![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu
Tort fiołkowy i tort z fiołkamiŁadny tort, prawda? :) Torty z fiołkami były dwa. Jeden zaplanowałam na potrzeby Dzień dobry TVN. Ale poza przygotowaniem przeze mnie wszystkich składników, tortem zajęły się Ada z Pora coś zjeść i Marta Z zapachem wanilii we włosach, bo taką wizję miała Pani reżyser, a ja za bardzo marudziłam nad moją wizją :) Tu dziewczyny w akcji: Niestety z wrażenia i zmęczenia nie zrobiłam mu zdjęcia, więc obejrzeć go możecie na stop klatce. Za dużo go też nie zjadłam, bo ukroiłam sobie tylko jeden kawałek niemal w nocy, a przed świtem już byłam w drodze na wykład, który miałam wygłosić na drugim końcu Polski. (Tutaj możecie przeczytać mój artykuł o diecie DASH w nietolerancji nabiału, alergikom może się przydać lista nienabiałowych produktów zawierających wapń:)) Tymczasem tort został zjedzony przez rodzinę. A wkrótce potem zostałam poproszona o upieczenie drugiego takiego samego, bo tak im posmakował, że chcieli powtórkę zaserwować na ważnym przyjęciu. Na szczęście nie prosili o krystalizowanie bratków, bo szczerze mi się nie chciało w nawale pracy, jaki wtedy przeżywałam. Tort z fiołkami rogatymi i konfiturą z fiołków wonnych Biszkopt rzucany: (tu wyjątkowo szklanka ma 200 ml) Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, po czym żółtka. Mąki przesiej i delikatnie połącz z jajkami. Na dno tortownicy (18 cm) połóż papier do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz w temperaturze 160ºC około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuść płasko na podłogę (podłóż złożony koc, żeby nie obić płytek czy paneli). Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Po wystudzeniu przekrój na dwa krążki. Przełożenie: słoik konfitury z fiołków wonnych Poncz: Dekoracja: Ten tort różni się od tortu z TV, że śmietanę ma również wewnątrz. Mała podpowiedź, jak kroić taki tort, żeby nie rozciaprać kwiatami całej śmietany: Smacznego! poniedziałek, 24 czerwca 2013, pinkcake
Komentarze
dyrdymalki
2013/06/24 08:35:42
cudownie piękny !
2013/06/24 08:39:02
Wspaniałości;) Szkoda, że w tym roku przegapiłam fiołki wonne...
2013/06/25 08:29:22
Piękne! Wciąż nie udało mi się zjeść nic fiołkowego! Tragedia to może nie jest, ale widok fiołkowych dań wywołuje u mnie poczucie krzywdy. Nie wiem, może trzeba je sobie zasadzić, może będą chciały tu rosnąc?
2013/06/25 15:06:30
To chyba najpiękniejszy tort jaki widziałam! I nie żartuję, chciałabym żeby ktoś mi upiekł taki tort. I mówię oczywiście o Twojej wersji :)
2013/08/02 23:42:05
Dziękuję, Dyrdymałki;)
Dziękuję, Joule, niedługo znowu będzie wiosna ;) Karolinko, w środku za to równie smakowite obydwa :) Miko, miałam wizję ;) Dziękuję, Ivonko:) Ginie, byli :) Dziękuję, Kamilo:) Ewciu, przywieź sobie sadzonki ;) Z nasionami niestety jest ryzyko, że sprzedadzą fiołki motylkowe zamiast wonnych. Dziękuję, Kasiu! W środku były takie same, więc to tylko kwestia wizualizacji.
Gość: basikef, *.fbx.proxad.net
2014/02/02 21:19:48
No ale mialo byc bez mlecznie i bez jajecznie... A tu prosze jajka i smietana...
2014/02/02 22:01:41
Wiesz co, to już naprawdę opadają mi ręce. Na blogu jest jakieś 700 przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki i desery bez jajek i mleka, a Tobie się nie podoba, że mam też tutaj kilka przepisów z jajkami i nabiałem. Rany świata! Przepraszam, że dla tych kilku przepisów nie założyłam osobnego bloga!
Gość: Eluko, *.dynamic.kabel-deutschland.de
2015/04/19 12:57:23
Witam! Bardzo chciałabym zrobić zrobić ten przepyszny tort, ale nie wiem jak zabrać zrobić przełożenie ze śmietany i cukru - w tym sensie, żeby ta masa się utrzymała... a nie rozpłynęła...
Chciałabym również wkomponować białą czekoladę, ale nie wiem jak - bardzo proszę o pomoc i wskazówki. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Ela 2015/04/19 16:10:40
Eluko, jeżeli nie ma strasznego upału, to ja nie mam problemów z utrzymaniem bitej śmietany. Dobrze ubita lekko podeschnie z wierzchu, ale trzyma formę.
Jeżeli obawiasz się klapy, dodaj podczas ubijania śmietan-fix - on zagęści i utrzyma bitą śmietanę. Ja go niespecjalnie lubię, bo zmienia lekko smak. Natomiast jeżeli chcesz użyć białej czekolady, to problem z głowy. Zastąp cukier 1 tabliczką czekolady. Roztop ją i wlej malutkim strumieniem podczas ubijania śmietany, albo zagrzej połowę śmietanki i rozpuść w niej czekoladę. Potem wystudź, połącz z resztą śmietany i ubij. |