Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Lody buraczkowo-porzeczkowe

Dzień Dziecka to najwyższa pora na lody:) Jeżeli szukacie jakiś fajnych lodów bez jajek i mleka zapraszam do przejrzenia tagu lody.

Tym razem zestawienie smaków podejrzane kilka lat temu w programie Jamiego, który rozmawiał z panią kręcącą lody mi.in. z kalafiorów i brokuła, żeby przekonać do nich dzieci - nie udało się;) W każdym razie były też lody buraczkowe z Cassis. Jakoś alkohol w lodach dla dzieci mnie nie przekonuje, w cieście przynajmniej połowa odparuje, a w lodach już nie:/ Więc zrobiłam po prostu z porzeczką. Pieczone buraki są bardzo słodkie, a ja, podobnie jak przy lodach buraczkowo-ananasowych, polecam użycie podłużnych buraków, które są znacznie słodsze od tych okrągłych i nie mają typowego dla buraków ziemistego posmaku.

lody buraczkowo-porzeczkowe, lody porzeczkowo-buraczkowe, lody z buraka i porzeczek, lody buraczane, beetroot icecream

Lody buraczkowo-porzeczkowe

2 buraki
1 duży banan
1 szklanka czarnej porzeczki (może być mrożona)
kilka łyżek syropu z czarnej porzeczki - w zależności jak bardzo słodkie chcemy lody

Buraki umyć, obrać, zawinąć w papier do gotowania i upiec na miękko w 180 stopniach (około godziny). Po wystudzeniu zmiksować na gładko. Porzeczki świeże przebrać, umyć, osuszyć, a jeśli macie mrożone, to nie trzeba ich rozmrażać, tylko ewentualnie pousuwać szypułki. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i zamrozić.

Pyszne! Polecam, choć Cassis rzeczywiście mógłby się przydać;)

Dodaję do akcji lodowej.

sobota, 01 czerwca 2013, pinkcake
Komentarze
Gość: Buba, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/01 10:57:14
Ludzie jakoś dziwnie reagują na buraki w słodkich potrawach. Marchewka jest ok ale buraczki, nie wiadomo czemu, już nie. A przeciez są słodkie, zdrowe i dają fantastyczny kolor. Tu fajny przepis na muffinki z dodatkiem tych warzyw. www.lifeiscool.pl/wiosenne-babeczki-marchewkowo-buraczane/
-
2013/06/01 11:04:41
Dziękuję, u mnie buraki pojawiają się od czasu do czasu:) Wystarczy zerknąć pod odpowiedni tag:
pinkcake.blox.pl/tagi_b/288/buraki.html
-
2013/06/01 14:02:52
Jak tylko zobaczyłam na Durszlaku ten wpis, to od razu wiedziałam, że to Ty musisz być jego autorką ;) I nie pomyliłam się ;) Jakoś kojarzysz mi się właśnie z takimi pozytywnie zakręconymi smakami :) Fajne te lody :) Niebanalne :) Pozdrawiam ;)
-
2013/06/01 16:41:39
Kobieto, ty to wiesz jak wywołać u mnie na twarzy wielki uśmiech....A buraczkowe z czekoladą ,to dopiero byłaby rozpusta ;D....U mnie też trochę zakręcona lodowa nuta , lecz niestety ....tym razem z jajem ;(
-
2013/06/01 21:04:22
Śliczny kolor tych lodów i już mam na nie ochotę!
-
2013/06/01 21:51:17
Gosiu, lody mają przepiękny, intensywny kolor! Myślę, że smakują doskonale. :)
-
Gość: Joanna, *.mofnet.gov.pl
2013/06/03 10:43:11
Jadłam lody z chrzanem ,więc z burakami jak chętnie spróbuję - kolor poprostu zachęca :)
-
2014/07/23 21:31:01
no powiem Ci, że połączenie zaskakujące, ale jestem na tak :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/10/03 18:54:44
Co można dodać zamiast porzeczek?
-
Gość: Kin Ga, *.play-internet.pl
2014/10/03 18:55:49
Co można dodać zamiast porzeczek?
-
2014/10/03 19:27:29
Maliny albo wiśnie też dobrze pasują do buraków.