Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pączki mniszka po polsku

Bardzo proste i wprost przepyszne danie. Poza tym tanie ;) Czekam na ten delikates z wielką niecierpliwością przez cały rok!

pączki mniszka po polsku, smażone pączki mniszka lekarskiego

Pączki mniszka po polsku

pół litrowy garnuszek młodych pączków kwiatowych mniszka lekarskiego
olej do smażenia
3 łyżki masła lub oliwy
3 łyżki bułki tartej
sól

Pączki podsmażyć krótko na oleju lub maśle. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle (albo oliwie, co komu wolno). Proporcje dobrać w zależności od upodobań. Moje dziecię lubi dużo bułeczki, ja raczej skromniej.

Pączki mniszka smażę teraz co roku w sezonie i są naprawdę wyborne. Smakują niemal jak zielone szparagi. Trzeba zebrać tylko młode pączki mniszka, ściśle zamknięte i twarde. Takie, które wyglądają jak beczułki, a nie jak miotełki. Zaletą pączków mniszka jest niewątpliwie to, że można je zbierać również podczas deszczu ;) Muszę jeszcze spróbować ugotować pączki na parze, choć mam obawy, że będą się rozpadały.

jadalne pączki mniszka lekarskiego, jadalne chwasty, jadalne mlecze

Kiedy kwiaty już się otworzą, miodek majowy, to nie jest jedyne, do czego się nadają. W dalszym ciągu można je zjadać, polecam bardzo kwiaty mniszka smażone w cieście - są przepyszne!

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

piątek, 03 maja 2013, pinkcake
Komentarze
2013/05/03 08:43:57
zazdroszczę , bo wiem jak to pycha , bo robiłam jakiś czas temu ten od Asi
-
2013/05/03 09:21:20
Pamiętam :) Odkryłyśmy je w tym samym czasie :) Są pyszne!
-
2013/05/03 10:15:24
Jesteś niesamowita! Podziwiam Twoje oryginalne i coraz to nowe pomysły na konsumpcję kwiatów!
-
2013/05/03 12:32:31
Dziękuję :) Choć pomysł jest już stary ;)
-
2013/05/03 18:58:03
świetny pomysł, spróbuje przy okazji
-
2013/05/03 20:22:05
Bardzo mi się podoba ten pomysł, spróbuję i poszaleję z dodatkami :-)
-
2013/05/03 21:14:48
Dorotko, polecam :)

Monia, to raczej one mogą pełnić rolę dodatku ;)
-
2013/05/03 22:09:33
ojej, ale fajne ! już widzę minę mojego męża jak takie zrobię :D
-
2013/05/03 23:06:04
Smaczny pomysł, u mnie robi się syrop. Pozdrawiam
-
2013/05/04 21:31:53
Pyzo, zdaj koniecznie relację ;)

Kamilo, przy deszczowym weekendzie, na syrop nie mam co liczyć, a pączki są:)
-
2013/05/04 23:15:28
oooo a mój zawód sprzyja zbieraniu takich skarbów w godzinach pracy :D ukradłam też już drugą porcję fiołków (ale w tym ogrodzie były chwastami) więc jeszcze kilka ogrodów odwiedzę i w przyszłym roku już będę miała fiołki ot co!
A na razie się zadowolę mleczem, przepraszam mniszkiem
-
2013/05/06 14:12:47
sprobowalam i szczerze mowiac zdecydowanie nie dla mnie. Jesli ktos jest wielbicielem cykorii to moze ale ja goryczki w jedzeniu nie lubie. A szkoda, bo mniszkow Ci u mnie dostatek wiec nazbieralam cale mnostwo....
Listkow tez kiedys probowalam z podobnym skutkiem.
-
2013/05/06 18:15:49
Florentynko, aż dziw bierze, że fiołki mogą być uznane za niepożądane! Ale tym lepiej dla Ciebie ;)

Szadoka, to dziwne, ale moje niemal wcale nie były gorzkie. Listki to co innego, bo tu trzeba być twardym ;)
-
Gość: kasia, *.di-net.pl
2014/04/19 21:33:37
dla mnie też za gorzkie :(
-
Gość: Ewunia Małgorzata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/22 12:31:25
Ja ugotowałam w wodzie - tak jak np brukselkę bo nie doczytałam że maja być tylko podsmażone a nie najpierw pogotowane :( - były wodniste troszkę ale pozniej je podsmażyłam na maśle żeby woda wyparowała i nawet nawet ale nastepnym razem zrobię bez gotowania! :))