Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Śmietana migdałowa domowa

Kiedyś pokazywałam jak zrobić domowe mleko z migdałów. Prawie taka sama droga prowadzi do otrzymania śmietanki. Kluczem jest blender.

domowa śmietanka migdałowa, wegańska śmietana z migdałów

Szklankę migdałów trzeba zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia łatwo jest obrać je ze skórki. Mnie się nie chciało obierać super dokładnie, więc śmietanka jest nieco nakrapiana:) Dłuższe obieranie groziło tym, że wyżrę wszystkie migdały:D Następnie trzeba wrzucić do blendera, dodać łyżkę oleju i około pół szklanki wody i zmiksować na gładko. Trzeba robić częste przerwy, żeby nie zajechać blendera. Na koniec można dodać łyżeczkę soku z cytryny.

domowa śmietanka migdałowa, wegańska śmietana z migdałów

Jeżeli będziecie miksować same migdały bez dodatku wody, to otrzymacie "masło" migdałowe, a jeżeli do moczenia użyjecie wody spod kiszonych ogórków to otrzymacie wegański twarożek, jak u Wegetarinki.

W przypadku uczulenia na migdały, możecie zrobić śmietanę ze słonecznika.

A z bitą śmietaną też można sobie poradzić;)

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną

sobota, 08 grudnia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/12/08 09:17:51
do szczęścia mi tylko blendera brak :) pyszna musi być :)
-
Gość: Berry Straw, *.adsl.dyn.edpnet.net
2012/12/08 10:02:01
hej, ale czaderski przepis, dodaję do ulubionych!!!! na szczęście mam jeden z najlepszych blenderów na rynku [Blendtec], który radzi sobie nawet z domowym masłem orzechowym, więc ta smietana to będzie pikuś!!! poza tym gratuluję świetnego bloga i wspaniałych przepisów, dodaję do obserwowania, pozdrawiam, wesołych, pysznych, rodzinnych świąt zyczę :)
-
2012/12/08 13:50:02
oj taka śmietana to jak dostać upragniony prezent pod choinkę :) co prawda na migdały alergie mam ja ale spróbuję ewentualnie przy drugim podejściu będzie słonecznik. migdały wędrują na listę zakupów :)
-
2012/12/08 16:13:02
Wiesz co Gosiu, to naprawdę świetny pomysł :)
-
2012/12/08 19:14:16
cudo! :)
-
2012/12/11 18:13:08
Wiewióro, ja same moczone migdały mogę wpierniczać tonami;)

Berry Straw, dziękuję i wzajemnie wesołych Świąt:)

Liwciu, to słonecznik - nawet łatwiej go zmiksować, tylko kolor ma paskudny;)

Majanko, nie mój, stary jak świat:)

Wegetarinko, cuda to Ty robisz:)
-
2012/12/11 21:25:05
OMG! PADŁAM! :) Wygląda genialnie! czy migdały, nawet blanszowane, trzeba moczyć przez noc? Czy to sprawia, że się je łatwiej miksuje lub że są (i muszą być) jakieś takie nasiąknięte?... :) PS Dopiero teraz przyjrzałam się bardziej Twojemu blogowi - jest prawdziwym źródłem inspiracji. :)
-
2012/12/12 14:53:35
Wygląda tak smakowicie i zapewne nie potrzebuje do tego żadnych dodatków. Choć ja osobiście wrzuciłabym parę mandarynek albo pomarańczy ;)
-
2012/12/12 14:56:39
Obłędnie to wygląda, muszę przygotować coś takiego :)))
-
2012/12/12 20:35:38
PannoPrzechodnia, właśnie tak, migdały nabierają wody i stają się strasznie bardzo chrupiące. Po prostu boskie, ja takie mogłabym pochłaniać kilogramami;)
A to mi miło, ale chyba właśnie od tego są blogi - żeby inspirować :)

Meble-gama, na słodko też jak najbardziej się nadaje.

Zofio, polecam:)
-
2012/12/14 13:56:46
Śmietana, migdały, trafiałaś w mój słaby punkt! :P
-
2012/12/18 19:19:18
W maszynce do mielenia mięsa to dobry pomysł zrobić? Bo żaden z moich blenderów tego nie przetrzyma raczej.
-
2012/12/19 20:17:19
Gosiu, jeno migdały, bo śmietany brak;)

Vegalio, oj nie bardzo. Z maszynki wyjdą za grube otręby. Tak to najwyżej mogłabyś się pokusić o mleko. A jeśli będziesz robiła długie przerwy? Bo mój blender wcale nie ma mega mocy:)
-
Gość: gościec, *.zone11.bethere.co.uk
2013/01/03 14:10:42
a zamiast nocnego moczenia nie mozna sparzyć migdałów?
-
2013/01/03 15:10:55
Gośćcu, wtedy będą tylko białe, ale w ogóle nie skruszeją.
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 02:04:51
jest pani GENIALNA! sama nie wiem, od czego najpierw zacząć domowego mleczka owsianego, mleczka migdałowego, a może domowej śmietany? wczoraj przeczytałam artykuł o tym, że mleko, posiadające tyle wapnia, może również prowadzić do osteoporozy (!). ja sama mam problemy ze stawami ("młodość" - w przypadku 15-latki - nie wieczność ;D ) dlatego zaczęłam szukać alternatywnych źródeł... mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe... trudno dostępne, drogie... a tutaj trafiam na taki genialny pomysł! ;) jestem pierwszy raz na pani blogu i jestem oczarowana! ;]
-
2013/02/21 19:41:48
E tam genialna, po prostu trzeba sobie radzić :)
-
Gość: irysj, *.jgora.dialog.net.pl
2013/10/09 06:49:20
Genialna, genialna, genialna!!!!!!!!!!
Proszę sobie radzić tak dalej i opisywać efekty tego radzenia.
Mnie osobiście zamordował twarożek :śmietana z migdałów + woda z ogórków.
Przyznam szczerze, że zatkało mnie (ruskie kakao ;-)). Sama śmietana z migdałów to już jest cud, a twarożek?-brak słów.
PS. A byłem przekonany, że ze śmiercią ostatniego apostoła cuda ustały-bzdura. Jest PINKCAKE-czyżby Dan Brown miał rację?.
-
2013/10/09 08:35:07
Ha ha ha! Dziękuję za te słowa, dawno już się tak szeroko nie uśmiechnęłam :D
-
Gość: Isia, 141.39.226.*
2013/11/04 08:17:59
Czy z płatków migdałowych cos takiego też wyjdzie ? Bo całych migdałów nie mam na stanie ;)
-
2013/11/04 08:46:35
Pewnie, że wyjdzie.
-
Gość: Alex, *.dynamic.chello.pl
2014/01/21 01:24:47
Witam,
Przepis jest boski cudowny! Uwielbiam buszować u Pan i szukać nowych inspiracji. Mam tylko pytanie odnośnie blendera? Czy robiła ja Pani w takim kielichu? czy pojemniczku z przykrywką? Ja przyznam próbowalam w takim z przykrywką i smakowo wyszło genialnie, jednak nie potrafię uzyskać takiej gładkości, czuję bardziej jakbym mak jadła. Może jakiaś wskazówki? Będę ogromnie wdzięczna!
-
2014/01/21 09:01:35
Robiłam w kielichowym, ale jeszcze wtedy miał ostre noże, teraz niestety mi się stępił. Poza tym miksowałam to przez niemal pół dnia ;) Najbardziej przydatna byłaby chyba wyciskarka ślimakowa.
-
Gość: Alex, *.dynamic.chello.pl
2014/01/21 21:53:21
Ach to już wszystko jasne, a może są jakieś blendery które warto polecić? Czy takie ostrza można wyjąć i naostrzyć?
-
2014/01/21 22:51:59
Niestety, nie znam się na sprzęcie AGD, mam swoje dwa i nie próbowałam pracować na innych. Nie da się im wymienić ostrzy.
-
Gość: A, *.inet.rev.km-net.pl
2014/04/06 20:30:09
Robiłam dzisiaj śmietanę według przepisu, lecz bez urazy nie polecam takiego eksperymentu. Jestem na diecie bezgl. bezcukr. i bezml. i chciałam stworzyć takie coś od dawna. Były to migdały zmiksowane na "muto" nie przypominające śmietany. Nie wiem kto to zje:) Mnie migdały podchodzą jednak w zwykłej postaci. Są dość drogie i nie polecam ich marnować. Mimo wszystko pozdrawiam Autorke.
-
2014/04/06 21:13:37
A co to jest "muto"? Bo ja nie wiem.
Nie smakowalo Ci - trudno. Przeciez nie kazdy lubi to samo :)
-
Gość: ANGELA, *.dynamic.chello.pl
2016/03/06 13:28:01
Witam,
Ile trzeba użyć migdałów i czy można ją użyć jako masę do raffaello??
-
2016/03/06 16:15:58
Ze szklanki migdałów otrzymasz trochę ponad pół szklanki kremu.