Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka polska narodowa - od Morza do Tatr

W sumie polską sałatką narodową jest sałatka jarzynowa z puszki, ale rybno-serowo-buraczana też spełnia wszystkie kryteria narodowości;) Może się przyjmie?

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser mniszek

Sałatka polska narodowa - od Morza do Tatr

pieczone buraki
wędzona makrela
kozi ser
liście mniszka lekarskiego
olej lniany
kwitnący rozmaryn
łyżeczka miodu
majeranek, pieprz
ocet do marynowania mniszka

Buraki owinąć papierem do gotowania i upiec na miękko (ok. godziny w zależności od ilości buraków). Liście mniszka zalać octem i odstawić przynajmniej na kwadrans, po czym odcedzić. Ten zabieg pozbawi liście mniszka nieznośnej goryczy. Dobrze się też sprawdzi rukola, której nie trzeba moczyć w kwasie. Makrelę oddzielić od ości. Składniki pokroić, poukładać na talerzu, polać olejem z miodem i łyżeczką octu z marynaty. Doprawić. Solić już nie trzeba, bo ser i ryba są wystarczająco słone.

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser

Uzasadnienie polskości składników:

1. Polska rozciąga się od Bałtyku do Tatr, więc jest coś z morza i coś z gór a dominujące kolory w sałatce to biel i czerwień.

2. W naszym narodzie nie brak Buraków...

3. Lubimy rybki, bo rybki lubią pływać. Bardziej narodowy byłby śledzik, ale ja akurat nie lubię.

4. Powinien być oscypek, ale że Górale Ceprów ostro kantują, więc dzieci truć utajoną krowizną nie będę i użyłam koziego sera z Biedronki. My Polacy tak mamy.

5. Mniszek to prawdziwy skarb, ale traktujemy go jak byle co. Jeżeli nie macie mniszka, użyjcie rukoli. Cudze chwalicie, swego nie znacie...

6. Len z dziada pradziada od piastowskich czasów polską rośliną jest. A że częściej olej lniany lany jest do maszyn niż do gęby, to cóż poradzić? Pewnie dlatego Rodakom często oleum w głowie brakuje.

7. "O, mój rozmarynieeee..." chyba nie trzeba tłumaczyć polskości pieśni patriotycznej, szczególnie w sobotę o 4 nad ranem. Kwitnący, no bo lubię (klik).

8. Łyżka miodu na osłodę, czyli sytuacja ekonomiczna kraju i gospodarstwa domowego przypominająca beczkę dziegciu.

Ogólnie, a to Polska właśnie: piękna i smakowita, ale czasem smutno na sercu.

Smacznego Bracia Polacy! I Siostry też.

poniedziałek, 03 czerwca 2013, pinkcake
Komentarze
2013/06/03 19:45:32
Interesujące połączenie, nie miałam okazji jeść jeszcze takiej sałatki.
-
2013/06/03 21:10:32
Buraki, kozi ser i makrela to już raczej znane połączenie. Polecam, bardzo dobre :)
-
2013/06/04 12:10:33
Wygląda to fantastycznie :)
-
2013/06/04 13:41:45
Buraki, makrela + ser (chyba nawet wolę owczy) - jedna z moich ulubionych sałatek. Zielone obojętnie jakie i ocet malinowy (lub z braku takowego cokolwiek malinowego, choćby i same maliny :))

Uzasadnienie - bomba :) Kwitnący rozmaryn też :-)
-
2013/06/04 19:35:56
Ooo, z malinami to muszę spróbować. Też lubię owczy ser z makrelą, ale strasznie ciężko zdobyć ser czysto owczy :(
-
2013/06/05 16:32:16
Dokładnie.. Mam upatrzoną jedną panią na Kleparzu z owczym bundzem, tzn pani mówi że owczy (ma też mieszane) i bundz jest jak trza, skrzypi w zębach i pachnie owcą, ale nie wiem czy zaryzykowałabym alergikowi.. W końcu i oscypek wedle norm mieć domieszkę mleka krowiego. Chociaż pani wygląda na uczciwą, możnaby zapytać czy dla alergika przejdzie.

Pozdrawiam :-)
-
2013/06/06 23:12:57
ależ ona fantastycznie wygląda, pyszna!
-
2013/06/07 22:54:28
Dzięki, Moniko, będę się rozglądać :)

Angie, polecam!
-
2013/06/09 10:26:38
że słucham ?! z puszki ?! to zawartość puszki jeszcze można nazwać sałatką?
jarzynowa może i owszem, ale nigdy zpuszki
-
2013/06/10 13:01:55
jadłam bez mniszka i to połączenie smaków jest rewelacyjne. aż żal, że nie mam gdzie w pobliżu zbierać kwiatów, liści i innego zielska :(