Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

Takie cuda widziałam w wielu wersjach: czy to jako zapiekankę, pasztet, czy też keks. Jednak najbardziej przemówił do mnie przepis z Garnkofilii. Jest to dla mnie pewne źródło, ponieważ dziewczyny często pieką z moich przepisów, a to znaczy, że wiedzą, co jest dobre! He he he :D

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej

Ja specjalnie nie słodziłam ciasta, bo moje jabłka były wystarczająco słodkie same z siebie. Przy kwaśnych jabłkach można dodać z pół szklanki miodu lub cukru. Dodatkowym atutem wypieku jest brak glutenu.

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake

Ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
(ewentualnie pół szklanki miodu lub innego słodzidła)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc trzeba je koniecznie wyłożyć papierem. Jeśli macie formę silikonową, teflonową lub ceramiczną, to nie trzeba. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.

Nie należy go wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie.

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake, millet apple vegan cake

Bardzo fajne ciasto. Strasznie nam smakowało i to o dziwo wszystkim moim kluskom. Zwarte, wilgotne, a przy posiadaniu mechanicznej tarki - mało uciążliwe (z jabłkami Kiciuś akurat sobie radzi ;)) Jedyna wada to koszmarnie długi czas pieczenia. I już mi się zaczęły w głowie kluć różnego rodzaju wariacje na temat tego ciasta;)

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake

P.S. Na wierzchu ciasta robi się chrupiąca skorupka ze spieczonej kaszy. Niektórzy bardzo ją lubią i specjalnie z tego powodu pieką ciasto w dużej płaskiej formie. Ale jeżeli komuś nie odpowiadają twarde ziarenka, wtedy można ciasto w czasie pieczenia przykryć arkuszem papieru.

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną .  .

sobota, 15 grudnia 2012, pinkcake

Komentarze
2012/12/15 16:28:43
niesamowite! Fantastyczne! Na bank zrobię! :) Ja już tyle rzeczy robiłam z kaszy, a tu tak fantastyczne CIASTO! Bez jajek! Bez mleka! SUPER
-
2012/12/15 17:06:09
Jest piękne. No i jestem bardzo dumna, że tym razem to ja byłam inspiracją a nie jak zwykle odwrotnie :)
-
2012/12/15 18:58:54
bardzo ciekawe, podoba mi się, że jest takie wilgotne w środku :)
-
Gość: basia, adsj209.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/15 19:11:51
a kasza gotowana?
-
2012/12/15 20:17:25
Justtryeat, jak na bank, to na bank:)

Dominiko, ja też się bardzo cieszę z owocnej wymiany:)

Magdo, polecam:)

Basiu, tak jak napisałam: surowa. Prosto z torebki sypiesz do jabłek.
-
Gość: basia, adsj209.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/15 20:23:59
Robiłam z kaszy sernik,ale była ugotowana i zmiksowana,dlatego pytałam.
-
2012/12/15 20:27:41
Mam też przepis na ciasto z ugotowanej kaszy, ale wciąż czeka w kolejce:)
-
2012/12/15 21:31:36
Wspaniałe ciasto, a te łapki małe są po prostu cudowne!:)
-
2012/12/15 21:39:26
Ciekawe, niespotykane ciasto.
-
Gość: sylwia, 79-78-92-67.dynamic.dsl.as9105.com
2012/12/15 22:38:15
już wiem co mój synuś będzie zajadał na Święta!!! wielkie dzięki ! czekam na kolejne cuda bez jajek, mleka i pszenicy...:)
-
2012/12/16 05:42:15
mniam jakie pyszne i zdrowe ciacho ! poproszę kawałeczek ;p
-
2012/12/16 15:24:13
Super! Będzie upieczone, tylko jeszcze podpowiedz wymiary keksówki, bo mam kilka i nie wiem w jakiej najlepiej. I jak długo trzyma świeżość?
-
2012/12/16 19:55:15
Majanko, te łapki wpychają się wszędzie;) Jak szarańcza :D

No właśnie, Droczilko.

Sylwio, bez pszenicy to u nas w sumie rzadko, ale czasem może się przydarzyć:) Przeszukaj tag bez pszenicy, a może coś znajdziesz dla siebie.

Wojno, moja chyba ma 25 albo 27 cm. Ale jak zobaczysz, ile masz masy, to chyba dobierzesz sobie właściwą. Ciasto nie rośnie wcale. Co do świeżości, to na trzeci dzień zostawiłam malutki kawałeczek, żeby Młodemu spakować do żłobka i nie narzekał;)

Teenager, proszę bardzo
-
2012/12/17 13:32:49
Bardzo ciekawe, na pewno zrobię, lubię takie zdrowe nowinki:)
-
Gość: Julka, ip-188-127-29-20.ennet.pl
2012/12/21 11:13:46
Jabłko zetrzeć "na wiórki"? Przepis wydaje się byc genialny...mam zapotrzebowanie na wszystko bez mleka, cukru i mąki pszennej :) Wypróbuje na pewno!!!
-
2012/12/21 11:28:48
Zufiku, polecam:)

Julko, na wiórki:)
-
2013/01/03 19:27:08
Ale świetny pomysł na zdrowe ciacho:-)))
-
Gość: Agnieszka, 87-99-0-179.internetia.net.pl
2013/01/12 13:06:29
Witam,

czy to ciasto mozna zamrazac?

Pozdrawiam serdecznie
-
2013/01/12 14:53:05
To prawda, Benku:)

Agnieszko, nie próbowałam, ale nie powinno być z tym żadnego problemu. Ciasto ma zwartą strukturę, więc powinno się ładnie zamrozić.
-
2013/01/14 18:02:54
Podoba mi się. I chyba nie będę czekała do świąt z pieczeniem :-)
-
2013/01/14 20:45:39
Słusznie, Haniu, nie warto czekać do świąt:)
-
Gość: Julka, ip-188-127-30-112.ennet.pl
2013/01/25 10:51:37
Długo się zbierałam z pieczeniem...ale w końcu! Ciasto jest genialne, spełnia wszystkie nasze warunki "zdrowotne" ... i zyskało dumne miano szarlotki jaglanej ;) Jest pyszne!
-
2013/01/25 11:25:56
Julko, to super! :)
-
Gość: k, 119.203.voltronik.pl
2013/01/28 20:14:32
właśnie się piecze - dałam więcej cynamonu (bo lubię;) trochę imbiru i żurawinę. Zobaczymy, ale już nie mogę się doczekać!:)
-
2013/01/28 20:21:18
To ja też czekam na relację:)
-
Gość: k, 119.203.voltronik.pl
2013/01/28 21:21:13
upiekłam:] nie polecam prób wyjęcia jeszcze ciepłego ciasta w całości (rozwaliło się:()
ale nie zmienia to faktu, że jest pyszne!! Następnym razem upiekę go jednak na zwykłej blaszce, bo warstwa zewnętrzna jest najlepsza - robi się taki jaglano-jabłkowy karmel:) Środek przypomina ugotowaną z jabłkami kaszę, więc forma keksowa dla mnie odpada.

Wielkie dzięki za ten przepis! pozdrawiam:)
-
2013/01/29 23:34:11
No nie, na ciepło na pewno nie:)
To spróbuj formę do tarty i posyp po wierzchu cukrem. Mnie też najbardziej smakowały brzegi, ale dzieciaki akurat wolały środek, więc się dograliśmy;)
-
Gość: , 178.218.226.24*
2013/02/19 17:06:49
Jaka długość formy?
-
2013/02/19 19:05:41
25 cm
-
Gość: miru85, 89-79-3-132.dynamic.chello.pl
2013/03/10 17:33:35
A moje się troszkę rozwalało bo starłam jabłka na grubych oczkach a chyba powinny być utarte na papkę. Jeśli chodzi o smak to jak dla mnie nic szczególnego moja mała też pewnie nie będzie zadowolona. Na razie czekamy aż wystygnie i zobaczymy. Jeden plus to mało roboty przy tym cieście i niedrogo wychodzi w sumie.
-
2013/03/10 19:17:24
Miru, na ciepło się rozpada, trzeba poczekać. Ja też ścierałam na dużych. Smak bardzo silnie zależy od odmiany jabłek. Szkoda, że Wam nie podeszło, bo nam smakowało bardzo.
-
Gość: miru85, 89-79-3-132.dynamic.chello.pl
2013/03/10 19:22:55
Rzeczywiście teraz mogę powiedzieć że na zimno się już nie rozpada ale mężowi i małej smakuje. Mi nie przypadło do gustu ale na pewno zostanie zjedzone przez moje dwa kochania.
-
2013/03/10 21:12:48
Każdy lubi co innego;) A wiesz co mnie by bardzo pasowało do tego ciasta? Sos karmelowy! :)
-
Gość: miru85, 89-79-3-132.dynamic.chello.pl
2013/03/11 12:52:13
Albo czekoladowy mmm... ale mam za małe dziecko na takie eksperymenty czekoladzie na razie mówimy nie bo dopiero zeszła nam swędząca wysypka.
-
Gość: BB, revdns-94-158-226-148.jjs.pl
2013/03/11 17:49:03
Robilam podobne z kaszy mannej, ale zaraz zrobie to z jaglanej. Zdrowsze i bez glutenu :)
-
Gość: modrzejewskam, 89-74-241-102.dynamic.chello.pl
2013/03/15 12:41:02
To moje pierwsze ciasto zrobione z Twojego przepisu... Ciasto jest proste, szybkie, zdrowe i bardzo mi smakowało :)
-
2013/03/15 23:45:06
Miru, spróbuj karobu:) Ale ja optuję za karmelowym :D

BB i dużo smaczniejsze;)

M, nam też bardzo smakowało:)
-
2013/09/02 00:03:19
Czy można zmielić kasze na make i tego użyć do ciasta?
-
2013/09/02 13:53:53
Absolutnie nie. Ciasto straci swoją strukturę i wyjdzie po prostu wielka klucha.
-
Gość: Patii, dxv122.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/04 09:58:36
Zrobiłam! :-) Pyszne :-)) Dodałam trochę soku pomarańczowego, bo jabłka wydawały mi się za mało soczyste ;-) I nie dałam rodzynek, tylko pokrojone w kawałki morele. Wspaniały pomysł!!! Dziękuję za inspirację :-)
-
2013/09/04 20:30:43
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
-
Gość: Beata, 87-205-178-225.adsl.inetia.pl
2013/09/20 21:43:26
Czy w piekarniku z termo obiegiem piecze się tez 90min? ;)
-
2013/09/20 22:02:35
Nie wiem, ciast nie piekę z termoobiegiem. Kasza musi mieć czas, żeby spęcznieć, więc nie ma po co przyspieszać.
-
Gość: Beata, 87-205-178-225.adsl.inetia.pl
2013/09/20 22:14:51
Dzięki, zostało jeszcze 30 min ale wyłączyłam go na wszelki wypadek ;-)
-
Gość: , ltea-047-066-122-160.pools.arcor-ip.net
2013/11/01 19:26:34
Kasza jaglana jest z prosa,mam wiec pytanie czy chodzi tu o kaszke cos w rodzaju manny?Czy o te ziarenka prosa?Chodzi mi o grubosc tej kaszy?Nigdy nie gotowalam prosa a teraz musze bo uczulilam sie na gluten,jednak nie mam jeszcze dosc doswiadczenia:(prosze o pomoc,pozdrawiam
-
2013/11/01 20:23:25
Szczerze mówiąc nie widziałam mielonej kaszy jaglanej, tylko zawsze ziarna. Po prostu na półce z kaszami, wybierasz jaglaną i już :)
-
Gość: Kostka, ip-89-177-100-163.net.upcbroadband.cz
2013/11/02 16:21:58
Długo czekałam na wypróbowanie tego przepisu, bo nie mogłam się zdecydować na wegańskie ciasto marchewkowe czy coś z jabłkami...no i żeby była kasza jaglana... I bez cukru...Marzenia ściętej głowy? Nie! Wyszło super, choć dopuściłam się modyfikacji na bazie 2 wspomnianych przepisów Trochę Innej Cukierni. Kaszy jaglanej na oko 150g, 0,75 kg jabłek zmiksowanych, jedna wielka marchewka utarta, zmielone 100g słonecznika i kilka łyżek mleka sojowego (bo jabłka i ziarenka nie chciały się blendować). Niebo w gębie! Plus taka uwaga, mam stary piekarnik na gaz. Lubi poszaleć. Nie da się nastawić temperatury, więc czas pieczenia u mnie skrócił się do 60 min (wierzch miał już jedną, czarną linię ;). Poza tym konsystencja jest ok. Pozdrawiam serdecznie. Ten blog to skarb!
-
2013/11/02 18:31:17
Też dzisiaj je piekłam! Ale nie z jabłkami ;)
-
Gość: Kostka, ip-89-177-100-163.net.upcbroadband.cz
2013/11/03 15:34:05
Jesień jest chyba idealna na to ciasto! Po tym jak zniknęło z szybkością światła, próbuję wersję wytrawną z cukinią (liczę, że puści dość soku) i resztkami z lodówki :) mam ochotę również na wypróbowanie tej metody w przyszłości z kaszą gryczaną, ale raz zrobiłam taki ala bezglutenowy chleb no i wyszedł kamień z gryczanym żwirem...
-
2013/11/04 08:47:24
Z kaszy gryczanej też można zrobić, tylko trzeba ją wcześniej ugotować.
-
Gość: yatamanka, dynamic-78-8-142-72.ssp.dialog.net.pl
2013/11/13 14:42:42
niepotrzebnie sie zasugerowalam jednym wpisem ze wierzch przypomina karmel, zrobilam to ciasto w silikonowej foremce na tarte i zaluje, bo mi srodek bardziej smakuje a tak to mam wiecej ziarenek do gryzienia:-/
-
2013/11/13 20:37:48
Nie, zupełnie nie przypomina karmelu. No chyba że się obsypie wierzch cukrem i go zapiecze. Niektórym smakują te chrupiące ziarenka. Mnie akurat nie specjalnie. Żeby całkiem ich uniknąć można by podczas pieczenia przykryć ciasto papierem.
-
Gość: yatamanka, dynamic-78-8-104-32.ssp.dialog.net.pl
2013/11/15 00:37:06
nastepnym razem bede sie scisle trzymac przepisu:-)
-
2013/11/15 14:01:57
Eee, tam! Przepisy to tylko luźne wskazówki ;)
Dopiszę o tym wierzchu, żeby inni nie mieli wątpliwości.
-
Gość: Kasia, 109.197.41.16*
2013/12/12 18:09:11
Spróbowałam tego ciasta nie-ciasta na Adwentowym Kiermaszu w Łomnicy i wypytywałam o przepis, który dostałam- prosty jak niebo, dzisiaj mój debiut: 2 szklanki jabłek (pani mówiła ugotować i przetrzeć, ale do mnie to nie przemówiło i surowe starłam...), 1 szklanka kaszy jaglanej surowej, można dać szklankę miodu lub cukru, jeśli jabłka są kwaśne (dla mnie absolutnie za dużo- pół szklanki to max) i najważniejsza różnica do wyżej napisanego przepisu- pieczemy bardzo długo, około godziny i dłużej w temperaturze...60 stopni. Piekę tak, jak mi powiedziała owa pani, zobaczę co wyjdzie...
-
Gość: ola mly, 031011219076.warszawa.vectranet.pl
2013/12/21 22:47:40
Ja dziś próbowałam, ale wyszło jakoś kiepsko. Struktura jest totalnie luźna, jakby ugotować na bardzo sypko kaszę i dodać do tego suche starte jabłko. Jabłka były na surowo dobre i słodkie, ale ciasto słodkie nie było. Podejrzewam, że to przez termoobieg, ale doczytałam, żeby go nie włączać już po fakcie. Spróbuję kiedy indziej jeszcze raz.
-
2013/12/22 00:22:05
Ola, może miałaś mało soczyste jabłka? Możesz podlać trochę sokiem jabłkowym. To załatw kwestię struktury. Dodaj miodu, to poprawi i lepkość, i słodycz. Odczuwanie słodkości jest kwestią indywidualną.
-
Gość: Figula, 093105229114.zory.vectranet.pl
2013/12/26 18:59:59
Ja właśnie mam w piekarniku i się boję, bo taki susz jest z tego i nie wygląda apetycznie i już tam wody dolewałam, prosto na ciasto, ze szklankę, żeby ta kasza chociaż trochę zmiękła... Myślę, że z kaszy chociaż zalanej wcześniej na chwilę wrzątkiem byłoby lepsze i łatwiejsze.
-
2013/12/26 22:12:27
Wiesz co, ja nie miałam z tym ciastem żadnych problemów. Znalazłam przepis, zrobiłam wg niego i jestem bardzo zadowolona.
-
Gość: gosc, 89-72-112-174.dynamic.chello.pl
2014/01/02 08:33:16
Pisalas ,że masz w głowie różne wariacje tego ciasta,probowalas ?,ja myślę o zastąpieniu jabłek bananami lub białym srem,ale chyba będzie trzeba najpierw wcześniej kaszę ugotowac?
-
2014/01/02 08:48:31
Proszę bardzo, zastąpiłam jabłka dynią: pinkcake.blox.pl/2013/11/Dietetyczne-ciasto-z-dyni-i-kaszy-jaglanej.html
Piekłam jeszcze z jabłek z dodatkiem mleka kokosowego. Kaszy nie gotowałam.
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, afoc233.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/06 13:06:55
Upiekłam. Jest fantastyczne!!!! :D Dodałam jeszcze suszone śliwki i figi, bo akurat miałam końcówkę w szufladzie. Genialny przepis.
-
2014/01/06 19:27:33
Ja też tak uważam :)
-
2014/02/24 16:14:19
Ktoś się mocno zainspirował tym przepisem:
viollet-na-obcasach.blogspot.com/2014/02/jaglana-szarlotka-prawdopodobnie.html

Wiem, że nie wymyśliłaś go od zera i jest też na innych blogach, ale ta blogerka wyraźnie korzystała z Twojej wersji... Nawet wplotła niektóre informacje z komentarzy w treść wpisu, z tego co widzę. Źródła nie podaje, ale w komentarzach tłumaczy, że znalazła przepis "na jednym z blogów na blox'ie". Nie wiem, czy Ty się zdenerwujesz, ale ja, jako wierna cicha czytelniczka, zdenerwowałam się bardzo w Twoim imieniu ;-)
-
2014/02/24 19:57:08
Ruby, dziewczyna zdjęcia zrobiła swoje, przepis napisała po swojemu, więc nie mam powodu się wkurzać. Przepis nie jest mój autorski. Więc jedynie możemy ponarzekać na brak kultury internetowej rzeczonej dziewczyny, że nie chce podawać źródeł swojej inspiracji.
-
Gość: Mama Alergika, 89-71-130-66.dynamic.chello.pl
2014/02/27 10:45:03
To ciasto jest wspaniałe! Zrobiłam i nie mogę się doczekać, kiedy zrobię jeszcze raz :) Jedyne czego żałuję, to że nie znałam tego przepisu wcześniej :)
-
2014/02/27 16:10:18
Nie ucieknie, będzie jeszcze tysiąc okazji ;)
-
Gość: Kasia, 89-79-42-42.dynamic.chello.pl
2014/04/04 21:01:51
Mam pytanie - czy fakt, że robię ciasto z połowy porcji ma wpływ na długość pieczenia? Czy również powinno to być 90 minut czy może mniej?
-
2014/04/04 21:05:50
To zależy od formy, której użyjesz. Sprawdź po godzinie, czy już jest dobre.
-
Gość: Kasia, 89-79-42-42.dynamic.chello.pl
2014/04/04 21:08:49
Kupiłam keksówki jednorazowe ;) są mniejsze niż zwykłe - 22 cm. Rozumiem,że gotowość ciasta oceniam tylko po ciemnym wierzchu, tak? Pytania może banalne, ale z wypieków jestem noga. W dodatku lewa :)
-
2014/04/04 22:02:46
Tak, jak wierzch będzie rumiany. Tylko nie wyjmuj ciasta z foremki zanim nie wystygnie.
-
Gość: Kasia, 89-79-42-42.dynamic.chello.pl
2014/04/04 22:21:32
Tak, tak - nie będę - już o tym poczytałam we wcześniejszych komentarzach.
-
Gość: , sggw137-005.sggw.waw.pl
2014/04/12 10:05:30
a jeśli mam gotowy mus w słoiczkach to ile zużyć na porcję? :)
-
2014/04/12 20:32:53
Nie ma pojęcia. Trzeba tak dużo, żeby kasza była bardzo oblepiona jabłkami.
-
Gość: Bozka, user-188-33-78-222.play-internet.pl
2014/04/27 20:02:49
jabłek musi być1,5 kg startych ,jabłka z cynamonem i 1 łyżką mąki kokosowej dobrze wymieszać dodać kaszę,znowu dobrze wymieszać, przełożyć do formy ,piec 30 min w temperaturze 90 stopni, następnie 60 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu ,wyjąć z formy po wystudzeniu - pycha
-
2014/04/28 16:35:53
Jeżeli koniecznie chcesz sobie utrudniać życie, to możesz mieszać na pięć razy. W gruncie rzeczy Twój przepis różni się jedynie łyżką mąki kokosowej i zawracaniem głowy ;)
Pozdrawiam
-
2014/05/17 11:07:42
wczoraj upiekłam :) Bardzo dobre, bardzo proste, lubię to!
dziękuję :)
-
Gość: Ela, host-94-251-206-52.dynamic.mm.pl
2014/08/04 16:06:10
...wykonane,przepyszne niespodziewałam się że aż tak dobre,do wieczora nie będzie śladu.
-
2014/08/04 18:28:06
To bardzo się cieszę :) Jutro powtórka? ;)
-
2014/08/28 09:44:41
Upiekłam, boskie :). Sporo zależy od typu jabłek i tego, na jakiej tarce je zetrzemy, moje się troszkę kruszyło, ale to nie ma znaczenia - pychota :)
-
2014/08/28 21:30:04
Wiesz, jak się tak nie doktoryzuję nad wypiekami. Wyjdzie, jak wyjdzie, a i tak zjemy :)
-
Gość: ognik, aarz125.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/05 00:04:04
Upiekłam w sobotę. Syn był zachwycony. Najbardziej polubił wybieranie rodzynek z ciasta (pierwszy raz je jadł). Nam dorosłym również bardzo smakowało.
Pozdrawiam serdecznie
-
2014/10/06 09:04:15
Robię takie samo ciasto, jest super, zdecydowanie polecam :)

usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html
-
Gość: , 77-253-128-225.adsl.inetia.pl
2014/10/18 16:55:47
Witam
Moje ciasto właśnie się piecze, jestem ciekawa jak wyjdzie :)
Dodałam suszonych śliwek i słonecznika , mam nadzieję że będzie pyszne !!!
Potem napisze ;)
-
Gość: , 77-253-128-225.adsl.inetia.pl
2014/10/18 19:11:06
No i jest ... z normalnym ciastem to nie ma nic wspólnego ale nie ma się co dziwić toć to kasza a nie mąka ... :)
Nie jest złe ale szału nie robi ;)
Myślę że jak by chociaż odrobinę kaszę podgotować było by lepsze :P
Pozdrawiam i zapraszam do pieczenia ;)
-
Gość: , 89-67-9-233.dynamic.chello.pl
2014/10/21 09:33:31
Miód odradzam staje sie toksyczny przy pieczeniu!
-
2014/10/22 13:55:14
W ogóle pieczenie jest niezdrowe. Skrobi, mąki, kaszy też nie można piec, bo powstaje z nich akrylamid. Już nie mówiąc o pieczonym mięsie.
Skoro z fruktozy w miodzie może powstać furfural, to tym bardziej ze zwykłego cukru, który w połowie składa się z fruktozy.