Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Marchwiowa baba drożdżowa

Moja baba na bani, wg podpowiedzi Ćwierczakiewiczowej jest przegenialna, jednak nie każdy dysponuje przecierem dyniowym, szczególnie na wiosnę, dlatego kilka dziewczyn pytało, czym można zastąpić dynię. Uznałam, że marchewka świetnie się nada. A że ja nie drogowskaz na słupie, co by ino drogę innym pokazywać, a samej do miasta nie chodzić, posłuchałam własnych rad i upiekłam babę na marchewce zamiast na jajkach.

Marchwiowa baba drożdżowa, ciasto drożdżowe na marchewce, baba drożdżowa bez jajek

Baba drożdżowa na marchewce bez jajek

500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
odrobina skórki startej z pomarańczy
80 g margaryny, oleju kokosowego lub 60 g oliwy
0,5 szklanki mleka koziego (lub owsianego)
1 szklanka przecieru marchewkowego
suszona żurawina namoczona w soku pomarańczowym

Marchewkę obrać, pokroić w wygodne kawałki i ugotować na miękko w niewielkiej ilości wody lub mleka. Po wystudzeniu zmiksować na gładko dolewając trochę płynu spod gotowania. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, pure i wmieszać do ciasta. Podczas wyrabiania uznałam, że ciasto jest zbyt zwarte na babę i dolałam jeszcze trochę mleka. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodając żurawinę i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

Ta baba jest tak samo puszysta i wilgotna jak baba na dyni, choć nie tak samo aromatyczna i w kolorze dużo bledszym. Polecam, pyszna i tak, a marchewkę łatwiej zdobyć;)

Oblałam ją lukrem z soku z limonki i pomarańczy. Nie mogłam się powstrzymać od obłożenia jej fiołkami;) Choć szybko zwiędły, to takie wypaplane w lukrze fiołki to rarytas sam w sobie.

Marchwiowa baba drożdżowa, ciasto drożdżowe na marchewce, baba drożdżowa bez jajek

Przepis dopisuję do Wegetariańskiej Wielkanocy, Wielkanocnych Smaków, Słodkiej Wielkanocy Alergika oraz Bab i babeczek.

Na resztę moich Wielkanocnych przepisów zapraszam za rok, nie będzie narzekania, że niczego nie piekę w Wielkim Poście :P

Wielkanoc bez jajek

czwartek, 12 kwietnia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/04/12 08:18:17
Pięknie wygląda ta baba, muszę się skusić, mam jeszcze banię :) Pozdrawiam
-
2012/04/12 08:21:31
Ja też;) trzymałam specjalnie na Wielkanoc, no ale nie mogłam sobie odpuścić eksperymentu:D
-
2012/04/12 09:28:20
pięknie wygląda w tych fiołkach :)
-
2012/04/12 09:30:24
Piękna! A ja mam przecier dyniowy, więc chętnie wypróbuję tą drugą.
-
2012/04/12 09:44:37
Same genialne ciasta u Ciebie znajduję. Na pewno niedługo wypróbuję przepis i się podzielę. Tymczasem dziękuję :)
-
2012/04/12 10:05:17
Gosia , baba taka mercedesowa , z fiołkami to już nawet jeszcze wyżej

p.s a te mazurki to jakie smaki?
-
2012/04/12 10:31:54
zawsze mnie ciekawiło to, że zakalec nie wychodzi.
aj, ale puszysta. ;]
-
2012/04/12 10:46:25
Bardzo ciekawy przepis na bezjajeczna babe. Podoba mi sie jej kolor!
-
2012/04/12 12:51:45
Dziękuję, Gosiu! Dlatego nie mogłam się oprzeć; )

Osa, w takim razie koniecznie:)

Asiu, no cóż mogę powiedzieć?... :D

Dzięki, Alu:) Daktylowy i morelowy, tak jak zapowiadałam:)

Ano nie wychodzi, Karmelitko. Bo te jajka to takie przereklamowane są :D

Dziękuję, Maggie:) Dyniowa ma jeszcze ładniejszy.
-
2012/04/12 13:27:06
Baba super wygląda, kolorek przepiękny ;]
-
2012/04/12 13:32:58
a to pychotka:)))
-
2012/04/12 17:00:51
Śliczna jest i piękne zdjęcia jej zrobiłaś! Musi być rewelacyjna!
Pozdrawiam ciepło

Ps. Te mazurki też boskie :)
-
2012/04/12 19:34:51
Gosiu i znowu kusisz mnie Ty drogowskazie ;) Słuchaj to ja źle zrozumiałam? Przepis na baniową babę był Twój, a nie pani L.?
-
2012/04/12 21:31:40
ja robilam na swieta weganska babe cytrynowa z makiem, wyszla bardzo fajna :) polecam :)

piknikowo.blogspot.com/2012/04/przepis-na-piegus-cytrynowy-la.html
-
2012/04/12 21:34:18
Dzięki, Zjedz_mnie:)

Alu:)

Dziękuję, Majanko:) A z mazurkiem to się muszę pożalić, że Córcia mi odebrała frajdę przyozdabiania i sama to zrobiła;)

Karolinko, warto spróbować poeksperymentować:) Pomysł użycia pulpy dyniowej zamiast jajek jest Ćwierczakiewiczowej, ale sam przepis jest mój autorski.
-
2012/04/12 21:40:27
Tayeno, super, ale to jest baba na drożdżach, a Twoja na proszku. Poza tym piekłam wg podobnych proporcji muffinki klik cytrynowe z makiem, a te same proporcje stosuję i w muffinkach i w ciastach, i moim zdaniem nie potrzeba aż tyle proszku i można spokojnie dać mniej mąki - ciasto będzie wtedy lżejsze, nie takie zbite.
Pozdrawiam:)
-
2012/04/13 19:20:35
no popatrz, u mnie na Wielkanoc też była drożdżowa na marchewce!:D
-
2012/04/13 23:18:44
Jak ona pięknie wygląda! A te fiołki! Genialnie!:-)
-
2012/04/17 10:23:57
Wróżko, bo marchewka fajna jest;)

Dziękuję, Judik:)
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/04/17 12:57:30
Pinkcake Twoje przepisy przywracają mi chęć do jedzienia. Mój synek nie toleruje mleka (łącznie z kozim), jaj (nawet przepiorczych) po większości owoców ma kolki a ja chudnę w oczach. Dopiero te przepisy otworzyły mi oczy i przekonały, że nie trzeba żyć o chlebie i wodzie. Zastanawiają mnie drożdże, czy nie będą powodowały kolek u małego? Dlaczego zawsze używasz liofilizowanych?
pozdrawiam
:)
-
2012/04/17 14:09:58
Doskonale Cię rozumiem, ja też długo tkwiłam w marazmie żywieniowym i nie mogłam wyjść z tego przekonania, że niczego mi nie wolno a ze słodkości to tylko szarlotka sypana;)
Liofilizowanych (czyli suszonych) drożdży używam bo jestem leniwa :) Na nich nie trzeba robić zaczynu, ani nie ma problemu, co zrobić, jak zostanie pół kostki świeżych.
Pozdrawiam:)
-
2012/04/21 22:57:56
Z marchewką jeszcze nie robiłam..a wygląda pysznie..dziękuję za udział w akcji.
-
Gość: Nati, *.ip.netia.com.pl
2013/03/04 12:00:34
Jak można zastąpić mąkę pszenną? Żytnia, owsiana, ryżowa? Mieszanka? Jakie proporcje? Mleko może być sojowe?
-
2013/03/04 12:18:09
Możesz spróbować mieszanki np.: owsianej, jaglanej i ryżowej. Mleko sojowe może być, jednak lepiej je rozcieńczyć w połowie wodą, bo na sojowym ciasta wychodzą gumowate. Możesz użyć po prostu wody.
-
2013/03/20 13:12:03
Gosiu, bardzo fajny pomysł z tym marchewkowym puree. Zainspirowałaś mnie szalenie. Pozmieniałam niektóre składniki, ciut zmodyfikowałam proporcje i wyszła pyszna babka. Dziękuję :-)
-
2013/03/21 16:20:52
Jakbyś nic nie zmieniała, to też by wyszła super babka :D To tak gwoli ścisłości, bo zabrzmiało to nieco dwuznacznie:P
-
2013/03/21 16:41:17
rewelacyjnie się prezentuje:)
-
2013/03/21 18:29:01
Tak, na pewno. W to nie wątpię. Absolutnie nie miałam na myśli, że Twoja babka jest niesmaczna, czy coś. Wybacz, jeśli tak to zabrzmiało. Ja po prostu dodałam trochę mąki razowej, zamiast margaryny olej i zamiast cukru syrop z agawy. Stąd te zmiany.
-
2013/03/22 11:56:22
Dzięki, Magmo:)

Magdo:) Zamiast marchewki można jeszcze użyć jabłka, też wychodzi super wilgotna delikatna baba.
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/23 17:38:18
Planuję zrobić tą babkę ale mam tylko tradycyjne drożdże w kostce, czy mogę ich użyć i ile trzeba by było ich dodać? Dziękuję za podpowiedź.
-
2013/03/24 10:48:01
Zdaje się, że 7 g suszonych drożdży odpowiada 20 świeżym. Ja zawsze mam w domu suszone, bo nie muszę się przejmować, czy mi przypadkiem nie rozsycha się resztka kostki w lodówce;)
-
Gość: kasia, *.adsl.inetia.pl
2014/04/19 23:47:54
Upiekłam Babkę z musem dyniowym.Szybka.Wyszła wspaniale.POLECAM:-)
Jak miło upiec coś dobrego.
Pozdrowienia świąteczne!
-
Gość: ewa, *.tvn.pl
2014/10/22 15:14:48
pieczenie na margarynie to przepis na nawotwór. bardzo skuteczny przepis.
-
2014/10/22 15:50:28
To użyj oleju. Poza tym zapraszam do przeczytania, jakiej margaryny używam: pinkcake.blox.pl/strony/faq.html
A tak na marginesie, to samo pieczenie to też przepis na nowotwór.
-
Gość: natalia, *.icpnet.pl
2014/11/18 23:04:14
niestety wyszedl mi zakalec:(
-
2014/11/18 23:17:59
Może za krótko piekłaś?
-
Gość: paulina, *.elblag.vectranet.pl
2014/12/31 12:33:00
ciągle to mój ulubiony przepis :-)
-
2015/01/01 12:39:24
Bardzo mi miło :)
-
Gość: maja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/25 16:26:25
Ajć, jaka szkoda, że na pszennej razowej nie wychodzą takie żółciótkie wypieki :/