Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki cytrynowo-makowe

Spodziewajcie się u mnie festiwalu muffinek;) W sumie jak ładniej brzmi: muffinek czy muffinków? Wreszcie pozgrywałam zdjęcia i zasypię Was pulchnymi babeczkami!

Jeszcze w zeszłym roku zobaczyłam na którymś z blogów ciasto pomarańczowe z makiem i bardzo mi się spodobało (bardzo proszę przypomnieć mi, kto mnie zainspirował, bo pamiętam że zostawiłam tam komentarz, chyba za dużo proszku do pieczenia było?...)

Muffinki cytrynowo-makowe, poppy lemon muffins, lemon muffins with poppy seed, babeczki cytrynowe z makiem, muffinki makowo-cytrynowe

Muffinki cytrynowo-makowe

1,5 szklanki mąki
2-4 łyżki maku
2/3 szklanki brązowego cukru
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka koziego (lub owsianego wtedy będzie wegańsko)

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą i piec ok. 15-20 minut w 175°C do suchego patyczka.

Muffinki cytrynowo-makowe, poppy lemon muffins, lemon muffins with poppy seed, babeczki cytrynowe z makiem, muffinki makowo-cytrynowe

Te piegi mnie urzekły, a wypiek bardzo polecam, bo pyszne również są wielce, a nie jedynie z wyglądu urokliwe.

środa, 07 marca 2012, pinkcake
Komentarze
2012/03/07 11:43:56
muffinek brzmi ładniej :) te wyglądają uroczo :)
-
2012/03/07 11:45:40
Smaczniutkie kropkowane babeczki :)
-
2012/03/07 13:41:58
Bardzo zachęcające takie kropkowane muffinki. Jakieś takie - radosno - wiosenne ;)
-
2012/03/07 15:45:50
Cudne Gosiu! Robiłam kiedyś cytrynowo -makowe, nawet kilka razy, są wspaniałe w smaku :)
Pozdrowienia
-
Gość: gosiaportee@poczta.onet.pl, *.gdynia.mm.pl
2012/03/07 18:12:42
Zrobiłam moim dzieciakom które też nie mogą mleka i jestem zachwycona one też były... były, bo szybko zjadły i teraz mówią że coś nowego chcą :)
-
2012/03/07 18:43:20
Bo te piegi są urocze.
-
2012/03/07 18:46:33
Pięknie Ci wyszły :)
-
2012/03/07 21:48:53
Ale cudne Ci wyszły! :) pyszniutko wyglądają
-
2012/03/08 18:32:09
Lubię takie piegusy :) Muffiny dobre dla wszystkich :)
-
Gość: gość, *.eu
2012/03/11 10:51:02
A mi niezbyt smakują. Nie za bardzo wyrosły, są zbite i trochę "kluchowate". Poza tym dodatek sody powoduje, że są ciemne, a te na zdjęciu są bardzo jasne. Coś nie tak.
-
2012/03/11 18:11:09
A na jakim mleku piekłeś? Poza tym nie wiem, czemu soda miałaby coś tutaj przyciemnić?
Ciasto robi się "kluchowate" albo na mleku sojowym, albo gdy się je za długo miesza.
-
2012/03/20 21:13:51
Bardzo mi się podoba to zestawienie - mak i cytryna. PIekłam ostatnio babkę cytrynową, mogłam sypnąć makiem! ;)
-
2012/03/21 10:24:57
Aniu, to następnym razem;)
-
Gość: Gigi, *.inet.rev.km-net.pl
2015/07/27 21:04:29
A czy to może być mielony mak czy musi być cały?
-
2015/07/30 11:57:12
Cały ładniej wygląda :) Mielony też może być, ale ciasto będzie wyglądało buro a nie jak piegusek.