Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowy placek drożdżowy ze śliwkami (bez jajek i mleka)

Odkąd olśniła mnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa (baba na bani) nie wyobrażam sobie już piec ciasta drożdżowego inaczej niż właśnie z użyciem dyni. Każdy taki wypiek schodzi u nas po prostu na pniu. Mam pomrożone porcje dyniowego pure z trzech różnych odmian dyni i mam nadzieję, ze mi wystarczą do Wielkanocy;)

Dyniowy placek drożdżowy ze śliwkami (bez jajek i mleka), ciasto drożdżowe na dyni, ciasto drożdżowe bez jajek

Dyniowy placek drożdżowy ze śliwkami

500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
90 g margaryny nieohydnej
0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
1 szklanka przecieru z pieczonej dyni

śliwki węgierki (nie mam pojęcia, ile ich było, bo kupiłam ponad kilo, ale większość wyżarłam)

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół wyciągając pestkę. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, dynię i lekko ciepłą mieszankę wmieszać do ciasta. ciasto jest luźne, spokojnie można wyrobić łyżką. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej dużej blachy. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Na wierzchu poukładać ciasno połówki śliwek. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak się robi zgodnie ze sztuką: czy układa owoce i wtedy wyrasta, czy najpierw wyrasta, a później układa;) Śliwki już były przemrożone... Piec w 180°C około 30 minut. Jak zwykle zastanawiałam się nad kruszonką, ale śliwki po upieczeniu były tak słodziutkie, że nie żałowałam jej braku.


A osoby zainteresowane kwiatami zapraszam do obejrzenia materiału (klik), w którym mnie nie ma, a jakobym była;) Przewińcie sobie od razu do 22 minuty, a najfajniejsza jest 26 minuta :D

poniedziałek, 29 października 2012, pinkcake
Komentarze
2012/10/29 11:31:51
już sam kolor ciasta upieczonego z dodatkiem dyni zachęca do skosztowania ... a tu jeszcze śliwy ! :)
-
2012/10/29 12:06:39
Pyszna!
-
2012/10/29 14:58:20
Cóż za cudowne połączenie! :)
-
2012/10/29 15:10:41
Wygląda super. Ja się własnie przekonałam do drożdżowych wypieków z dynią:)
-
2012/10/29 15:18:00
Ciekawy przepis. Ciasto wygląda super smakowicie.
-
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 16:14:00
Mąki raczej 500g ;-)
-
2012/10/29 17:49:18
Piękny ! I ja się przymierzam do drozdzowego z dynią :)
-
2012/10/29 18:38:55
To prawda, Aniu:)

Dzięki, Kamilo:)

Przecinkowa, w rzeczy samej!

Acirinko, tylko po co te żółtka dodajesz? :D

Droczilko - mój! :)

Słusznie, Małgosiu, słusznie! Dzięki za czujność:)

Grażynko, nie pożałujesz, jeśli spróbujesz! :)
-
2012/10/29 19:33:26
muszę kiedyś spróbować :)
-
2012/10/29 20:18:40
Świetny przepis na chałkę również jutro zabieram się za produkcję bo z rzeźbienia w dyni sporo miąższu zostaję :D Pozdrawiam
-
2012/10/29 20:55:44
Ja też zakochałam się w drożdżówkach z dynią. Ze śliwkami wygląda smakowicie. Pozdrawiam.
-
2012/10/29 22:35:20
Cudny placek! Podoba mi się.:))
A ta nieohydna margaryna brzmi dobrze ;-) Buziaki:*
-
2012/10/30 17:40:38
Bardzo ciekawy przepis, podoba mi sie ta nieohydna margaryna;)
-
Gość: Marylka2, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/02 08:19:16
wygląda pysznie :) gdybym miała troche zdolnosci kulinarnych, to pewnie sama bym zrobila :)) a gdyby to podac z lodami, np. biala czekolada grycana? czy to juz nadmiar szczescia na talerzu? :))
-
2012/11/02 12:22:32
Zuza, niczym nie ryzykujesz;)

Ita, na chałkę musisz dać więcej mąki, a mniej tłuszczu.

Gosik, no bo jak ich nie kochać? ;D

Majanko, trzeba umieć dokonywać wyborów:)

Zufiku, niektóre są tak ohydne, że aż strach ich dotykać:/

Marylko, to ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych, żeby wyszło. Lody z białej czekolady na pewno byłby pysznym dodatkiem, ale tylko dla osób, które mogą jeść krowi nabiał...
-
Gość: , *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/03 23:22:54
Zamiast nieohydnej margaryny polecam olej kokosowy bezwonny. Jest lepszy od margaryny no i dużo zdrowszy. Dzisiaj upiekłam na nim babę na bani , wyszła przepyszna. Polecam i pozdrawiam zauroczona przepisami ! :-))
-
2012/11/04 11:40:20
Olej kokosowy to naturalna margaryna, nieohydna bo nieutwardzana. Podobnie olej palmowy. Zazwyczaj używam ich mieszanki. Natomiast z tą zdrowotnością, to bym się nie zapędzała, ze względu na publikacje dotyczące demencji...
W przepisach kulinarnych piękne jest to, że są tak elastyczne i każdy może dopasować je do własnych potrzeb i upodobań:) Pozdrawiam i zapraszam na więcej!
-
Gość: tiani, *.dynamic.chello.pl
2012/11/22 12:59:23
pure mrożone z dyni? Proszę mi powiedzieć, jak Pani mrozi pure dyniowe? W woreczkach? Pojemnikach? W tamtym roku robiłam w słoiczkach, ale ani jeden mi nie przetrzymał miesiąca. Mogłabym pomrozić! Jak? I jak Pani robi pure do takiego mrożenia?
-
2012/11/22 16:38:20
Najpierw piekę dynię do miękkości, zazwyczaj w dużym kawałku. Po wystudzeniu miksuję w blenderze na gładko. Przekładam do kubeczków po lodach, zamykam i mrożę. Ot i cała filozofia:)
-
Gość: tiani, *.dynamic.chello.pl
2012/11/22 18:55:34
Dziękuję, dziękuję, dziękuję :* W tym roku mrożenie! :D
-
2012/11/26 20:50:30
mniami! aż ślinka kapie!
-
2012/11/27 17:47:36
Tylko szkoda, że już śliwek nie ma:(