Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z fiołkami

Od fiołkowego sernika zaczęła się cała jazda z jadalnymi kwiatami. W związku z tym na pięciolecie akcji Kwiatożerców przedstawiam sernik, którym ugościłam rodzinę na urodziny Synutka. Chciałam, żeby sernik był fiołkowy nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie, dlatego połączyłam fiołki z czarną porzeczką, na porzeczkową bazę posiłkowałam się przepisem Doroty. Połączenie smakowe porzeczek i fiołków wyszło cudowne - bardzo polecam!

sernik z fiołkami, fiołkowy sernik, violet cheesecake, viola odorata cheescake, fiołki do jedzenia

Fioletowy sernik z fiołkami

Spód:
140 g ciastek owsianych
60 g masła

Masa serowa:
700 g tłustego twarogu przetartego przez sito
150 g cukru
2 łyżki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
ok 1/3 szklanki śmietany kremówki
100 g czarnej porzeczki mrożonej
pół szklanki syropu z fiołków wonnych (galaretki lub konfitury fiołkowej)

Dekoracja:
fiołki wonne świeże lub krystalizowane

Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzić masę ciasteczkową. Wyrównać i włożyć do lodówki.

Czarną porzeczkę rozmrozić, odszypułkować i dokładnie zmiksować. Twaróg zmiksować z cukrem, syropem fiołkowym i porzeczkami. Żelatynę namoczyć w śmietanie, a później delikatnie podgrzewając, rozpuścić.

Na masę z ciastek wylać masę serową. Schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować fiołkami.

sernik z fiołkami, fiołkowy sernik, violet cheesecake, viola odorata cheescake

Ja oczywiście miałam pecha, ponieważ w dniu przyjęcia urodzinowego oczywiście była paskudna pogoda, lało jak z cebra, więc zdjęcia po ciemku wyszły tragicznie :( Za to następnego dnia już świeciło cudne słońce, tylko fotografować nie było za bardzo czego, bo niemal cały sernik został zjedzony ;)

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

poniedziałek, 29 kwietnia 2013, pinkcake
Komentarze
2013/04/29 08:33:27
Wiesz co , nawet ten jeden kawałek pokazuje jak cudny musiał być cały sernik.
-
2013/04/29 08:45:35
Piękny, cudny, idelany!!!!!!!!! Zachwycił mnie, nawet na własne wesele bym taki chciała! O Boże naprawdę jest cudowny. Zakochałam się :)
-
2013/04/29 08:48:20
FANTASTYCZNY!
-
2013/04/29 08:49:33
Dzięki, Karolinko! Ale znasz tego doła, kiedy szykujesz się przez cały tydzień, przygotowujesz super danie, a tu ze zdjęć wychodzi totalna klapa, bo jakiejś chmurze zachciało się akurat przyleźć :(

Emko :) Tort weselny z fiołkami też byłby fajny! Tylko musisz brać ślub w kwietniu ;)

Dziękuję, Kamilo! :)*
-
2013/04/29 10:08:12
aaale piękny!!
-
2013/04/29 12:39:44
Marze teraz o takim serniczku.. niee co ja mowie! O TAKIM serniczku to ja nawet nigdy nie smialam marzyc! Jest cudowny.. i te fiolki <3
-
2013/04/29 13:58:22
OMG, przepiękny ! :)
Gosiu, gdybym ja tylko gdzieś fiołeczki znalazła.. eh...
Cudo!
-
2013/04/29 21:11:46
Piękny fiołkowy sernik :)
-
2013/04/29 21:34:14
Gosiu,jak wracałam dziś z pracy widziałam jakieś fioletowe kwiatuszki w lesie, ale nie jestem pewna, czy to były fiołki i boję się je zerwać...
-
2013/04/29 22:37:18
Dzięki, Gruszko:)

Chochliki, no widzisz, od marzenia o fiołkowym serniku zaczęła się ta cała heca z jedzeniem kwiatów ;) Więc marz, ile wlezie!

Dziękuję, Moniu:) Pozdrawiam fiołkowo!

Majanko, a podeślesz zdjęcie? A najlepiej to powąchaj. Jeśli zapach będzie słodki, owocowy, niezwykle esencjonalny, to na pewno będą fiołki :)
-
2013/04/29 23:09:48
Sernik wygląda niesamowicie, a jak sobie wyobrażę jak smakuje ...
uwielbiam porzeczki, a fiołków po raz kolejny nie mogę odżałować, bo znów obudziłam się z ręką w nocniku (wprawdzie ukradłam i siedzą w doniczce, ale zanim się rozmnożą na tyle żeby cokolwiek z nich zrobić...)
Swoją drogą sezon na serniki fiołkowe otwarty: everycakeyoubake.blogspot.co.uk/2013/04/sernik-fiokowy.html
:D
-
2013/04/29 23:17:28
Spoko, za dwa, trzy lata uzbierasz na malutki słoiczek konfitury fiołkowej ;)
I bardzo dobrze, trzeba korzystać, póki kwitną :D Taki pieczony z warstwą śmietanową też piekłam, rok temu, tylko nie miałam, kiedy go opublikować, a teraz będzie, że odgapiam ;)
-
2013/05/01 18:18:51
Łał, coś niesamowitego... Twoje wypieki z kwiatami zawsze zapierają mi dech w piersiach :)
-
2013/05/03 21:56:23
Wow! Wygląda rewelacyjnie! Ciekawa jestem smaku! Jutro będę szukać fiołków i coś z nich kombinować.
Świetne masz pomysły! Gratuluję :-)
-
2013/05/07 17:08:25
Ginie, dziękuję :) Tylko nie zapominaj: wdech i wydech, wdech i wydech :)

Beatrice, smak jest mocno fiołkowy, lekko owocowy. Polecam:)