Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z białych fiołków

Dżem z białych fiołków, konfitura z fiołków, dżem fiołkowy, fiołki do jedzenia, jadalne kwiaty

Białe fiołki pachną nieco słabiej niż ich fioletowi bracia, ale są również całkiem smaczne. Ja w dalszym ciągu trzebię populację "białasów", żeby nie zabierały miejsca moim ukochanym fioletowym. A jak już nawyrywam, to przecież nie pozwolę, żeby się zmarnowały ;)

Dżem z białych fiołków, konfitura z fiołków, dżem fiołkowy, fiołki do jedzenia, jadalne kwiaty

Dżem z białych fiołków

1 szklanka kwiatów białych fiołków wonnych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pektyny jabłkowej BIO
1 łyżka soku z cytryny
150 ml wody

Fiołki zalać gorącą wodą, dodać sok z cytryny, cukier, pektynę i mieszając podgotować, aż składniki się rozpuszczą. Przelać do sterylnego słoiczka i szczelnie zakręcić.

Akurat porcja na jedno śniadanie ;)

Dżem z białych fiołków, konfitura z fiołków, dżem fiołkowy

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

czwartek, 25 kwietnia 2013, pinkcake
Komentarze
2013/04/25 07:07:08
Fantastyczne! Do białych nie mam dostępu :(
-
2013/04/25 07:48:17
łał, ten dżem jest niesamowity!
-
2013/04/25 12:11:09
Muszę powiedzieć, że pod Twoim wpływem oszalałam na punkcie jadalnych kwiatów:-) i z ogromną frajdą dołączam do grona Kwiatożerców:-)). Na pierwszy ogień pójdą fiołki, które niezbyt obficie, ale jednak zakwitły w moim ogródku. Na takie cuda jak Twój dzisiejszy dżem bedę musiała poczekać do przyszłego roku, gdy moje kwiatki odpowiednoio się rozrosną. Tymczasem podziwiam więc Twoje dzieło i pozdrawiam serdecznie:-)
Kasia vel Droczilka
-
2013/04/25 12:52:55
Cudny! :)
-
2013/04/25 17:39:19
Aaaaa! To jest to, na co czekałam! Moja już się robi:) Dziękuję!
-
2013/04/26 06:53:00
Wow! Gosiu, podziwiam! Ty jak coś wymyślisz to wiadomo> Cudo!:)
-
2013/04/27 19:50:07
Chcę wylizać słoik!
-
2013/04/28 10:05:59
O takie cuda-niewidy to tylko tu, u ciebie , Gosiu.
Taki dżem to już jak żywcem wzięty z bajek o wróżkach
-
2013/04/28 22:16:41
Wygląda magicznie! nie umiem sobie wyobrazić smaku takiego dżemu, strasznie bym chciała kiedyś go spróbować:)
-
2013/04/29 08:40:04
Wow, świetnie wygląda! Bardzo mi się podoba, że jest taki... przezroczysty ;)
-
Gość: , *.ronus.pl
2014/05/09 19:47:33
czy zamiast fioków wonnych można dać fiołki trójbarwne?
-
2014/05/10 08:53:09
Nie, nie nadają się. Oczywiście są jadalne, ale nie mają intensywnego zapachu. Więc konfitura będzie smakowała nieciekawie. Jak z trawy ;)
-
2015/04/21 12:37:06
Ten dzem WYGLADA OBLEDNIE!
Mam spora pake agaru i nie chce zeby lezal odlogiem na polce. Moge go uzyc zamiasy pektyny? Niby podobne chemicznie ale nie mam z nimi zbytnio doswiadczenia. Prosze poradzic :)
-
2015/04/21 23:02:05
Agar jest bardziej sztywny, więc dla ładnego dżemu trzeba go użyć mniej.