Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na proste ciasto (bez jajek i mleka) - najprostsze ciasto na świecie

Zdaję sobie sprawę, że przepisów na "najprostsze ciasto na świecie" jest mnóstwo, ale im nie wierzę. Ubić jajka? Roztopić masło? Odważyć mąkę? Zmiksować? I to ma być proste?
Mojego ciasta nie trzeba miksować ani ważyć, składniki odmierza się szklanką i miesza łyżką. Czasem w domu nie ma jajek, ani mleka, a jest ochota lub potrzeba przygotowania ciasta. Wtedy mój przepis jest jak znalazł :) Poza tym alergicy też się z takiego ciasta cieszą! I ta elastyczność modyfikacji... Ach! :)

ciasto bez jajek z malinami, vegan chocolate rasberry cake, eggless cake

Proste ciasto bez jajek, bez mleka, bez masła i margaryny, (bez czekolady?)

1,5 kubka mąki (może być zwykła, ale może też gryczana)
1/2 - 3/4 kubka cukru (białego lub nierafinowanego)
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
3 łyżki kakao (albo 1,5 łyżki karobu)
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 kubek zimnej przegotowanej wody lub ulubionego płynu (soku, kompotu, mleka owsianego)

ewentualnie 2 garście malin (mrożonych lub świeżych) lub wiśni, bananów, jabłek

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia.  Dorzucić maliny i przelać ciasto do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.

Pyszne, lekkie, niealergizujące. I takie proste! A do mycia jest tylko łyżka, szklanka i miska ;)
(Kubek może mieć objętość od 250 do 330 ml, byle wszystkie składniki odmierzać jednym naczyniem)

Pozdrawiam
Gosia

P.S. Zapraszam do przyłączenia się do World Baking Day i wspólne przygotowywanie mojego sernika bez nabiału.

P.S.2. Chciałam Was też zaprosić jutro do Dzień Dobry TVN, ale aż się boję, że znów przełożą emisję reportażu o mnie, moim gotowaniu i mojej książce: "Kwiatowa uczta".
Obejrzeć reportaż można tutaj.

Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach. Małgorzata Kalemba-Drożdż

wtorek, 14 maja 2013, pinkcake
Komentarze
2013/05/14 20:16:24
Jeśli to będzie jutro, to nie zobaczę. No chyba, że na internecie potem.
Przypomniała mi się piosenka z dzieciństwa: "najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie .."
-
Gość: full_time_mommy, 84.39.161.*
2013/05/14 20:23:13
a gdzie mozna kupic kabor?
-
Gość: full_time_mommy, 84.39.161.*
2013/05/14 20:24:30
tzn karob :)
-
pinkcake
2013/05/14 20:33:18
Karolinko, ja też uważam, że pierwotny termin był lepszy :/

Mommy, w sklepach eko.
-
agaa-110
2013/05/14 21:06:59
czy mogę dać mąkę pszenną-pełnoziarnistą?
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/05/14 21:59:32
tylko karob muszę zanabyć! idealne dla Córci, która od dzisiaj na diecie... kolejny alergik w rodzinie a już z przyzwyczajeniami kulinarnymi bo 5ciolatka :( czeka nas druga żywieniowa rewolucja :P
-
majanaboxing
2013/05/14 22:19:37
Cudowne ciasto! :)
-
karmel-itka
2013/05/14 22:20:19
och, ja mam taką ochotę na ten kawałek ze zdjęcia... nawet nie masz pojęcia jak wielką!
-
pinkcake
2013/05/14 22:35:58
Agaa, wtedy trzeba dolać dużo więcej płynu.

Wiewióro, tak to już jest...

Dzięki, Majanko:)

Karmelitko, ostatni zawsze jest najlepszy ;)
-
2013/05/15 11:29:23
Oj, szkoda, że nie w piątek :( ale i tak prędzej czy później Cię obejrzę! ;)
-
2013/05/15 12:14:49
zrobione, zjedzone :) wykorzystałam soczek bananowy, którego córcia nie chciała już pić i dojrzałego banana, karob wyszedł więc było bez :) dobre ale zdecydowanie wolę kwaśne smaki wiec następnym razem będą malinki :)
-
Gość: Monika K, *.chello.nl
2013/05/15 18:52:08
Ciasto super, łatwe i pyszne ale... niestety dla mnie za bardzo wyczuwalna mąka gryczana. Postanowiłam dodatkowo przełożyć ciacho dzemem:)
-
Gość: miru85, *.dynamic.chello.pl
2013/05/16 17:54:09
Cudowne ciasto!!!!!!!!!!!
-
Gość: Edyta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/18 08:17:47
Zrobiłam! Użyłam mąk bez glutenu (większość gryczanej, trochę kukurydzianej i ryżowej) i ... nie rozwala się! Następnym razem dodam mniej kakao, bo wyszło wg. mnie za gorzkie, ale może to moje kakao takie, nie wiem. Dzięki za przepis
-
Gość: Edyta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/18 08:21:17
Zapomniałam zapytać: jaką funkcję ma w przepisie ocet? Co daje?
-
pinkcake
2013/05/18 09:22:02
Justi, będzie puszczone albo w środę, albo w czwartek. Tylko nie wiadomo, który :P

Liwciu, z bananami też jest na blogu ;) pinkcake.blox.pl/2012/03/Muffinki-czekoladowe-z-bananem.html Z pomarańczami, z wiśniami, z kokosem... Można wepchnąć, co się chce! :)

Moniko, można używać mieszanki bezglutenowej, ma łagodniejszy smak niż czysta gryka.

Miru, zgadzam się w 100%! :)

Edytko, mąka gryczana nadaje więcej goryczy, możesz dodać mniej kakao, albo użyć karobu zamiast kakao, on jest nieco słodszy.
A ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla powstają w zimnym jeszcze cieście, więc staje się ono pulchniejsze.
Muszę to dopisać do FAQ ;)
-
Gość: Edyta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/19 07:32:52
Dzięki za doskonałe wyjaśnienie. Dzisiaj drugi raz upiekę to ciasto. Tamtego już nie ma :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/05/19 08:05:14
Pyszne, najzwyklejsze z piernikowatych, robię je od dawna :)
-
pinkcake
2013/05/19 08:54:16
Edytko, wciąga, oj wciąga.

Drogi Gościu, zgadza się jest przepyszne, ten przepis na moim blogu pojawia się od pięciu lat we wszelkich możliwych wariacjach.
-
Gość: kassob88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/21 22:49:00
omnomnom, uwielbiam nieustająco! Dzisiaj wobec nagłego napadu na coś bardzo czekoladowego zrobiłam je z pokrojonymi drobniutko suszonymi śliwkami i kawałkami gorzkiej czekolady. Pyszności! Do lata przyjdzie jeszcze chwilę poczekać, ale wersja ze świeżymi owocami warta jest czekania:-)
-
pinkcake
2013/05/22 09:34:47
Kassob, ze śliwkami też się gdzieś tu pałęta ;) pinkcake.blox.pl/2010/12/Murzynek-ze-sliwkami-bez-jajek-oczywiscie.html
Każda wersja jest super! A najfajniejsze jest to, że nie zdarzyło się jeszcze, żeby któreś nie wyszło:D
-
Gość: kassob88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 20:29:14
ha-ha-ha! Widzę, że motywacja w obu przypadkach (i Kraków i Warszawa) była podobna:-D U nas szczęśliwie połowa dotrwała do rana; po nocy, jak już "okrzepnie", to ciasto jest najlepsze. Dzisiaj powtórka!
-
Gość: Aszlim, 188.141.21.*
2013/05/23 18:55:44
Zrobione w dwoch wersjach. Bezglutenowej ze sliwkami - smaczny. Mysle, ze to zalezy od gatunku maki. Gryczanej z malinami- super, z poczatku wyraznie gryczany, a kolejnego dnia przepyszny! Smak gryki zanika. Wskazowka na przyszlosc dla mnie: Zdecydowanie lepiej dac mniej oliwy do ciata niz wiecej ;)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/06/08 23:30:30
Miesiąc temu dowiedziałam się, że mój 2-miesięczny syn ma skazę białkową. Wróciłam do domu i się popłakałam. Mleko to dla mnie jeden z najważniejszych składników w kuchni. Pijałam je litrami. Wydawało mi się, że teraz nie zjem już nic, bo wszystko zawiera laktozę i jej pochodne. I jakoś przez przypadek znalazłam tego bloga. To ciasto zrobiłam jako pierwsze - REWELACJA. Nie dość, że pyszne (nikt się nie zorientował, że to wersja uboższa o jajka), to jeszcze super-szybkie, czyli w sam raz dla mnie. ;) DZIĘKUJĘ.
-
pinkcake
2013/06/09 01:12:21
Kassob, zgadzam się, że następnego dnia ciasto jest lepsze, ale jak ono ma dotrwać??? ;)

Aszlim, trzeba wyczuć, gdzie jest to "mniejsze pół" szklanki ;)

Aniu, proszę bardzo! Zapraszam po więcej :)
-
Gość: Asica-Łasica, *.slubice.vectranet.pl
2013/06/09 23:26:52
Jak ja się cieszę, że trafiłam na Twój blog! :)) Moja córeczka jest uczulona na mleko i jajka, więc spadłaś mi jak z nieba :)) Zbliżają się jej drugie urodziny i szukam przepisu na jakiś torcik, który mogłaby zjeść. To ciacho wypróbowałam i jest przepyszne :) Użyłam mąki gryczanej, bo ja raczej unikam glutenu, pominęłam kakao, bo na nie i jeszcze wiele rzeczy jest też uczulona, a do środka dałam suszoną żurawinę i morele :) Pycha :) Będę dalej testować Twoje przepisy ;) Pozdrawiam :D
-
pinkcake
2013/06/19 14:08:27
W takim razie zapraszam Asiu, rozgość się na dłużej :)
-
Gość: SiwyX, *.netcominternet.pl
2013/06/20 15:20:40
proponuje dodać proszku do pieczenia + robić to w brytfance (więcej) - w tortownicy masz na marne 5-6 kawałków.... ja dodaje syrop malinowy tak z 3 łyżeczki ... i do tego dodaje również 2 jajka i 1 szklanka mleka... jest idealne wtedy!!!
-
pinkcake
2013/06/20 20:59:34
Dziękuję za rady, ale jednak pozostanę przy swojej wersji.
Po pierwsze mam z tego 8 kawałków, czyli idealnie dla 4-osobowej rodziny, bo deser jest dla posmakowania słodyczy, a nie obżarcia się po uszy. A jeszcze zostaje po jednym kawałku na wieczór.
Po drugie nie widzę powodu, żeby dodawać jeszcze proszek do pieczenia, ciasto ładnie wyrasta.
Po trzecie, gdybym dodała jajka i mleko, to przepis na ciasto bez jajek i mleka raczej nie miałby sensu. Poza tym akurat te składniki to trucizna dla moich dzieci.
Czyli krótko mówiąc jest idealnie tak, jak jest.
Pozdrawiam
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/07/18 19:50:47
właśnie piekę zobaczymy co z tego wyjdzie:)
-
pinkcake
2013/07/19 09:06:50
Pyszne ciasto Ci wyjdzie ;)
-
Gość: KasiaE, 89.174.100.*
2013/07/24 18:47:06
Z mała modyfikacja, wyjelam troche temu z piekarnika i wlasnie wcinam...BOMBOWE ciasto, cos czuje, ze bede je czesciej robic :D
-
pinkcake
2013/07/24 23:23:06
Uważaj, bo ono uzależnia ;)
-
Gość: aga, *.dynamic.mm.pl
2013/08/10 13:52:16
Witam,czy może być mąka pszenna pełnoziarnista ?
-
pinkcake
2013/08/10 15:45:02
Wtedy trzeba dolać trochę więcej płynu i ciasto będzie cięższe, ale można.
-
wandasuchan
2013/08/10 15:58:08
___________________________________________________________________________
A MÓWIĄ, ŻE RAJ NIE ISTNIEJE. OTÓŻ ON JEST WŁAŚNIE NA TYM TALERZU!
*****

___________________________________________________________________________
-
pinkcake
2013/08/10 18:54:26
To bardzo miłe, ale bez przesady ;) To po prostu bardzo dobre ciasto.
-
Gość: modrzejewskam, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/13 11:33:57
Potwierdzam, że to bardzo dobry przepis na bardzo pyszne ciasto... Piekłam je już z 10 razy :) Jako zwykłe ciasto, babka czy muffinki... z jabłkami, bananami, jagodami (najlepsze), malinami i truskawkami (te się nie sprawdziły, bo były zbyt wodniste) w różnych wariantach... Proste i szybkie, a do tego bardzo smaczne... dziękuję!
-
pinkcake
2013/08/13 21:01:16
Proszę Cię bardzo:) Truskawki, rzeczywiście trochę za bardzo się ciapkają, ale w mieszance owocowej też ujdą.
-
Gość: Babcia Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/17 23:09:30
Pyszności! I jak szybko się robi! A i o proporcje nie do końca trzeba dbać :-) Nie miałam cukru waniliowego a i oleju tyle co kot napłakał, była późna noc... a ja do poduszki miałam pyszne ciacho z jabłkami :-)
-
Gość: marone, *.play-internet.pl
2013/09/18 09:46:06
witam a xczy zamiast wymienionego oxctu moge dodaxc takiego najzwyklejszego jaki dodaje sie do przetworow?? hihi nie znam sie a i nie mam zadnego z wymienionycxh wiecx pytam:) buziaki
-
pinkcake
2013/09/18 13:55:15
Zgadza się, Babciu, najmniej problemowe ciasto w świecie:)

Marone, wtedy daj pół łyżki, bo taki spirytusowy ocet jest dwukrotnie silniejszy i ciasto może Ci nim śmierdzieć.
-
Gość: ech, *.finemedia.pl
2013/09/22 23:11:03
Super, dziękuję za przepis, z nieba mi spadł ze względu na składniki:) Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, jako płynu użyłam mleka ryżowego (trochę więcej niż kubek) i wkroiłam banana. W smaku ok, ale jednak wyszedł zakalec, ciężki, bardzo wilgotny, a piekłam co najmniej 45 minut (bo ciągle patyczek mokry był), do tego czuć mocno sodę (chyba trochę przesadziłam z jej ilością). Ciekawe, co poszło nie tak? Ale na pewno się nie poddam i będę walczyć dalej, bo składniki idealne.
-
pinkcake
2013/09/23 13:22:31
Na mące pełnoziarnistej zawsze ciasto będzie cięższe, ale jeżeli takie bardzo mokre Ci wyszło, to spróbuj następnym razem nie dolewać więcej płynu. Za mąkę pełnoziarnistą nie biorę odpowiedzialności, bo każda jest inna, różne rodzaje w odmienny sposób chłoną wodę, więc musisz poeksperymentować.
-
Gość: ech, *.finemedia.pl
2013/09/24 09:29:48
Dzięki, na pewno będę eksperymentować, mimo tej wilgotności ciasto przepyszne - następnego dnia najlepsze, po prostu pyszności!
-
Gość: Kreaturna kuchnia, *.dynamic.chello.pl
2013/09/27 12:31:44
Pani Malgosiu, a oto co u nas na bazie Pani przepisu wyleciało z piekarnika... ;)
kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/09/malinowo-kwiatowy-motyl.html
-
pinkcake
2013/09/27 13:34:24
Przepiękny motyl!
-
Gość: weganka 3, *.myslenice.net.pl
2013/09/28 16:00:23
Nawet nie wiesz jaka jestem Ci wdzięczna za to, że założyłaś tego bloga! Od jakiegoś czasu jestem weganką i bałam się, że będe musiała na zawsze pożegnać się z domowymi wypiekami.. Na szczęście trafiłam tutaj! Właśnie upiekłam ciasto i wyszło genialne! :D Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła kilka modyfikacji ;) Mianowicie pominęłam cukier , a zamiast niego dałam 4 spore łyżki domowego dżemu śliwkowego, wsypałam całe opakowanie cukru wanilinowego, a oprócz sody dodałam jeszczę jakieś 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bałam się, że ciasto nie wyrośnie >.<). Czas pieczenia wydłużył się do prawie 50 minut ale warto było dłużej poczekać, bo ciasto wyszło boskie! Pyszne i puszyste. Lepszego przepisu chyba nie znajdę ;)
-
pinkcake
2013/09/28 21:42:36
Również moim zdaniem nie znajdziesz ;)
Pozdrawiam! :)
-
Gość: alex7771, *.warszawa.mm.pl
2013/10/21 18:06:22
Ciasto jest super zrobione w 5 min. upieczone w 20 rewelacja dzieci szczęśliwe dziękuję za przepisik tak prosty i szybki idealny dla tatusia który sam siedzi ze swoimi dziadkami
-
pinkcake
2013/10/22 11:55:46
Proszę bardzo :)
-
Gość: turynka, *.dzierzoniow.vectranet.pl
2013/11/18 00:48:30
Ciasto wspaniałe, zrobiłam już drugi raz. Pierwsze zrobiłam z gruszkami i rozrobionym z wodą, sokiem porzeczkowym. Dzisiaj natomiast z jabłkami, cynamonem, kompotem aroniowo-jabłowym, aromatem śmietankowym i odrobiną cukru wnilinowego, wyszło super. Jednym słowem można do niego wszystko wsadzić, co tylko jest pod ręką. Moje ciasto zawsze piecze się prawie godzinę a wystawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 180 C.
-
pinkcake
2013/11/18 08:46:24
Zgadza się, ilość modyfikacji jest nieograniczona. Dlatego jest takie fajne ;)
-
Gość: doris, *.dynamic.chello.pl
2013/11/19 15:58:13
uwielbiam to ciasto! robie je zawsze wtedy kiedy chcę na szybko w formie silikonowej Miś i jest idealne dla malucha ;-)
-
Gość: StaviU, *.dynamic.mnet-online.de
2013/12/01 15:35:28
Ciasto rewelacyjne! Polecam dodac odrobine jakiegos mocniejszego alkoholu. Ja dodałam odrobine rumu i wisnie w syropie. Palce lizac
-
pinkcake
2013/12/02 13:08:01
Można dodać różne rzeczy :) Cieszę się, że Wam smakowało!
Pozdrawiam!
-
Gość: madzia, *.centertel.pl
2013/12/06 14:59:12
spadła mi Pani z nieba z tym przepisem :-) od krótkiego czasu jestem na diecie bezmlecznej a łakomczuch na słodkie ze mnie straszny i to ciacho jest dla mnie wybawieniem. prosto, szybko i pysznie!dziękuję :-)
-
Gość: madzia, *.centertel.pl
2013/12/06 15:01:06
oczywiście zamierzam spróbować też innych Pani wypieków .Pozdrawiam :-)
-
pinkcake
2013/12/06 17:51:24
Zapraszam:) U mnie można połasuchować ;)
-
Gość: gotowanie z pasją, *.internetia.net.pl
2014/01/12 10:24:33
Wykorzystam dzisiaj przepis - bo jajek jak nie miałam tak nie mam ;) a do sklepu iść się nie chce ;)
pozdrawiam
Gosia
-
Gość: Wiedźma, *.dynamic.mm.pl
2014/01/23 17:08:12
Hej, udostępniłam Twój przepis na FB w ramach dzielenia się przepisami bez glutenu: www.facebook.com/WiedzmiKociolek/posts/10201654483900191
Brat upiekł na mące gryczanej, z jabłkami. Potrzebuje trochę wprawy ale ogólnie ciasto smaczne i takie... ciastowate jak na brak wszystkiego :)
-
Gość: StaviU, *.dynamic.mnet-online.de
2014/02/21 19:02:38
Ratunku, ciasto zawsze mi wychodzilo, ale dzisiaj niestety cale popekalo.
Czy masz dla mnie jakas rade? Ide jutro w gosci i chcialabym zrobic wlasnie to ciasto. Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
Veronika
-
pinkcake
2014/02/21 19:34:39
A w czymś to przeszkadza, że jest popękane? Przecież chyba się upiekło? Zetnij górę i pokryj lukrem.
-
Gość: Agnieszka, *.rzeszow.mm.pl
2014/03/30 14:30:06
Witam,czy ma to znaczenie jaka to będzie mąka gryczana? Czy palona, czy nie palona?
Jakiej można jeszcze uzyć mąki prócz pszennej białej?
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/03/30 19:08:45
W związku z tym, że mam natręctwo modyfikacji wszelakich przepisów użyłam mąki gryczanej -kubek i ryżowej z kukurydzianą -pół kubka, zamiast cukru waniliowego dałam łyżkę esencji waniliowej. Do tego zamrożone jeszcze maliny, bo szkoda czasu na odmrażanie, skoro przepis mial być szybki;) Trzymałam w piekarniku ponad godzinę i wyszło IDEALNE! Dziękuję za ten i inne bajeczne przepisy - podziwiam Pani wiedzę! Przy okazji zapytam: czym można zastąpić rafinowany olej, bo staram się unikać, który Pani zdaniem będzie najlepszy do pieczenia?
-
pinkcake
2014/03/30 19:53:36
Agnieszko, nie ma to znaczenia.
Można kombinować z różnymi mąkami, na gotowych mieszankach bezglutenowych wychodzi świetnie. Mąki razowe wymagają dodania większej ilości płynu.

Gościu, to użyj oleju tłoczonego na zimno. Tylko że w pieczeniu on i tak się podgrzeje i straci właściwości zdrowotne.
-
Gość: Monika, *.opera-mini.net
2014/04/01 22:47:28
Ciasto idealne po prostu!!! Miękkie, wilgotne, puszyste. Dodałam jabłko i odrobinę kardamonu.
-
pinkcake
2014/04/02 09:05:30
Cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: kafciek, *.toya.net.pl
2014/05/07 22:05:59
Witam :)
Zrobiłam to ciasto - dodalam orzechy wloskie i troszke kawy anatola i...... zastanawiam sie.... dlaczego ciasto mi sie rozpada? aha mąke dalam pszenną. Smaczne jest, wilgotne ale mi sie rozpada....moze komus sie tez tak przydarzylo? bo zastanawiam sie jaki popelnilam blad.....
-
pinkcake
2014/05/08 12:45:01
Ale jak to rozpada? Tak całkiem, że nie da się pokroić?
Poczekałaś z krojeniem, aż wystygnie? A orzechy były zmielone, czy w całości?
-
Gość: gość, *.dynamic.chello.pl
2014/05/15 09:36:18
Zrobiłam. Wyszło SUPER choć piekłam 45min, po 20 wciąż było płynne. Pozdrawiam!
-
pinkcake
2014/05/16 08:23:00
Dlatego potrzebny jest patyczek, bo każdemu piekarnik inaczej grzeje :)
-
Gość: marioooo, *.dynamic.chello.pl
2014/06/03 16:10:39
ciasto pycha, zrobiłem z jabłkami, ale jak się pojawią malinki to z malinkami też zrobię, ja zrobiłem podwójną porcję bo jestem łasuch hehe
-
Gość: marioooo, *.dynamic.chello.pl
2014/06/03 16:10:50
ciasto pycha, zrobiłem z jabłkami, ale jak się pojawią malinki to z malinkami też zrobię, ja zrobiłem podwójną porcję bo jestem łasuch hehe
-
Gość: , *.maverick.com.pl
2014/06/03 17:38:05
Dziękuję za przepis ciasto wyszło pyszne. Synek-alergik- zachwycony! Trzymałam się dokładnie przepisu wydłużyłam tylko czas pieczenia ze względy na małą blaszkę- keksówkę. Deser starczył na trzy dni a ja podjadałam.
-
pinkcake
2014/06/04 12:17:29
Bardzo się cieszę, że smakowało! I zapraszam po inne przepisy :)
-
2014/06/05 09:08:45
Tak się cieszę, że znalazłam Twojego bloga :) karmię piersią i okazało się, że synek jest uczulony na mleko, jajka (prawdopodobnie), gluten i kakao... A ja uwielbiam ciasta i nie mogę bez nich żyć ;) Upiekłam wczoraj to ciacho, dałam mąkę tylko ryżową, trochę więcej niż w przepisie, bo wyszło baaardzo płynne, możliwe, że wystarczyłoby dodać mniej płynnych składników. Jako owoce poszły banany, bo były pod ręką. Karobu nie miała, a kakao odpada, więc ciacho jest jasna, ale i tak pyszne :) pozdrawiam i na pewno będę często zaglądać :D
-
pinkcake
2014/06/05 20:54:01
To korzystaj do woli :)
-
Gość: katy, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/07/04 16:57:27
ile to jest półtora kubka?
-
pinkcake
2014/07/04 21:06:03
Jeden cały i jeszcze pół :)
-
Gość: poczatkujacy, *.free.aero2.net.pl
2014/08/29 11:20:18
a woda musi byc koniecznie przegotowana?
calkowity zakalec oznacza ze bylo za duzo wody w ciescie?
-
pinkcake
2014/08/29 11:44:19
Wg mnie tak, musisz dolać trochę mniej. Z przegotowaną jest smaczniejsze, na surowej wodzie smakuje jałowo. I mieszać trzeba łyżką, a nie mikserem.
-
Gość: aldr81, *.unknown.uunet.be
2014/10/28 10:49:26
Witam,
Upiekłam to ciasto z mąki gryczanej i mleka ryżowego reszta jak w przepisie. Wyszło trochę zbite, czy to kwestia mąki? Czy może miałam dodać więcej lub mniej mleka? Ale ogólnie było dobre- zniknęło z talerza;)
-
pinkcake
2014/10/28 15:18:27
To kwestia mąki. Na gryczanej wychodzi cięższe. Jeżeli Ci to przeszkadza, to możesz dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.
-
2014/10/29 11:16:26
hmm...może następnym razem wymieszam gryczaną i amarantusową mąkę ;)
Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli ciasto z cukinią lub dynią i kokosem upiekę na mące gryczanej to też będzie zbite?
-
pinkcake
2014/10/29 11:31:23
Tak, zdecydowanie bardziej niż na pszennej. Kwestia struktury samej mąki.
-
Gość: Marta M, *.cnet.gawex.pl
2014/11/17 13:23:53
Te ciasto jest przepyszne a co najważniejsze szybko się je robi:)
uwielbiam słodycze a mój Szkrab ma skazę białkową (a karmie piersią) więc te ciasto jest moim wybawieniem:)
Dziękuje:)
-
Gość: Madzik: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/12/27 15:50:09
Witam!
Moja młodsza siostrzyczka jest uczulona na jajka, mleko, drożdże i parę innych składników. Kiedy się dowiedziała była załamana... Nie może przez to jeść swojej ukochanej czekolady i innych słodkości, a to przecież dziecko!. Długo szukałam przepisu na ciasto dla niej, by przy wszelakich rodzinnych uroczystościach (i nie tylko:) ) nie czuła się pominięta. I... znalazłam Twój przepis! Sama uwielbiam to ciasto. Dodaję różne rzeczy, np. mleko sojowe, itp. Za pierwszym razem zrobiłam do torciku nadzienie (kaszka z kakaem, ale właśnie na mleku sojowym), ostatnio zrobiłam polewę czekoladową z mlekiem sojowym i margaryną (aby nie dodawać masła). Za każdym razem wychodzi przepyszne. Potem nasza mama znalazła kilka świetnych przepisów, ale ten jest najlepszy! Dziś mój chłopak wyprawia urodziny i z racji braku czasu (jestem długo w pracy) upiekę to ciasto:) może ze zwykłym mlekiem albo wodą:) Jesteś genialna! A ja Jestem Tobie bardzo wdzięczna:)) Pozdrawiam i będę dalej śledziła Twojego bloga!
-
Gość: Madzik: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/12/27 15:53:55
P.S. a na święta zrobiłam wersję z orzechami włoskimi, rodzynkami i paroma innymi w miarę świątecznymi składnikami:) wyszło genialnie! Ale piekłam o wieeeele dłużej, bo zrobiłam z podwójnej porcji i wlałam do wąskiej blachy takiej jak na babkę:) Wszyscy byli zachwyceni, a zwłaszcza moja siostra:) wyrosło przepięknie:)
-
pinkcake
2014/12/28 12:06:56
Dziękuję i zapraszam po więcej :)
-
Gość: Moni, *.gdansk.vectranet.pl
2015/01/27 18:30:04
Właśnie wrzuciłam do piekarnika, tylko,,, nie doczytałam i zamiast wymienionych rodzajow octu dalam lyzke zwyklego : ( mam nadzieje, ze nie zepsulam zupelnie?
-
pinkcake
2015/01/27 23:18:58
Zwykły ocet jest mocniejszy, ale nic się nie powinno stać. najwyżej będzie go czuć w świeżym cieście, jak wystygnie, to zapach powinien się ulotnić.
-
Gość: , *.silesnet.pl
2015/01/30 18:35:17
dobre ciasto
-
Gość: binia, *.cust.vodafonedsl.it
2015/02/19 03:34:53
Ale jesli sie zrobi na kwasnym soku, np. pomranczowym, to chyba mozna pominąć ocet?
-
Gość: binia, *.cust.vodafonedsl.it
2015/02/19 04:03:37
I. Zastąpienie cukru syropem ryzowym chyba nie popsuje ciasta?
-
Gość: , *.cust.vodafonedsl.it
2015/02/19 11:09:19
Czy zamiast octu mozna dac sok z cytryny?
-
pinkcake
2015/02/19 12:52:15
Binio, jeżeli wycisnęłaś sok z kwaśnych pomarańczy, to tak.
Jeżeli chcesz zastąpić cukier syropem, to musisz zmniejszyć ilość płynu.

Anonimowy Gościu, tak, możesz.
-
Gość: , *.finemedia.pl
2015/02/25 23:54:28
Ciasto przepyszne, znalazłam ten przepis jakieś 2 tygodnie temu bo zamarzylo mi się coś słodkiego a jestem na diecie eliminacyjnej z powodu alergii mojego maleństwa. Wcześniej nawet nie przypuszczałam że można upiec ciasto bez jajek. Zabieram je ze sobą na imprezy rodzinne żebym mogła zjeść sobie do kawki ale za każdym razem znika zanim zdążę spokojnie usiąść :-) u mnie w wersji z kawałkami jabłek.
-
Gość: Justek, *.15-3.cable.virginm.net
2015/03/18 19:56:24
Ciasto pyszne, nawet bez kakao :) dziękuje ślicznie :)
-
Gość: Michalina K., *.bb.sky.com
2015/03/20 00:39:51
no i czemu ono takie małe i się tak szybko skończyło, cooo? pyszne, cudne, ja chcę więcej! jadłam w życiu wiele różnych ***** ciast skomplikowanych wielowarstwowych takich siakich i owakich... to jest tak proste, a powalające! miodowniki, serniki truflowe, jabłeczniki z bezami i pierdołami .... no dobra, może się nie chowają przy tym, ale wg mnie są na równi. niemożliwe stało się możliwe - otóż dzieki temu przepisowi nie wywalę puszki karobu, kt był dla mnie koszmarny, bo mi b zasmakował nagle(nie, nie jestem w ciąży)... już mam w planach dodanie korzennej przyprawy, i wersję z orzechami, i wersję mufinkową z wkładką z konfitury śliwkowej... cudny przepis, wspaniały smak! jesteśmy od 21go stycznia na diecie bm z córką. Ona ma 17mies i zajadała się tym ciastem razem ze mną :) a wg mnie jak coś jej smakuje - to jest to najlepszy komplement :) gratuluję i pozdrawiam!
-
pinkcake
2015/03/20 09:50:24
Cieszę się bardzo :) Ciasto jest małe specjalnie, bo deser to powinna być tylko króciutka, słodka chwila, a nie obżarstwo :P
-
Gość: Natalia, *.dynamic-ra-3.vectranet.pl
2015/05/24 16:11:59
Wygląda cudownie :) Czy można w tym przepisie cukier zastąpić miodem?
-
pinkcake
2015/05/24 21:41:33
Możesz, ale musisz go rozpuścić w płynie.
-
Gość: Natalia, *.dynamic-ra-3.vectranet.pl
2015/05/25 13:55:51
A ile tego miodu? :) Tyle samo objętościowo co cukru?
-
pinkcake
2015/05/25 15:16:50
A jakie słodkie chcesz mieć ciasto? Moim zdaniem 1/3 - 1/2 szklanki wystarczy w zupełności.
-
Gość: Joanna, *.dsl.dynamic.simnet.is
2015/05/25 16:17:10
właśnie się piecze, a pozmywane już dawno! :)
-
Gość: Matylda, *.dynamic.chello.pl
2015/06/04 13:18:33
Czy wyjdzie z mąką orkiszową? Sezonowo marzy mi się takie z truskaweczkami... :)
-
pinkcake
2015/06/04 22:18:05
Tak, wyjdzie.
-
Gość: Corrine, *.noc.fibertech.net.pl
2015/08/18 22:59:45
Od niedawna jestem na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bezglutenowej. Zrobiłam właśnie po raz pierwszy to ciasto na mące ryżowej z karobem i bananami. Ze szczęścia pożarłam całą brytfankę haha oczywiście też dlatego, że ciasto wyszło pyszne!! Bardzo Ci dziękuję za tego bloga i przepisy, bo jestem okropnym łasuchem i już myślałam, że coś dobrego zjem dopiero za rok :-(
Następnym razem jednak dam trochę mniej cukru - zwłaszcza przy wersji z dojrzałymi bananami bo wyszło bardzo słodkie nawet dla mnie :) pewnie z kwaśnymi owocami proporcje będą w sam raz. Dzięki jeszcze raz, jutro robię szarlotkę na kaszy jaglanej!!
-
Gość: Sara, *.dynamic.mm.pl
2015/10/11 17:50:16
Witam, czy mąka jaglana nada się?
-
pinkcake
2015/10/12 12:08:07
Na bezglutenowo zazwyczaj piekę z gryczanej, ale jaglana też powinna dać radę.
-
Gość: Sara, *.dynamic.mm.pl
2015/10/12 12:36:20
Dziękuje, właśnie wrzucilam do piekarnika ;) jaglana z domieszka amarantusowej ze wzgledu na skrobie zobaczymy czy cos wyjdzie ....
Wyszlo mi ostatnio na mix c schar do ciast, na gryke niestety mam nietolerancje :/
Na kilka dni musze odllozyc kukurydzę stad pomysł o jaglanej ;)
-
Gość: ola, *.dynamic.chello.pl
2016/01/08 16:54:01
kurcze to ciasto jest rzeczywiście pyszne. W ogóle się nie równa z tymi jogurtowymi czy innymi plackami. Jest mega wilgotne, ale to chyba przez brzoskwinie , smakuje dosłownie jak brownie. I robi się ekspresowo , i bez jajek! Ja dałam brzoskwinie z puszki i borówki, a jako płyn pół na pół mleko z sokiem pomarańczowym,aha i łyżezka amarantusa żeby przemycić ;) Rewelacja, dzięki !
-
Gość: Ekkaja, *.rozbark.net.pl
2016/02/20 18:59:36
Zrobiłam! wyszło dobre :) chodź u mnie kruchutkie bo na mące gryczanej... no właśnie i gryczane ^^ ale grunt że jadalne i słodkie! osobiście na diecie jestem bezglutenowej a że karmię piersią również muszę nabiał i jaja wykreślić ajajaj (boli), więc blog i przepis spadły mi z nieba! do przepisu wrócę na pewno tylko będę urozmaicać, tj na pewno nie dam tyle gryczanej mąki :D no i dorzucę inne owoce :)
-
Gość: mila, *.adsl.inetia.pl
2016/03/14 18:52:04
Właśnie zrobiłam ciasto, ale bez kakao, bo mały uczulony, do 1/3 ciasta dodałam mak żeby urozmaicić (nie dodawałam owoców) ciacho wyszło gliniaste (jak zakalec), tak ma być czy ja cos popsułam o.O ?
-
pinkcake
2016/03/14 19:12:27
Jeżeli nie dodałaś kakao, to trzeba też zmniejszyć ilość płynu i dodać odrobinę więcej proszku do pieczenia.
-
Gość: mila, *.adsl.inetia.pl
2016/03/21 14:17:50
Super, będę próbowac jeszcze raz. czy przy zmniejszaniu płynu chodzi tylko o wodę/sok czy oleju też trzeba dac mniej? i jak z tym proszkiem do pieczenia? (bo w przepisie nie ma w ogóle)
-
pinkcake
2016/03/21 15:29:53
-
Gość: idecośwszamać, *.dynamic.chello.pl
2016/04/22 18:51:16
Myślisz, ze mogłabym dodać tam budyń?
-
pinkcake
2016/04/22 23:39:00
Nie wiem, nie próbowałam. Znaczy w proszku zamiast mąki, czy ugotowany jako nadzienie?