Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Zabawy z bitą śmietaną ;)

Dziś w dalszym ciągu nabiałowo:)

Bita śmietana marzyła mi się i śniła. Ale jak czegoś nie wolno, to nie wolno. Jednak wystarczy chwilę pogłówkować i można wymyślić coś w zamian.

bita śmietana migdałowo-kakaowa, bita śmietana wegańska, vegan whipped cream

Znany jest powszechnie pomysł ubijania gęstego mleka kokosowego na wegańską bitą śmietanę, można też sobie kupić gotową sojową śmietankę. Jednak mój blender nie zmiksuje kokosa na idealny mus, a na kupne mleko nie mogę jakoś natrafić. Sojowa śmietana zaś mi nie smakuje, poza tym ta cena... Na odpowiedni trop naprowadziła mnie Bea. Mus czekoladowy na wodzie dobry, jednak w dalszym ciągu to nie było to, co mi się śniło.

mus czekoladowy na wodzie, water choco mousse

Chwila namysłu: śmietana to emulsja wodno-tłuszczowa, gdzie tłuszcz jest tłuszczem stałym (zawiera kwasy nasycone), a płyn to mleko. W przypadku śmietany kremówki tłuszczu musi być przynajmniej 30%. Więc wezmę i przygotuję sobie sama emulsję mleka z tłuszczem stałym. Mogłabym użyć np.: oleju kokosowego, albo palmowego, jednak jaki jest najszlachetniejszy stały tłuszcz jaki znacie (no oprócz masła)? Oczywiście - masło kakaowe!

bita śmietana migdałowo-kakaowa, bita śmietana wegańska, vegan whipped cream

Wegańska bita śmietana

30 g masła kakaowego (lub innego stałego)
70 ml mleka migdałowego

Masło wrzucić do mleka i podgrzać w kąpieli wodnej. Następnie schłodzić w zimnej kąpieli i zmiksować w blenderze. Uzyskujemy gładką śmietankę.

śmietana migdałowo-kakaowa, wegańska śmietana kremówka

Trzeba ją szybko i porządnie schłodzić (przez obłożenie lodem lub wstawienie na chwilę do zamrażarki), dodać cukier (1-2 łyżeczki, jak lubicie) i ubić na sztywno. Aaaaaaa!!!! Zakazany owoc sama sobie wyhodowałam! To nie było zakazane:D

Miazga! Omal się nie popłakałam ze szczęścia:) 

Zrobiłam też sobie bitą śmietanę z mleka koziego - jeszcze większy odlot, ale zdjęć po ciemku nie mam, a za szybko ją zlizywałam, żeby dotrwała do jasności;)

A najlepsza była Córcia, która bitej śmietany nie znała, bo nigdy przecież jej nie jadła, która stwierdziła: "To jest obrzydliwe - takie miękkie!" :D

A teraz wątek poboczny: w ubijanie śmietany bawiłam się akurat przy okazji konkursu "Odcienie bieli" i Córcia mi poddała pomysł dołożenia do aranżacji orchidei, choć akurat ćmówki są niejadalne, no ale mamy białą, więc kolorystycznie pasowała. Książki, jak robić ładne zdjęcia kulinarne oczywiście nie wygrałam, jednak przy okazji odbyła się następująca rozmowa:

- Ale dasz mi później tego kwiatka?
- (Aha, to oto Ci chodziło...) Dobrze, ale pamiętasz, że jego nie wolno jeść?
- JAK TO?! Przecież zawsze jemy storczyki!
- Tak, ale te ze szpiczastymi płatkami. Tych z okrągłymi nie wolno jeść.
- To po co je trzymamy?

Mnie zatkało:D Czołem Kwiatożercy! Do jutra;)

piątek, 30 marca 2012, pinkcake
Komentarze
2012/03/30 10:30:56
MISTRZ !!!!
-
2012/03/30 10:31:24
Córcia urocza i ma świetne teksty :)
-
2012/03/30 11:14:37
Wegetarinko, pochwała z Twoich ust to najwyższy zaszczyt.

Ogrody, to prawda :D
-
2012/03/30 11:59:56
Magia!!! Jesteś mistrzynią, bez dwóch zdań :D
-
Gość: Anw, *.dynamic.chello.pl
2012/03/30 12:21:21
Kurczę, też kombinowałam tym tropem, ale odwagi mi nie starczyło [ja mogę jeść masło klarowane, więc mam z górki].
A córcia ma rację, miękkie, niedoble, bitą śmietanę to ja lubię w cieście lub na kawie ;)
I straszyć nie chcę, ale: kiedyś tu widziałam dyskusję o wyrastaniu ze skazy białkowej... no więc mi to wróciło ze zdwojoną siłą w wieku lat 25 i od grudnia/początku stycznia jestem na diecie prawie-wegańskiej (bo zaczęłam reagować na wszystkie mięsa). I stąd moja wielka wdzięczność za ten blog :)
-
2012/03/30 13:26:44
Dziękuję, Auroro:)

Anw, w najgorszym wypadku wlałabym tą miksturę do jakiegoś ciasta;)
Kurcze, no zawsze jest to ryzyko:( Mama jednego z przedszkolaków ma skazę na mleko, jajka, soję, mięso prawie każde i fasolę. Chyba ponosimy koszty praktyk hodowców zwierząt. U Córki też chwilowo był nawrót jajek, ale za to Młody przestał tak ostro reagować. Loteria;(
-
2012/03/30 14:47:52
Gosiu jesteś niczym kalejdoskop zdarzeń sprowokowany spontanicznością, otwartością myślenia i niespokojną dociekliwością. Czyta się ciebie jak książkę od której trudno się oderwać......I gdybyś tego jeszcze nie zauważyła , to ja podkreślam ,że dajesz ludziskom poczucie współuczestnictwa i odkrywania wielkiej kulinarnej przygody a to prawdziwa sztuka :)
Dobrze też ,że dzieci są zwierciadłem rodziców i powielą właściwe wzorce :)
Oj. dziewczyny...mam ja do was słabość ;D
-
2012/03/30 16:23:02
Genialna jesteś i już :)
-
2012/03/30 18:19:33
:D
podziwiam, i gratuluję chęci szukania, próbowania, kombinowania.. i odkrywania tego!
A córa genialna.. ;)
-
Gość: Anonymous, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/30 18:25:19
a skąd masło kakaowe? absolutnie nie mam pojęcia gdzie takie znaleźć.
-
2012/03/30 18:51:20
Bardzo się cieszę z Kwiatożerców 2012 a bratkowy baner bardzo energetyczny :)
-
2012/03/30 19:49:21
No właśnie. Po co je trzymamy? Genialnie. I rozmowa i śmietanka.
-
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/30 19:49:45
Genialne! Wreszcie inny smak śmietany niż kokosowy. Dzięki za przepis. Wykorzystam przy najbliższej okazji, mam kawałek masła kakaowego, migdały też zawsze są.
-
Gość: momi, 89.231.149.*
2012/03/30 20:46:51
Wow, szczęka mi opadła. Od kilku dni nie mogę się oderwać od bloga - dziękuję za fantastyczne pomysły!!! A propos śmietany - jakim tłuszczem można zastąpić masło kakaowe ? Mój synek ma alergię na czekoladę...
-
2012/03/30 21:17:34
Szarlotku, nie, nie zauważyłam tego, przynajmniej nie w takim kontekście jak ukazują to Twoje słowa. Nie jestem pewna czy zasłużyłam na nie. Co do książek, to zobaczymy...;)
Cieszę się, że się podoba fiołkowo-bratkowa moc;)

Dziękuję, Dyrdymałki:)

Dzięki, Gosiu;)

Anonimie, w sklepach cukierniczych, hurtowniach cukierniczych lub w sklepach internetowych. Np w tortownia.pl mają.

Karolinko;)

Małgosiu, możliwości smakowych jest wiele.

To ja dziękuję, Momi, za odwiedziny;)
Do śmietany możesz użyć dowolnego stałego tłuszczu: oleju palmowego (margaryny), kokosowego, masła klarowanego. Jeszcze kiedyś muszę poeksperymentować z oliwą i śmietan-fixem;)
Pozdrawiam!
-
Gość: Nikola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 20:14:25
Mam pytanie.. mam alergię na mleko (krowie, kozie), jajka, soję, kakako, cytrusy... chciałabym zapytać, czy jest dla mnie jakaś szansa na lody? Moja alergia pogorszyła się rok temu, wcześniej mogłam jeść pewne ilości tych wszystkich produktów.. myśl o spotykaniu na każdym kroku 'pożeraczy lodów' w wakacje mnie przeraża..
-
Gość: Nikola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 20:15:20
*kakao
-
2012/03/31 20:49:05
A banany możesz? Bo to fajny przepis:
pinkcake.blox.pl/2011/08/Lody-weganskie-kremowe-i-pyszne.html
Takie lody są naprawdę kremowe i sycące, możesz je robić w zasadzie z dowolnych owoców.
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Nikola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/02 12:14:29
Banany na szczęscie mogę. Dziękuję bardzo za ratunek ;)
Znalazłam tutaj mnóstwo świetnych przepisów, na pewno będę częściej zaglądać!
-
2012/04/02 16:42:35
Zapraszam serdecznie:) Rozgość się i korzystaj. A jeśli masz jakieś nowe pomysły, to tez chętnie wysłucham:)
Pozdrawiam cieplutko!
-
2012/05/15 23:53:11
Polecam do tego rewelacyjnego przepisu bitą śmietanę marki Sonata. Nie wiem z jakiej ty korzystałaś, ale polecam wypróbowanie własnie tej. Piszę to jako fanka bitej śmietany w każdych ilościach ;)
-
2012/05/16 10:20:31
Scenki, czy Ty w ogóle przeczytałaś ten wpis?
-
2012/06/10 23:45:03
a inne stałe masło to może być wegańska margaryna, a mleko sojowe czy nie ma to prawa wyjść ?
-
2012/06/11 00:07:26
Faircuire, jak najbardziej może być inny roślinny tłuszcz stały, a na mleku sojowym też prawo wyjść. Nawet na wodzie może.
Pozdrawiam!
-
Gość: Berry Straw, *.adsl.dyn.edpnet.net
2012/12/08 10:11:30
ale sie usmiałam z tego dialogu z córką ;)))) poza tym ten przepis wart jest przetestowania!!! gratuluję pomysłu, widać : główka nie leniuchuje i czasami pracuje :)
-
2012/12/08 13:52:42
absolutnie i bezwarunkowo kocham bita śmietanę ale córcia nie toleruje kakao można czymś zastąpić masło kakaowe?
-
2012/12/08 14:30:58
Berry Straw ;)

Liwciu, spróbuj z olejem kokosowym lub palmowym. Dowolny stały tłuszcz by się nadał.
-
Gość: basikef, *.fbx.proxad.net
2014/02/03 13:54:04
Witam,
Cet moze pani powiedziec, gdzie mozna n'a byc maslo kakaowe?
Z tory dziekuje i pozdrawiam
-
2014/02/03 14:40:47
W sklepach cukierniczych, a najtaniej to na allegro :)
-
Gość: Agnieszka, *.is.net.pl
2014/12/01 12:28:05
Hej, mam straszną prośbę! Od dawna śledzę twoje wpisy, są super! Moje zainteresowanie 'inna' kuchnią zaczęło się od tego, że mój chrześniak ma straszną (straaaaaszną!!) alergie. prowadzi ona u niego do atopowego zapalenia skóry, calutki jest w ranach i potwornie go to swędzi. Stytuacja uległa poprawie dzięki bardzo restrykcyjnej diecie, m.in odstawienie glutenu, mleka krowiego i przetworów z niego wytwarzanych. Najogólniej jest ciężko, czasem jest u mnie w gości z rodzicami i mówi, że jest głodny. No i dramat, nie ma co mu dać jeść! Szyneczka z kurczaczka? Nie wolno, chleba zwykłego mu nie dam, na większą część owoców uczulony. Ech zostaje banan. I właśnie w związku z nim <moim chrześniakiem, nie bananem> piszę do Ciebie z prośbą o radę. Chciałam zrobić dla niego torcik, ale cóż to za wyzwanie! Mam na oku przepis. Potrzebny mi blat, ale pzepis na blat bezglutenowy, bez mleka i jajek, wbrew pozorom nie jest tak ciężko znaleźć w internecie. Problem mam z tym czym mogę zastąpić bitą śmietanę. Chciałam użyć do niej mleka koziego, jako że tego składnika wolno mu <w umiarkowanej ilości> używać, czy mogłabyś podać mi jakiś sposób na przygotowanie dla niego bitej śmietany z koziego mleka?? U góry wspominasz o kozim mleku, ale może jakiś bardziej szczegółowy przepis? I jakiego tłuszczu mogłabym użyć?
Z góry dziękuję, Aga
-
2014/12/01 19:55:53
Ciasto bezglutenowe masz np tu:
pinkcake.blox.pl/2010/05/Ciasto-gryczane.html
Co do bitej śmietany, to wykorzystaj właśnie ten przepis, tylko zamiast mleka migdałowego użyj koziego. Nie ma bardziej wyrafinowanych instrukcji.
Możesz też wziąć gęstą część odstałego mleka kokosowego i zmiksować ze śmietanfixem albo żelatyną.
-
Gość: Zosia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/05/28 21:44:56
Cześć!
zrobiłam śmietaną w dwóch wersjach - z masłem kakaowym i olejem kokosowym. Niestety żadna mi nie wyszła. Ta z olejem kokosowym dziwnie się ubijała, bardzo długo nic się nie działo, a potem w sekundzie się ubiła, a nawet chyba przebiła. Miała grudki oleju i oddzieliło się mleko. Czy migdałowa śmietana po ubiciu ma taką konsystencję jak ubita kremówka? Natomiast ta z masłem kakaowym w ogóle nie chciała się ubić i już po wyjęciu z lodówki część masła stężała na górze słoika. Wszystko zrobiłam jak w przepisie, mleko+masło w kąpieli wodnej, potem schłodziłam w zimnej kąpieli, na koniec zmiksowałam blenderem, przelałam do słoików i schowałam do lodówki na kilka godzin. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady albo pomysły gdzie popełniłam błąd, bo strasznie mam ochotę na tę śmietanę :)

Serdeczne pozdrowienia!
Zosia
-
2015/05/28 22:36:44
Ale gdzie w przepisie masz przelewanue do słoików? To się zjada od razu, wykłada na tort, do pucharków... Blenderem? Kremówki nie ubija się blenderem z ostrzamu, tylko mikserem z ubijaczką, żeby wtłoczyć dużo powietrza. Tak, śmietana z masła kakaowego, po ubiciu ma mieć taką samą konsystencję, jak krowia bita śmietana. Dobrze ubita nie ma prawa się rozwarstwić.
Skoro pierwszą przebiłaś, to już wiesz na przyszłość, kiedy przestać.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/05/29 11:19:14
Owszem nie ma nic o przelewaniu do słoików, ale jest fragment o tym, że "Trzeba porządnie schłodzić". Przelałam więc do słoików i schowałam do lodówki. Czy to jakaś różnica czy schładzam w misce czy słoiku?
"Następnie schłodzić w zimnej kąpieli i zmiksować w blenderze." W przepisie jest napisane zmiksować w blenderze i tak też zrobiłam. Potem śmietanę ubijałam KA z końcówką do ubijania.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/05/29 11:23:55
Nie jestem kuchennym laikiem i nie ubijałabym śmietany blenderem. Napisałam co zrobiłam, trzymałam się przepisu. No chyba, że dla Ciebie co innego znaczy "zmiksować w blenderze" i "dobrze schłodzić".
Po tak miłej odpowiedzi nie mam ochoty na ponowne zaglądanie na tego bloga i bardzo żałuję, że kupiłam wszystkie Twoje książki.
-
2015/05/29 14:39:20
Dobrze, masz rację, jest niedokładnie wytłumaczone. Porządnie schłodzić, znaczy obłożyć lodem lub włożyć na chwilę do zamrażarki, a nie wkładać do lodówki na dłuższy czas.
Tylko proszę wyjaśnij mi, co w mojej odpowiedzi jest nieuprzejme??? Że nie ma uśmieszków i buziaczków, to odbierasz ją jako niemiłą?
-
Gość: Zosia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/05/29 15:54:59
Dziękuję za wytłumaczenie. Zrozumiałam, że trzeba mocno schłodzić tak jak kremówkę.

Nie, chodziło mi o ton Twojej wypowiedzi.
-
2015/05/29 22:36:17
Nie sądziłam, że ktoś chcąc zrobić erzac bitej śmietany, będzie postępował inaczej niż przy bitej śmietanie.
Co do tonu, to przy wypowiedziach pisemnych bardzo dużo zależy od tego co czytający w nie wkłada...
-
Gość: Zosia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/06/02 18:49:09
Teraz to już nie rozumiem. Przecież postąpiłam dokładnie tak jak z bitą śmietaną.

-
2015/06/02 21:29:10
Kremówkę wstawia się do zamrażarki na chwilę ;)
-
Gość: larva, *.tktelekom.pl
2015/07/14 13:48:23
Zrobiłam,ubiła się :) dodałam usztywniacz w proszku i cukier. Nie wiem czy to wina tego fixa czy cos wcześniej ja zrobiłam żle,ale ma konsystencję jakby zaraz chciała się zważyć,chociaż ubijałam tylko chwilę.I w smaku trochę za tłusta. Myslę,że z dodatkiem usztywniacza wystarczyłoby dać 20% tłuszczu,kolejne próby zapewne będą i dziękuję za przepis,warte wypróbowania,lepszej wegańskiej bitej śmietany raczej nie ma szans zrobić :)
-
Gość: golem, *.eimperium.pl
2016/06/20 23:39:22
Trochę odgrzebując temat: czy próbowała Pani ostatecznie bitej śmietany na tłuszczu kokosowym albo w ogóle w innych wariantach niż w przepisie? Moja próba z olejem kokosowym i mlekiem sezamowym... cóż, zmieszam tę grudowatą breję z truskawkami i się nie zmarnuje ;) Masło kakaowe zamawiam i sprawdzę w oryginale, ale ten przepis stwarza takie pole do wariacji, że to obłęd. O ile się uda ;)
-
2016/06/20 23:50:02
Robiłam na mieszance kokosowego z palmowym. Trzymała kształt, ale smak niestety już nie ten...
Można też po prostu ubić gęstą część mleka kokosowego z puszki. Tylko wtedy smakuje zwyczajnie kokosem.
-
Gość: golem, *.eimperium.pl
2016/06/21 12:32:06
Kokosowe z puszki to sprawdzony klasyk, dobrze że zawsze zostaje ta opcja, bo kupna sojowa śmietanka do ubijania choć też ok, to tylko ok. Dziękuję za odpowiedź, tematu masła kakaowego sobie nie odpuszczę, to zbyt intrygujące ;)