Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik bez sera na zimno World Baking Day (jagielnik)

World Baking Day to międzynarodowa zabawa propagująca domowe pieczenie, która odbywa się 19 maja. W tym roku hasło przewodnie brzmi: "Bake brave". Zostałam mianowana ambasodorką WBD, a moje zadanie polegało na przygotowaniu przepisu z margaryną, który będą piekli ludzie z całego świata. Ponieważ ze względu na alergię moich dzieci nie mogę do wypieków używać masła, stosowanie tłuszczów roślinnych mnie nie oburza, tak jak niektórych purystów. Kwestia w umiejętności wyboru tych najlepszych (Jakiej margaryny używam? Zajrzyjcie do FAQ).

Sernik bez sera jaglany, sernik bez nabiału, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami, #bakebrave

Propozycja pieczenia na okoliczność WBD wypadła akurat przed Wielkanocą, a Córcia prosiła o sernik na święta. Stąd stawałam na głowie, żeby wymyślić przepis na sernik bez nabiału. To był drugi z treningowych przepisów. A na pieczony sernik wielkanocny, zapraszam tu (klik).

world baking day - trochę inna cukiernia

Mój przepis w skali trudności został zakwalifikowany na 85 miejscu ze 100. Nie mam pojęcia dlaczego;) Może dlatego, że trzeba dużo odwagi, by podać gościom sernik i przyznać się, że nie ma w nim nabiału :) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia, szczególnie, że tutaj nie za wiele go jest:P A sezon truskawkowy już lada moment się zacznie na całego.

sernik jaglany na zimno z truskawkami, Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami

Sernik bez nabiału, czyli jak matka staje na głowie

Kruchy spód
90 g margaryny (najlepiej naturalnej np.: oleju kokosowego)
50 g drobnego cukru
1 łyżka oliwy
150 g mąki (może być bezglutenowa)

Masa „sernikowa”
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki ulubionego mleka (migdałowego, owsianego, koziego, ryżowego)
pół laski wanilii
0,5 szklanki śmietany migdałowej (możecie też użyć kupnej śmietany roślinnej albo zmiksowanych nerkowców)
1 łyżka margaryny (najlepiej naturalnej np.: oleju kokosowego)
0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
1 szklanka kremu kokosowego (możecie użyć gęstej części mleka kokosowego z puszki BIO)
odrobina skórki startej z cytryny
1 kopiata łyżka żelatyny

Wierzch
1 szklanka truskawek (mrożonych lub świeżych)
galaretka truskawkowa

Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami

Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18 lub 20 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wystudzić.

Kaszę jaglaną ugotować w ulubionym mleku z dodatkiem przekrojonej i wyskrobanej laski wanilii. Przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Zmiksować z resztą składników (poza żelatyną). Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości mleka, kiedy spęcznieje, delikatnie rozpuścić na małym ogniu. Dodać do masy sernikowej i zmiksować. Wyłożyć masę na upieczony spód i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Truskawki rozmrozić (nie trzeba całkowicie), zmiksować i połączyć z galaretką (jeżeli używacie świeżych truskawek, galaretkę trzeba wystudzić przed ich połączeniem). Wylać na zastygniętą masę sernikową. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

Jeżeli zależy Wam na wegańskiej wersji, użyjcie galaretki karagenowej, a zamiast żelatyny - agaru. Żeby dobrze rozpuścić agar, trzeba go chwilę pogotować (w odróżnieniu do żelatyny, której zagotować nie wolno). Zaufajcie w tej kwestii mojemu doświadczeniu, ilość agaru, jaką rozpuszczam w laboratorium pod żele do elektroforezy, przekracza wszelkie wyobrażenie;) Najlepiej robić to w mikrofalówce.

Ocena ciasta przez niezależnych ekspertów: w skali pyszności: 9/10, w skali podobieństwa do wyrobu z sera: 1/10 :) Smacznego!

sernik jaglany na zimno z truskawkami, Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami

To co? Upieczecie ze mną? (klik) Zapraszam serdecznie na 19 maja do przygotowania mojego sernika bez nabiału:)

Smacznego!
Gosia

wtorek, 07 maja 2013, pinkcake
Komentarze
2013/05/07 13:32:02
Upieczemy :)
-
2013/05/07 15:51:08
Bardzo ladnie sie prezentuje,pozdrawiam.
-
2013/05/07 16:21:53
Nie wiem czy dam rade zrobic na akcje, ale przepis mi sie bardzo podoba. Najbardziej podoba mi sie idea kaszy jaglanek udajacej twarog. :D Twarog u mnie jest ciezko dostac (musze jezdzic daleko), a i ja ograniczylam nieco nabial. Wiec przepis kusi, oj kusi. :) Mysle, ze zrobie predzej, czy pozniej, ale raczej predzej. ;) I na pewno troche zmodyfikuje, ale glownej idei bede sie trzymac. Pozdrawiam cieplo!
-
2013/05/07 16:22:34
Zapomnialam wspomniec o Twoim zdjeciu - swietne. :)
-
2013/05/07 17:01:33
Natalko:)*

Lauro, zapraszam!

Karolinko, a wiesz jak trudno zrobić sobie samej zdjęcie do góry nogami, kiedy samowyzwalacz trwa 10 sekund? :D
-
2013/05/07 18:52:48
Miało być coś niezwykłego i u Ciebie naprawdę jest. Zdjęcie jest genialne:)
-
Gość: ktosik22, *.165.enf.pl
2013/05/07 22:12:35
No to mi się podoba bardzooo :)
Weganskie wypieki to to co lubie najbardziej :P i wyglada oblednie !!! :D
-
Gość: , 62.87.186.*
2013/05/08 11:15:36
Ja na pewno dołączę!
Pozdrawiam
Marysia
-
2013/05/08 16:14:50
Podoba mi się! Będę nieco spóźnionym uczestnikiem akcji, ale na pewno upichcę ten bez-sernik (pieczonego mi się nie udało, bo produkty rozeszły się do innych potraw) na 17 czerwca, na urodzinki Córci. Ślinka już cieknie...
-
2013/05/08 20:10:44
Zrobię! Nie chce mi się ostatnio siedzieć w garach, ale to jest zbyt genialne, żeby nie kusiło :) Zdjęcie rewelka.
I jaka piękna patera!
-
2013/05/08 23:12:53
Dziękuję, Wiosenko:)

Ktosiku, wypiek jest beznabiałowy, ale wegański też może być.

Zapraszam, Marysiu:)

Justi, znam ten ból :P A czerwcowe truskawki, ach, marzenie!

Dzięki, Kasiu:) Patera to ściema :P Ale blacha + świecznik ładnie wygląda :D
-
Gość: , 62.87.186.*
2013/05/09 11:16:32
A tak w sumie to trzeba upiec wcześniej, czy piec 19?
-
2013/05/09 23:03:22
Ale cudne zdjęcie! Wow :)
Sernik wspaniały, naprawdę niesamowicie mnie nim zaintrygowałaś Gosiu:)
-
Gość: Berry Straw, *.dyn.edpnet.net
2013/05/10 11:50:24
sorry, ale wymiękłam, to jest po prostu POWALAJĄCE!!! na kolana, co ty wyprawiasz w tej swojej kuchni, tez tak chcę!!!!!!!!!!!! i już! podziwiam :) szczerze
-
2013/05/10 12:48:09
Drogi Gościu, wydaje mi się, że to obojętne byle się dobrze bawić :) Idea odgórna była chyba taka, żeby podjąć wyzwanie i piec 19 maja, ale że mój przepis wymaga całonocnego chłodzenia, wtedy chyba lepiej przygotować go dzień wcześniej, a 19 się chwalić :)

Dziękuję, Majanko :)

Berry, dzięki :D Ale skoro masz teraz zakazy dietetyczne, to najprawdopodobniej do takiej desperacji, że będziesz kombinować jak koń pod górę :P
-
Gość: Edyta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/12 09:26:30
Wygląda rewelacyjnie, ale chyba nie jest całkiem wegański skoro jest w nim żelatyna? Pewnie zrobię taki, ale użyję agaru zamiast żelatyny. Co ty na to? Pozdrawiam
-
2013/05/12 10:35:47
Edytko, nigdzie nie jest napisane, że to jest przepis wegański:) Natomiast pod przepisem jest sugestia, jak go zamienić na wersję wegańską. Na pewno się uda:)
Nie jestem weganką, moje przepisy tylko przypadkiem bywają wegańskie. Wegańskość nie jest moim celem, ja jedynie dążę do wyeliminowania krowiego nabiału i jajek.
-
2013/05/12 12:19:48
Kochana , w jakim ty jesteś doborowym towarzystwie :) Serdeczne gratulacje! Co do sernika to czy z serem czy też tylko z jego imitacją, ja jestem zawsze chętna...Pewnie będę musiała sama go jeść , ale co tam...Raz na jakiś czas można przecież zaszaleć ;D
-
Gość: Berry Straw, *.dyn.edpnet.net
2013/05/13 12:25:40
och, ja tylko teraz moge nacieszyć oko takimi przysmakami, w sumie za niedługo przechodzę na jeszcze bardziej restrykcyjna dietę typu witarianizm lub dietę 80 10 10 dr Grahama ... to dopiero będzie wyzwanie!
-
Gość: Szania, *.gl.digi.pl
2013/05/13 17:30:38
Mmmmm, ja na pewno taki zrobię! Uwielbiam kaszę jaglaną we wszystkich postaciach Dzięki za przepis. Ciekawe jaki jest w smaku.
-
2013/05/13 23:29:25
Cudny! Ostatnio śledzę przepisy na "serniki" z orzechów i już stoję w blokach startowych, by któryś z tych przepisów wykorzystać. A Twój sernik wygląda bajecznie :))
-
2013/05/15 21:49:38
Szarlotku, dasz radę, lekko wchodzi ;)

Berry, a czemuż tak się katujesz?

Szaniu, smakuje w sumie dosyć podobnie do budyniowca.

Evitoo, polecam! Nerkowce strasznie drogie są, a kasza jaglana nie ;)
-
2013/05/19 12:55:22
Pinkcake, chciałam spytać jak "zafarbić" masę marcepanową bez użycia barwników.
Potrzebuję kolor czerwony, zielony i żółty:)
z góry dzięki...
-
2013/05/19 19:05:44
Czerwonego super mocnego nie udalo mi sie uzyskac, bardzo ciemny rozowy z wyciagu z buraka albo hibiskusa. Zolty z szafranu, luteiny lub kurkumy. Zielony barwie chlorofilem a dawniej bawilam sie wyciagami ze szpinaku. Kliknij tag marcepan to zobaczysz jakie kolory mi wychodzily.
-
Gość: magda, *.centertel.pl
2013/05/19 21:17:06
Bardzo apetyczny,tylko wymieniłabym żelatynę i galaretke na agar
-
2013/05/19 22:35:09
To wymień :) W czym problem?
-
Gość: canella98, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/20 23:48:50
ahhh, jak ja bym taki zjadła! uwielbiam wszystko, co z kaszą, kaszę jadam praktycznie codziennie i bez niej żyć nie potrafię! tylko czym zastąpić krem kokosowy? mleko kokosowe znaleźć gdzieś w pobliżu mojej miejscowości graniczy z cudem, nie mówiąc już o śmietanie kokosowej czy zwykłym kokosie... jedynie wiórka są ;/ i co ja zrobię, czym to zastąpić? ;(
-
2013/05/21 14:00:33
Canello, z wiórków też możesz ukręcić krem kokosowy i mleko :)
sojaturobie.blogspot.com/2012/10/domowe-mleko-z-wiorkow-kokosowych.html
www.olgasmile.com/krem-kokosowy.html
Trzeba tylko więcej cierpliwości.
Po drugie możesz robić zakupy w sklepach internetowych.
Po trzecie możesz ominąć ;)
-
Gość: canella98, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/21 15:50:59
dziękuję! :) już nic mi nie stoi na przeszkodzie ;D dla takiego kaszożercy jak ja na pewno będzie genialny :] tylko rodzina może podejść sceptycznie, bo niezbyt są otwarci na różne fajne , kulinarne pomysły... chociaż ciasto z kremem z kajzerek już jedli i im smakowało, zresztą, nawet jak nie będą chcieli, to sama zjem! :D
-
2013/05/22 09:59:19
Canello, nie mów im, z czego zrobiłaś ;) A nawet jeśli nie będą chcieli, niech żałują :)
-
Gość: , 94.127.104.*
2013/06/05 10:49:04
Witam,
planuję zrobić sernik dla moich maluchów, ale czym mogę zastąpić margarynę migdałową??? jeden z maluchów uczulony na migdały...
-
2013/06/05 18:57:54
Proponuję zmiksowane nerkowce, słonecznik albo śmietanę owsianą lub sojową ze sklepu eko. Możesz też ominąć ten składnik.
-
Gość: d-anka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/17 13:27:49
Zrobiłam go wczoraj!!! Trwało to trochę bo w mojej mieścinie nie można kupić śmietanki migdałowej, więc zrobiłam sama. PYCHA!! Krem kokosowy dałam z puszki. Tylko za mało dodałam żelatyny i wyszła breja. Ale jaka pyszna breja!!! Na szczęście to była wersja próbna przed urodzinami mojego Jasia i dodam więcej żelatyny i jak dla mnie mniej wanilii. Ale to kwestia gustu.Moja breja polana zmiksowanymi truskawkami smakuje wyśmienicie. Mam pytanie: czy można zamrażać śmietankę migdałową?
Zrobiłam jeszcze najłatwiejsze ciasto bez mąki i bez jajka na które mój prawie 4 letni synek powiedział:"magia". Aż mi się łezka zakręciła w oku.
Podziwiam Cię Pinkcake!!! Ja jestem dopiero na początku drogi-dietę bezmleczną i bezjajeczną, bez banana i antyrefluksową mamy dopiero od 2 miesięcy
-
2013/06/17 22:35:59
D-anko, bardzo się cieszę, że Wam smakowało :)
Nie wiem, czy śmietankę można mrozić, chyba nic nie powinno się z tym stać, z tym, że na pewno trzeba będzie ją jeszcze raz miksować blenderem. U nas znika błyskawicznie, więc nie wiem jak jest z jej przechowywaniem.
-
2014/04/06 11:35:23
Jest cudny! Tak się cieszę, że jest ten blog! Gratuluję ogromnie kreatywności i wtrwałości!

Dziękuję:)
-
2014/04/09 22:38:34
Proszę bardzo :) Korzystaj! :)
-
2014/05/06 10:05:07
Witam
Chciałam zapytać czym można zastąpić krem kokosowy, bo u nas kokos zakazany:( a może po prostu pominąć?
Tak poza tym to super blog, już nie raz ratował mnie z opresji:)
-
2014/05/06 14:14:02
Po prostu omiń i przygotuj więcej masy. Albo zastąp nerkowcami. POzdrawiam :)
-
Gość: kasiek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/23 16:12:39
a ja tradycyjnie chciałam spytać o rozmiar blaszki na ten sernik;) orientacyjnie oczywiście. z góry wielkie dzięki, bo planuję go robić za 3 dni! w końcu, bo mam go w zakładkach już pół roku!
-
2014/10/23 18:12:36
Przecież jest podana :)
-
Gość: Marlena, 95.160.38.*
2015/03/26 09:01:42
Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego przepis miał być z margaryną?
Czy odgórnym celem tej akcji jest wmawianie tego, co prezentują reklamy margaryn?
Olej kokosowy moim zdaniem margaryną nie jest ;-) ale to jakaś próba wyjścia z twarzą ;)
-
2015/03/26 20:06:31
Wydaje mi się, że odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta we wpisie. WBD to akcja propagująca domowe pieczenie. Co roku ma innego sponsora, rok wcześniej była to Nutella, tym razem był to producent margaryny. Ja zgłosiłam do organizatora swoje zastrzeżenia, wyraził zgodę na mój udział. To jakich tłuszczy używam, też opisałam w FAQ.
-
Gość: Olapleple, *.plock.mm.pl
2015/04/03 21:12:37
Witam, mam tylko pytanie skąd ta biel w Pani serniku? Bo mnie niestety ta sernikowa warstwa wyszła szara :(
-
2015/04/03 23:21:39
Nie, masa nie jest idealnie biała, jest kremowa. Ale przy intensywnej czerwieni i słonecznym świetle wydaje się jaśniejsza.