Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z fiołków

Choć sezon na fiołki wonne minął, to słoik konfitury fiołkowej działa jak wehikuł czasu...

dżem fiołkowy, Konfitura z fiołków wonnych, violets jam, viola jelly, violets confiture, dżem z fiołków, konfitura fiołkowa

Konfiturę fiołkową przygotowałam w kwietniu. Posłużyła do przełożenia fiołkowego tortu, przy którego przygotowaniu ekipa TVN (klik) wyrzuciła mnie z własnej kuchni, a który w efekcie przygotowywały Ada i Marta ;) Tu zdjęcie świeżutkiej konfitury, tuż przed całym tym chaosem. Wtedy, jeszcze na świeżo, była nieco rzadka, ale z czasem nabrała tężyzny.

Konfitura z fiołków wonnych, violets jam, viola jelly, violets confiture, dżem z fiołków, konfitura fiołkowa

Konfitura z fiołków wonnych

1-2 litry płatków fiołków wonnych, im więcej tym lepiej
pół opakowania pektyny jabłkowej
sok z jednej małej cytryny
100-200 g brązowego cukru
0,5 litra wody

Z fiołków poobrywać same płatki. Ręce muszą być suche, bo zwariujecie! Dodać wodę, sok z cytryny i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i pomału pod przykryciem (!) zagotować. Przelać do wypieczonych słoików i ewentualnie zapasteryzować 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C. Ja przed przelaniem do słoików, lubię dodać garść surowych płatków z fiołków, żeby fajniej wyglądało :)

Jeśli nie lubicie płatkowych farfocli w dżemie, możecie przygotować fiołkową galaretkę.

A taką sesję urządziłam konfiturze z fiołków wonnych już po sezonie fiołkowym. W towarzystwie fiołków rogatych czyli mini-bratków. One nie pachną tak pięknie jak fiołki wonne, ale prezentują się wielce elegancko.

Konfitura z fiołków wonnych, violets jam, viola jelly, violets confiture, dżem z fiołków, konfitura fiołkowa

Często mnie pytacie, które odmiany fiołków można jeść? Przysyłacie zdjęcia, opisujecie wygląd, upewniacie się. A tymczasem odpowiedź na pytanie, które fiołki można jeść, brzmi: wszystkie. Wszystkie gatunki fiołków są jadalne. Poniżej przykłady: od lewej na dole zgodnie z ruchem wskazówek:
fiołek leśny, fiołek wonny biały, fiołek wonny, fiołek motylkowy i fiołek rogaty, czyli mini-bratek. A bratki to też fiołki - ogrodowe.

jadalne fiołki, jadalne bratki, edible violas, edible violets and pansies

Ale te fiołki, które warto jeść, to fiołki wonne, a ich nie wybiera się po wyglądzie. Jeżeli przechodząc w kwietniu obok fioletowej kępy, nagle poczujecie słodki zapach, który złapie Was za nos i obróci w miejscu upajając wszystkie zmysły (tak, właśnie tak, zupełnie jak na kreskówkach), to wtedy możecie być pewne, że znalazłyście właściwy gatunek fiołka. Z takich naprawdę wonnych fiołków wonnych warto przygotować syrop fiołkowy, galaretkę, tarte płatki lub konfiturę, a także można je krystalizować i kandyzować. A kwiaty jeść warto :)

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

sobota, 15 czerwca 2013, pinkcake
Komentarze
2013/06/15 00:22:58
Cudowne! Już tęsknię za nimi :)
-
2013/06/15 07:30:53
Fiołki i róże oraz lawenda to moje naj naj kwiatki jedzeniowe, ja lubię wszystkie ,ale te szczególnie:D
A taka konfitura to skarb , bo ja w tym roku z fiołkami cieniuteńko , no bardzo cieniuteńko , na później nic mi nie zostało:D
A ta konfitura to taki skarb by był:)))
A wszystkie fiolki śliczne to fakt ,ale te wonne szczególne bo pachną rajsko
pozdrawiam serdecznie ,,największą" kwiatożerczynię
-
2013/06/15 07:35:52
Robi wrażenie:)
-
2013/06/15 11:09:32
Taka konfitura to skarb, a smakuje tak, że aż trudno to sobie wyobrazić.
-
2013/06/16 18:57:51
Jejku, jaki ma piękny kolor. To musi być coś wspaniałego, po prostu:)
-
Gość: gadzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/18 03:06:03
Jaka pektynę jabłkową stosujesz? I ile to jest pol opakowania? Chcialam zrobić dzem truskawkowy z twego przepisu z bzem - czy taka sama pektyne stosowalas?
Z gory dziekuje!
-
2013/06/18 09:08:00
Gadziu, najlepiej kierować się opisem na opakowaniu, bo z różnych firm pektyny mogą mieć różną zdolność żelifikacji. Ja od roku używam pektynę Arche, jednak daję jej mniej niż polecają na opakowaniu, bo moim zdaniem przetwory wychodzą za gęste.
-
Gość: Łucja, *.lublin.mm.pl
2015/04/15 22:04:55
Witam :)
Czy dobrze rozumiem, że konfiturę przygotowuje się cez użycia cukru, czy jakiejś innej substancji słodzącej?
Pozdrawiam,
Łucja
-
2015/04/15 22:51:52
Oczywiście konfitury powinny być słodkie. Składnik umknął ze spisu przez przypadek :)
-
2015/04/20 16:33:06
Ostatnio miałam przyjemność robić taka konfiturę z Pani przepisu. Choć wyszło bardziej dżemowo niż konfiturowo, to jak na pierwszy raz robienia jakiegokolwiek słodkiego przetworu wyszło nie najgorzej. Smak jest dość ... specyficzny. Kojarzy mi się z jakimś składnikiem dodawanym do ciast, choć cała rodzina, która próbowała twierdzi, że konfitura smakuje jak jagody :) niemniej jednak, jestem bardzo zadowolona z efektu. mój brzuch również.
zostawiam link do postu z przepisem
pozdrawiam ! :)
bulwaryzielone.blogspot.com/2015/04/violet-smells-like-violets-true.html
-
2015/04/20 23:50:51
Fiołki smakują właśnie tak owocowo :) Fajnie, że konfitury się udały i to własnie bardziej konfiturowo niż dżemowo :P
Pozdrawiam!