Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto brokułowe z...

Przyznaję, że po raz pierwszy w życiu jem pierwiosnki i ogórecznika razem w jednym daniu! Tak wychodzą zalety posiadania balkonu ze specyficznym mikroklimatem;) Pomimo iż jest koniec czerwca, czyli pora typowa dla ogórecznika, to pierwiosnki kwitną i nadal zawiązują pączki. Uwielbiam ich owocowy zapach i cytrynowy smak, do tego ogórkowy aromat ogórecznika, no i brokuły, nolens volens również kwiaty i gotowy obiad przyprawiający o uśmiech od ucha do ucha:)

Risotto brokułowe z pierwiosnkami i ogórecznikiem

ryż do risotto
pół cebuli czosnkowej
2 ząbki czosnku
1 brokuł
2 szklanki bulionu warzywnego
15 dag chudego boczku wędzonego
woda
oliwa
pieprz, zioła (tymianek, majeranek, bazylia)
kwiaty pierwiosnków i ogóreczników

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na skropionej oliwą patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek i je zeszklić. Dodać ryż i podsmażać, aż ziarenka zaczną w środku robić się białe. Wtedy podlać szklaną bulionu i mieszać. Kiedy odparuje, dolać znów. Kiedy odparuje, ja już dalej podlewam wodą, bo danie wyszłoby za słone. Mieszać, aż ryż będzie prawie gotowy, wtedy dodać pokrojonego drobno brokuła i zioła, smażyć i mieszać, aż będzie gotowe, czyli jeszcze jakieś 5 minut. Na talerzach udekorować pierwiosnkami i ogórecznikami.

Risotto brokułowe z pierwiosnkami i ogórecznikiem, broccoli risotto with primrose and borage flowers, edible flowers, jadalne kwiaty

Jak kwiaty ogórecznika są bardzo świeże, to ciężko odchodzą od szypułki. Muszą dopiero lekko zwiędnąć, żeby dało się je ładnie oderwać. Zielone przylistki mają dość intensywny smak, ale na pewno nikogo nie zatrują. Zielone części ogórecznika są toksyczne dla wątroby, ale dopiero w naprawdę dużych ilościach.

Hurra! Kwiatowa Książka Kucharska już pęka w szwach:)

Klub Kwiatożerców 2012, jadalne kwiaty 2012, jemy kwiaty

środa, 27 czerwca 2012, pinkcake
Komentarze
2012/06/27 11:26:34
wspaniałe kwiatowe risotto!
-
2012/06/27 11:56:33
Jakie piękne !
-
2012/06/27 18:04:17
Dziękuję, Kamilo, dziękuję, Grażynko! Pozdrawiam!
-
2012/06/27 18:57:50
ależ to jest pięknie podane :)
-
2012/06/27 19:41:43
te kwiatki bardzo mi się podobają!
a na pewno się nie otrujemy? xd
-
2012/06/27 21:58:55
Oliwku, na wesoło:)

Karmelitko, no wiesz, nigdy nie twierdziłam, że jestem świetną kucharką, ale podejrzenia, że brokułami otruję rodzinę, są po prostu okrutne! Aż tak kiepsko nie gotuję :D
-
2012/06/27 22:33:13
Jakie uśmiechnięte, cudowne, kolorowe risotto. Pięknie i radośnie.
Pozdrowienia :)
-
2012/07/06 09:14:18
Ściskam, Majanko:)*