Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pascha bez sera i jajek (wegańska migdałowo-kokosowa)

Paschy nigdy nie jadłam, nie moje okolice, więc pewnie zaraz się znajdzie jakiś mądrala, który stwierdzi, co ja wiem o gotowaniu... Ano tyle wiem, że nie wolno mi używać nabiału i jaj, a pascha to w sumie serniczek na zimno.
W zeszłym roku do działania natchnęła mnie Asia, która ma zawsze wspaniałe pomysły (klik). Koniecznie odwiedźcie jej nowy blog Sojaturobię. U mnie pascha nie dość, że niemal wegańska, to jeszcze taka dość tropikalna, choć bez dodatku cukru i bezglutenowa;)

pascha bez sera, pascha wegańska, pascha kokosowo-migdałowa, pascha bez nabiału

Pascha bez sera

2 szklanki zmielonych blanszowanych migdałów (lub śmietana migdałowa domowa)
1 szklanka kremu kokosowego (lub ta gęsta część z mleka kokosowego z puszki BIO)
1 kopiata łyżka tahini (lub chałwy, ale wtedy będzie bardzo słodko:))
2-3 łyżki gęstego midou lub syropu z agawy, klonowego
ziarenka z połowy laski wanilii
1 szklanka bakalii (u mnie raczej mało tradycyjne: kandyzowana papaja i farbowany ananas)
migdały do dekoracji

Zmiksować część kokosową z migdałową, tahini, wanilią i miodem. Jeżeli masa się nie skleja, można dolać miodu lub mleka owsianego. Jeżeli zbyt wilgotna, to można ją odcisnąć przez gazę. Dodać bakalie. Przełożyć do filiżanek wyłożonych gazą i wstawić do lodówki na noc. Wyłożyć na talerze, zdjąć gazę i udekorować.

pascha bez sera, pascha wegańska, pascha kokosowo-migdałowa, pascha bez nabiału

środa, 20 marca 2013, pinkcake
Komentarze
2013/03/20 11:01:28
Genialna pascha!
-
2013/03/20 12:22:42
rewelacyjnie wygląda :) Gosiu, Ty masz pomysly :)
-
2013/03/20 17:04:07
Dla mnie rewelacja a do przeciwniczek flaczkow sojowych i tym podobnych wynalazkow jakos sie nie zaliczam. Jak zwal, tak zwal.
-
Gość: Baśka, *.165.enf.pl
2013/03/20 18:44:24
Pięknie wygląda :) i zapewne tak smakuje :)
Dziękuje ze dajesz tez przepisy wegańskie gdyż jestem weganką z powodow takich zeby ziwerzęta nie cierpialy i bardzo sie me serce raduje gdy widze takie przepisy :):):)

Pozdrawiam Baśka :)
-
2013/03/20 18:54:34
a ja właśnie zastanawiałam się co zrobić zamiast tradycyjnej paschy (surowe żółtka w tym roku odpadają)
świetny pomysł!
pozdrawiam :)
-
2013/03/20 21:05:47
Musi być wspaniała. Ciekawe czy dam radę przygotować (niekoniecznie na święta).
-
2013/03/20 21:10:59
Jaka urocza! Musi być pyszna, bo wygląda po prostu mega! :)
-
2013/03/20 22:11:19
Brzmi absolutnie fantastycznie!
-
Gość: Nati, *.ip.netia.com.pl
2013/03/21 07:52:10
Co można użyć zamiast miodu?
-
2013/03/21 09:21:17
A wiesz Gosiu, że ja też nigdy tej prawdziwej paschy nie jadłam :)
Twoja wygląda smakowicie! W tym roku też chyba zrobię.
-
2013/03/21 13:44:05
rewelacyjna! na pewno wypróbuję :)
-
2013/03/21 15:05:39
Wygląda przepysznie! :))
-
2013/03/21 16:49:18
świetny pomysł!
-
2013/03/21 17:01:37
Mimo,że jajka tolerujemy , to taka pascha wyjątkowo do mnie przemawia i chętnie bym się z nią zaprzyjaźniła :)
-
2013/03/22 11:53:46
Bardzo dziękuję za Wasze bardzo miłe komentarze:) Paschę bardzo polecam!

Nati, możesz użyć sztucznego miodu albo syropu z agawy.
-
2013/03/24 09:36:21
Piekna!!! Zagosci i na naszym stole w tym roku :) Pozwolilam sobie podlinkowac ja w ostatnim wpisie - www.beawkuchni.com/2013/03/migdaly-kielki-i-mleko.html

Pozdrawiam serdecznie i milej niedzieli zycze!
-
2013/03/24 11:19:59
Piękna, wszystkie skladniki bardzo mi pasują
-
2013/03/25 20:07:03
Dziękuję i pozdrawiam obie Beatki :)
-
Gość: Nati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/26 20:06:54
Ile porcji wychodzi z podanej ilości składników? Czy można ją zamrozić?
-
2013/03/26 21:11:16
A jakiej wielkości porcje lubisz? Wychodzą ponad 3 szklanki masy, u mnie to było 6 porcji. Nie próbowałam mrozić. Moim zdaniem masa może się rozwarstwić. Jeżeli już chcesz zamrozić, to moim zdaniem lepiej będzie formować porcje już po rozmrożeniu.
-
2013/03/28 12:38:46
Zjadłabym. Być może życie bez sera i jajek jest możliwe?
-
2013/03/28 22:48:04
Ej no, spokojnie, to tylko alergia ;)
-
2014/04/01 12:34:37
Dziękuję!!! Spadł mi ten przepis z nieba!!

-
2014/04/02 09:04:42
Proszę bardzo :) Sprawdź jeszcze moje serniki bez sera, może też Ci się spodobają?
-
2014/04/06 11:33:05
Dziękuję! Sprawdzę! To moja największa tortura! Brak serników! Głównie robi je się z nerkowców, których nie mogę jeść, więc jeśli będzie tu jakiś inny główny składnik to piekę na wielkanoc!
-
Gość: erer, *.centertel.pl
2015/03/30 19:05:34
Wie, nie ułatwię sprawy...  czym można zastąpić kokos ? Pozdrawiam!
-
2015/03/30 20:05:16
Np moczonymi i zmiksowanymi na gładko nerkowcami.