam czegoś z płatkami owsianymi. ;) Syn trochę dał czadu w trakcie roboty, więc ciacho za bardzo wyrosło, a ja spanikowałam i wstawiłam takie "spuchnięte" i to mu chyba nie wyszło na dobre. Ale ta kruszonka na brzoskwinkach... mm, pycha. Tego właśnie było mi trzeba.
-
Gość: chromdot, 89-73-125-95.dynamic.chello.pl
2013/09/07 21:08:16
Zwięzłe ciasto (nie takie lejące się) wychodzi i rośnie mi potem lepiej. Myślę że też 2 łyżeczki drożdży to w moim przypadku dobry pomysł. chyba że stosujesz miarkę-łyżeczkę z ilością mililitrów (z takich zestawów) to wtedy napisz. Ja używam zwykłej do herbaty :-) zauważyłam, że wszystko co robię z drożdżami suszonymi wychodzi mi gorzej niż ze świeżymi - jestem w stanie uwierzyć, że to wina zbyt małych porcji. Pozdrawiam :-)
-
2013/09/08 00:23:49
Ania, normalka :) Wszystko albo przypalone, albo rozgotowane, albo wykipiało. Jeszcze chwilkę to potrwa... A kruszonka - uwielbiam ją:)

Chromdot, poprawiłam w przepisie, że ma być 7g. Używam zwykłej łyżeczki do herbaty, ale takiej staromodnej, one są chyba głębsze.
Ja nie lubię świeżych drożdży, są takie... bjeeech!... I mogą spokojnie leżeć, jak się rozmyślę od pieczenia, to się nie roślimarczą po lodówce:/
-
2013/11/06 19:29:48
Drożdże można mrozić :)
Klapło mi :( I jak u poprzedniczki było rzadkie (mąka pszenna). Tak pięknie wyrosło, wstawiałam takie śliczne i klapło w trakcie pieczenia :( Za rzadkie? Za dużo kruszonki? (choć i tak mniej zrobiłam niż tu w przepisie)
-
2013/11/06 19:56:09
Mnie wyrasta normalnie. Może Ci zmarzło?