Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka cytrynowe (bezmleczne, bezjajeczne)

Czyli szybko łatwo i przyjemnie:)

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka, Ciasteczka cytrynowe bezjajeczne bezmleczne, eggless lemon cookies

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka

170 g mąki + na podsypanie
90 g margaryny (najlepiej naturalnej) w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej

Wszystkie składniki wrzuciłam do miksera. Gotową kulkę ciasta wstawiłam do lodówki na godzinę. Rozwałkowałam podsypując mąką i wycinałyśmy z Córcią kwiatki.

Piekły się około 8 minut w 190°C.

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka, Ciasteczka cytrynowe bezjajeczne bezmleczne, eggless lemon cookies, vegan lemon cookies

sobota, 02 lutego 2013, pinkcake
Komentarze
2013/02/02 21:53:47
Smacznie bardzo i jak ładnie! :)
-
2013/02/03 14:51:11
Uwielbiam takie szybkie przepisy:)) może kiedys wykorzystam...
Pozdrawiam:)
-
2013/02/03 20:02:10
Witaj, bardzo spodobały mi się Twoje przepisy, jednak proszę o wyjaśnienie czym jest opisywana przez Ciebie margaryna naturalna? Nigdy nie spotkałam się z tym określeniem, a sprzedawane margaryny są wytworem laboratoryjnym.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
-
2013/02/03 23:15:47
Majanko:)*

Ewciu:)*

Szybkie gotowanie, polecam:)

Mario, naturalna margaryna to mieszanka oleju palmowego i kokosowego, czasem jeszcze innych olejów np awokado lub mango. Są to tłuszcze roślinne o naturalnej stałej konsystencji.
-
2013/02/06 21:44:12
Wyglądają cudownie :) !!
-
2013/02/07 00:11:41
Dzięki :)
-
Gość: miru85, *.dynamic.chello.pl
2013/02/08 20:22:39
Super ciasteczka małej Hani bardzo smakują już zjadła ze 6. Bardzo szybki i łatwy przepis . Polecam.
-
2013/02/10 14:41:24
Bardzo mi miło:)
-
Gość: Agnieszka, *.adsl.inetia.pl
2013/02/17 21:57:13
Świetny blog, wspaniałe przepisy :) Wrócę jeszcze do tematu naturalnej margaryny - gdzie można ją kupić?
-
2013/02/18 09:57:21
Taki łasuch jak ja uwielbia wszelakie ciasteczka... Kolejny przepis do kolekcji :)
-
2013/02/18 14:05:38
Agnieszko, w sklepach ze zdrową żywnością, ekologiczną lub egzotyczną.

Kubo, zapraszam, na pewno nie jest to ostatni :)
-
Gość: marta, *.adsl.inetia.pl
2013/09/04 10:49:01
Witam. moge prosic o nazwe samej margaryny albo sklepu, gdzie takowa mozna dostac.
dziekuje.
-
2013/09/04 20:32:25
Marto, zapraszam do odwiedzenia najczęściej zadawanych pytań:) pinkcake.blox.pl/strony/faq.html
Pozdrawiam!
-
Gość: Agnieszka, *.sin.nokia.net
2014/02/18 10:04:33
Czy mąkę pszenną można zastąpić inną mąką? np. gryczaną? czy wtedy te ciasteczka tak samo się udadzą?
-
2014/02/18 13:18:51
Tak, ewentualnie będzie trzeba dolać jeszcze odrobinkę wody, żeby ciasto związało.
-
Gość: venus1977, *.warszawa.vectranet.pl
2014/03/23 12:43:15
szybko i pysznie,dzieci szczęśliwe
-
2014/03/23 22:24:28
I o to chodzi :)
-
Gość: Monika, *.dynamic.mm.pl
2015/07/22 17:16:54
Witam. Czy w tym przepisie ale rowniez w innych margaryne mozna zastapic olejem?
-
2015/07/22 17:59:40
Najlepiej kokosowym. O margarynach jest tutaj: pinkcake.blox.pl/strony/faq.html
-
Gość: Monika, *.dynamic.mm.pl
2015/07/23 10:23:47
Witam
Czy w tym przepisie ale też w innych margarynę naturalną można zastąpić olejem?
-
2015/07/23 11:03:21
Moniko, rozumiem, że moja poprzednia odpowiedź, że olejem kokosowym, nie była dla Ciebie satysfakcjonująca.
Można zrobić ciasto kruche na oleju, ale przepis wymaga modyfikacji, jeżeli chcesz ciastka wycinać, a nie toczyć kulki. Trzeba wlać więcej wody.
-
Gość: kaka, *.opera-mini.net
2016/05/14 08:43:11
ile wychodzi ciasteczek? można użyć zwykłej margaryny do pieczenia?
-
2016/05/14 11:42:54
Tak mniej więcej dwie blachy. Zależy jak cienko wałkujesz i jakie duże masz foremki.
Tak, możesz użyć takiego tłuszczu, jaki lubisz.
-
Gość: Ania, *.ipv4.supernova.orange.pl
2016/11/07 23:40:08
Ciasteczka wyszły pyszne. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zamieniłam cukier na syrop daktylowy i dodałam tylko oleju kokosowego. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.