Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana na oleju

Do Córci miała przyjść koleżanka i obiecałam im szarlotkę, ale w lodówce nie było ani kawałka tłuszczu. Takie drobnostki jak brak któregoś ze składników jeszcze nigdy mnie nie zniechęciły do pieczenia, a obietnic złożonych dzieciom zawsze trzeba dotrzymywać:)

Szarlotka sypana na oleju, szarlotka bez jajek i masła, szarlotka sypana bez margaryny

Szarlotka sypana na oleju

1 kubek (300 ml) mąki
1,5 kubka kaszy manny
0,5 kubka brązowego cukru
0,5 kubka oleju
jabłka (ponad 1,5 kg)
cynamon

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy 20x20 cm. Rozłożyć na to warstwę startych na cieniutkie plasterki jabłek, posypać cynamonem i równo przykryć drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozlać olej. Jeżeli boicie się, że olej ścieknie na spód, to po prostu zmieszajcie drugą część sypkich składników z olejem i taką masą przykryjcie jabłka. Piec w 180°C przez około 40 minut nawet do godziny, aż wierzch będzie spieczony.

Szarlotka sypana na oleju, szarlotka bez jajek i masła, szarlotka sypana bez margaryny

Użyłam dużego kubka, żeby warstwy były grubsze, ale chyba deczko przesadziłam;)

Szarlotka wyszła jak ta lala, a co by miała nie wyjść? Tylko koleżanka się dziwiła, co ja wyprawiam i po co fotografuję ciasto;)

piątek, 11 maja 2012, pinkcake

Komentarze
2012/05/11 09:27:45
Ale fajna szarlotka! jeśli Małżon kupi jabłka jutro upiekę :) nigdy jeszcze nie sypałam szarlotki :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/11 09:33:37
Nie znałam sypanej z olejem;) wygląda pysznie i jest szybka do zrobienia;)
-
2012/05/11 10:17:23
Wiewiórko, a ja myślałam, że już wszyscy ją znają! :)

MojeTwory, właśnie ją wymyśliłam;) Błyskawiczna wprost, zwłaszcza jeśli jabłka zetrze mikser:)
-
2012/05/11 14:32:22
Gosiu bo potrzeba jest matką wynalazków w końcu. Super szarlotka.
-
2012/05/11 17:25:37
Córcią ma mamę co cudeńka potrafi piec :) Pozdrawiam Was!
-
2012/05/11 19:50:02
mmm... już dawno nie jadłam szarlotki,
...smakowity kawałeczek :)
-
2012/05/11 22:17:23
Super fajna szarlotka i piękne zdjęcia :)
-
2012/05/11 23:51:59
sypaną jadłam, wiele razy! pierwsze ciasto, jaki upiekłam to właśnie tę szarlotkę.
ale znałam ją w wersji z masłem. a na oleju nie. spróbuję, bo mnie zaciekawił przepis.
-
Gość: Kasia, 89-76-97-158.dynamic.chello.pl
2012/05/12 23:54:04
O mniam :) Sto lat nie było u nas sypanki, dzięki za inspirację :)
A o oleju kiedyś słyszałam, że można zarobić z warstwą sypaną górną na coś w rodzaju kruszonki, sama jednak nie próbowałam. Twój sposób b. fajny.
-
2012/05/14 13:17:07
To prawda, Karolinko:)

Kamilo, czasem się zdarza:)

Dziękuję, Kachno:)

Dziękuję, Majanko:)

Karmelitko, spróbuj:D

Kasiu, tak jest szybciej:) Tylko warstwa sucha musi być szczelna, bo inaczej olej od razu spłynie pod spód.
-
Gość: Sylwia, elf.4web.pl
2012/05/15 14:28:27
Zrobiłam !! Pycha! Nie miałam tyle kaszki dodałam więcej mąki. :) Można zjeść. :) Dziękuję za przepis. Czekam teraz na synka, jego opinia bedzie się liczyła:) Pozdrawiam!
-
2012/05/16 10:29:33
Ta szarlotka to była moja zmora, jedyny znany przepis bez jajek. Teraz po zjedzeniu tysiąca innych ciast, mogę już spokojnie do niej wracać:) A jak opinia synka?
Pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: kassob88, agjj26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/21 15:31:31
Przepyszna szarlotka! Zrobiłam ją ostatnio wg. Twojego przepisu, dodając do sypanych składników pół szklanki pociętych w płatki migdałów. Przepyszny blog:-P wielkie dzięki pinkcake za użyczanie alergikom smakowitych przepisów! -Bezlaktozowa-kassob88
-
2012/05/22 10:42:20
Super! Bardzo mi miło i zapraszam po więcej:)
-
Gość: , mol168.mol.uj.edu.pl
2012/06/16 17:21:09
A ten olej to nie spłynie po prostu na spód?
-
2012/06/17 13:06:46
Jeżeli formę równo wysypiesz ciastem, to nie spłynie:)
-
Gość: ania, 84.38.106.43.internetia.net.pl
2013/01/17 15:25:29
Witam. Właśnie zrobiłam szarlotkę i po 40 minutach pieczenia jak wykroiłam kawałek to dolna warstwa jest jeszcze w połowie sucha. Wstawiłam jeszcze na 10 min. do piekarnika. Co zrobiłam źle? Proszę o pomoc, bo szarlotka wygląda smoakowicie.
-
Gość: ania, 84.38.106.43.internetia.net.pl
2013/01/17 16:05:53
Witam ponownie. Zostawiłam ciacho na jeszcze 20 min. w piekarniku i dół ładnie przeszedł soczkiem z jabłek. Smakuje super. Pozdrawiam.
-
2013/01/17 16:10:01
Cieszę się, że jednak się udało:) Pewnie czas pieczenia zależy tez od użytych jabłek.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2013/01/22 22:34:58
Zrobiłam i wszystkim bardzo smakowała. Ja jednak jestem trochę perfrkcjonistką i jak dla mnie za bardzo w mojej czuć było olej..może wlałam go jednak za dużo a może rodzaj oleju ma znaczenie..jakiego używasz?
p.s.Dodam że tylko ja się czepłam wewnętrznie bo inni jedli az im sie uszy trzęsły a i ja nie zostawałam w tyle:)))
-
2013/01/23 23:43:13
Chyba lepiej czuć olej niż margarynę ;) Ja leję zazwyczaj rzepakowy, czasem łagodną oliwę, a czasem mieszam. Użyj takiego oleju, który lubisz najbardziej. Możesz poukładać kawałki oleju kokosowego - wtedy aromat będzie boski;)
-
2013/07/01 20:37:45
Upiekłam;) piekłam 40 minut i jest bardzo mokra... miała taka być czy jest jeszcze surowa? w każdym bądź razie zaspakaja moje pragnienie słodyyyczyyy:D tylko jabłka miałam niezbyt dobre... miękkie i słodkie, wydaje mi się, że takie kwaśniejsze byłyby lepsze:)
-
2013/07/03 15:32:40
Surowa na pewno nie jest, ale możesz piec dłużej, wtedy po wierzchu zrobi się trochę krucha. Z tym, że do rana znowu zawilgnie i zmięknie ;) Zdecydowanie do wypieków lepsze są kwaskowate. Poczekaj z szarlotkami do jesieni :)
-
2013/09/08 19:05:23
ja ponad pół swojego życia piekę te szarlotkę ,ale z masłem , pierwszy raz zrobiłam z olejem , pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/wspomnien-czar-czyli-wakacyjne-desery.html
świetny przepis
-
2013/09/10 19:27:32
No widzisz, człowiek uczy się przez całe życie ;)
-
Gość: marta, 178-36-192-60.adsl.inetia.pl
2013/09/10 21:51:08
zaintrygowana jestem propozycja z kokosem :) Czyli jak rozumiem oblozyc wierz platami tluszczu kokosowego w ilosci oleju? czy inaczej? w ogole ciekawa ta szarlotka!
-
2013/09/10 22:22:36
Tak, stałym tłuszczem można po prostu obłożyć od góry. Tak jak w klasycznej wersji szarlotki:
pinkcake.blox.pl/2009/08/Szarlotka-sypana.html
-
Gość: Anna Polak, ip-94-42-39-14.multimo.pl
2013/10/17 13:23:25
Mi z kolei wyszła trochę przysucha, ale smaczna. Mam nadzieję, że w takim razie trochę zawilgotnieje. Pozdrawiam.
-
2013/10/20 15:39:59
Zalezy jakich jabłek użyłaś :) Ale szarlotki mają to do siebie, że zazwyczaj wilgotnieją.
-
Gość: katasza2, public-gprs516332.centertel.pl
2013/11/11 17:18:19
to było moje 1. podejście - zrobiłam wszystko wg przepisu (tylko blaszka troszkę większa), po godzinie dół się sypał, po następnych dwóch kwadransach dół nadal sypki :(( co jest nie tak?
-
2013/11/11 17:54:11
Malo soczyste jablka. Mnie sie tak tylko raz zrobilo, kiedy pieklam z dynia zamiast jablek.
-
Gość: katasza2, public-gprs516332.centertel.pl
2013/11/11 19:43:59
czyli mając takie jabłka w ogóle nie zabierać się za tę szarlotkę? czy może zastosować jakieś inne proporcje części sypkiej?
dodam tylko, że z lodami waniliowymi (i bez nich też) część górna i owocowa były przepyszne
-
2013/11/12 12:46:40
Wiesz, możesz spróbować skropić dolną część kilkoma łyżkami oliwy, wtedy dolna część też powinna związać. Albo jabłka wybrać bardziej soczyste jabłka :)
-
Gość: , genkt-056-120.t-mobile.co.uk
2013/11/13 13:18:58
Musze koniecznie wyprobowac
-
2013/11/13 20:41:47
Zawsze warto próbować :)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, afoc233.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/06 13:13:34
Upiekłam :) Wszystkim (nie alergikom i tradycjonalistom ;) ) BARDZO smakowała. Żałuję, że tak późno odkryłam Twój blog, bo święta spędziłam o tzw. "suchym pysku" ;) a tu kopalnia takich dobroci!
-
2014/01/06 19:42:35
Ale za to Wielkanoc będzie już na bogato ;)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, afpp180.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 12:27:53
Oj, z pewnością :) Zastanawiam się do czego jest tu potrzebna ta kasza manna? Czy można ją czymś zastąpić? I mąkę pszenną też? Ktoś coś próbował? Obawiam się, że mojemu dziecku szkodzi też pszenica :( i będę zmuszona i ją odstawić :/
-
2014/01/22 18:50:21
A proszę Cię bardzo: pinkcake.blox.pl/2011/10/Dyniotka-sypana-jaglana.html
Nawet jabłka zastąpiłam ;)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, afpp180.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 19:05:54
Super! :D Dziękuję :)