Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Wasze ulubione ciasto

Jak zwykle przegapiłam urodziny bloga;) Ale czy to naprawdę takie ważne, kiedy zrobiłam pierwszy wpis?

Wiele się od tamtego czasu zmieniło, i w moim życiu i na blogu. Przede wszystkim, od jakiegoś czasu, Wy zaczęłyście się ujawniać:) Wy - mamy alergików i dorosłe alergiczki. Dziękuję za wszystkie komentarze i urocze maile. Za to, że dajecie mi niesamowite uczucie, że nie piszę w pustkę. To naprawdę wspaniałe!

Tak mniej więcej od roku zaczęłam również spotykać osobiście osoby, które znają mojego bloga - bardzo dziwne uczucie stanąć przed czytelnikiem na żywo, bez klawiatury, nie jako Pinkcake. (Choć gdybym przewidziała, jak wiele osób nie jest w stanie przejść nad podwójną głoską "k", to pewnie bym wymyśliła inną nazwę;))

Gdybym nie założyła bloga, nie poznałabym tylu fajnych ludzi, nie rozwinęłabym tak szeroko skrzydeł kulinarnych i na pewno nie byłoby Kwiatożerców. I przy okazji spóźnionych urodzin dziękuję również wszystkim Kwiatożercom, że zasiane przeze mnie ziarno, tak pięknie rozkwita:) Już niedługo, już niedługo...

Dziękuję Koleżankom Blogerkom za wspólne blogowanie, gotowanie i plotkowanie:)

Pozdrawiam serdecznie każdego, kto kiedykolwiek cokolwiek przygotował z mojego przepisu lub mojej inspiracji i był z tego zadowolony, a może nawet dał mi o tym znać.

Dziękuję Wam!

Jestem świadoma, że nie każdy mnie musi lubić, nawet bym się zmartwiła, gdyby tak było. Nie każdy musi lubić moje pomysły, a zawistników też nigdy nie brakuje, ale jeżeli lubicie trochę inną cukiernię, to zapraszam na ciasto:)

Sądząc po komentarzach wegańskie ciasto marchewkowe to jedno z Waszych ulubionych ciast.

Tym razem upiekłam je nieco inaczej: nie na mleku owsianym, lecz kozim i na orzechach laskowych, a nie włoskich.

ciasto marchewkowe z orzechami, carrot cake with nuts without eggs, marchewkowe ciasto bez jajek

Ciasto marchewkowe z tartymi orzechami bez jajek

1 szklanka mąki
1 szklanka tartych orzechów (tym razem laskowych)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka tartej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka koziego (owsianego, ryżowego lub innego ulubionego)

Wszystkie składniki zmieszać i piec w tortownicy 18 cm (papier na dnie) ok. 35 minut w 180°C (pierwsze 5-10 minut warto dać termoobieg).

ciasto marchewkowe z orzechami, carrot cake with nuts without eggs, marchewkowe ciasto bez jajek

Smak? Niezmiernie bogaty aromat pochodzący od orzechów laskowych, do tego cynamon, skórka pomarańczowa i marchewka. Po prostu bezcenny!

ciasto marchewkowe z orzechami, carrot cake with nuts without eggs, marchewkowe ciasto bez jajek

W ramach wariacji orzechy można zastąpić tartymi migdałami, kokosem lub zmielonym słonecznikiem, tak jak to poddała Gloria. Dla bezglutenowców można je upiec na mące gryczanej, bo marchew z gryką bardzo się lubią;) Można też dodać rodzynki, posiekane orzechy lub mieszankę bakalii.

Przepraszam, że w dalszym ciągu mój blog prowadzę wg własnych wypieków, a nie Waszych potrzeb i przed Wielkanocą nie publikuję przepisów świątecznych. Ale ciasto marchewkowe można ozdobić lukrowymi kurczaczkami i będzie jak znalazł:) Dlatego dodaję je do Wegetariańskiej Wielkanocy i do Wielkanocnych Smaków. A moje propozycje na te Święta możecie znaleźć tu: Wielkanoc bez jajek. I dziękuję, że szanujecie mój zwyczaj i korzystacie z wyszukiwarki i tagów:)

Buziaki!
Gosia

środa, 04 kwietnia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/04/04 07:47:39
Pyszne urodzinowe ciasto! Najlepszego!
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2012/04/04 08:06:10
No to kolejnych lat z takimi fajnymi przepisami.
Ciasto marchewkowe pycha.
Pozdrawiam
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2012/04/04 08:06:36
To byłam ja kaczodajnia ;)
-
2012/04/04 08:32:52
Ciasto wygląda bardzo efektownie, myślę że spokojnie może stanąć na wielkanocnym stole :)
-
2012/04/04 09:34:47
Nawet nie pokazuje tego ciacha mojemu mężowi bo będę musiała zmienić menu na Wielkanoc. Dla niego "marchewkowce '" to numer jeden wśród ciast. Ale nie będę taka na pewno mu je upiekę, tylko trochę później, wygląda bardo smacznie :)
-
Gość: Pantera, *.toya.net.pl
2012/04/04 12:26:38
Ciasto marchewkowe podbija wszystkie serca:D (czy może raczej podniebienia?) I to właśnie dzięki niemu natrafiłam na ten blog! Może dołączę je do wielkanocnego menu...? W tym roku umówiłam się z mamą, że zajmę się kulinarną stroną świąt (za wyjątkiem "padliny" dla mięsożernych członków rodziny, w której przygotowaniu nie mam ochoty brać udziału:P), szperam wiec po Twoim blogu w poszukiwaniu natchnienia!;)
Ciepłych i rodzinnych świąt! Pozdrawiam!
Pantera
-
2012/04/04 12:38:26
Gratuluję i zyczę wszystkiego najlepszego Twojej wspaniałej Cukierni i Tobie Gosiu - Pinkejk :)
Częstuję się kawałkiem pysznego marchwiaczka:)
Pozdrowienia
-
2012/04/04 13:23:01
Coś dla mnie! Dawno nie piekłam ciasta marchewkowego... :-)
-
Gość: Patrycja, 62.244.153.*
2012/04/04 13:29:46
Gotuję od jakiegoś czasu- alergiczką nie jestem, weganką też nie.
Mam dwanaście lat i po prostu psychicznie "nie trawię" jajek, sprawdzam skład produktów, ciast z jajkami nawet nie powącham. Dziękuję Pani Małgosiu, za tyle świetnych pomysłów i inspiracji! Pozdrawiam:)
-
Gość: wisienka, *.rzeszow.mm.pl
2012/04/04 13:42:06
Gratuluję urodzin! Oj zrobię to ciasto zrobię na pewno - dziękuję za zamiennik orzechów - mielony słonecznik, rewelacyjny pomysł! Hmm mam pytanie - które ciasto jest smaczniejsze? To czy cukiniowo kokosowe? Bo jeszcze nie zamknęłam listy wielkanocnych wypieków :)
-
2012/04/04 17:04:37
i ja zaglądam tu z przyjemnością :)
Wesołych Świąt!
-
2012/04/04 17:08:25
No to najlepszego na te przegapione urodziny :)
-
2012/04/04 19:13:03
Dziękuję, Ogrody:)

Dziękuje, Kaczodajnio:)

Gosiu, trochę bukszpanu, bazie z migdałów i będzie;)

Kuchennefascynacje, może mazurek marchewkowy? :)

Pantero, owocnego szperania;)

Smacznego, Majanko:)*

Aniołku, marchewka rulez!

Patrycjo, to tutaj nie wywąchasz:) Rozgość się, proszę:)

Wisienko, trudno powiedzieć, bo są diametralnie różne. Cukiniowo-kokosowe jest łagodne, a marchewkowo-orzechowo zdecydowane w smaku i bardziej drapieżne. Oba lubię:) Zastanów się, które będzie lepiej pasowało do reszty menu.

Oliwku:)*

Dzięki, Wedelko! :)
-
2012/04/04 20:02:54
To my dziekujemy Ci za te wszystkie wspaniale przepisy, ktorymi sie z nami dzielisz!
Dzisiejsze marchewkowe tez porywam baaardzo chetnie! :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/04/04 22:38:47
Gosiu najlepszego w takim razie.
Dzisiaj w TV słyszałam, że jak jedzenie jest na niebieskim talerzyku, to się nie chce jeść. Jakoś tak nie czuję :)
-
2012/04/05 08:50:10
Beo, upieram się jednak, ze to ja dziękuję:)
Ściskam mocno! :)*

Karolinko, dlatego kupiłam ten talerz - dla męża! :D
-
2012/04/05 23:18:32
Ci przyszła dziś refleksja :] Ciasto wygląda super, jakby było z samych orzeszków zrobione ...
-
2012/04/06 10:37:05
No z samych orzeszków to by się rozpadło;) W zasadzie nie dziś, ale jakoś wcześniej nie było okazji.
Pozdrawiam!
-
2012/04/06 20:48:16
Wszystko już popieczone więc może za rok albo po Świętach a co zaszalejemy hehe :)
-
Gość: Tuska, *.eimperium.pl
2012/04/06 21:12:52
Pani Małgosiu, czy w tym cieście można pominąć kozie mleko? Karmię piersią a córcia jest uczulona na nabiał, w tym mleko kozie, sojowe a ja szukam przepisów na jakieś słodkości, które bym mogła spokojnie zajadać bez obawy, że małą obsypie. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
-
2012/04/06 21:25:49
Kuchenne fascynacje, okres Wielkanocny trwa 50 dni, więc jeszcze zdążysz ;)

Tuska, oczywiście, możesz zastąpić mlekiem owsianym albo ryżowym, chyba będą dla Was bezpieczne. Tutaj jest wpis jak sobie samemu przygotować: pinkcake.blox.pl/2012/03/Jak-zrobic-mleko-owsiane.html
Ostatecznie możesz nawet piec na wodzie, ja tak na początku robiłam, ale smaku trochę ubogo było;)
Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych Świąt! :)
-
Gość: full_time_mommy, 31.178.126.*
2012/05/26 16:18:05
kochana pinkcake i kochani blogowicze!!!
a do tego ciasteczka dodajecie proszku do pieczenia?
ja już 3 razy robiłam to pysznościowe ciasto, ale jakoś mi nie wyrasta:( nie wiem co robię żle:/ wyrasta mi tak na ok. 1,5 cm:) niby lubię mokre ciasta - ale czy "to" tak ma być? :)
-
Gość: full_time_mommy, 31.178.126.*
2012/05/26 16:18:49
acha a jak myślicie jak dodam mąkę bezglutenową - wyjdzie? :)
-
2012/05/27 11:09:09
Full time Mummy, zamiast proszku jest soda, możesz wymienić jeśli wolisz. Ale to ciasto jest takie ciężkie, nie wyrasta więcej niż te 1,5 cm. A jeszcze w jakiej wielkości tortownicy pieczesz? Bo moje ilości są na 18 do 20 cm.
Na bezglutenowej też powinno wyjść:)
Pozdrawiam! :)
-
Gość: full_time_mommy, 31.178.126.*
2012/05/27 11:22:37
:) wyrosło!!! na 2,5 cm:))) hura!!! ale dodałam i sodę i łyżeczkę proszku do pieczenia, bo niby w przepisie (standardowym) mojej mamy - ona dodaje i to i to...
no to idę się rozkoszować tym przepysznym smakiem - dziękuję za ten przepis:***
ps. blacha 20 cm.:P)
-
2012/05/28 10:09:05
To cieszę się, że wybujało w górę:) Ja nie lubię tylu spulchniaczy, więc daję mniej.
Pozdrawiam!
-
Gość: Dana, *.6-3.cable.virginmedia.com
2012/07/29 00:22:55
Witam Cie Gosiu,
Kocham Twoje ciasto marchewkowe ale juz dawno obiecywalam sobie ze wyprobuje ten przepis z innym warzywkiem i w koncu sie zmobilizowalam! Zrobilam z papaja (ale niedojrzala wiec to prawie jak warzywo) i wyszlo znakomicie. Efekt smakowy byl co prawda najlepszy dopiero nastepnego dnia jak juz dobrze ostyglo...choc i tak zawsze musze przetestowac jeden kawalek prosto z pieca, ot tak, dla zaspokojenia ciekawosci :)
Pozdrowiam serdecznie!
-
2012/07/30 18:24:30
To bardzo się cieszę, Danko:) Świetny pomysł z tą papają, ja bym się pewnie nigdy nie zdecydowała na coś takiego;) Bardzo jestem ciekawa smaku.
Ja też nie mogę się powstrzymać przed jedzeniem gorącego:D
Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/03/22 12:10:07
pyszny pomysł, bardzo lubie ciasta marchewkowe:)
-
2013/05/22 09:25:46
Magmo, a kto nie lubi? :D
-
Gość: Shilmaya, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/13 20:15:09
Zostałam absolutnie powalona tym ciachem!!! Nie spodziewałam się takich doznań! ;) Mąka gryczana sprawdziła się idealnie, mleko sojowe - jak najbardziej i pominęłam ocet, bo nie lubię dziada. ;) Ucieszył mnie do tego fakt, że dodając nieco mniej cukru niż w przepisie, ciasto i tak jest dla mnie ciut za słodkie, co oznacza, że następnym razem mogę zmniejszyć ilość cukru, tadaam! ;) W każdym razie mój pierwszy wyrób tego typu i jest rewelacyjny - dziękuję!!! :)
-
2013/06/14 11:08:00
Shimalaya, tytuł jest nie bez powodu ;)
Wiesz, słodycz zależy w dużym stopniu od marchewki, jak się trafi bardzo słodka, to ciasto tez bezie słodkie. A octu nie czuć w cieście, on jest potrzebny, bo rozkłada sodę.
-
Gość: Shilmaya, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/18 02:16:06
Fakt (co do tytułu)! ;) Tak, wiem z tym octem - a dokładniej nie on rozkłada sodę, co w połączeniu z nią ją uaktywnia. ;) Nie chodzi mi również o jego smak - ja mam inne obiekcje co do kwasów tego typu, ale to już moje jakieś tam. ;) Pozdrawiam! :)
-
2013/06/18 09:14:00
Nie uaktywnia, tylko rozkłada:
CH3COOH + NaHCO3 = CH3COONa + CO2 + H20
to dla kwasu octowego, bo dla kwasu winowego równanie trochę inaczej wygląda, ale zasada jest ta sama. Białka zaczynają denaturować już powyżej 40 stopni, a soda rozpada się dopiero w 60 stopniach. Dlatego dodatek kwasu powoduje, że reakcja zaczyna zachodzić już w niskich temperaturach i ciasto jest spulchniane od początku pieczenia.
A jeżeli chodzi o takie tam, to kwas winowy nie wchłania się do naszego organizmu, nie wypłucze Ci wapnia, a kwas octowy jest spalany w mitochondriach ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: full_time_mommy, *.dynamic.chello.pl
2013/06/18 11:30:41
uwielbiam...
-
Gość: Shilmaya, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/25 19:17:59
Dzięki za poszerzenie wiedzy mej na temat. ;)
-
2013/06/25 23:36:49
Zboczenie zawodowe :D
-
Gość: Shilmaya, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/01 03:03:44
I bardzo dobrze! Czymże byłby świat bez takich zboczeńców! ;) :)
-
Gość: AniaKi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/20 20:04:51
Czy ocet balsamiczny, można zastąpić octem jabłkowym?
-
2013/12/20 22:25:18
Tak.
-
Gość: Magdalena, *.play-internet.pl
2013/12/23 22:13:42
Przed chwilą wyjęłam ciasto z piekarnika i chyba będzie sukces. Pięknie wyrosło,nie opadło,patyczek jest suchy. Trochę zmodyfikowałam przepis,a to,że się udało mogę chyba określić mianem cudu wigilijnego :) Dziękuje i życzę Wesołych Świąt!
-
Gość: Patrycja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/16 20:23:11
Witam, bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i życzę kolejnych sukcesów
-
Gość: , *.eaw.com.pl
2015/05/23 16:45:37
Ciasto pieczone wieeeeelkrotnie,zawsze wychodzi,muffiny też z niego i ostatnio cake-popsy też elegancko wyszły :D Ja KOCHAM TEN SMAK! I moje dziecko też i albo saute albo przekładane,obkładane,oblewane... mega przepis,dziękuję bardzo psze Pani,pozdrawiam :D
-
2015/05/23 22:51:40
Proszę bardzo :))