Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy bez jajek

Jabłka, jabłuszka potrzebne są dla brzuszka! Chyba przegapiłam Dzień Jabłka. Nie szkodzi - dzień jabłka jest codziennie;)

jabłka

Przyznaję bez bicia, nigdy się nie zastanawiałam: "Czym zastąpić jajka?!" w naleśnikach, pierogach, kopytkach i racuchach. Po prostu ich nie dodaję:) Wcale nie są potrzebne.

Odnośnie racuchów nie mam większej filozofii. Kręcę ciasto w miarę gęste, jak ta przysłowiowa śmietana, z mleka koziego (lub owsianego/ryżowego lub pomieszanych pół na pół) i mąki, dodaję trochę cukru z wanilią oraz chlapkę oliwy lub oleju. W między czasie, kiedy taka mikstura sobie odpoczywa, skrobia w mące nawilga i pęcznieje, ja obieram i ścieram jabłka na dużych oczkach tarki. Jabłek daję raczej dużo, mniej więcej objętościowo tyle samo co ciasta. Mieszam wszystko razem i smażę na rumiano na oleju. Racuchy pięknie puchną, nie potrzeba żadnego dodatku spulchniaczy. Odsączam na papierowej chusteczce. Jeżeli komuś słodycz jabłek nie wystarcza, to mu prószę cukrem pudrem. Znikają tak szybko, że nawet zdjęcia nie da się zrobić;)

Racuchy bez jajek, jabłkowe racuchy dla alergików

czwartek, 27 września 2012, pinkcake

Komentarze
Gość: justtryeat, afgp45.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 15:25:30
Jak dla mnie bomba!!!!!! Sama unikam jajek jak ognia, mleko tylko sojowe, więc na bank zrobię :D
-
2012/09/27 16:18:30
Ja też nigdy do racuchów jajek nie dawałam ;)
-
2012/09/27 16:48:03
Muszę spróbować takich racuszków!:)
-
2012/09/27 20:15:14
Ulubione mojej córci. Gdyby tylko mogła, to jadłaby codziennie na śniadanie, obiad i kolację.
-
Gość: full_time_mommy, 095160217055.bialapodlaska.vectranet.pl
2012/09/29 10:54:10
robiłam, potwierdzam, niebo w gębie:)))))
-
2012/09/30 11:42:29
Justtryeat, możesz nawet na wodzie;)

Beatko, piąteczka! :D

Majanko, zapraszam:)

Karolinko, moja dokładnie tak samo ;)

Cieszę się, Mommy! :)
-
2012/10/03 11:51:57
Pora na jabłka jest zawsze! Pyszne racuszki :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/04 10:42:52
Wcale mnie nie dziwi ,że pyszne..Ba, ja nawet napiszę ,że najlepsiejsze :)
-
2012/10/04 20:54:43
Zgadzam się w pełni, Moniczko:) Ja jak Rzymianie jabłko dziennie pomaga uniknąć lekarza:D

Naj naj najlepsiejsiejsze, Szarlotku:)
-
Gość: Katarzyna, tkt10.ster-net.pl
2012/12/11 10:18:59
A nie ma w nich drożdży?
-
2012/12/11 10:26:54
Ani trochę:) Na prawdę sama mąka spuchnie i nie potrzeba dodatkowych spulchniaczy. Tylko ciasto nie może być za gęste, a racuszki smażę raczej małe - dopasowane do małych rączek.
-
Gość: KaT, cpc30-wolv15-2-0-cust360.16-1.cable.virginmedia.com
2013/01/14 18:00:38
Wlasnie skonczylam palaszowac, pycha rozplywaja sie w ustach, polecam
-
2013/01/14 20:46:14
:)
-
Gość: Kate, 213.158.217.241.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/06/03 08:40:13
racuchy upiekłam wczoraj, wyszło troche duzo, dałam za dużo mleka owsianego ale to nic, służą jaki pyszny dodatek do dzisiejszego śniadania, nawet mąż który nie ma diety wcinał że ho, dziękuje za ten i inne przepisy :)))
-
2013/06/03 12:01:53
Nie ma czegoś takiego jak dużo racuchów! Zawsze jest za mało ;)
Proszę Cię bardzo :)
-
Gość: Anna Polak, ip-94-42-59-72.multimo.pl
2013/10/22 09:40:39
Dzięki za przypomnienie na FB... Mam nie-mogące-dłużej-czekać jabłka i to jest idealne rozwiązanie na przysmak po obiedzie.
-
2013/10/22 11:50:30
Tak, FB się przydaje :)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, afpp180.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 19:14:59
Zrobiłam je na mące kukurydzianej, o dziwo wyszły ;) troszkę "zbite"/kluskowate i mocno nasączone olejem, ale i tak pyszne!
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, abat5.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/07 11:58:39
Tym razem zrobiłam ściśle wg przepisu. Mój mąż powiedział, że to chyba najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadł! :)
-
2014/06/12 15:06:41
super :) osłodziły mi życie :) zrobiłam na mące pszennej z grubego przemiału ekologicznej i dodałam trochę banana :) pozdrawiam