Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłkowe pączki bez cholesterolu

Co roku jest tak samo! Kiedy usmażę pączki, nie potrafię się im oprzeć i jem jeszcze ciepłe. A potem żałuję, że tak mało zostało na rano, bo jak sobie odetchną, to są jeszcze lepsze ;)

Tym razem zapraszam Was na jabłkowe pączki!

Jabłkowe pączki bez cholesterolu, pączki bez jajek, pączki bez mleka i bez jajek, wegańskie pączki, vegan donuts 

Jabłkowe pączki bez jajek, bez mleka, bez cholesterolu

500 g mąki
80 g tłuszczu np.: margaryna bezmleczna niewstrętna lub olej kokosowy 
2 łyżki cukru pudru pomieszanego z ziarnami wanilii
14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
3 łyżki startego jabłka
1 szklanka wody lub mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
1 łyżeczka spirytusu
na nadzienie: tarte płatki róż lub konfitura różana

Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać rozpuszczoną margarynę zmieszaną z pozostałymi płynami. Wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli około godziny.

Potem lekko wyrobić, urywać po kawałku, nakładać tarte płatki róży i zawijać ciasto w kulkę. Jak co roku, sobie obiecuję, że spróbuję smażyć bez nadzienia. Jednak nie potrafię zrezygnować z własnego przecieru różanego, tak gęstego, że żadna szpryca nie da rady.

Kulki zostawić do wyrośnięcia (podwójnego) pod ściereczką. U nas każda ma inna wielkość, jak to zwykle bywa, kiedy pomagają dzieci;) Wyrosły tak bardzo, że nie bardzo dawałam sobie radę z ich podnoszeniem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, bo wtedy błyskawicznie brązowieją i w środku będą surowe. Nie może też być zbyt niska, bo będą nasiąkać tłuszczem. Najlepszy do smażenia jest smalec (tylko że wtedy nie będzie wegańsko i bez cholesterolu). Inną opcją jest olej kokosowy, tyle że wtedy pączki wychodzą na wagę złota:/ Taniej wychodzi tłuszcz palmowy. Zaletą tłuszczów roślinnych niewątpliwie jest to, że podczas smażenia nie śmierdzi w domu zdechłą świnią. Znowu nie wyszła mi biała oponka, ale też nie wyszła ciemna:)

Po lekkim przestudzeniu polukrować lukrem na soku pomarańczowym. Wyszło mi około 18 sztuk.

Pączki mają dziwną tendencję do znikania, szczególnie po północy ;D

Smacznego!

czwartek, 07 lutego 2013, pinkcake
Komentarze
2013/02/07 14:07:32
z jabłkiem nie jadłam. i masz rację pączki mają tendencję, że szybko znikają. o wiele za szybko ;)
-
2013/02/07 14:19:30
Gosiu, jakie one są fajne! :) Super pomysl z tym jabłkiem. Kiedyś spróbuję, moze za rok?
Pozdrawiam :)
-
2013/02/07 14:37:57
Ja dzis zrobilam weganskie ciasto marchewkowe. Wlasnie jest w piekarniku. Zamiast orzechow dodalam bakalie i wiorki kokosowe (nasze ulubione) i mleko kokosowe. Nie mialam octu balsamicznego pod reka, wiec uzylam winnego.. Zobaczymy co z tych zamiennikow wyjdzie. A paczki zrobie jak tylko znajde chwile na pieczenie w kolejnych dniach. Pamietam babke jablkowa drozdzowa, byla swietna, wiec paczki z jablkami musza byc rownie udane :)
-
2013/02/07 14:40:14
Czekałam na ten wpis całe przedpołudnie, nie mogłam się na pracy skupić (tym bardziej, że co chwila ktoś próbował mnie złamać i poczęstować jajecznym pączkiem, mało co nie uległam ;) DZIĘKUJĘ! Wieczorem (o ile nie pęknę z przejedzenia, bo zamierzam się porządnie objeść), zdam relację z efektów moich działań smażalniczych.
Pozdrawiam i dziękuję również za inne przepisy, z których z skorzystałam (ciasto marchewkowe, baba dyniowa, bułeczki, salceson z masła orzechowego, muffinki czekoladowe). Wcześniej nie miałam okazji (czyt. konta), więc czynię to teraz i dziękuję za "dobre bezmlecznobezjajeczne". Dzięki Twoim przepisom i czerpanym stąd inspiracjom, zaczęłam rozwijać kucharski warsztat i gotować, piec.
-
2013/02/07 15:46:35
Bardzo sympatyczne te pączki. Poszłam Twoim śladem i zagniotłam pączki dyniowe z oliwą zamiast masła :)
-
2013/02/07 17:22:42
Dobre pączki niestety tak mają,że szybko znikają :) A wiesz, prawie byłam pewna ,że u Ciebie znajdę dzisiaj dyniowe pączusie ale jabłkowe bez obwódki też bym pochłonęła :)
-
2013/02/07 17:30:33
Przepis planuję wykonać w sobotę, bo dziś już coś tam wyrasta i zaraz będę smażyć. Jak myślisz, czy "niewstrętną margarynę" (dla mnie wszystkie są wstrętne i na dodatek takie sztuczne!) mogę zastąpić oliwą/olejem? Pewnie tak, ale w jakiej ilości? Pół szklanki? A może to za dużo?
-
2013/02/07 17:48:20
I niestety ciasto marchewkowe sie nie dualo :( Pierwszy raz cos takiego sie zdarzylo. Wiec, ciasto nie uroslo, powierzchnia jest sucha, a srodek zbity i wilgotny. Wcale nie czuje marchewki. Mysle, ze glowny winowajca to wiorki kokosowe, oraz to ze za szybko otworzylam piekarnik i temperatura zbila cala wysokosc. Albo nie wymieszal sie proszek z maka wystarczajaco dobrze...Sprobuje ponownie.
-
2013/02/07 17:58:27
Gosiu bo ten zapach okropny i już. Chociaż generalnie zapachu smażonego nie znoszę. Za to takie pączki to bardzo chętnie.
-
2013/02/08 09:19:08
Pączusie UDANIE PYSZNE, lepsze od jajecznych sklepowych (choć jadłam je dawno temu, za górami, za lasami ;). Znikały jeszcze ciepłe w oka mgnieniu. Ale miałaś rację, uleżałe są jeszcze lepsze, poranny smak nieba w gebie, mniam! Niestety Córcia, dla której od 2,5 roku urządzam to bezmlecznobezjajeczne show kulinarne nie chciała nawet spróbować... :( zniechęcił ją smród wieprza... niepotrzebnie smażyłam w przewadze smalcu (zamiast jeść pączki, płakała z nosem w poduszce i krzyczała "NIE ZNOSZĘ TAKIEGO ZAPACHU, RATUNKU!)
Pozdrawiamy
-
2013/02/08 10:13:52
Bardzo ciekawy i oryginalny przepis :) no i pączki wyglądają pysznie :)
-
2013/02/08 11:58:49
Hajduczku, olej kokosowy i palmowy są naturalnymi margarynami - masłami roślinnymi. Jeżeli chcesz użyć oleju, to wlej około 1/4 szklanki.

Justi, witam Cie serdecznie! :) Wiesz mój Synutek też nie chciał ich jeść, kręcił nosem, aż został ostatni pączek. I jak widział, że debatujemy (kłócimy;)) w trójkę, komu się dostanie ostatnia sztuka, to wziął i zjadł całego :D
-
2013/02/08 12:00:12
Aszlim, ja tez zauważyłam, że marchewka jakoś nie chce iść z kokosem:/ Dynia i owszem - wtedy ciasto smakuje jak marchewkowe;)
pinkcake.blox.pl/2011/11/Ciasto-dyniowo-kokosowe.html
-
Gość: lili, *.red-88-3-84.dynamicip.rima-tde.net
2013/02/09 22:26:03
Pyszne , smażyłam na oleju kukurydzianym wyszły bardzo smaczne . Pozdrawiam :)
-
2013/02/10 09:25:57
jakie fajne!
-
2013/02/18 09:56:15
Fajna sprawa, pączki już i tak mają dużo kalorii, warto więc oszczędzać jak się ta nie tracąc przy tym walorów smakowych :)
-
2013/02/18 13:58:52
Cieszę się, Lili:)

Dzięki, Zuza!

Kubo, to nie chodzi o kalorie, tylko o alergenność. Moim zdaniem pączki nie są od tego, żeby były dietetyczne, ani od tego, żeby je jeść codziennie;)
-
2013/08/31 22:39:59
Po raz kolejny zapożyczam przepis na pączki. RATUJESZ mi nim przysłowiowe "życie". Choć pierwsze, tłustoczwartkowe pączki nie przypadły Córci do gustu (odstręczał Ją smród topionego smalcu, ale mnie smakowały lepiej niż jajeczne), nie mam wyjścia! Skoro będą na pierwszy przedszkolny podwieczorek, to choćby miały być przez Dziecię nietknięte, MUSZĄ znaleźć się na Jej talerzyku, prawda? :)
Ty Gosiu rozumiesz. Twoje przepisy będą mnie teraz ratować z jeszcze większą częstotliwością :) Pozdrawiamy!
-
2013/09/01 15:57:54
Oj, rozumiem, rozumiem... W żłobku co czwartek na podwieczorek jest ciasto ;)
Spróbuj też tych:
pinkcake.blox.pl/2011/03/Przepis-na-paczki-bez-jajek-i-bez-mleka-krowiego.html
Mniej paprania ;)
-
2014/02/28 08:34:18
No i klapa!!! W tym roku pączki mi nie wyszły :( oczywista, bo nie były z Twojego przepisu... Siadł mi internet, awaria w całej sieci i musiałam improwizować, a raczej ratować się przepisem z gazetki :/ Pominęłam 1/2 jajka (dałam tarte jabłko), a mleko zastąpiłam wodą i wyszły ohydne, obrzydliwe, wstrętne i niejadalne. Do przedszkola poszła pieczona bułka nadziana konfiturą i polana lukrem (doskonale imitująca pączka, bo nawet Panie się nie kapnęły ;), ale ja chyba będę musiałam sobie odbić w ostatki :)
Ubiegłoroczne JABŁKOWE PĄCZKI były tak pyszne, że nie mogę sobie odpuścić... :)
-
Gość: basikef, *.fbx.proxad.net
2014/02/28 09:56:04
Dzien dobry,
Wlasnie upieklam moje paczki z Pani przepisu. Wyszly doskonale, nawet mojemu mezowi smakowaly. Z 20 zostalo do rana tylko 5:). Nawet lukru nie zdazylam zrobic. Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych ostatkow
-
2014/02/28 12:34:55
Justi, to już nie muszę komentować ;) Sama masz karę za niewierność :D
Ja chyba jeszcze jednak będę kultywować Mardi Graas, tak mnie ciągnie na te pączki, że nie wiem! :)

Basik, bardzo się cieszę i dziękuję :)
-
2014/03/03 12:25:23
Przyłączam się z całą rodziną :)
-
Gość: mm, *.dynamic.chello.pl
2015/01/15 16:06:19
A z bezgluta wyjdą? Jakieś sugestie ?
-
2015/01/15 17:36:18
Z mieszanki wychodzą. Możesz jeszcze pokombinować: 2 szklanki ryżowej, 1 szklanka gryczanej, pół szklanki ziemniaczanej.