Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki z cukinii i kokosa (bez jajek)

W zeszłym roku wymyśliłam rewelacyjne ciasto cukiniowo-kokosowe (oczywiście bez jajek), w tym roku takim ciastem napełniłam foremki muffinkowe. Są tak samo pyszne jak ciasto:) Chociaż brakowało mi żurawiny. Fajnie by było uzupełnić wypiek o ten kwaśny akcent np: dodając po kilka jagódek czerwonej porzeczki.

muffinki cukiniowo-kokosowe, muffinki z cukinii i kokosa bez jajek, courgette and coco eggless muffins, cukiniowe babeczki bezjajeczne, ciasto cukiniowe

Muffinki cukiniowo-kokosowe (bez jajek)

1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
"mniejsze pół" szklanki oleju
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 szklanka startej cukinii
3/4 szklanki mleka koziego (lub innego ulubionego)

Suche składniki pomieszać. Cukinię umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Użyłam malutkich młodych cukinii, których nie obierałam ze skóry, przez co ciasto było przyjemnie zielone.

muffinki cukiniowo-kokosowe, muffinki z cukinii i kokosa bez jajek, courgette and coco eggless muffins

Warzywa dodać do składników suchych, dolać składniki płynne i wymieszać. Nałożyć do foremek wysmarowanych olejem lub wyłożonych papilotkami. Piec ok 20 minut w 180°C.

muffinki cukiniowo-kokosowe, muffinki z cukinii i kokosa bez jajek, courgette and coco eggless muffins, cukiniowe babeczki bezjajeczne, ciasto cukiniowe

W środku też były zielonkawe:)

muffinki cukiniowo-kokosowe, muffinki z cukinii i kokosa bez jajek, courgette and coco eggless muffins, cukiniowe babeczki bezjajeczne, ciasto cukiniowe, słodkie babeczki cukiniowe

Dodaję do akcji: Warzywa w słodyczach i Cukinia 2012.

wtorek, 24 lipca 2012, pinkcake
Komentarze
2012/07/24 11:48:37
Boskie babeczki! Mają taki optymistyczny kolor :)
-
2012/07/24 12:10:40
świetny pomysł! i wyglądają niezwykle apetycznie
-
2012/07/24 18:51:54
To prawda, bardzo wesolutki, Kamilo:)

Dziękuję, Shinawa:)
-
2012/07/24 20:28:10
Gosiu, to ja Madziaaa26, jestem na nowym loginie :) Pozdrawiam :)
-
2012/07/24 23:15:39
Boski kolor! Cudowne są te babeczki Gosiu:)
-
2012/07/25 10:54:25
bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
-
2012/07/25 20:58:16
Madziu, miło znów Cię widzieć:)

Dzięki, Majanko:)

Magdo, jest głównie kokosowy:)
-
2012/07/29 20:56:27
ślicznie zielone :)
-
2012/07/30 18:20:58
Nooo :)
-
2013/01/24 00:04:37
To ukochany przepis mojej Coreczki :) Tylko w modyfikacji z dynia, zamiast cukinii oraz na mace graham zamiast białej (lub mieszanienie różnych rodzajów mąki).... a no i dodaję zawsze świeżą żurawinę lub gotowaną - wg mnie bardzo odświeża muffinki.... A tak w ogóle, to ja z nich robie zawsze takie Kreaturki: kreaturnakuchnia.blogspot.com/2012/12/swiateczne-wypieki.html lub takie: kreaturnakuchnia.blogspot.com/2012/11/babeczki-muffinki.html
-
2013/01/24 00:09:36
To bardzo się cieszę, że Wam tak smakują, choć z dynią to już zupełnie inna historia. Jak pewnie doczytałaś, ja pierwotnie też dodawałam żurawinę:)
-
2013/01/24 14:53:43
Tak, te muffinki dyniowo-kokosowe to zdecydowany faworyt mojej starszej Majki (2,8 lat). Jak tylko sie konczą, to woła: "Mama, jesce!", a ja ekspresikiem biegnę do kuchni i... znowu je robię :))) Tylko buźki co i rusz staram sie wymyslać na nich inne :) Dziekuję :)
-
Gość: kreaturnakuchnia, 85.222.104.*
2013/02/25 23:05:38
I jeszcze jedno wejście tych muffinek u nas: kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/02/babeczki-muf-finki-cz2.html :)))) Lubimy, a nawet bardzo :)
-
2013/02/26 15:22:59
Cieszę się, że tak Wam posmakowały:)
-
2013/09/06 14:47:36
Pysznie wyglądają!
-
2013/09/06 18:39:06
I pysznie smakują :)
-
Gość: Agnieszka, *.skybroadband.com
2014/02/14 17:54:49
Jutro urodziny mojego synka a na przyjeciu alergicy (krowie mleko, jajka,gluten) znalazlam ten przepis i jest poprostu super, make zastapilam maka ryzowa. Pieknie pachna i cudownie smakuje. Dziekuje!
-
2014/02/14 18:57:02
To bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
-
Gość: Kasia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/08/04 18:09:26
Mam pytanie, czy te muffinki powinny być mokre w środku? Właśnie upiekłam, zrumieniły się ładnie ale takie dziwne w środku jakby nie upieczone? nie wiem... czy dobre, 20 min. w 180st. siedziały.
-
2014/08/04 18:32:18
Ale są zwarta kluchą, czy po prostu wilgotne? Bo one powinny być mokre, ale nie zbite. Może po prostu potrzebują kilku minut dłużej w piekarniku.
-
Gość: katarzyna, *.icpnet.pl
2014/08/07 14:46:07
zrobilam....pieknie wyrosly i..... siadly :0( Nie wiem co zrobilam ale po prostu sobie poopadaly i takie nieladne teraz... ale smaczne
-
2014/08/07 21:04:12
To znaczy, że potrzebowały jeszcze 5 minut w piekarniku. Najważniejsze, że smakowały :)
-
Gość: Emilia, *.lodz.mm.pl
2015/06/09 13:42:25
Czy mozna pominac mleko zastapic no wodą
-
2015/06/09 20:43:49
Emilio, tak, można. Albo tłoczonym sokiem jabłkowym.
-
Gość: aldr81 Alina, *.unknown.uunet.be
2015/07/16 12:55:41
Były pyszne , ale nie wyszły tak pięknie zielone, pewnie przez mąkę gryczaną (robilam pól na pół ryżową i gryczaną). Z jakiej mąki mogę zrobić by wyszły i miały taki cudny kolor? - nie mogę pszenicy, sama ryżowa mąka? wyjdą? Nie będą się kruszyły?
Pozdrawiam :)
-
2015/07/16 13:39:58
Może ryżowa, owsiana i ciecierzycowa?
-
2016/07/11 21:59:48
Szybki i prosty przepis, no i oczywiście wypiek wyszedł pyszny. Do części ciasta dodałam czerwoną pożeczkę smak był rewelacyjny :)