Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe mleko migdałowe

Mój wpis o tym jak zrobić mleko owsiane bardzo Wam się spodobał - bardzo mi miło:) Dzisiaj prezentuję mleko migdałowe. Nie dlatego, że przepis się jakoś wybitnie różni, lecz dlatego, że użyłam go do czegoś specjalnego! Ale o tym jutro...

Poza tym może się przyda na Wegańską Wielkanoc.

mleko migdałowe, almond drink, almond milk, napój migdałowy, mleko z migdałów

Mleko migdałowe przygotowuje się podobnie jak mleko z innych ziaren na surowo: z sezamu, słonecznika, orzechów włoskich, nerkowców, laskowych, lnu, maku, owsa itp. W zasadzie jedyny problem z robieniem mleka migdałowego, to powstrzymanie się od zjedzenia namoczonych migdałów. Są po prostu bosko pyszne!

Mleko z migdałów

1 miarka migdałów
3-5 miarek wody

Miarka to może być szklanka, kubek, kieliszek w zależności od pożądanej ilości mleka.

Zaczynamy od zblanszowania migdałów, jeżeli mleko ma być białe, a nie beżowe. Potem migdały należy namoczyć na noc w 1 miarce wody.
Następnego dnia, jeżeli używamy orzechów, to trzeba je odcedzić, pozostałych ziaren nie trzeba. Brązowa łupina orzechów zawiera gorzkie taniny, więc mleko byłoby niesmaczne. Dlatego, jeżeli używamy orzechów, to odcedzamy, a potem dolewamy z powrotem 1 miarkę wody.

Następnie wlewamy migdały (ziarna, orzechy) razem z wodą do blendera i miksujemy. Dodajemy pozostałe miarki wody i znów miksujemy.

Teraz trzeba mleko przecedzić i pić. Asia z Sojaturobię proponuje, żeby przecedzać migdały po dodaniu każdej szklanki wody, wtedy ekstrakcja jest dokładniejsza. No i można spokojnie użyć małego blendera.

Gotowe mleko można przechowywać do 48 godzin w lodówce, więc przygotujcie sobie taką ilość, żeby szybko zeszło. Mnie zeszło bardzo szybko, ponieważ posłużyło mi do innych celów... (W tym miejscu należy wstawić upiorny śmiech przechodzący w szaleńczy chichot :))

czwartek, 29 marca 2012, pinkcake
Komentarze
Gość: cocinera, *.dip.t-dialin.net
2012/03/29 09:48:47
hmmm, uwielbiam to mleczko, ostatnio ugotowałam na nim domowy budyń migdałowy:-)

pychotka polecam wypróbować
-
2012/03/29 09:50:10
mniam, brzmi genialnie !!!
-
2012/03/29 09:53:16
Cocinera, ja zrobiłam coś innego;)

Dyrdymałki, bo jest;)
-
2012/03/29 10:53:59
oooo... musi smakować bardzo przyjemnie ;]
-
Gość: Agatka, *.icpnet.pl
2012/03/29 12:08:42
Ja robię codziennie od rana szklankę mleka z orzechów do owsianki. Nie odcedzam resztek orzechów, tylko gotuję wszystko w całości - owsianka ma cudowny orzechowy smak :)
-
2012/03/29 13:06:42
fajny pomysł, zaserwuję mężowi, on jest jak dziecko, pije mleko litrami, ja niestety nie przepadam. ale pomysł wykorzystam :)
-
2012/03/29 16:00:49
To musi być pyszne! Lecę do sklepu po migdały i rozpoczynam produkcję:)
-
2012/03/29 19:18:03
Ciekawe to mleczko. Zastanawiam się do czego je użyłaś z tym uśmieszkiem ;-)
-
2012/03/29 20:41:44
Ciekawa jestem do czego użyłaś.
-
Gość: pali, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/30 08:39:45
przyszlo mi do glowy, ze sie cala nim oblalas wstawiajac do lodowki - i chichot z tego, ze tak szybko zeszlo na kapiel :D ale tez umieram z ciekawosci :))))
i prosze wiecej, wiecej o mlekach!!!!wiedza biotechnologiczna w kuchni jest niezastapiona a jestes moim zrodlem takich informacji
-
2012/03/30 09:35:08
Musi, Karmelitko, musi;)

Wierzę, Agatko:)

Oliwku, to może Ty migdałowe polubisz? Bo jak mąż jest koneserem krowiny, to chyba nie przejdzie...

Fiazoo, powodzenia! :)

Majanko, Karolinko:)

No nie tym razem, Pali;) Zaraz będzie dalej o nabiale:)
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 18:07:48
mam pytanie - blender ręczny da radę? bo nie chcę go zatrzeć xd
-
2013/02/21 19:32:07
Znaczy taka żyrafa? Nie wiem, nie próbowałam :)
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 21:29:53
chodzi mi o coś podobnego do tego : http://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=mikser+z+blenderem&source=images&cd=&cad=rja&docid=ZVgMLp5iNB3CCM&tbnid=IfTbTW_pu1kvCM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Falejka.pl%2Fmikser-z-blenderem-i-rozdrabniaczem-fa5256.html&ei=doMmUcfUJITbsgbsjoGwDw&bvm=bv.42661473,d.bGE&psig=AFQjCNEwbmXjFt9mv0iqjBWlvRNG7s-eLg&ust=1361564912133389 , czyli zwykły mikser ręczny tylko z taką jakby nasadką rozdrabniającą, jak ta na zdjęciu ;)
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 21:45:58
ojej, przepraszam, strasznie rozszerzyłam stronę tym linkiem ;[
-
2013/02/22 10:23:52
Widocznie nie załadowała Ci się strona;) Mówię szczerze, nie wiem, nie próbowałam robić ręcznym blenderem. Mleka robię zawsze kielichowym. Jednak wydaje mi się, że powinno się udać, jeżeli najpierw posiekasz migdały. I rób metodą krokową. Najpierw miksujesz ze szklanką wody, odcedzasz i fusy miksujesz znów ze szklanką wody, i znów powtarzasz.
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 13:13:51
zrobiłam dzisiaj rano ;) część migdałów posiekałam, resztę stopniowo blenderowałam, żeby nie zatrzeć miksera i wyszło ;D owsianka na tym mleku bardzo aromatyczna, ale chyba za kiepsko odcedziłam i było troszkę takich "migdałowych fusów" ;(( spróbowałam w kawie, ale nie pasowało mi tak jak w owsiance. migdały troszeczkę mnie przytłumiły, widocznie za dużo jak na jeden raz ;) spróbuję jeszcze zrobić w wersji orzechowej - zobaczymy, która będzie mniej przytłaczająca ;))
PS zostały mi te "fusy" i nie bardzo wiem, co z nimi zrobić. zjesc je same - nie bardzo toleruje to mój żołądek i podniebienie ;( w konsystencji przypominają troszkę mączkę albo taki suchszy twarożek, są jednak lekko wilgotne... jak Pani sądzi, czy do babeczek, w których są zmielone migdały, mogłabym je dodać, po redukcji w ilościach płynów? ;]
-
2013/02/26 15:17:44
Te trociny można dodać do ciasteczek, do ciasta jako składniki suche albo wykorzystać jako peeling :) Serio, są świetne. Ja zazwyczaj zjadam od razu jako naczelny odkurzacz w domu;)
-
Gość: mama, *.ostnet.pl
2014/02/12 22:37:31
Witam, właśnie zrobiłam migdałowe mleko wg Twojego przepisu. Jednak chciałam zapytać, czy takie mleko nie jest szkodliwe dla niemowlęcia (karmię piersią 8-miesięczną córeczkę- obie mamy podejrzenie alergii) lub dla mnie? Wiem, że migdały zawierają kwas pruski, więc w większej ilości są szkodliwe. Jaka ilość jest szkodliwa? I czy można takie mleczko podawać bezpośrednio dziecku?
-
2014/02/12 22:58:20
Mamo, kwas pruski jest w gorzkich migdałach, te które jemy to są migdały słodkie. Są bezpieczne. Podobno migdały można podawać dzieciom po 7 miesiącu, zmielone około łyżeczki dziennie, więc mleko to jeszcze łagodniejsza forma.
Jeżeli macie podejrzenie alergii właśnie na migdały, to oczywiście musicie je na razie wykluczyć. Jeżeli macie po prostu podejrzenie alergii na coś, to wytropcie ten alergen.
-
Gość: Basia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/27 14:31:51
Mogę polecić Wam fajny i sprawdzony przepis na pudding z mlekiem migdałowym, nasionami chia i malinami, jest boski i banalnie prosty, wystarczy podgrzać mleko, wrzucić garść nasion chia i pogotować kilka minut, aż wszystko zgęstnieje. Na koniec posypuję malinami.
-
Gość: Jola, *.hapay.pl
2014/11/17 11:40:23
Czy takie mleczko można dodawać do kawy :P
-
2014/11/17 22:13:39
Jolu, pewnie, że można, ale szczerze ostrzegam, że kawa będzie raczej cienka :P
-
Gość: glubelek, *.cust.vodafonedsl.it
2015/04/27 20:55:43
Robię ryżowe mleko dla syna.
Miksuje ryz i bach do butek bez odcedzania. Migdaly tak nie przejda przez smoczek prawda?
-
2015/04/28 06:26:49
Nie, trzeba odcedzić.
-
Gość: Eska, *.warszawa.vectranet.pl
2015/09/23 22:22:11
Właśnie dowiedziałam się, że mój 8-miesięczny synek ma alergię na mleko krowie, jaja, jabłka... Sama nie wiem jeszcze, co myśleć, z jednej strony przerażenie, że wszystkiego będzie się trzeba nauczyć od nowa, z drugiej - dzięki takim blogom i cudnym przepisom - nadzieja, że wszystko to da się jakoś poukładać - w życiu i w kuchni :) Będę stałym bywalcem Twojego bloga i już z góry Ci za niego dziękuję. Eska
-
2015/09/24 19:45:25
Zapraszam :)
-
2016/08/08 21:50:55
To moje ulubione mleko roślinne. Czasami część zostawiam na zsiadłe - rewelacja :).