Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Babka na wodzie

Na powitanie nowego alergika, przypominam najbardziej wysłużony przepis na tym blogu:) Choć po raz pierwszy w formie baby.

czekoladowe ciasto bez jajek, czekoladowa babka na wodzie bez jajek, chocolate vegan cake, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańska babka czekoladowa, ciasto bez jajek i mleka

Babka na wodzie

1,5 kubka mąki (kubek 250-300 ml)
1/2 - 3/4 kubka cukru nierafinowanego
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli morskiej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek wody (zimnej przegotowanej)

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do natłuszczonej olejem i wysypanej słodką bułką foremki na babę. Piec 20-30 minut (w zależności od głębokości formy) w 180°C, do suchego patyczka.

czekoladowe ciasto bez jajek, czekoladowa babka na wodzie bez jajek, chocolate vegan cake, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańska babka czekoladowa, ciasto bez jajek i mleka

Bardzo się cieszę, że udało mi się jednak przekonać kilku nie alergików, że jest to fajne, smaczne, wilgotne, apetyczne ciasto, które da się zrobić bez jajek i nabiału! Podobnie jak inne moje ciasta:)

Ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla spulchniają jeszcze zimne ciasto. Ot cała filozofia... Po sieci krąży również alternatywny, niemal bliźniaczy, przepis z użyciem gorącej wody - osobiście odradzam, ciasto jest bardziej zbite i kluchowate (bo soda rozkłada się od razu w misce, a nie w piekarniku). Inna metoda spulchniania polega na użyciu wody gazowanej - też odradzam, paradoksalnie ciasto wychodzi cięższe. Najlepiej po mojemu - dolać wodę przegotowaną. Oczywiście można użyć ulubione dozwolone mleko ssacze lub roślinne (sojowe radzę rozcieńczyć, żeby ciasto nie było gumowate:))

czekoladowe ciasto bez jajek, czekoladowa babka na wodzie bez jajek, chocolate vegan cake, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańska babka czekoladowa, ciasto bez jajek i mleka

Kakao można zastąpić karobem (połowa ilości kakao) ale ciasto będzie ciut cięższe, chociaż również przepyszne.

Witaj serdecznie Malutki Alergiczku! Bez obaw - dacie radę:)

sobota, 29 września 2012, pinkcake
Komentarze
Gość: An, *.dynamic.chello.pl
2012/09/29 02:27:50
Chyba po raz pierwszy to ciasto się pojawia z tłumaczeniem dla idiotów - cały czas się zastanawiałam, czemu mi wychodzi takie "tępe" w smaku, a to była kwestia nierozcieńczonego mleka sojowego. Dzięki! I za przepis, i jeszcze bardziej - za tłumaczenie!
-
2012/09/29 06:54:22
Ciekawe, z takim pomysłem się jeszcze nie spotkałam ;)
-
2012/09/29 07:56:25
wygląda pięknie! :)
-
2012/09/29 08:44:04
Śliczna ta baba Gosiu!:)
Uściski:*
-
2012/09/29 11:14:43
idealnie z formy wyskoczyła, piękna
-
2012/09/29 12:15:34
Piękna!
-
2012/09/29 12:16:08
Niedługo przybywa do domu moja Weganka, wykorzystam :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/29 14:12:35
Bardzo fajny pomysł, koniecznie muszę zrobić to ciacho :-)
Mam pytanie, gdzie kupujesz zamiennik kakao?
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/29 16:23:32
babka na wodzie -... i przepis i tytuł bardzo ciekawy ,smak pewnie też :)
-
Gość: Limonka, *.w92-153.abo.wanadoo.fr
2012/09/29 17:52:24
Dzieki za super lekki przepis.
Wlasnie sie zastanawialam dlaczego uzywasz octu do wypiekow, no i jest wyjasnienie;).
O mleku sojowym tez nie wiedzialam;)
-
2012/09/30 12:06:18
An, wcześniej tłumaczenia były w komentarzach:) Poza tym nie przesadzajmy z tymi idiotami :P

Whiness, a to znaczy, że za rzadko u mnie bywasz;)

Dziękuję, |Deserowo:)

Dzięki, Majanko:)

Jak zawsze, Dusiu, jak zawsze:)

Dziękuję, Kamilo!

Grażynko, pieczesz w sumie bardzo podobne:)

Basiu, karob kupuję w sklepach eko. Ale nie traktuję go jak zamiennika kakao, po prostu chętnie go używam, bo jest pyszny:)

Magdo, smak jest czekoladowy:)

Limonko, do usług;)
-
2012/10/01 13:47:57
koniecznie muszę wypróbować!
-
2012/10/02 12:23:54
Koniecznie! :)
-
2012/10/03 21:34:09
Genialna babeczka! Wygląda pysznie:-)
-
2012/10/04 10:44:45
Wiesz, ona świetnie się prezentuje jako babka i dobrze ,że zrobiłaś porównanie co i dla czego :)
-
2012/10/04 20:56:06
Dzięki, Judik:)

Szarlotku, czasem przełamuję swoją milkliwość i piszę rzeczy oczywiste, które okazują się czasem przydatne;)
-
2012/10/09 10:43:47
Ciacho faktycznie przepyszne, a ze ciągle mam ochotę na słodkie to próbuję wszystko po kolei :) nie mądra użyłam kakao i mój mały alergik chciał się zadrapać więc trafia na listę rzeczy zakazanych a ja testuję dalej Twoje przepisy :)
-
2012/10/09 10:49:28
Liwciu, to następny będzie karob:)
Pozdrawiam!
-
Gość: , *.193.161.208.tvsat364.lodz.pl
2012/11/04 20:24:58
nie wiem co robię zle. Nie wyrosło ciasto. Bardzo mi się podoba przepis, proszę jakoś rady. Bardzo mi zależy.
-
2012/11/04 20:53:42
No nie wiem, co możesz robić nie tak:/ Idźmy po kolei: wrzucasz do miski wszystkie suche składniki, mieszasz. Potem dolewasz olej, wodę, ekstrakt i ocet, i mieszasz łyżką, aż się w miarę połączą. Przelewasz do foremki i wstawiasz do nagrzanego pieca. Co robisz inaczej?
-
Gość: aniaizosia, *.internetia.net.pl
2013/01/22 14:34:08
Witam. Mam pytanko. Czy mogę zrobić tą babkę w wersji bez kakao, bo mój Mały Alergiczek nie może kakao, a karobu nie mam. A chciałabym upiec coś pysznego i szybkiego. Proszę o radę i pozdrawiam serdecznie.
-
2013/01/22 17:51:44
Jasne:) Tylko zamiast kakao dosyp tyle samo mąki. Wodę możesz zastąpić jakimś sokiem lub mlekiem.
-
2013/03/12 19:42:04
Ślicznie wykonana
-
2013/03/13 20:28:17
A dziękuję :)
-
Gość: karola, *.limes.com.pl
2013/05/09 07:37:53
to ciasto jest super-pyszne! wyszło super! dodałam jeszcze czekolady gorzkiej pokrojonej w kostkę, niebo w gębie! dziękuję za przepis!
-
2013/05/09 23:26:40
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
-
2013/07/08 20:30:07
upiekłam:) bardzo dobre ale wyszlo nieco gumowate:P chyba nie temu, że zamiast wody przegotowanej dalam mineralną niegazowaną? moim zdaniem to nie mogło zaszkodzić;P
a ekstrakt waniliowy to ten aromat w buteleczce?
-
2013/07/08 20:47:03
Gumowate??? Nigdy w życiu to ciasto nie powinno wyjść gumowate. Jedynie na mleku sojowym takie może się zdarzyć. A jakiej mąki użyłaś? Bo na jednej mieszance bezglutenowej wychodzą gumofilce ;)
Nie, ekstrakt waniliowy to laski wanilii zalane wódką i zostawione na parę tygodni do naciągnięcia.
-
2013/07/14 12:21:10
zwykłą mąkę pszenną, chyba tortową. to może ten aromat zawinił, bo to jest taki olejek a nie wódka. muszę upolować laskę wanilii i zrobić cukier z wanilią i ten ekstrakt.
-
2013/07/14 21:24:11
ale nim zrobię ekstrakt to też coś muszę jeść:P mam go całkiem pominąć czy dać łyżeczkę czystej wódki?
-
2013/07/15 08:50:01
Pomin. Mozesz dac cukru waniliowego.
-
Gość: mamusia, *.ip.mgk.pl
2014/08/14 22:06:25
karmię piersią a nie chce sprawdzać czy malec jest uczulony na kakao więc zamiast niego dodaje 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, bo taki toleruje(najlepiej własnego wyrobu z całymi jagódkami) i tylko na wodzie, i mieszam wszystko robotem, tzn bez dżemu bo jagódki ulegają wtedy rozbiciu- wychodzi bardziej pulchne i jest przepyszne a zwłaszcza gdy się natrafi na jagódkę :) rodzina stwierdziła, że to ciasto wyszło lepsze niż ich pieczone z jajkiem :P
-
2014/08/15 09:13:45
Cieszę się, że Wam smakowało :) To ciasto można dowolnie modyfikować, jest bardzo cierpliwe ;)
Tak naprawdę kakao rzadko uczula, to zazwyczaj dodatki zawarte w czekoladzie są szkodliwe. Na przyszłość możesz użyć karobu. Bardzo polecam, nam bardziej smakuje niż kakao.
Pozdrawiam
-
Gość: Maya, *.fbx.proxad.net
2014/11/02 09:40:44
wlasnie od 10 min jest w piekarniku... Czekam z niecierpliwoscia na efekt :) na niedzielne pozne sniadanie bedzie w sam raz...
-
Gość: Plantunia, *.ip.telfort.nl
2015/01/18 16:07:05
A mąka może być inna niż pszenna? Gryczana? Owsiana? Ryżowa?
-
2015/01/18 20:26:38
Może być gryczana albo mieszanka.
-
Gość: diaboliada, 178.239.8.*
2015/02/02 12:40:25
Coś pysznego! Dodałam wydrylowanych wiśni z kompotu wyszła super super super, i co najważniejsze mój wybrzydzający alergik zjadł spory kawał!
-
2015/02/02 19:57:32
Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam!
-
Gość: Gosc, *.play-internet.pl
2015/11/28 19:14:57
Właśnie zrobiłam to ciasto w formie babeczei i zamiast kakao dodałam karobu... Nie wyszło
-
2015/11/28 21:15:35
To znaczy, co konkretnie nie wyszło? Piekę to ciasto od 7 lat w każdej możliwej formie i zawsze wychodzi.
Ile czasu piekłaś? Czy ciasto długo stało zanim je włożyłaś do pieca? Nie zapomniałaś dodać sody?
-
2016/06/23 21:00:49
Baba mi wyszła wyśmienita. Moja na soku pomarańczowym jest bardzo puszysta i delikatna. Zastanawiam się czy można byłoby ją zamrozić? Taki przysmak idealnym na przedszkolny podwieczorek. Super przepis dziękuję :)
-
2016/06/23 21:54:54
Tak, można ją mrozić.
-
Gość: sylwia, 194.107.18.*
2017/04/13 19:36:19
czy ciasto wyjdzie jezeli nie dodam octu ?
-
2017/04/13 19:48:18
Wyjdzie, ale może potem będzie czuć w smaku resztki sody. Przy dodatku octu na pewno cała soda się rozłoży spulchniając ciasto.