Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik bez sera - jaglany (jagielnik) wegański

Skoro mi ufacie (kto nie rozumie, niech zajrzy na tutu na stronę FB Trochę Innej Cukierni:)), to podaję przepis na jaglany sernik, który przygotowałam na te święta. Dziękuję, że poczekaliście na właściwe zdjęcie (cały jeden dzień:)). Na prawdę nie zawiodłam Waszego kredytu zaufania, bo w między czasie przygotowałam dwa próbne serniki bez sera, więc przepis został solidnie dopracowany, więc mogliście piec razem ze mną bez uprzedniego podglądu.
A na pomysł upieczenia beznabiałowego sernika naprowadziły mnie... pierogi ruskie Asi. Obydwa testowe serniki na pewno pokażę, ale już po świętach. Ten właściwy sernik z kaszy jaglanej wygląda właśnie tak:

Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik 

Sernik jaglany, bez sera, bez jajek, bez nabiału w ogóle, opcjonalnie bezglutenowy

Kruchy spód
70 g margaryny (najlepiej naturalnej np oleju kokosowego)
30 g drobnego cukru
1 łyżka oliwy
1 łyżka ulubionego mleka
90 g ulubionej mąki (może być mieszanka bezglutenowa)
50 g płatków owsianych

Masa „sernikowa”
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego - do ugotowania kaszy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 łyżka oleju kokosowego lub innej niepaskudnej margaryny
0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła)
1 szklanka kremu kokosowego (lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek BIO)
ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego (na przyszłość bym ominęła)
odrobina skórki startej z pomarańczy
2 garście bakalii (rodzynek, żurawiny, moreli)

Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik

Jeżeli nie macie blendera, żeby przygotować krem kokosowy, możecie użyć gęstej warstwy z kupionego mleka kokosowego. Mleko kokosowe z puszki trzeba wstawić do lodówki na noc, żeby się ładnie rozdzieliło na gęsty krem i wodę kokosową. Koniecznie kupcie mleko BIO, ponieważ jest gigantyczna różnica w smaku i konsystencji między BIO a standardowym.

Kaszę jaglaną ugotować na miękko w ulubionym mleku (część można zastąpić wodą kokosową), ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Połączyć z resztą składników. Masa powinna być raczej rzadka, jeżeli jest zbyt gęsta, trzeba dolać trochę mleka.

Płatki owsiane podprażyć chwilę na patelni, ostudzić i zmielić. Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18-20 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 minut w 200°C.

Wyłożyć masę sernikową na upieczony spód i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180°C (albo 20 minut w 200), aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Kroić dopiero po wystudzeniu. Najlepiej wstawić na noc do lodówki.

Marzyło mi się podanie sernika z kokosową masą karmelową jak u Szarlotka.

Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik 

I to tyle:) Dziękuję za cierpliwość w sprawie zdjęć.

W smaku "sernik" jaglany jest fajny (ale przed podaniem nie trzymajcie go w lodówce), choć oczywiście nie smakuje jak serowy sernik;) Nabiałowym gościom bardzo smakował, bo to było dla nich zupełnie nowe niespotykane doznanie. Uwaga, "sernik" jaglany jest bardzo sycący!

Życzę Wam spokojnej, zdrowej i radosnej Wielkanocy! A przede wszystkim ciepłej:)*

Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik

piątek, 29 marca 2013, pinkcake

Komentarze
2013/03/29 08:35:26
Gosiu, nie przestajesz mnie zadziwiać swoją kreatywnością :)
-
2013/03/29 08:40:13
Jejku, byłam przekonana, że to jednak jest ser... Albo jakikolwiek nabiał. A tu jednak. Naprawdę świetny pomysł na ciasto :) Lubię kaszę jaglaną, więc na pewno bym nim nie pogardziła.
-
2013/03/29 09:15:55
Małgosiu, dzięki za ten przepis, zrobię mojej wegance jak przyjedzie.
Dziękuję za życzenia i wesołych świąt dla całej Twojej Rodzinki :)
-
2013/03/29 11:42:44
Hmm a co to znaczy zdjęcie zastępcze? :) Co jest na tym zdjęciu? Sernik z innego przepisu?
-
2013/03/29 13:46:51
Ewciu, bo się zarumienię ;)

Whiness, na pewno :)

Grażynko, ściskam mocno i nie tańcuj za dużo po kuchni :)*

Vegalia, tak, zazwyczaj właśnie to oznacza słowo "zastępcze". Bez obaw jutro będą zdjęcia właściwe.
-
Gość: , 89-76-250-104.dynamic.chello.pl
2013/03/29 14:27:50
wow!!! jestem pod ogromnym wrażeniem :) smakowicie wygląda i to bardzo :)
-
2013/03/29 15:17:00
Ale ja bym chciała wiedzieć co dokładnie przedstawia to zdjęcie, warto by podać jakiś link do niego. To jest zdjęcie klasycznego sernika z serem?

Dziękuję za uprzejme wyjaśnienie co zazwyczaj oznacza słowo zastępcze.
-
Gość: Berry Straw, 213.219.160.23.adsl.dyn.edpnet.net
2013/03/29 15:48:28
Vegalia, ale się żeś uczepiła tej foty sernikowej zastępczej, że szok ;) przepis brzmi wysmienicie, dodaję do ulubionych, dzięki :)
-
2013/03/29 19:04:58
Droga Vegalio, gdybym chciała kogoś oszukać, to bym się nie przyznawała, że to zdjęcie zastępcze. Kto przeczytał tekst ten wygrywa. Linku do zdjęcia nie mogę podać, ponieważ nie opisałam jeszcze tego ciasta nigdzie. A skoro tak nurtuje Cię, czemu w ogóle wstawiłam jakiekolwiek zdjęcie - ano dlatego, że wyszukiwarki przepisów nie obsługują wpisów bez zdjęcia, nawet jeżeli później zdjęcie zostanie dodane. Zapraszam Cię jutro. Sernik już jest upieczony, teraz będzie leżakował przez noc w lodówce. Jutro go sfotografuję w przekroju i wkleję te zdjęcia.
-
2013/03/29 22:51:06
Ale bajerujesz :) Normalnie czeka mnie bezsenna noc, przez to oczekiwanie na focisza ....Ale niech będzie, poczekam, zachwycę się i.....popadnę w mega kompleksy ;D Bo deprecha przez tą zimę już coraz bliżej.....Ech, dzisiaj napadało tyle śniegu, że zastanawiam się czy przypadkiem nie wyciągnąć choinki i nie upiec pierników :)
-
2013/03/29 23:19:56
Ciekawy ten serniczek bez sera . I ja czekam na fotkę :)
Ufam Tobie, oczywiście,że tak :)
Ściskam i zyczę radosnych Świąt Wielkanocnych :*
-
2013/03/30 14:34:18
Dzięki za odpowiedź. Po prostu irytuje mnie wstawianie zdjęć nie wiadomo czego, bez żadnego info skąd to zdjęcie jest i co przedstawia, nawet nie wiadomo czy to jest Twoje zdjęcie, czy nie :).

Też zrobiłam sernik wczoraj, inspirowany tym przepisem, ale zmodyfikowany - nie miałam mleka kokosowego w puszcze niestety :). Jest fajny, ale nie równa się temu Twojemu na dzisiajszych zdjęciach!!!! :) Muszę koniecznie zrobić dokładnie wg przepisu :). Wygląda jak rasowy serowy sernik! :) Gratuluję talentu kulinarnego :).
-
2013/03/30 16:42:54
zaskakujesz :), sernik wygląda smakowicie i jestem ciekawa jego smaku :)
-
2013/03/30 21:25:42
Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)
-
2013/03/31 14:46:15
Zrobiony. Rewelacja!! Wszystkim smakuje dookola :) Wesolych Swiat.
-
Gość: wiewiora102, pool-173-54-203-154.nwrknj.fios.verizon.net
2013/03/31 16:04:12
Zagladam tu od jakiegos czasu i musze przyznac, ze zaskakujesz. Sernik zrobiony i sama nie jestem pewna czy zrobilam go dobrze, bo w przepisie jest napisane 2 szklanki mleka migdalowego, puszka mleka kokosowego a pozniej pisze o kremie kokosowym. Nie wiedzialam co i kiedy uzyc, wiec ugotowalam szklanke kaszy w 2 szkl. mleka migdalowego a pozniej zmiksowalam ja z mlekiem i kremem kokosowym. Sernik wyszedl bardzo dobry, ale pieklam go chyba z 1.5 godziny w 200st.
-
2013/03/31 16:21:53
Bylam PEWNA, ze to ser na zdjeciu! Niesamowita jestes! :))

Spokojnych i radosnych Swiat!
-
2013/04/01 11:09:16
ciacho siedziało 2 godz w piecu bo ciągle patyczek był mokry :P takam sprytna :) dopiero potem pomyślałam, ze przecież kasza musi ostygnąć :D niestety nie trafiło w mój gust ale skoro nie lubi się mleka kokosowego to czego się tu było spodziewać. na szczęście mazurek migdałowo-morelowy wymiata :)
-
2013/04/01 20:03:23
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam serdecznie! Mam nadzieję, że miałyście bardzo udane święta :)

Wiewióro, wydawało mi się, że jasno napisałam, że mleko kokosowe można użyć zamiennie z kremem kokosowym, bo nie każdy ma blender, żeby przygotować sobie krem. No ale może namieszałam:)

Liwciu, pierwszy przepis zrobiłam bez kokosa, ale był zbyt zwarty. Można jeszcze pokombinować ze śmietana migdałową:)
-
2013/04/02 18:52:12
Powiem w sekrecie że sernik nie jest moim ulubionym ciastem, ale TEN! muszę muszę wypróbować:)
-
2013/04/04 13:57:42
A został Ci może kawałek? Wygląda bardo serowo :)
-
2013/04/04 22:40:56
Zufik, jak mus, to mus ;)

Justi, cały zjedzony;) Ale smakuje już mniej serowo :P
-
Gość: palinka, apg163.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/05 11:29:40
zrobiłam na świeta. nie byłabym sobą, gdybym nie poprzestawiała przepisu :)
spód zrobiłam razowy z mielonymi płatkami owsianymi i na oleju (błąd, strasznie się kruszył - drugi będzie bardziej wg Twojego przepisu)
kaszę ugotowałam w wodzie, nie dodałam mleka kokosowego, tylko 2 kopiaste łyzki budyniu w proszku i łyżkę margaryny Alsan. posłodziłam syropem z agawy (mało, bo nie lubię słodkiego).
udekorowałam konfiturą z płatków róży :)
to, co osiągnęłam, do złudzenia przypomina serniki z cukierni :D rozumiem, że to nie jest założenie domowych piekarni, ale ja byłam zachwycona :) wrąbałam cały. jutro piekę następny.
-
2013/04/05 21:53:14
Ja mam tak samo ;) A nie był zbyt zwarty z tym budyniem?
-
Gość: Megi, 89-75-114-73.dynamic.chello.pl
2013/04/06 08:30:19
Fajny przepis, tylko że jest to zmodyfikowany przepis z książki "Zaskakująca kasza i ryż" Marioli Białołęckiej. Dziewczyny podawajcie źródło inspiracji, książkę zna wiele osób...
-
2013/04/07 09:17:13
Ciągle wracam do tego bezserowego sernika... ależ on uwodzicielski, kusiciel jeden!
Chyba zmienię jutro trasę powrotną z pracy i zaopatrzę się w składniki, mam nadzieję, że dostanę mleko bio (ufam Ci, że jest lepsze od zwykłego, bo mleko kokosowe z marketów jakoś do mnie nie przemawia). I też będę miała swój bez-sernik :-D
-
2013/04/07 10:03:52
Megi, nie znam tej książki. Przepis opracowałam sama. Zawsze podaję źródło inspiracji, tutaj go nie było, bo się nie inspirowałam. Ale zdaje się, nie pierwszy raz wyważam otwarte drzwi.

Justi, jak się zrobi małosłodki, to jest fajne danie na śniadanie.
-
Gość: Megi, 89-71-244-166.dynamic.chello.pl
2013/04/08 11:38:27
Ciekawa zbieżność, zauważyłam w sieci sporo podobnych przepisów po ukazaniu się tej książki, ciekawe, że wcześniej nikt na takie świetne pomysły nie wpadł? Przed ukazaniem się książki "Zaskakująca kasza i ryż" nie było takiego przepisu jak sernik z kaszy jaglanej. Poza tym skład przepisu jest bardzo podobny, też połączenie kokosa i kaszy jaglanej. Poza tym zauważyłam, że Twoja książka z przepisami z kwiatów wielokrotnie pojawiała się obok książki "Zaskakująca kasza" w różnych rankingach na najciekawszą książkę roku. Pozdrawiam Megi
-
2013/04/08 12:16:19
Droga Megi, chcesz wiedzieć, czym się inspirowałam? Pierogami ruskimi Asi: sojaturobie.blogspot.com/2013/01/pierogi-ruskie-z-kasza-jaglana.html Uznałam, że skoro można kaszą zastąpić twaróg w pierogach, to dlaczego nie spróbować w serniku? Ale miałam to napisać, przy przepisie na pierwszy sernik treningowy.

Otóż, dobre pomysły mają to do siebie, że czasem się zdarzają. I nie widzę powodu, dlaczego nie miał się przydarzyć właśnie mnie. Podobnie interesujące by było zapytanie Pani Białołęckiej, skąd ona czerpała inspirację do swoich przepisów? Może z jakichś stron zagranicznych? Czy tylko autorzy książek mają prawo do przebłysków geniuszu? A może do niepodawania źródeł pomysłów? Bo ja akurat tego bardzo na blogu pilnuję.

Jak mówiłam, nie znam tej książki, więc nie wiem, co w niej jest. A co się pojawia w rankingach obok mojej książki, to już na pewno nie wiem, bo ja jej nie kupuję. Co jest chyba dość logiczne, nie sądzisz?

Przepis opracowałam sama, podobnie jak większość na tym blogu i nie zamierzam nikogo przepraszać, że mam czasami dobre pomysły.
Pozdrawiam
-
Gość: Megi, public-gprs36635.centertel.pl
2013/04/09 10:15:58
Ok, pincake, nie wiedziałam, że nie znasz tej autorki, ale w takim razie powiem Ci, że to właśnie ona wymyśliła sernik z kaszy jaglanej, tartę z jaglanym nadzieniem, lawasz jaglany, czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej, gryczane trufle, "nutellę" gryczaną i wiele innych nieznanych wcześniej potraw, myślę, że warto wiedzieć, powodzenia i pozdrawiam, Megi
-
2013/04/09 13:49:24
Megi, gratuluję autorce. A ja wymyśliłam ciasto gryczane bez jajek, ciasto gryczano-marchewkowe, ciasteczka gryczano-różane, ciasto szpinakowe, ciasto cukiniowo-kokosowe, rogaliki dyniowe, dyniotkę jaglaną, piwo z galaretki, biedronki, beznabiałową bitą śmietanę i jeszcze wiele wiele innych. I co? I nic, publikuję je na blogu, a nie w książkach. A wyobraź sobie, jak mnie boli, kiedy widzę mój przepis słowo w słowo napisany moimi słowami bez najdrobniejszej wzmianki, kto go wymyślił. Więc rozumiem cudzy ból, ale też rozumiem, że czasem inni ludzie wpadają niezależnie na takie same pomysły, bo pojemność wody, jaką może pochłoną mąka jest raczej ograniczona, a niektóre smaki po prostu do siebie pasują.
Pozdrawiam
-
Gość: palinka, ali223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/12 22:17:07
ja w kwestii budyniu - nie był za zwarty, bo nie dodałam mleka kokosowego, nie możemy - uczulenie.
a co do genialnych pomysłów - moje drogie Panie, już dawno badania pokazały, że genialne wynalazki miały miejsce w rozmaitych miejscach naszego globu, w podobnym czasie lub w sporych odstępach. Ludzie wymyślają podobne dowcipy w Suwałkach i w Jeleniej Górze. Tylko od kiedy jest internet, to ludziom się wydaje, że wszyscy wszystko odgapiają. A to nieprawda. Nasze umysły są podobne i choć indywidualność teraz w cenie, to muszę rozczarować "wymyślaczy" - ludzie nie mają wielu naprawdę oryginalnych pomysłów :D
Oczywiście kradzież zdjęć i gotowych wpisów to już zupełnie inna bajka, ale i tu sporo się zmienia, patrz Science 2.0
-
2013/04/13 19:08:18
Palinko, zgadza się:) Sama już wielokrotnie tego doświadczałam, że wymyślałam coś, co już zostało wymyślone. Ale że odgapianie też teraz stało się powszechne, to też jest prawda;)
Co miałaś na myśli z Science?
-
Gość: palinka, bcf185.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/15 22:32:33
dzielenie się naukowymi odkryciami w sieci, zamiast publikowania za opłatami i z rygorami w Lancetach i innych takich. swobodna wymiana myśli i odkryć. brzmi jak mrzonka, a jednak działa...to temat-rzeka :)
whatever. zrobiłam kolejny sernik, jeszcze na ciepło zeżarłam połowę łyżeczką, bo faktycznie nei da się wtedy kroić. spód na oleju kujawskim, mąka pszenna 500 na pół z pełnoziarnistą, szczypta soli i łyżeczka ksylitolu. mmmmmmmm. z każdą sztuką coraz bardziej go lubię :)
-
2013/04/16 09:56:37
pięknie wygląda:)
-
2013/04/19 18:59:19
przepis wspanialy tylko nie wiem co zrobilam zle....ciasto juz godzine w piekarniku i nadal rzadka konstystencja...
-
2013/04/19 19:52:55
Juz wiem....dodałam za duzo mleka. Jakims cudem zrozumialam ze oprocz tego mleka, w ktorym gotujemy kasze nalezy dodac 2 szklanki mleka....tak wiec mleka jest za duzo ale.... mase wykorzystalismy jako deser polaczony z owocami.
-
2013/04/20 20:13:37
Nie poddałam sie, zrobilam raz jeszcze:) ciasto wyszlo wspaniale. Skorka z pomaranczy dodala fantastycznego smaku. dziekuje za przepis:)
-
2013/04/20 22:31:56
Cieszę się, że jednak wyszło. Poprawię ten opis, bo rzeczywiście może nie jest stuprocentowo jasny.
Pozdrawiam:)
-
2013/05/04 17:35:18
Ciekawi mnie cos w tym przepisie, dlaczego platki owsiane prazy sie na patelni?
-
2013/05/04 18:55:04
Żeby miały intensywniejszy smak, bardziej orzechowy. Możesz tego nie robić, albo zamiast płatków użyć ciastek owsianych.
-
Gość: ewelina, 178.218.226.24*
2013/09/15 08:41:51
czy mogę prosić o podanie średnicy formy?
-
2013/09/15 14:42:50
Caly czas jest podana:)
Pozdrawiam!
-
Gość: Anna Polak, ip-94-42-60-104.multimo.pl
2013/09/23 21:30:24
A robiłam już go kiedyś (dwukrotnie), oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam na ciepło. Po dwakroć! ;) Ale przy okazji przypomnienia na FB muszę wybrać się po mleko kokosowe. Ominę tylko jak zwykle skórkę z cytryny, bo uczulenie. :( Ale i bez tego jest ok. Może tym razem dam radę odczekać do ostygnięcia.
-
2013/10/31 16:54:08
Zaplanowalam, ze w najblizsza sobote upieke sobie taki apetyczny serniczek :) Pozdrawiam i dziekuje za bardzo oryginalny przepis.
-
2013/11/01 18:19:11
Aniu, bardzo się cieszę :)

Tammyk, w takim razie życzę powodzenia! :)
-
Gość: Kostka, ip-89-177-100-163.net.upcbroadband.cz
2013/11/17 11:07:02
2 dni rozmyślania i w końcu jest! Wyszedł brązowo-różowy (syrop daktylowy robi swoje), z kropkami żurawiny. Choć wizualnie niczym nie przypomina pięknego oryginału (niestety), to pachnie i smakuje wyśmienicie.
-
2013/11/17 21:06:31
Super! Smak przecież jest najważniejszy :)
-
Gość: Justka, 94.127.104.7*
2013/11/25 11:26:31
czy jest szansa zastąpić krem kokosowy czymś innym - moje dzieciaki nie bardzo przepadają za kokosowym smakiem....
-
2013/11/25 11:37:32
W całości nie za bardzo czuć smak kokosa, ale możesz po prostu ominąć, albo zastąpić np zmiksowanymi nerkowcami.
-
Gość: Gosia- wegetar weganka, s529de742.adsl.online.nl
2013/12/13 18:40:18
Udalo sie! zbieralam sie pare dobrych tygodni, mama poprosila zebym zrobila test przed swietami i masa 'twarogowa' ma piekna konsystencje!! spod troche "odpada' od reszty - jakies sugestie co zrobic zeby krojac kawalki - spod byl na swoim miejscu? :)
-
2013/12/13 21:23:48
Nie bardzo mam pomysł, mój zawsze jest na miejscu. Może dolej trochę więcej mleka do spodu, żeby był bardziej zwięzły.
-
Gość: Gosia- wegetar weganka, s529de742.adsl.online.nl
2013/12/14 13:52:21
Chcialabhym zamiesc Twoj przepis w ramach akcji puszka.pl/wege30dni/index.jsp
Podam zrodlo Twojego przepisu. Czy mam pozwolenie czy raczej nie? :)
-
2013/12/14 13:59:12
Ale to mój przepis, to chyba ja bym go mogła zgłosić? Albo nie rozumiem zasad konkursu.
-
Gość: Gosia- wegetar weganka, s529de742.adsl.online.nl
2013/12/14 14:17:47
Kazdy moze zglosic cokolwiek, swojego albo zainspirowanego z innego bloga i wtedy sie podaje zrodlo. Ale szanuje i fajnie byloby gdyby ten sernik byl opublikowany :)
-
2013/12/14 22:34:21
I będzie opublikowany. W mojej drugiej książce :)
-
Gość: klott, 87-205-148-47.adsl.inetia.pl
2013/12/18 18:00:23
Czy kokosa mogę potraktować wyciskarką do soków ,czy to będzie to samo co krem kokosowy? Ile czasu trzeba miksować by uzyskać krem?Robiłam mixiem- thermo ale bałam się ,że go zajeżdżę .........i poprzestałam na mleku-:)
-
2013/12/18 18:51:49
Nie wiem, nie mam wyciskarki ;) Ale wiesz, to dużo zależy od samego kokosa. Bo wtedy udało mi się kupować takie o miękkim miąższu. A potem trafiłam na takie twardziele, że myślałam, że się popłaczę. Możesz kupić mleko w puszce ;)
-
Gość: Gosia, 89-77-177-224.dynamic.chello.pl
2013/12/22 16:57:23
a to trzeba bylo tak od razu, nie wiedzialam ze bedzie ksiazka kucharska a chcialam zareklamowac pyszny przepis. To zycze powodzenia i czekam na ksiazke! :)
-
2013/12/22 20:39:20
Ja również czekam ;)
Pozdrawiam!
-
Gość: Weronika, 109241194062.gdansk.vectranet.pl
2014/01/14 09:02:08
Wspaniałe ciasto :-) Nawet przeciwnicy kaszy się nim zajadali (oczywiście nie wiedzieli przed konsumpcją co w nim jest ;-)).
-
2014/01/14 13:58:08
Bardzo rozsądne podejście :D Cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: Klarneta, eeu107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/17 17:38:45
Pyszota!! Miałam trochę mniej mleka kokosowego, ale za to dałam więcej budyniu (lubię budyniowy smaczek), stygło przez noc na stole, w lodówce już nie zdążyło być, ale kroiło się świetnie:))
-
2014/03/17 21:10:43
To super! Bardzo się cieszę :)
-
Gość: konwalia, 89-71-130-66.dynamic.chello.pl
2014/03/25 14:30:17
Jakiś pomysł czym można by zastąpić płatki owsiane?
-
2014/03/25 14:31:45
Jaglanymi?
-
Gość: konwalia, 89-71-130-66.dynamic.chello.pl
2014/03/25 14:39:35
haha, no jasne! dziękuję! choć bedzie jaglano-jaglany wtedy :)
-
2014/03/27 08:52:10
Dzięki za przepis. Sernik jest bardzo dobry, choć mało "sernikowy" :). Świetna alternatywa dla osób na diecie. Jedynie polewa nie przypadła nam do gustu. Pozdrawiam.
-
Gość: mAJA, dxi210.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/09 13:04:08
Odniosę się do zdjęcia-autor miał na myśli, czy tak ma wyglądać ten sernik po przygotowaniu, bo napisała Pani, że to nie to zdjęcie i coś tam. Nie mam złych intencji jak i autor podejrzewam, chodziło o to czy takiego czego mam się spodziewać po zrobieniu tego ciasta czy czegoś zupełnie innego, bo to nie to zdjęcie.
-
2014/04/09 13:54:56
Przepraszam, ale nic nie rozumiem z tego, co Pani napisała.
W poście są właściwe zdjęcia i przedstawiają ciasto upieczone z zamieszczonego tu przepisu.
Pierwotnie, czyli rok temu, opublikowałam przepis, po czym następnego dnia dołączyłam zdjęcia. I to są właśnie te zdjęcia, tego "sernika" z kaszy jaglanej.
-
2014/04/09 14:42:13
sernik jaglany rewelacja, chociaż wątpiłam, że może się udać bez sera :)
-
2014/04/14 00:21:32
Robiłam ostatni sernik jaglany ale z przepisu Olgi Smile. Szkoda,ze nie widziałam wcześniej,ze na Twoim blogu mogę też taki znaleźć, gdzieś mi uleciało. Ale nie o tym chciałam...Patrzę na jeden z ostatnich postów na temat zbioru Wielkanocnych ciast, patrze o sernik jaglany i z ciekawości zajrzałam jak Ty go zrobiłaś. Osłupiałam bo jest łudząco podobny do tego co ja robiłam tylko, ze Twój jest tańszy w przygotowaniu. Z czystym sumieniem pod przepisem polecam również Twój. Mimo,ze nie próbowałam zrobić to po użytych składnikach już wiem jak będzie smakował :) Czy tylko mi nasuwa się to pytanie ?!
-
Gość: , aaey144.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/14 14:24:12
Dokładnie o to mi chodziło, o ten stary post i dyskusję, to chciałam skomentować, całe to zamieszanie, ale teraz już wszystko ok, bo i zdjęcie w porządku i jak trzeba.
-
2014/04/14 15:32:13
Tak mi się od razu pomyślało, czy Twój przepis nie był delikatnie pisząc mocną inspiracją dla tamtego przepisu co ja robiłam. Niby wszystko ok ale jeśli faktycznie tak było wypadało by o tym wspomnieć.... :)
-
2014/04/14 16:05:54
Czy Olga sugerowała się moim przepisem? Nie wydaje mi się. Składniki naszych serników są kompletnie różne, w obydwu przepisach powtarza się jedynie kasza jaglana i mleko migdałowe, co dla osób, które ich używają, nie jest niczym niezwykłym :) Gdybym to ja zaproponowała sernik ze sztucznym masłem i kefirem wodnym, to było by podejrzane, bo póki co nie używam takich składników :) Czasem ludzie po prostu wpadają na podobne pomysły.
-
2014/04/14 22:33:39
Tak zgadzam się ale patrząc pod względem doboru składników jak i użycia ich ilości od razu tak sobie pomyślałam. Nie żebym naskakiwała na kogoś nic z tych rzeczy...:)
-
Gość: gosc, public-gprs514688.centertel.pl
2014/05/05 18:33:49
jak to robisz ze twoj sernik jest taki bialutki?moj jest brzydko zolty :((((
-
2014/05/05 20:00:39
No, nie wiem, po prostu gotuję kaszę i ona wychodzi taka jasna. Jak ja mielę, to dalej jest jasna. Może zmień firmę, z której kupujesz kaszę?
-
Gość: gosc, 89-70-52-17.dynamic.chello.pl
2014/06/15 20:30:25
wystarczylo dodac więcej mleka i jest bielszy :) jesteś swietna Gosiu podziwiam Cie :* :) masz swietne pomysły.
-
Gość: gosc, 89-70-52-17.dynamic.chello.pl
2014/06/15 20:30:44
wystarczylo dodac więcej mleka i jest bielszy :) jesteś swietna Gosiu podziwiam Cie :* :) masz swietne pomysły.
-
2014/06/16 12:18:42
Dzięki :)
-
Gość: Ewka, ip-158-255-93-44.nette.pl
2014/08/18 15:19:52
czy krem kokosowy można czymś zastąpić? np. jogurtem naturalnym? :)
-
Gość: YoAnna, staticline-31-182-81-150.toya.net.pl
2014/08/18 19:24:59
Też jestem ciekawa, czym można zastąpić krem kokosowy. Byleby nie była to śmietana, bo tej nie używam :P
-
2014/08/18 20:37:22
Jeżeli kokos nie wchodzi w grę, to może być śmietana migdałowa, krem nerkowcowy albo jogurt owsiany.
-
Gość: Ewka, ip-158-255-93-44.nette.pl
2014/08/19 19:37:46
dziękuję ślicznie za odpowiedź :)