Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka warstwowa i wegański majonez bez jajek

Ponoć najbardziej pożądanym przepisem na Sylwestra jest sałatka warstwowa. Wg moich danych, jedyne, co tak na prawdę potrzebne jest do sałatki warstwowej to... miska. Odpowiednio szeroka, wysoka i z prostymi bokami, żeby było widać warstwy. A co się w te warstwy wepchnie, to już kwestia gustu. Szynkę, ser, pora, ryż, kapustę... Druga zasada to, żeby na dnie ułożyć najbardziej lubiane składniki, ponieważ w przeciwnym wypadku goście wyjedzą tylko górę sałatki;)

Ja na Święta zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową. Sałatka jarzynowa przez złośliwców jest nazywana największym osiągnięciem kuchni polskiej, bo ugotować kartofle, otworzyć puszkę i zalać całość toną majonezu każda polska gospodyni potrafi. Ale uczciwie trzeba przyznać, że jest to danie doskonale uzupełniające pełen zestaw aminokwasów. A skoro w kuchni prowansalskiej podaje się pieczone warzywa z jajkiem, w kuchni tajskiej smażone warzywa z jajkiem, to czemu by w naszej nie miałyby być gotowane warzywa z jajkiem? A poza tym, przy tych wszystkich marudach, znacie kogoś, kto by jej nie lubił? No i jak bez niej mogłyby się odbyć jakiekolwiek święta?

tradycyjna sałatk jarzynowa warstwowa z wegańskim majonezem, majonez bez jajek

U mnie sałatka była prawie tradycyjna. Zamiast jajek kurzych dałam jajka przepiórcze, bo je dzieci tolerują, a zamiast majonezu - majonez bez jajek. Odpowiedniej miski to układania warstw niestety nie posiadam;) Do tego groszek, kukurydza, kiszone ogórki, marchewka, pietruszka i ziemniak. Zdjęcia sałatki zmieszanej z majonez nie mam, bo już nie miałam weny do fotografowania.

Kilka razy miałam wątpliwą przyjemność skosztowania wegańskich majonezów. I niestety były to breje tak paskudne i rzygopędne, że nawet na samo wspomnienie się wzdrygam. Dawniej po prostu jarzyny zalewałam oliwą i też sałatkę dało się zjeść. Ale majonez z fasoli to zupełnie inna sprawa! Naprawdę smakuje jak tradycyjny majonez i nawet byście się nie zorientowali, że jecie coś alternatywnego. Kolor jest nieco bury, ale w sałatce nie widać różnicy.

wegański majonez, majonez bez jajek, fasolowy majonez, majonez z fasoli, bean mayonnaise, vegan mayonnaise

Wegański majonez fasolowy bez jajek

1 szklanka ugotowanej białej fasoli
2 łyżki wody
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
ok. pół szklanki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju lnianego i oliwy z oliwek)
sól, pieprz

Fasolę zmiksować z wodą, octem i oliwą. Możecie też użyć fasoli z puszki, wtedy odcedźcie i już nie dolewajcie wody, bo jest wystarczająco namoknięta, wtedy nie trzeba też chyba dosalać. W czasie miksowania dolewać tyle oleju, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Majonez dekoracyjny? Proszę bardzo! Doprawić i gotowe.

Polecam!

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną    .  .

czwartek, 27 grudnia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/12/27 18:26:20
Takiego zie znałam! Super pomysł :)
-
2012/12/27 18:35:18
wow! no i teraz mam zagwostke... miałam dzisiaj robić majonez z awokado a tutaj taka niespodzianka... lubię fasolę i strączkowe w ogóle więc może jednak z fasoli? kurcze, ciężki wybór :)
-
2012/12/27 18:36:17
ach! i zapomniałam dodać, że za ta sałatka tęsknie najbardziej będąc na diecie! u nas problem jeszcze z ogórkami niestety :(
-
2012/12/27 18:54:14
Świetnie się prezentuje ta sałatka, a majonez naprawdę ciekawy Gosiu! :)
-
2012/12/27 21:36:56
Gosiu jesteś niesamowita. Majonez bez jajek :)
-
2012/12/27 22:14:50
Grażynko, spróbuj koniecznie!!!

Wiewióro, z awokado będzie zielony;) Z ogórkiem to masz problem, może marynowana papryka by się nadała? No właśnie ja też zatęskniłam;)

Majanko, najważniejsze, że pyszny:)

Karolinko, desperacja czyni cuda;)
-
Gość: czytelniczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/27 22:38:54
próbowałam zrobić taki majonez według przepisu Mamy Alergika i muszę powiedzieć, że nie zdał u mnie egzaminu. Użyłam fasoli z puszki i zapach tej masy nie przypadł mi do gustu.. Nie potrafiłam się zmusić, żeby "majonez" zjeść, chociażby w roli pasty do chleba. Słyszałam, że można zrobić z ziemniaków... Może z tym mi się uda ;)
-
2012/12/28 12:52:10
ten majonez już gdzieś widziałam i na pewno kiedyś go zrobię :)
-
2012/12/28 13:23:30
Czytelniczko, ja też nie lubię fasoli z puszki, właśnie przez zapach. Zastanawiałam się nad ziemniakami, ale chciałam czegoś bardziej białkowego;)

Chantel, nie twierdzę, że odkryłam Amerykę, ale to bardzo dobry pomysł, a mój jest smaczny;)
-
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/12/28 21:58:19
Ja Ci polecam sojonez z tego przepisu :) Tylko trzeba miec blender zyrafe do tego :P

laktoowo.blogspot.com/2012/05/gesciuchny-sojonez-i-ekologiczny.html

ja sie trzymam przepisu zazwyczaj ale czasami dodaje koperek,no i do smaku sol,pieprz,czosnek,sok z cytryny,ocet jablkowy i musztarde

czasami robie tak ze daje troche mniej oleju i gotuje ziemniaka i zamiast oleju daje wlasnie ziemniaka i miksuje :P
-
2012/12/28 23:39:30
Jadłam już taki i nie za bardzo mi podszedł, poza tym z fasolowym jest mniej miksowania;)
-
2012/12/29 20:56:30
Ten majonez robię już od paru miesięcy i nie wyobrażam sobie teraz wracać do "oryginalnego".
Mam takie małe pytanie odnośnie jeszcze książki (może gdzieś o tym pisałaś ale ja nie znalazłam) - czy tam są przepisy wegetariańskie czy są tam też mięsne przepisy (lub też żelatyna) ? Chciałabym ją kupić ale ostatnio tak mam kompletnie dosyć kupowania książek kucharskich w których mogę wykorzystać maks 20% przepisów :P
-
2012/12/29 22:49:40
Aniko, jest w tym wpisie: pinkcake.blox.pl/2012/08/Moja-ksiazka-w-sprzedazy.html
Przepisy są różne, mięsnych jest kilka, nabiałowych dużo, ale sporo też wegańskich. Uważam, że dobór przepisów nie powinien być dla nikogo przeszkodą, dlatego że głównym celem mojej książki jest przedstawienie jadalnych kwiatów. Przepisy są ilustracją i sugestią użycia kwiatów, więc to do czytelnika należy ostateczna decyzja, do czego ich użyje.
-
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2013/01/05 13:13:30
Zrobiłam i niestety ale smakuje mi zabardzo fasolą.
To jednak nie to :P Robilam juz ziemniaczany,z makaronem i byly dobre ale tak jak ten bez rewelacji.Ten na napoju roślinnym smakuje mi najlepiej bo najbardziej przypomina tradycyjny majonez a przy tym jest lekki.
-
2013/01/05 13:56:46
Ja tam fasolę lubię, więc spróbuję. Próbowałam kilka razy ukręcić na mleku roślinnym, ale wychodził strasznie rzadki - jakoś nie mam do tego drygu. Może ten się sprawdzi.
-
2013/01/06 20:41:01
Gościu, dużo zależy od użytej fasoli. A poza tym każdy lubi co innego:D Wg mnie majonez nie jest od tego, żeby był lekki.

Oso, mnie te "mleczne" też nie odpowiadają, za bardzo brejowate no i nie smakują mi w ogóle.
-
Gość: , *.ksw.edu.pl
2013/03/20 12:48:13
Rewelacyjny pomysł! Spróbowałam i bardzi polecam!
-
Gość: gościara, *.olsztyn.mm.pl
2013/03/25 21:18:22
Pytanie laika ;) fasola ma być jaś? czy ta mniejsza? lub większa? Czy to bez różnicy? I oczywiście wcześniej namaczać tę fasolę?

ps. ja czasem robię majonez na jajkach przepórczych, ale na ten mam nieziemską ochotę :D
-
2013/03/25 21:44:56
Zasadniczo bez różnicy, ja użyłam akurat tej mniejszej. Oczywiście trzeba namoczyć przez noc i ugotować do miękkości.
-
2013/04/13 21:41:34
Wyglada cudnie, bardzo smacznie i zachecajaco:-)
-
2013/04/14 11:31:27
W takim razie zapraszam do przygotowania :)
-
Gość: Anna Polak, *.opera-mini.net
2013/09/06 23:44:48
Zrobiłam nareszcie, bo chodził mi po głowie już od dawna. I jest naprawdę smaczny. Co prawda miałam starą, twardą fasolę i chyba mikser nie dał rady, bo zostały grudki ze skórek, ale nawet mi to nie przeszkadza. :-)
-
2013/09/07 21:13:28
Taka starą fasole to dobrze przetrzeć przez sito :)
-
Gość: Marysia, *.warszawa.vectranet.pl
2014/03/30 22:17:44
Dzięki za ten majonez!!! O to chodziło!! To już teraz znowu mogę jeść swoją zwykłą sałatkę jarzynową, a nie tylko polaną oliwą.
-
Gość: sajgon, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/12/20 22:10:24
Witam, jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce??
-
2014/12/21 12:13:45
Nie mam pojęcia, najdłużej stał u nas 3 dni i do tego czasu nic mu nie było.
-
Gość: , *.koba.pl
2014/12/29 13:24:39
Dziękuję za przepis.Zrobiłam .Pycha.
-
Gość: Janina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/03 00:53:46
Jadłam też majonez na bazie orzechów arachidowych, smaczny, ale nie znam przepisu, może komuś jest znany taki przepis ?
-
Gość: zadowolona : , *.logitus.pl
2016/12/23 19:59:07
Bardzo dziękuje za inspirację. Majonez przepyszny. Udekoruje moją sałatkę bożonarodzeniową.
-
Gość: Glubelek, *.37-151.wind.it
2017/05/24 18:32:30
Próbował ktoś z groszku zielonego ten majonez?
Lubię groszek, sobie myślę, że do jajek byłby fajny.