Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Najpyszniejsza plastelina na świecie - domowy marcepan

"Co ulepią moje paluszki, co?
Kto odpowie, kto odgadnie, kto?"

domowy kolorowy marcepan, naturalne barwniki, jadalna plastelina, home made marcipan, DIY marcipan

Kto zna Misia i Margolcię? ;)

Domowy marcepan

200 g migdałów
50-200 g cukru pudru
1 łyżeczka oleju
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka glukozy

Migdały zalać zimną woda na noc. Rano obrać ze skórek i zmielić w maszynce do mięsa. Zmieszać z cukrem (ja dałam mało), olejem, cytryną i glukozą i zmielić jeszcze raz. Jeżeli masa jest za mało lepka można dolać odrobinkę wody. Ja nie dodaję aromatu migdałowego, chyba by mi ręka uschła, gdybym miała dodać jakieś sztuczności.
Zamiast cukru można użyć ksylitolu.

Masę podzielić na kilka części, każdą zabarwić naturalnymi sposobami.

Żółty - luteina, kurkuma, ryboflawina lub szafran
Zielony - chlorofil
Różowy - buraczki lub hibiskus
Brązowy - kakao

Po dodaniu barwników trzeba skorygować konsystencję. Jeżeli masa jest zbyt lepka, trzeba dognieść cukru pudru, a jeżeli za mało się lepi, delikatnie (!) zwilżyć.

A potem już można lepić. Próbowałam zrobić zdjęcie ulepków Córci, ale wiecie co mi powiedziała?

- Mama, bądź rozsądna. Każdy sobie ulepi, co będzie chciał.

:) Zaletą marcepanu niewątpliwie jest to, że twórczość nie zalega później na półkach, półeczkach, bo dosyć szybko ląduje w brzuchu;)

sobota, 19 stycznia 2013, pinkcake
Komentarze
2013/01/19 11:22:39
Pomysł świetny. Pamiętam jak moja twórczość stała smętnie na półce rozpuszczając się pod wpływem gorąca i pokrywając kurzem, a ja nie pozwalałam wyrzucić. Pamiętam jeszcze, że plastelina śmierdziała i zawsze nabijała się w dywan- z marcepanem tego problemu nie ma
-
2013/01/19 13:49:29
nie robiłam nigdy domowego marcepanu :P super wygląda ;)
-
2013/01/19 20:37:13
Florentynko, ja zaczynam schizować, jak widzę plastelinę! Wrrrr
Już Córka się nauczyła, że ma tego cholerstwa nie przynosić z przedszkola, no ale wyżywać się na czymś przecież musi:)

Cukiereczku i super smakuje:)
-
2013/01/19 22:33:13
hihi ;-) Twoja Córcia jest świetna! :)
A pomysł na marcepan boski!:)
-
2013/01/20 00:02:33
Robiłam ostatnio marcepan i zastawiałam się, czym go barwić - też nie chcę bawić się w sztuczności. Powiedz mi, błagam, gdzie kupiłaś chlorofil? :)
-
2013/01/20 19:36:05
Majanko, :)

Zolzico, ja mam jeszcze zapasy z wypiekarnia.pl ale już dawno nie mieli naturalnych barwników w proszku. Natomiast na tortownia.pl wprowadzili ostatnio barwniki naturalne w płynie, ale ciągle niedostępne.
-
2013/01/21 10:56:18
Oj tak, zgadzam się w 100% wspaniała zabawa i wiele możliwości z tą " plasteliną " :)
Dziękuję za wizytę :)
Miłego dnia
-
Gość: gadzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/22 15:55:56
zaolzica85 - spirulina:)
-
2013/11/23 11:49:03
Może być, ale spirulina ma taki błękitnawy odcień.
-
Gość: sanma, 82.139.29.*
2015/02/07 13:11:18
Jaka mądra córka :)
-
Gość: panimatysiakowa, *.play-internet.pl
2015/02/07 14:36:36
A czy z tego marcepanu można zrobić dekoracje na tort? I czy daje się rozwałkować?

Super pomysł :)
-
2015/02/07 19:26:25
Tak jak z każdego innego marcepana :)