Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki drożdżowe z kruszonką (wegańskie, bez mleka, bez jajek)

W ramach eksperymentu upiekłam muffinki z ciasta drożdżowego.

Muffinki drożdżowe z kruszonką wegańskie bez mleka bez jajek, dough muffins with oat crumble, muffinki drożdżowe

Drożdżowe muffinki z kruszonką (bez jajek, bezmleczne)

1,5 szklanki mąki
4 łyżki oliwy lub roztopionej margaryny
3/4 szklanki mleka (np owsianego lub migdałowego)
7 g suszonych drożdży
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Potem urywać ciasto po kawałku i wrzucać do papilotek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę dolewając tyle oliwy, żeby się ładnie zagniotła. Muffinki posypać kruszonką i piec 12-15 minut w 180°C.

Muffinki drożdżowe z kruszonką wegańskie bez mleka bez jajek, dough muffins with oat crumble, muffinki drożdżowe

Czemuż by czasem nie pomuffinkować? Tylko lepsze by były tradycyjne foremki, a nie ikeowskie, bo ciasto miało w nich mało miejsca.

czwartek, 29 sierpnia 2013, pinkcake
Komentarze
2013/08/29 06:46:32
Pięknie wyrośnięte muffinki. Poproszę jedną, bedzie idealna na śniadanie:)
Miłego dnia Gosiu!:)
-
2013/08/29 07:35:08
Gosiu, ale mi się właśnie podobają takie smukłe.
-
2013/08/29 10:17:30
Proszę Cię bardzo, Majanko:)

Karolinko, ja nie przeczę, że te smukłe babeczki wyglądają prześlicznie, ale ciasto drożdżowe potrzebuje miejsca do rośnięcia, a w takiej wąskiej nóżce nie za wiele go jest.
-
2013/08/29 13:57:33
Fantastyczne! Moim zdaniem właśnie dzięki tej formie wyglądają zniewalająco :)
Brakuje mi takich muffinów w akcji - pozwoliłam sobie do Twojego zgłoszenia dopisać, że są bez jajek i mleka.

Dziekuję za udział w akcji :)
-
2013/08/29 15:31:05
Świetne są. Akurat do wielkanocnego koszyczka :)
-
2013/08/30 07:57:17
Sezon na grzyby w pełni ;)
Ja też chyba się wybiorę na takie drożdżowe (i w dodatku jadalne!) muchomorki. Mają smacznie wyrośnięte i zachęcające kapelusze :)
-
2013/08/30 08:48:13
Ciekawa jestem jak smakowały by takie wegańskie babeczki :D Nigdy nie próbowałam.
-
2013/08/30 10:45:03
Domi, również się cieszę, że dołączyłam.

Kasiu, w naszym wielkanocnym koszyku był jeszcze dziwniejszy kształt ;)

Ooo, Justi, a mnie jakoś nie skojarzyły się z grzybkami :D

Kriss, próbowałaś, próbowałaś... Chałka jest wegańska, kajzerki są wegańskie, chleb jest wegański. Bo wegański brzmi strasznie, ale jest mnóstwo wypieków bez jajek i mleka.
-
Gość: Magg, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/09/01 15:25:21
witam, a czy można by spróbować zrobić je w wersji bezglutenowej?
-
2013/09/01 15:46:33
W pieczeniu całkiem dobrze się sprawdzają gotowe mieszanki bezglutenowe.
-
Gość: Magg, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/09/01 17:05:11
A nie trzeba dodać np skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej w celach "zlepnych"? ;-)
-
2013/09/01 17:27:48
W mieszankach zazwyczaj już są.
-
Gość: Magg, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/09/01 17:30:49
Dziękuję za informację. Pozdrawiam
-
Gość: Aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/29 16:36:35
Właśnie zrobiłam w wersji bezglutenowej z jednym z gotowych miksów mąk, powiem szczerze - są znakomite, bardzo długo szukałam przepisu na bezglutenowo - wegańskie bułeczki ( tak, u mnie w formie bułeczek z domowym dżemem, truskawkami i kruszonką). Prostota wykonania i efekt końcowy są zdumiewające, dziękuję!
-
2014/03/30 11:00:37
Proszę bardzo :) Cieszę się, że smakowały :)
-
Gość: Patis, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/17 22:31:27
U mnie dziś z kokosem, truskawkami i kruszonką orzechową. Pycha! <3
-
2014/06/18 09:45:23
Smacznego, Patis :)
-
Gość: Anita, *.echostar.pl
2014/11/06 11:41:12
Genialne i pyszne!
-
Gość: Ola, 137.73.21.*
2015/04/24 09:29:01
A ile mufinek na oko wychodzi z tego przepisu?

Bede probowac na mace orkiszowej.
-
Gość: iza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/24 21:44:06
Witaj,
czy można dołożyć do nich marmolady? Mam całe opakowanie i nie wiem co z nią zrobić. A ten przepis jest łatwy i brzmi pysznie.
-
2015/04/24 22:07:01
Olu, to zależy, ile ciasta do nich włożysz. Ja zrobiłam 10.

Izo, no pewnie, to w końcu drożdżówki. Możesz po prostu zawinąć w kluki i upiec na blasze.