Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniotka sypana

Kolejna wariacja na temat ciasta szklankowego. Ciasto wegańskie, bez jajek, bez mleka, bez margaryny, a jeżeli potrzebujecie ciasta bezglutenowego, to polecam ten link (klik).

Wreszcie po kilku latach Festiwalu Dyni nauczyłam się dobierać gatunek dyni do rodzaju wypieku;) Użyłam zielonoskórkowej intensywnie pomarańczowej i bardzo soczystej. Nazwy nie znam, bo mój pan rolnik kupuje nasiona dyń we Włoszech po obrazkach :D

Najlepiej się sprawdza prowansalska dynia muszkatołowa.

dyniotka sypana, ciasto dyniowe bez jajek i mleka, wegańskie ciasto dyniowe, wegańskie caisto z nadzieniem z dyni

Dyniotka sypana

1 kubek mąki (kubek to 300 lub 330 ml)
1 kubek kaszy manny
pół kubka zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
0,5 kubka brązowego cukru
0,5 kubka oleju lub oliwy
1 - 1,5 kg startej surowej b. soczystej dyni (można też użyć musu z pieczonej)
cynamon

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy 20x20 cm. Na to rozłożyć warstwę startej dyni i oprószyć cynamonem. Drugą połową sypkiej mieszanki zmieszać z olejem i wyłożyć na warstwę dyniową. Jeżeli dynia jest mało soczysta, to trzeba podlać ją trochę sokiem pomarańczowym i najlepiej zmieszać olej z całością suchych składników i dopiero taką mieszankę przekładać dynią. Piec w 180°C przez około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

czwartek, 25 października 2012, pinkcake
Komentarze
2012/10/25 15:15:48
pysznie:D
-
2012/10/25 15:58:00
Mniam, robię takie ciacho z jabłkami! Mam dynię, a więc...
-
2012/10/25 16:50:54
Gosia, jak to ładnie brzmi i jak ładnie wygląda:). A ze sposobu kupowania Pana Rolnika uśmiałam się deczko:):):)
-
Gość: WegAnka, *.wtvk.pl
2012/10/25 17:44:02
Ta dynia nazywa się Muskat.
A z tamtego przepisu na dyniotkę korzystałam i z Hokkaido wyszła przepyszna :)
-
2012/10/25 17:52:45
jak pięknie wygląda!
-
2012/10/25 18:38:19
Ona jes super piękna i jak ładnie ją nazwałaś - dyniotka. :)
A wiesz, jak przeczytałam tytuł wpisu myslałam,ze to nazwa ... kwiatu ha ha ha :D.
Z Tobą mi się jak widzisz kwiaty kojarzą:)
-
2012/10/25 19:30:01
super :]
-
2012/10/25 20:53:50
Dzięki, Blendo:)

Aciu, z jabłkami to standard alergików:)

Ewelajno, w sumie przypomina mój sposób kupowania: popatrzę, pomacam... ;) Prosty człowiek, nie zna języków, ale uczciwie hoduje warzywa. A mnie w sumie nazwa mi nie jest za bardzo potrzebna do szczęścia.

Nie, WegAnko, dynie muszkatołowe akurat znam i wyglądają inaczej, inaczej też smakują. Też je bardzo lubię:)

Dzięki, Ewo:)

Majanko, fajny kwiatuszek:) A to niby ja jestem kwiatowym przekrętasem! :D

Dziękuję, Olu!
-
2012/10/25 21:21:04
haha,pomysł wspaniały! :]
-
2012/10/25 21:47:09
Super nazwa. Obiecałam sypaną szarlotkę koleżance dawno temu, to może chociaż dyniotkę jej zaserwuję?
-
2012/10/26 10:10:03
Uwielbiam szarlotkę sypaną, ta wariacja z dynią jest niesamowita! :)
-
2012/10/26 12:27:51
łaaał :) poproszę kawałek do latte z cynamonem :) wkomponuje się idealnie :)
-
2012/10/26 18:24:21
świetne ciacho
-
2012/10/28 17:50:09
Najbardziej lubię dynię mocno pomarańczową w środku, pachnąca melonem. Można nia zamienic marchewkę. A ciasto proste i to jego atut!
-
Gość: Auraya, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/03 00:00:47
Świetny przepis, akurat mam dynię, to wypróbuję :) Mnie się w ogóle wydaje, że to nie Muskat, tylko dynia Ambar. Muskat ma najczęściej pomarańczową skórkę, a Ambar, który to właśnie posiadam (wychodowane z nasionek) wygląda dokładnie tak, jak w Twoim opisie - zielona skórka i pomarańczowy miąższ :)
-
2012/11/07 21:38:17
Dzięki, Karmelitko:)

Karolinko, dyniotka dobra jest nie tylko z nazwy;)

Dzięki, Ewitoo:)

Zuzo, bo cynamon tu też przewodzi.

Dzięki, Zufik!

Magdo, marchewkę moim zdaniem najlepiej zastępować hokkaido.

Aurayo, ja wiem tylko, że nie muskat, reszta to zgadywanka:)
-
Gość: Joasia, *.ph.ph.cox.net
2012/11/18 00:38:39
Drogi Pinkcake'u :) masz tu wspaniale przepisy ! Az sie chce zabrac za robote. Jako zem cukrzyk to nie za bardzo mi wypada sie ciastami zajadac. Czy masz moze w swoich zanadrzach jakies wyprobowane przepisy dla cukrzykow ? Probowalam uzywac jakis substytow ,ale nic nie wychodzi :( Inna rzecz ,ze ja bardziej jestem specjaliska w obiadach niz deserkach..
-
2012/11/18 12:19:00
Joasiu, jakoś ciągle mi nie po drodze z zamiennikami. Niektóre przepisy mam bez cukru, ale niewiele, słodkie z naturalnych cukrów, czyli dla zaawansowanych cukrzyków chyba nie za bardzo się nadają. A jak z fruktozą? Bo ona w sumie też działa insulinogennie, więc nie wiem, jakie masz zalecenia.
pinkcake.blox.pl/2011/11/Karobowe-ciasteczka-bananowe.html
pinkcake.blox.pl/2011/05/Batoniki-zbozowe-wersja-II.html
pinkcake.blox.pl/2012/01/Rogaliki-Hokkaido.html tylko daj nadzienie np orzechowe bez cukru
pinkcake.blox.pl/2011/12/Pierniczki-swiateczne-bez-jajek.html miód zastąp syropem z agawy
pinkcake.blox.pl/2011/12/Razowy-chlebek-bananowy.html
pinkcake.blox.pl/2012/01/Bananowiec-swietojanski-weganski.html
A zamienniki - trzeba po prostu próbować. Stewia mnie kusi, może w końcu się dorwę.
-
Gość: owieczka, *.allegro.pl
2012/11/20 15:27:57
Witam,

ciasto zapowiada się pysznie, tylko zastanawia mnie ilość dyni, którą trzeba zastosować dysponując jedynie dyniowym puree ( za Chiny nie mogę sobie przypomnieć z jakiej ilości dyni zostało owe puree wykonane...)
-
2012/11/21 19:18:26
Owieczko, daj tyle, żeby warstwa dyniowa miała dobrą grubość:) Na blaszkę 20x20 cm to będą chyba ze 3 szklanki.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 17:31:11
Podane proporcje są na jaką wielkość blachy?:)
-
2012/12/22 17:46:59
A jaki masz duży kubek? ;) Na blachę 20x20 cm albo tortownicę 20 cm. Zależy jaką chcesz mieć grubą warstwę. Możesz sypać nawet do keksówki ale więcej warstw.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/23 10:16:05
Planowałam użyć kubek standard czyli 250 ml.Mam tortownię o średnicy 23 cm i blaszkę 28x16. Co będzie lepsze? Odkąd przeszłam na weganizm to moje pierwsze ciasto i chce zaskoczyć domowników, dlatego tak dopytuję:) Cudownego masz bloga!Świetnie jakby przy każdym przepisie była wielkość blachy, bo to dużo ułatwia :)
-
2012/12/23 15:11:25
Mój kubek ma 300, szklanka 250. Mam w sumie 5 foremek: tortownicę 18 cm, blachę 20x20, dużą blachę, babkę 22 cm i babkę różę, więc często nie piszę rozmiaru, bo za dużego wyboru nie mam;)
Zobacz ile Ci wyjdzie ciasta i wtedy zdecyduj w czym wolisz piec. Wg mnie blaszka byłaby tu lepsza. Możesz zwiększyć ilość szklanek, ważne są tylko proporcje, a nie ilości.
Wesołych Świąt!
-
Gość: Nati, *.ip.netia.com.pl
2013/09/06 11:49:12
Czy zamiast mąki pszennej można użyć kukurydzianej i zamiast kaszy mannej kaszki kukurydzianej?
-
2013/09/06 18:37:10
Nati, bezglutenowo robiłam taką wersję: pinkcake.blox.pl/2011/10/Dyniotka-sypana-jaglana.html z samej kukurydzy ciasto wyjdzie chyba nudne.
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/09/12 11:20:18
Robiłam wcześniej z dynią wg przepisu i ok, ale przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika wersję z cukinią (dodałam na wszelki wypadek trochę więcej cukru, choć juz wiem, że niepotrzebnie) i moim skromnym zdaniem tak jest smaczniej. Może miałam nieodpowiednią dynię, ale cukiniowe do mnie bardziej przemawia. :)
-
2013/09/12 11:48:04
Może po prostu wolisz cukinię :) Świetny pomysł, podkupię!
-
Gość: margot84, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/27 15:04:35
Z przepisu skorzystałam, troszkę zmodyfikowałam. Właśnie jest w piekarniku .Dziękuję.
Zapraszam na www.facebook.com/Alergis?hc_location=stream
-
Gość: Margaretka, *.szczecin.mm.pl
2014/11/07 20:55:38
Hej :)
Zrobilam tak:pol suchych skladnikow wysypalam na blache, na to poszla dynia z jablkiem, pozostała mase sucha wymieszalam z olejem i umiescilam na górze. I spod pozostal jedna wielka mąką :(
Czy może moglabys podpowiedzieć mi co bylo tego przyczyna?
Góra i owocowy srodek sa pyszne!
-
2014/11/08 08:39:41
Pewnie dynia była za mało soczysta. Możesz zrobić tak, że wszystkie suche składniki zmieszasz z olejem i podzielisz na pół. Wtedy obie warstwy powinny się upiec.
-
Gość: , *.ntlworld.ie
2014/11/09 01:28:50
A czy można make bezglutenowa np jaglana dodać?
-
2014/11/09 11:22:11
Tak, można. W drugiej linijce wpisu jest link.
-
Gość: Joanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/17 20:54:39
W ogóle mi to ciasto nie wyszło... :-(
Spód z samego "suchego" po upieczeniu pozostał sypki (nawet nie zmienił koloru), a wierzch z dodanym klarowanym masłem jest jak mokry piasek i też się rozwala.
Dynia była właściwa - ta zielona, mokra, warstwa gruba na palec.
Skucha :-(
-
2014/11/17 22:19:01
Joanno, na spód mogę jedynie poradzić, albo mieszanie suchego z olejem, albo podlanie go sokiem. Natomiast czemu Ci góra nie wyszła, to ja już nie wiem. Ciasto sypane vel szklankowe to przepis ponad 30-letni, a skoro wychodzi na margarynie i na oleju, to nie widzę powodu, dla którego nie miało by wyjść z masłem klarowanym. Może temperaturę miałaś za niską?