Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki dyniowe z cynamonem

Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do dyni, to najwyższa pora się przełamać:) Ja bardzo lubię odmiany o zielonej skórce - smakują bardziej owocowo. Tu użyłam prowansalskiej dyni muszkatołowej o cudnym brzoskwiniowym aromacie.

Drożdżówki dyniowe z cynamonem bez jajek, ślimaczki cynamonowe z dyni 

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i rodzynkami bez jajek

ciasto:
600 g mąki + na podsypanie
7 g drożdży liofilizowanych czyli 1 opakowanie
80 g nierafinowanego cukru (1/3 szklanki) + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
90 g margaryny nieuwodornianej albo masła koziego (FAQ)
3 bardzo kopiate łyżki puree dyniowego
3/4 szklanki mleka koziego (ulubionego roślinnego lub wody)

nadzienie:
2 łyżki margaryny nieuwodornianej albo masła koziego
3 łyżeczki cynamonu
7 łyżeczek nierafinowanego cukru
100 g rodzynek

lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
3/4 szklanki cukru pudru

Drożdżówki dyniowe z cynamonem bez jajek, ślimaczki cynamonowe z dyni

Zmieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Tłuszcz roztopić, dodać do niego mleko, dynię i wmieszać do ciasta. Wyrobić i zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić, przełożyć na blat posmarowany mąką, rozciągnąć podsypując mąką i rozwałkować na zgrabny prostokąt. Posmarować dwiema łyżkami roztopionego tłuszczu, posypać równomiernie cukrem, cynamonem i rodzynkami. Swoją drogą to pomyślałam, że już ze mną krucho, jeśli liczę łyżeczki cukru;) Ciasto zwinąć w rulon i pokroić go w 2,5 cm plasterki. Przełożyć zawijaski na blachę wyłożoną papierem i zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut) pod przykryciem. Piec w 180°C około 15 minut, przed pieczeniem można posmarować mlekiem dla ładnego połysku, ale ja jak zwykle zapomniałam. Jeszcze gorące lukrowałam.

Drożdżówki dyniowe z cynamonem bez jajek, ślimaczki cynamonowe z dyni

Wam też tak trudno zrobić zdjęcie? Bo ja mam całą kolekcję rączek, czupryn a nawet nóżek;)

poniedziałek, 22 października 2012, pinkcake
Komentarze
2012/10/22 16:37:04
I właśnie takie zdjęcia świadczą o wyjątkowej smakowitości drożdżówek :)
-
2012/10/22 19:10:08
Wspaniałe Gosiu. Tych o zielonej skórce jeszcze nie jadłam. Muszę sobie zasadzić. Koniecznie.
-
2012/10/22 22:12:41
Gosiu,jakie piękne są te drożdżówki! A u mnie tez dziś coś podobnego, bo też ślimaczkowego i tez z cynamonkiem:)
Piękne zdjęica, a te paluszki podobają mi się bardzo :)
-
2012/10/24 16:16:58
Drożdżówki u nas numer jeden :) Pomimo wszelkich wspaniałości Twoich przepisów przebiły nawet szarlotkę na kruchym cieście. WSPANIAŁOŚCI - wielkie dzia Ci za nie :)
-
2012/10/24 17:24:01
Szarlotku, co prawda, to prawda;)

Karolinko, mnie bardziej smakują niż pomarańczowe. Oczywiście za wyjątkiem Hokkaido;)

Majanko, któż się oprze spiralkom z cynamonem?! :)

liwciu, u nas dyniowe drożdżowe wypieki znikają na pniu! Mogłabym piec codziennie i byłoby za mało:)
-
Gość: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2012/10/26 11:25:12
znakomicie wyszły.
-
2012/11/05 08:42:14
ja ostatnio dodałam marchewkę do ciasta na ślimaczki - fajny pomysł z takim dodawaniem warzywa i ciasto pyszne wychodzi
-
2012/11/06 15:35:35
To bardzo się cieszę, MarioAleksandro! :)

Pyzo, z marchewką też już robiłam:) pinkcake.blox.pl/2012/04/Marchwiowa-baba-drozdzowa.html
-
Gość: kasik, *.warszawa.mm.pl
2012/11/26 22:49:33
zrobiłam,pyszota :)
-
2012/11/27 17:46:55
Cieszę się, Kasiu:)
-
Gość: Asia, *.cnet.gawex.pl
2013/09/27 20:35:51
Gosiu, bułeczki naprawdę pyszne! Wszyscy wcinaliśmy je ze smakiem i mój mały alergik też nie był pokrzywdzony :)
-
2013/09/28 21:43:27
Bardzo się cieszę. Dyniówki są najlepsze :)
-
2014/01/14 21:00:48
Zrobiłam. Chlapło mi się za dużo wody (zamiast mleka) więc ciasto było rzadkie. Upierdliwe w obróbce, ale wyrośnięte pięknie. Tylko zawinęłam bezkształtny rulon, po którego pokrojeniu na blachę kładłam równie bezkształtne cosie. Za to efekt końcowy!!!! Rany JAKIE DOBRE! Dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego, a z dyni to nigdy mi takie nie wyszło. Mięciutkie, delikatne, puszyste. Mniam!
I jeszcze dygresja. Nijak trzy łyżki to nie jest u mnie szklanka dyni. Normalnych siedem, a czubatych 5,5. Gigantycznie czubate nie wyjdą, bo to przecież rzadkie jest. Chyba że inne dynie nie są tak półpłynne?
-
2014/01/14 21:36:24
Ja mam takie starodawne łyżki ;) A pure jest takie gęste, jakie chcesz, żeby było :)
Zazwyczaj robię takie luźne ciasto na granicy, dobrze to ujęłaś, upierdliwości. Tak naprawdę tolerancja ciasta jest bardzo duża, więc grunt, to uzyskać jako taką konsystencję, a potem przy podsypywaniu i tak sobie weźmie, ile potrzebuje.
-
Gość: higdal, 185.137.18.*
2017/10/04 00:01:10
Czy mogłaby Pani podać nazwę handlową margaryny nieuwodornianej? A może jest ich kilka rodzajów w sprzedaży? Masła koziego chyba nie widziałam, ale może nie ma go w sklepach powiatowych miast. Czy można te produkty zastąpić po prostu margaryną do pieczenia lub olejem?
-
2017/10/04 19:57:29
Proszę zajrzeć do FAQ: pinkcake.blox.pl/strony/faq.html
Niestety nie wiem, czy producenci nie pozmieniali składu, bo od jakiegoś czasu nie używam kupnych.
Masło kozie można czasem dostać w bardzo dużych supermarketach albo lepszych delikatesach, ale jest koszmarnie drogie.
Ale tak, może Pani użyć tłuszczu, jaki Pani lubi używać.