Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Smalcowe motylki

Dodanie smalcu do kruchych ciasteczek jest starym sposobem cukierników na poprawę konsystencji kruchego ciasta. Mnie akurat w lodówce został sponiewierany kawałek, więc żeby się nie zmarnował, to go przerobiłam na coś jadalnego. Na kanapki osobiście wolę smalec z fasoli.

kruche ciasteczka na smalcu, kruche ciasteczka ze smalcem bez jajek, kruche ciastka bez jajek

Kruche ciasteczka ze smalcem

pół kostki smalcu
pół kostki margaryny niepaskudnej
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka oleju
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu

Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować podsypując mąką i wycinać ciasteczka. W tej foremce po prostu się zakochałam. Piec w 200°C ok 10 minut, aż się zrumienią. Jak się dorobię kiedyś wałka, to może ciasteczka będą mi wychodzić jednakowo wypieczone, chociaż jakoś wcale mi na tym nie zależy, bo każdy stopień wypieczenia ciasteczek ma swój urok. A wałek-butelka ma przynajmniej tą zaletę, że stoi w kącie a nie zajmuje miejsca w szufladzie;)

Ciasteczka pyszne! I pewnie teraz się na mnie obrażą wszystkie wegemamy :P

sobota, 03 listopada 2012, pinkcake
Komentarze
2012/11/03 14:16:09
urocze te ciastka:) ja też mam butelkę zamiast wałka, ale za swoim tęsknię ;)
-
2012/11/03 16:41:12
też miewam sponiewierane kawałki smalcu w domu, następnym razem dodam do ciastek, motylki jakby chciały odfrunąć :)
-
2012/11/03 17:20:58
Dawałam kiedyś do ciasta raz smalec, wlaśnie by poprawić jego kruchość. To było przy serniku królewskim, tym na ciemnym spodzie i z ciemnym ciastem na wierzchu. Nigdy nie używam smalcu i powiem Ci, że bałam się go użyć, ale nie żałowałam, bo ciasto było rewelacyjne.:)
Piękne są Twoje motylki :)
Pozdrawiam.
-
2012/11/03 17:42:23
Nasze dzisiejsze ciasto na ciasteczka chłodzi się w lodówce. Jako zlepki dodajemy zwykle zsiadłego mleka, śmietany lub kapkę wody. Dzień dobroci dla dziecka: nie będzie obżerać apfelstrudla z kruchego ciasta. Dzisiaj dostanie ciasteczka i duszone jabłka na miseczce. To chociaż na podobieństwo też wytniemy motylki!!! Pozdrawiamy sobotnie łasuchy!
-
2012/11/03 20:25:50
Moja mama robiła ciasteczka ze smalcem. Były pyszne i chrupiące. Na co dzień smalcu nie używam, ale może warto będzie wrócić do starych przepisów :).
Pięknie wyglądają te motylki!
-
2012/11/03 20:32:43
Bardzo przydatny sposób, o którym zupełnie zapomnieliśmy. Oczywiście, że smalczyk!
-
2012/11/03 21:32:55
Macie może ochotę wziąć udział w candy i wygrać fajną, spersonalizowaną bluzeczkę lub body, z krótkim lub długim rękawkiem? Jeśli tak to zapraszam:
babylandiaa.blogspot.com/2012/10/uwaga-konkurs-mikoajkowy.html

A może chcielibyście stać się posiadaczami ciekawej książeczki z bajkami, albo pięknej zakładki do książek ze zdjęciami przez Was wybranymi? Myślę, że to mogłby byc wspaniała pamiątka lub prezent. Spójrzcie sami:
ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/10/mikoajkowe-candy.html


Serdecznie zachecam do wspólnej zabawy i bardzo przepraszam za spam...
Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Pantera, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/04 00:53:51
Od razu obrażą i od razu mamy! (Za młoda jestem jeszcze na potomstwo:P) A z wyrazem smalec... w pierwszej kolejności kojarzy mi się olej kokosowy;)
-
2012/11/04 18:38:36
Jakoś nie czaję czemu z tego samego ciasta zrobione ciasteczka i np. szarlotka mają zupełnie inną strukturę ciasta? Na szarlotce ciasto jest takie kruche ale bardziej trzyma się "kupy" a ciasteczka mają charakter trochę piaskowy. Takie ze smalcem robiła moja babcia. Smalcu dodawała i do szarlotki, i do kruchych ciasteczek. Nie jest to więc zasługa rodzaju tłuszczu tylko płynu. Jak więc uzyskać ciasto na ciasteczka tak kruche jak na szarlotce?
-
2012/11/04 20:58:56
Kasiu, chodzi chyba o wilgotność. W szarlotce naciąga sokiem. Ja też zauważyłam, że na starym mieszkaniu ciasteczka wychodziły mi o wiele łatwiej, a tam była wilgoć jak fix. Więc trzeba dolać czegosik, np jakiegoś likieru;)
-
2012/11/04 21:44:20
też robiłam motylki:)
Twoje są super:)
Pozdrawiam i zapraszam do oglądnięcia moich:)
kuchareczkamala.blogspot.com
-
2012/11/05 10:17:20
fajne!
-
2012/11/07 17:45:19
Smalec daje ciastu fajną konsystencję. Sympatyczne te motylki :)
-
Gość: V., *.adsl.inetia.pl
2012/11/07 18:36:48
Ja do ciastek kruchych dodaję wodę (proporcji nie podam, bo jak zawsze na oko) lub śmietanę 12/18% ;) są kruche, niepiaskowe, nie twarde... takie w sam raz ;)
-
2012/11/07 21:50:44
Oliwku, oszczędność miejsca ponad wszystko! :)

Ewciu:) Teraz to już motyle w brzuchu;)

Majanko, to najlepsze zastosowanie smalcu ever;)

Kasiu, listki też piękne:) Pozdrawiam!

Evito, u nas znalazł się przez przypadek;)

Sandmanowie, kto zapomniał, to zapomniał;)

Marto:(

Pantero, mnie fasola ;D

Kabaciatko, pozdrawiam:)

Dzięki, Zuza!

Grażynko, bo ma dużo tłuszczu a mało wody.

V, zwłaszcza śmietana jest polecana osobom uczulonym na nabiał :P
-
2012/11/09 12:04:05
Fantastyczne jest posiadanie chociaż przez chwilę, takiego prywatnego Sankturarium Motyli Monarca :) Też bardzo lubię motylą foremkę :)
-
2012/11/13 12:22:31
Biorąc pod uwagę chrupanie i mlaskanie, to raczej profanum niż sacrum;)
-
2012/11/14 15:28:25
oThere are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

5 Tips to a flat stomach

Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
-
2012/11/14 18:23:43
Thank you kindly for your spam. Please do not do that again. By the way my bulge belly tummy is flat as board.
-
Gość: 555, *.101.rev.vline.pl
2012/11/17 21:47:24
dzisiaj upiekłam w formie serduszek :) dodatkowo z wierzchu moczyłam je w cukrze waniliowym.. wyszły przepyyyyyyyyyyyyyyszne!
images41.fotosik.pl/1844/7e04eb473b44e3d0gen.jpg
-
2012/11/18 11:32:04
Super! Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
-
Gość: Asia, *.pools.arcor-ip.net
2013/09/28 18:51:03
Super ciasteczka,szybko i prosto!Synek czestowal dzieci na placu zabaw,te zajadaly sie co ne miara,proszac a wiecej! :-)))
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/10 15:09:29
margaryny "nie paskudnej" hahhaha..kazda paskudna bo to tłuszcz trans...a może by masełko???
-
2014/04/10 21:46:03
Po pierwsze gdybym mogła używać masła, to nie byłoby tego bloga. Wystarczy przeczytać nagłówek i chwilę się zastanowić, że masło jest robione z mleka.
Po drugie są margaryny w ogóle nie utwardzane, a są i takie, które się produkuje nie poprzez uwodornianie w czasie którego powstają izomery trans, ale poprzez podmianę kwasów tłuszczowych, kiedy izomeryzacja nie zachodzi.
Życzę nadal dobrego humoru.