Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z płatków róży, tarte płatki róży, cukier różany

płatki róży karbowanej, rosa rugosa petals, rose petals, jadalna róża

Co można uzyskać z płatków róż i cukru? Smak nieba.

konfitura z płatków róży, rose petal jam

Konfitura różana

250 g płatków róży cukrowej
1l wody
300 g cukru (zwykłego lub nierafinowanego)
sok z 1 cytryny

Płatki róż oczyścić. Jeżeli białe końcówki płatków są gorzkie, trzeba je poodcinać. Płatki wrzucić do gotującej się wody. Kiedy ponownie zawrzą, odcedzić płatki, zachowując wodę. Sito z płatkami zanurzyć w zimnej wodzie i wyciągnąć. Do wody, w której gotowały się płatki, dodać cukier i ugotować gęsty syrop. Wrzucić płatki i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając przez godzinę. Odstawić konfiturę do wystudzenia. Ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Zapasteryzowć w piekarniku.

cukier różany i tarte płatki róż, rose sugar, rose petal paste

Przecier różany

200 g (ok. 3 litrów) płatków róży
200 - 400 g nierafinowanego cukru (lub ksylitolu)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego

Płatki róży oczyścić. Z każdego trzeba odciąć białą nasadę, najlepiej robić to już podczas zbioru. Róże, z których ja robię przetwory nie mają silnej goryczy, tylko delikatną intrygująca goryczkę, którą uwielbiam. Stopniowo wrzucać płatki do makutry i ucierać z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać jakiś kwas, który utrzyma kolor i zakonserwuje przecier. Przełożyć utarte płatki do wyparzonych sterylnych słoików. Ja wolę przecier mniej słodki, ale dla pewności, żeby przetrwał do końca zimy czasami go mrożę. Choć doświadczenie wskazuje, że nawet w lodówce spokojnie stoi przez rok. Chociaż mrożenie ma tą zaletę, że przecier nie jest "pod ręką", więc ma większe szanse przy podżeraniu ;)

cukier z płatków róży

Cukier różany (ksylitol różany)

Kilka garści płatków róży, najlepiej karbowanej lub stulistnej, oczyścić i porządnie osuszyć. Zmiksować je w blenderze lub utrzeć w makutrze z dodatkiem niewielkiej ilości nierafinowanego cukru (lub ksylitolu). Następnie zmieszać je z większą ilością cukru i rozsypać cienką warstwą na dużej blasze. Proporcje zależą od preferencji, Chińczycy tradycyjnie zalecają użycie 50 płatków na funt cukru. Suszyć w piekarniku nastawionym na 40 – 50°C lub po prostu w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. W Chinach cukier różany suszony na słońcu jest nazywany różanym piaskiem. Co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby cukier równomiernie się wysuszył. Jeżeli używacie brązowego cukru, suszenie musi trwać dłużej. Zupełnie suchy cukier można zemleć w blenderze lub młynku na różany cukier puder. Gotowy cukier można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 miesiące.
Można również zmielić cukier z ususzonymi wcześniej płatkami róż. W ten sposób uzyska się cukier o słabszym aromacie, jednak o zdecydowanie dłuższym okresie przydatności.

Poza tym można jeszcze przygotować syrop z płatków róży, nalewkę z płatków róży, miód różany, galaretkę różaną, oliwę różaną i ocet różany. A z nich?... Zapraszam do zajrzenia do mojej różanej książki kucharskiej pt.: "Różane przepisy", a przekonacie się co jeszcze można przygotować z róż.

  Różane przepisy, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Różana książka kucharska  

Przy okazji polecam mój artykuł o zdrowotnych właściwościach róż KLIK.

Smacznego i miłej lektury!

czwartek, 04 lipca 2013, pinkcake
Komentarze
2013/07/04 08:10:37
To już czas? Dobrze, że zrobiłaś tą przypominajkę!;)
-
2013/07/04 10:38:12
Jak to już? Róże u nas kwitną już od miesiąca ;)
-
2013/07/04 21:31:54
to moja ulubiona konfitura, cudny smak i piękny zapach :)
-
2013/07/05 06:55:42
Same pyszności Kochana. I jakie zdjęcia śliczne! :)
Pozdrowienia
-
2013/07/15 16:58:13
tarta róża i cukier różany trzymały się u mnie rok, jest bardzo esencjonalne i uwielbiam
-
2013/08/21 22:18:57
U mnie nie mają szans ;)
-
Gość: maja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/28 12:10:00
jakis sposob na zbieranie platkow bez bialej koncowki? ja spedzam kilka godzin na odrywaniu po kolei z kazdego plateczka... :( pomocy
-
2014/05/28 14:07:19
Maju, możesz podczas zrywania. Łapiesz wszystkie płatki z jednego kwiatka, urywasz, w drugiej ręce trzymasz nożyczki i ciach. Ale ja osobiście wolę drugi sposób, tzn nie odcinam ;) Ale moje róże nie mają tych końcówek bardzo gorzkich. Kiedyś zrywałam w innym miejscu i ta goryczka była tam o wiele poważniejsza.
-
2014/06/17 09:09:27
przymierzam się do konfiturki, uwielbiam różane przetwory, tylko problem jest taki, że niestety muszę trzymać się z daleka od cukru. Gdybym dodała w jego miejsce ksylitol i zapasteryzowała słoiczki to postoją mi trochę? Jak myślisz?
-
2014/06/17 12:07:34
Jak najbardziej. Ksylitol jest bakteriobójczy, więc nic im nie będzie.
-
Gość: aga, 46.7.73.*
2014/07/07 10:40:02
A jesli nie mam roz w ogrodku? Gdzie mozna kupic takie, ktore sie beda nadawaly?
-
2014/07/07 11:01:56
Czasem na placach targowych siedzą babcie z płatkami róż.
-
Gość: aga, 46.7.73.*
2014/07/07 11:23:24
Niestety ja sie nie bardzo znam na rozach I nie bardzo wiem jakich szukac... a konfiture rozana baaardzo lubie I chetnie sama bym zrobila.
-
2014/07/07 15:47:48
Takich jak na zdjęciu :) O ciemnoróżowych miękkich płatkach. I najważniejsze: bardzo mocno pachnących!
-
Gość: aga, 46.7.73.*
2014/07/07 19:06:40
Dziękuję :-)
-
2015/02/23 19:30:33
Witam,moze wiesz gdzie mozna kupic swierze platki roz (gdzies kiedys widzialem ale skleroza).Pozdrawiam Waldi
-
2015/02/23 19:31:51
Takich na konfiturę, w zimie nie kupisz. Musisz czekać do czerwca :P
-
Gość: ANia, *.dynamic.chello.pl
2015/05/29 14:45:36
gdzie można kupić płatki róży (wawa) ?
-
2015/05/29 14:54:47
Nie mam pojęcia! Jestem z Krakowa :) Może na jakimś targu babcie będą miały.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2015/06/01 21:12:09
Czy ucierajac platki z rozy nie trzeba ich juz pasteryzowac ? nie zepsuja sie ?
-
2015/06/01 21:24:27
Nie, cukier w stężeniu powyżej 60% hamuje rozwój pleśni. W dodatku przecier się zakwasza, co wzmacnia jego stabilność, a sama róża działa bakteriostatycznie.
-
Gość: Alicja, *.dynamic.chello.pl
2015/07/01 10:03:33
Witam,
czy konfiturę różaną można pasteryzować gotując słoiczki? Czy musi to być piekarnik?
Pozdrawiam serdecznie.
-
2015/07/01 10:06:36
Można dowolną metodą :)
-
Gość: Gablerka, *.adsl.inetia.pl
2016/05/30 20:44:35
Rozumiem ze po wyciagnięciu płatków i przed ponownym włożeniem ich muszę zredukować płyn???
-
2016/05/30 21:00:27
Tak. Ugotować gęsty syrop.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/04 18:27:11
Czy można jeść płatki róż na surowo- ?
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/04 19:50:46
Czy płatki róż można jeść zaraz po zerwaniu z krzewu róży-Pozdrawiam Serdecznie-
czytałem kiedyś w internecie że jakaś Pani zjadła pól koszyka zerwanych płatków róży -zanim przyszła do domu razem z córką - Niestety nie mogę odnaleźć tej strony -dlatego pytam czy to możliwe?-czy tylko tak mi się śniło-
-
2016/10/04 22:06:42
Oczywiście, że można. W końcu przecier też jest surowy.
My z Córcią też wcinamy prosto z krzewu, ale ja zbieram do płóciennej torby, więc to chyba nie byłyśmy my ;)
-
Gość: magdush, *.busc65.jtibs.net
2017/03/22 12:06:37
Mam suszone platki roz, czy moge zrobic z nich konfiture?
-
2017/03/22 21:57:38
Nie, nie da się zrobić konfitury różanej z suszonych róż.
-
Gość: essi-floressi, *.silesnet.pl
2017/06/04 19:16:50
Płatki zemleć w maszynce do mięsa, najpierw średnie sitko, potem drobne.
Zmielone bez problemu rozcierają się z cukrem, na koniec dodać soku z cytryny.
Pakować do słoiczków, zagotować 10 - 15 minut.
Prosta, skuteczna metoda.
Wychodzi gładka pasta o konsystencji gęstej śmietany.
Doskonały koncentrat do aromatyzowania innych produktów.
Żadnych makutr, żadnych termofiksów...
ps
proporcje składników wg uznania lub innych przepisów, ja daję cukru 1,3 - 2 razy tyle co płatków.
-
2017/06/04 19:53:02
Dwukrotne mielenie to minimum pół godziny, usyfiona maszynka, usyfione dwa sitka. A w makutrze po 10 minutach jest gotowe i do umycia jest tylko makutra.
I po co pasteryzować???