Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić mleko owsiane?

Obiecałam, że się przyznam, dlaczego coraz częściej używam do pieczenia mleka owsianego. Może wstyd przyznać, ale z oszczędności. Mleko kozie tak koszmarnie podrożało, że staram się go nie zużywać na innych ludzi. Ot i cała prawda. Nie zostałam weganką, choć i tak nadal wolę strączki niż mięso. To po prostu cała ja: kłótliwa zrzędliwa sknera.

Nazwa "mleko: co prawda jest zarezerwowane dla płynów wyciśniętych z gruczołów laktacyjnych ssaków, więc mleko owsiane powinno się nazywać napojem lub może raczej sokiem z owsa, ale i tak wiadomo, że to mleko:)

mleko owsiane, oat milk, napój owsiany, oat juice, mleko z owsa

Mleko owsiane można przygotować na dwa sposoby: na surowo lub gotowane. Metodę na zimno i na ciepło różni tylko początek. Ja wolę pić mleko gotowane i to na ciepło, a do ciast używam raczej mleka surowego. To gotowane jest bardziej lepkie i glutowate, więc naturalnie moje dzieci wolą mleko surowe.

jak zrobić mleko owsiane, oat milk know-how, przygotowanie mleka owsianego

Mleko owsiane

1 miarka płatków owsianych
4-5 miarek przegotowanej wody
(1 łyżeczka cukru waniliowego, sól)

Miarka to np.: szklanka lub kubeczek w zależności, ile chcecie uzyskać mleka.

Na surowo: płatki zalać 1 miarką wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Na gorąco: płatki ugotować w 1-1,5 miarki wody do miękkości.

Potem wrzucić płatki do blendera, zmiksować. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować. Nie bójcie się wlać tych 4 miarek wody, mleko owsiane jest bardzo sycące. W sumie niewielka ilość owsianki, którą by się zjadło na raz, zmiksowana w wodzie naprawdę porządnie wypełnia żołądek.

jak zrobić mleko owsiane, oat milk know-how, przygotowanie mleka owsianego

Następnie mleko trzeba przecedzić. Dla siebie tego nie robię tylko wypijam z tymi "otrębami", dla dzieci i do ciasta cedzę, zaś przecedzone fusy wrzucam do swojej porcji lub też można ich użyć do wypieków. Porządnie jest to zrobić przez płótno, ale zwykłe sitko też wyłapie większość fusów. Jeżeli macie mały blender, można zmiksować po kolei z każdą miarką wody, po czym przecedzać i fusy miksować z kolejną porcją wody.

Jeżeli mleko ma smakować tak jak mleko kupne z kartonu, to należy dodać łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. A jeżeli ma być, tak jak to z kartonu, substytutem mleka zwierzęcego, to trzeba dodać zawartość jednej kapsułki wapnia.

Z jednej strony jest to działanie pozbawione sensu, ponieważ wapń zwalnia wchłanianie innych mikropierwiastków np.: cynku, miedzi i żelaza, których jest mnóstwo w owsie. Z drugiej strony jednak, wapń neutralizuje kwasy fitynowe zawarte w ziarnach zbóż, które wiążą związki mineralne w naszym układzie pokarmowym uniemożliwiając ich wchłonięcie. Z tego względu lepiej jest jednak namoczyć płatki na noc w zimnej wodzie i zostawić w temp. pokojowej. Taki zabieg aktywuje enzym: fitynazę, który rozłoży niepotrzebne kwasy. Potem i tak można płatki zagotować :)

Mleko stojąc rozwarstwia się. Żeby tego nie robiło, trzeba by użyć emulgatorów, jednak polecam po prostu zamieszanie łyżeczką :D

Mleko należy zużyć w ciągu 48 godzin, więc najlepiej przygotowywać sobie małe ilości zużywane na bieżąco.

Metodą na zimno można przygotować mleko z: migdałów, sezamu, słonecznika, orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, lnu, maku itp.
Metodą na ciepło można przygotować mleko: sojowe, ryżowe, gryczane, jęczmienne, jaglane itp.

Smacznego!

wtorek, 20 marca 2012, pinkcake

Komentarze
2012/03/20 11:46:56
Genialny przepis. Z pewnością go przetestuję. Ale już widzę mleko zmieszane z owocami.. Mmm, w sam raz na wiosenne śniadanie
-
2012/03/20 12:25:00
Możesz owies zmieszać z bakaliami: morelami, daktylami itp i dalej postępować tak samo. Uzyskasz super napój:)
-
2012/03/20 13:37:16
Od jakiegoś czasu obserwuję Twojego bloga. Większość rzeczy jest pięknych ale jakoś nie przemawia do mnie unikanie mleka i jajek. No cóż przepisy masz specyficzne :) Natomiast to mleko mnie zafascynowało i od razu zrobiłam je na ciepło. Powiem tak: chyba zacznę wykorzystywać inne Twoje przepisy, bo mleko jest fantastyczne. I konsystencja glutowata jest super. Zauważyłam, że potrzebuję czegoś między posiłkami i ono jest idealną zdrową przekąską :) Dzięki
-
2012/03/20 13:58:47
Iwonko, w takim razie cieszę się, że znalazłaś bodziec do zaufania mi w kwestii smaku:) Unikam jajek i mleka krowiego, bo muszę, a nie dlatego, że chcę. Uwielbiam nabiał! Ale jak nie wolno, to nie wolno. Natomiast z moim podniebieniem nie podziało się nic dziwnego, nie wmawiam nikomu, że moje wypieki są pyszne, pod warunkiem, że się je żuje wystarczająco długo, żeby poczuć jakikolwiek smak;) Po prostu muszę sobie jakoś radzić bez niektórych składników, a uważam, że nawet osoby na wymuszonej diecie zasługują na smakołyki.
Pozdrawiam:)
-
2012/03/20 14:04:25
super pomysł, samo zdrowie, chyba spróbujemy:)
-
2012/03/20 14:36:15
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!
Po szwedzkim dobrobycie w temacie "mleka" owsianego i ryżowego (tanie i łatwo dostępne), w Polsce cierpimy dość mocno z powodu jego ceny. Jakoś nie wpadłam na to, że można je przygotować osobiście. Dziękuję :)
-
2012/03/20 14:54:09
super pomysł !! wypróbuję !!!
-
2012/03/20 16:04:07
Witaj,

powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
-
2012/03/20 17:02:50
Od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia mleka owsianego i Twój post spadł mi z nieba :D Robiłam już sojowe,migdałowe,słonecznikowe,z nerkowców, ale owsianego właśnie jeszcze nie. Jutro uruchamiam produkcję! Dziękuję :)
-
2012/03/20 17:15:10
Próbowałam robić kilka razy to mleko sama i niestety, ale nigdy nie wyszło mi tak smaczne jak to ze sklepu... Więc dałam sobie spokój i pozostanę chyba przy sklepowym (choć takie domowe na pewno jest zdecydowanie tańsze)
Twoje wygląda bardzo apetycznie. Na pewno lepsze niż to, które ja próbowałam robić :D
-
2012/03/20 17:43:29
ooo bardzo fajnie ,ze Gosiu zamieszczasz taki fajny przepis , przyda się
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2012/03/20 18:06:33
Gosiu, nieustannie podziwiam twoją kreatywność!
-
Gość: Ola, affj16.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/21 12:16:41
Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis!!! tęsknię za smakiem mleka od kilku miesięcy , w końcu będę mieć domowy substytut bez szkody dla mojego niemowlaka:) własnie włączyłam płatki, zaczynam na ciepło :).. dzięki :)
-
Gość: , 77-252-185-106.ip.netia.com.pl
2012/03/21 14:52:48
Właśnie miałam zrobić ciasto szpinakowe tylko to mleko kozie.... a teraz już wiem, zastąpię je domowym mlekiem owsianym
Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga:)
-
2012/03/21 18:05:31
I kolejna alternatywa dla czegoś co szkodzi. Ciekawe czy mój facet by przełknął takie mleko zastępcze......
-
2012/03/22 15:48:37
ciekawy pomysł, tylko czy warto się męczyć, zeby takie mleko zroić ...
-
2012/03/22 21:16:26
Koniecznie muszę spróbować. Ceny mleka roślinnego w sklepach to porażka (oprócz sojowego z Biedronki, ale na soję jesteśmy uczuleni). Bardzo przydałaby się jakaś alternatywa.
-
2012/03/22 21:24:42
A ja jeszcze trochę nie w temacie. Byłam ciekawa tych mufinek jabłkowych, o których wspomniałaś w komentarzu, ale nie mogę ich znaleźć. Dasz mi namiar?
-
2012/03/23 11:03:58
Moja Droga, mam zapas orzechów laskowych, nie wiedziałam co z nimi począć... i już wiem! zrobię mleko i dodam do świątecznych wypieków :) Miłego dnia!
-
2012/03/23 21:32:08
aaaa z jakiegoś powodu byłam przekonana, że akcja jest do 31 marca i uznałam że mam jeszcze dużo czasu na zrobienie wpisu. Głupia ja. szkoda
-
2012/03/28 23:08:22
Kochani! Bardzo się cieszę, że wpis się przydał:)

Francie, warto, bo po pierwsze nie ma w tym nic męczącego, a po drugie koszt 1 litra mleka owsianego w kupionego sklepie wynosi 10 złotych, zaś 1 litr domowego mleka to kilkadziesiąt groszy.
-
2012/05/06 16:07:24
Zrobiłam, wypiłam i jestem zachwycona!!! z racji szybkości a raczej swojego gapiostwa, robiłam na gorąco i bez Ca ale następnym razem się poprawie :) córcia choć może lubi napoje=mleko zbożowe na równi z mlekiem tradycyjnym. Pozdrawiam i dziękuję.
-
2012/05/07 22:58:36
Wiewiórko, wapno nie jest obowiązkowe;) Ja też lubię takie na ciepło:) Pozdrawiam cieplusio!
-
Gość: mama_zofiny, ckb11.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/08 10:44:17
ja już swoje zachwyty nad mlekiem owsianym pisałam i bardzo bardzo jeszcze raz dziękuję :) ale dopiszę jeszcze mój patent: dodaję zmielonego sezamu (naturalne źródło wapnia) , dolewam oleju lnianego , piję na ciepło posłodzone miodem :) pycha... :) ostatnio uzależniłam się od tego składu ;)
-
2012/05/08 10:57:15
Fajne:) Ale możesz też dodać suszone morele i daktyle - też odlotowe!
Pozdrawiam:)
-
2012/06/04 15:07:49
Przepis przetestowałam. Mleczko super :)
Dodałam troszkę kakao, mąki ziemniaczanej, zagotowałam i maluszki miały super budyń :)
-
Gość: kamyk64, staticline10631.toya.net.pl
2012/08/02 16:25:01
Ja zacząłem od mleka jaglanego wg przepisu na ciepło czyli ugotowałem na miękko kaszę,dodałem wody,zmiksowałem i przecedziłem.Ale po przecedzeniu zostało dokładnie to samo co przed czyli wszystko przelatuje przez gazę i mamy gotowy kleik a nie mleko.Może po prostu kasza jaglana nie nadaje się do zrobienia z niej mleka na ciepło?
-
2012/08/03 14:11:51
Kamoni, pozdrawiam:)

Kamyku, to złóż gazę na pół i nie ciśnij tak mocno;) Każde ziarno się nadaje.
-
Gość: kamyk64, staticline10631.toya.net.pl
2012/08/03 14:47:14
Moim zdaniem w jaglanej pulpie ugotowanej najpierw na miękko nie zostają już żadne cząstki stałe i nawet w złożonej podwójnie gazie zostanie tylko,to co gęściejsze,ale nie odcedzimy "mleka".Mam porównanie z ryżowym na zimno,które wyszło idealnie:)
-
2012/08/03 14:52:59
To spróbuj może na zimno? Z jaglanej nie robiłam, ale przypuszczam, że na zimno by wyszło. Albo tylko zalej wrzątkiem bez gotowania.
-
Gość: flesz80, 02dd4f20.bb.sky.com
2012/08/22 19:25:54
hej, mam w domu płatki 3 zboża, sa tam owsiane, jeczmienne i zytnie. Czy z takich tez ogę zrobić to mleko? Jak myslisz?
-
2012/08/22 22:03:38
Na pewno:)
-
2012/09/23 12:52:30
Dziękuję za smaczną inspirację:) conaobiad.wordpress.com/2012/09/23/mleko-owsiane/
-
2012/09/24 21:01:27
Proszę bardzo:) Pozdrawiam! :)
-
2013/02/11 19:04:43
Wygląda obiecująco.
Właśnie namoczyłam płatki owsiane.
Nie mogę się doczekać jutra!
-
2013/02/11 21:49:45
Trzeba było ugotować, to by było już dziś :D
-
Gość: rosa, staticline-31-183-123-235.toya.net.pl
2013/05/22 09:34:43
Na Twój blog trafiłam przez przypadek .ale będę tu zaglądac częściej .Wspaniały blog .Ja choruje na wrzodziejące zapalenie jelita i nie mogę jeść mleka ani przetworów mlecznych nad czym bardzo ubolewam .Muszę spytac swojego lekarza ,czy moge jeść takie mleko - napój jak Ty robisz ,jeśli będe mogła ,to napewno skorzystam z Twoich przepisów ,jeśli pozwolisz.Chetnie spróbowałabym tego mleka .Pozdrawiam.Rosa
-
2013/05/22 09:45:02
Roso, zapraszam:) Zapytaj też o mleko migdałowe:
pinkcake.blox.pl/2012/03/Mleko-migdalowe.html
Pozdrawiam!
-
Gość: hoyabella, gate-dialog-ebts.wroclaw.dialog.net.pl
2013/06/06 23:07:03
Próbowałam na zimno oraz na ciepło, wolę to gotowane. W przygotowywanym na zimo wyczuwam taki proszkowy posmak.
Jednak moje dziecko żadnego nie chce pic, pozostają nam więc "kartonowe" :(
Zaakceptował jedynie w opcji zmiksowanej z mrozonym bananem i cynamonem- super shake z tego wyszedł :) polecam!
za to do wypiekow jak znalazł!
Gosiu, a jakiego Ca używasz do wzbogacania? Zastanawiam sie, czy takiej kapsulki nie można by wsypać do mleka zbożowego z kartonu, bo róznica w cenie jest na pewno większa niż koszt kapsułki!
-
2013/06/06 23:29:55
Hoyabella, no cóż poradzisz na dzieci, mają swoje smaki i już ;) A koktajl z truskawkami nie przejdzie?
Ja akurat czasem sypię Calperos, ale kartonowe mleka już zawierają dodatek wapnia, bo przecież mają udawać mleko;)
-
Gość: joannajo, aeae144.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/01 10:50:42
Witam, super przepis, a mam pytanie odnośnie zalewania płatków na noc, czy rano wodę trzeba odlać, czy gotować w tej zalanej wieczorem. Pozdrawiam
-
Gość: marit.marit, 78-131-218-70.tktelekom.pl
2013/09/04 10:58:22
Super przepis....zamiast mleka wyszedł mi budyń;) mianowicie chciałam zrobić mleko owsiane "na zimno" i zamiast przegotowanej wody użyłam kranówy (ok 2,5 miarki) i postanowiłam po odcedzeniu mleko przegotować (tak jak robiłam z sojowym) i wypić ciepłe kakao...po zamieszaniu mleka na kuchni okazało się, że wytrącił się osad, krótko mówiąc po zagotowaniu okazało się, ze mleko jest gęste i po dodaniu do kakao wyszedł po prostu BUDYŃ KAKAOWY/CZEKOLADOWY !! Po prostu jestem zachwycona ps...trzeba oczywiście mleko mieszać podczas gotowania, żeby uniknąć powstawania grudek, chociaż mi absolutnie nie przeszkadzały....REWELACJA
-
2013/09/04 20:22:43
Joanna, nie, absolutnie. Ale połączyłaś dwa przepisy w jedno. Albo moczysz, albo gotujesz.

Marit, ciekawa wariacja ;) Jak zrobisz mniej rozcieńczone, to możesz używać jako śmietanki np.: do zagęszczania sosów.
-
Gość: cynamonk, 91.196.214.16*
2013/09/13 11:21:12
Kręcilam się kolo tego przepisu chyba z miesiac, jakos ciagle w glowie uwidzialo mi sie, ze to jest strasznei trudne i trzeba nie wiem jaks ie przygotowywac :P dzisiaj w przyplywie wenny tworczej oraz zlosci na siebie, ze zamiast w koncu sprobowac srednio 3 razy w tygodniu tylko czytam przepis zabralam sie i zrobilam, z racji ograniczonego czasu na cieplo, ale juz sie zakochalam :D Walsnie o pracy myslac zrobilam cieple, nie cedzilam tylkotak o zmiksowalam na taki koktajl, dodalam miodu i aromatu waniliowego, bo nie mialam cukru i wyszlo absolutnie przecudowne :D Wlalam do termosu, co prawda nie tak rozowego jak Wasz znienawidzony, ale jest swietna przekaska na czas pracy zamiast jakis sklepowych paskudztw :D A w polaczeniu z malinami...... mmmm, bajka :D Dziekuje :D
-
2013/09/14 00:51:06
Do pracy ja sobie miksuję z jakimś owocem, albo zielskiem. Dobrze zapycha i można się skupić na robocie, a nie na burczeniu ;)
-
Gość: Julka megaalergik, user-94-254-208-252.play-internet.pl
2013/09/17 03:51:58
czy tą ugotowana papkę owsianą mozna w sokowirowce odcisnąc?
jakos nie mam ochoty przeciskac papki przez gaze czy sitko...
-
Gość: Julka megaalergik, user-94-254-208-252.play-internet.pl
2013/09/17 03:55:18
i jeszcze drugie pytanko :
kasza gryczana -czy sie nadaje na mleko?
-
2013/09/17 11:14:22
Nie, sokowirowka się nie nadaje, bo tutaj nie wyciska się soku z owsa tylko robi z niego zawiesinę.
Ale jeżeli nie chcesz, to możesz nie cedzić, tylko pić z trocinami - ja tak robię dla siebie :)
Z gryki też się da zrobic mleko, ale moim zdaniem nie wychodzi zbyt smaczne.
-
2013/09/21 19:39:47
Witam!
Chce zrobic mleko na goraco. Najpierw mam zmiksowac platki czy ugotowac je? Jesli ugotowac to z 4 miarkami czy po ugotowaniu mam dac 4 miarki i wrzucic do blendera? Pozdrawiam
-
2013/09/21 23:26:53
Najpierw ugotować, potem dolać 4 miarki i zmiksować.
-
2013/09/22 07:54:49
Yhym, dziekuje za odpowiedz. A mam jeszcze jedno pytanko gotuje Pani wedlug przepisu na opakowaniu czy ma Pani jakies inne proporcje?
-
2013/09/22 08:15:57
Na moim opakowaniu nie ma instrukcji :) Wlewam tyle wody, zeby przykryla owies, a jesli cala zostanie wchlonieta to dolewam. Spokojnie, przeciez to tylko owsianka ;)
-
2013/09/22 09:14:15
Dziekuje :). Milej niedzieli
-
Gość: fidelkomunista, ccs15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/26 14:16:03
Jeśli ktoś nie ma blendera, polecam suche płatki czy ziarno owsa, przemielić w młynku do kawy [najlepiej żarnowym] a dalej postępować wg. przepisu.
-
Gość: Ania L, host133.router3.tygrys.net
2013/10/15 16:15:41
Będę dziś pierwszy raz robiła mleko - ciekawe czy mi wyjdzie ;) mam kilka pytań:

- czy mleko nadaje się do kawy?
- czy można w nim rozpuścić drożdże np. do rogalików?
-
2013/10/15 20:36:45
Nadaje się do wszystkiego, tylko niekiedy zachowuje się inaczej niż mleko ssacze. Kawa jest rzadsza, a sosy i budynie na mleku owsianym ładnie gęstnieją. Drożdżowe normalnie.
-
Gość: Ania L, host133.router3.tygrys.net
2013/10/15 20:48:31
Super!! Mam nadzieję że wyjdzie - będę skakała ze szczęścia :)
-
2013/10/16 09:59:33
Zastanawia mnie kwestia wapnia w mleku owsianym, bo z tego co ja wyczytałam to jest go więcej niż w mleku krowim:
Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28 proc.
www.hellozdrowie.pl/medycyna/mleko-krowie-vs-mleko-owsiane
-
2013/10/16 10:31:54
Zasadniczo jest to bzdura, jeżeli mówimy o mleku robionym w domu. Tak może być w przypadku mleka owsianego z kartonu, które jest suplementowane w wapń.
1 szklanka mleka krowiego ma 300 mg wapnia, 1 szklanka surowych płatków owsianych około 120 mg, a przecież do wody podczas miksowania nie przechodzi całość minerałów, a z 1 szklanki płatków wychodzi litr mleka, więc trzeba jeszcze podzielić to na 4.
Cóż, zawsze warto sprawdzać informacje ze stron internetowych.
Pozdrawiam:)
-
Gość: Ania L, host133.router3.tygrys.net
2013/10/16 12:09:25
Zrobiłam i uważam że nie jest złe - przynajmniej do kawy, smakuje trochę jak takie 0,5% ale i tak jest nieźle - zawsze jakis substytut jest :)
-
2013/10/16 16:43:42
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma :)
-
Gość: ziemiagn, 212.160.172.7*
2013/11/04 15:47:56
pincake, a czy z takiego mleka można zrobić coś w rodzaju serka ???
-
2013/11/04 18:47:49
Nie, z owsa można zrobić jogurt. Serek można przygotować na bazie migdałów:
pinkcake.blox.pl/2012/12/Smietana-migdalowa.html
-
Gość: kamilkowo1, public-gprs517421.centertel.pl
2014/01/02 05:36:37
A mam pytanie czy takie mleko przygotowane na zimno można podgrzać do takiej temp. jak podaje sie malemu dziecku?
-
2014/01/02 08:45:33
Oczywiście, trzeba tylko sobie zdawać sprawę, że jak się je zagotuje, to gęstnieje.
-
Gość: asia, cpc12-woki6-2-0-cust178.6-2.cable.virginm.net
2014/01/19 21:59:04
Czy jest jakas zaleta zrobienia tego mleka z calych ziaren owsa a nie z platkow owsianych? Po uprzednim wymoczeniu zeby usunac kwas fitynowy i odpowiednio dluzszym gotowaniu powinno wyjsc chyba to samo, tak mi sie wydaje. Tylko czy to warte dodatkowego zachodu?
-
2014/01/20 08:45:28
Poza tym, że więcej roboty, to chyba nie wielki zysk na minerałach z łupki. I konieczność użycia lepszego blendera...
-
Gość: cassiopeia, 95.174.52.12*
2014/04/13 18:42:30
zrobiłam wersję na surowo ale jak dla mnie miało to smak mąki, więc podgrzałam. Jest już lepsze ale cały czas zastanawiam się, czy to nie jest napój a'la mąka owsiana + woda?
-
2014/04/13 19:29:20
A czym innym jest mąka owsiana, jeśli nie zmielonymi płatkami owsianymi?
-
Gość: baaaba, user-31-175-12-44.play-internet.pl
2014/05/14 13:29:00
Dziewczyny te mleko jest meeeeega pyszne :) ciekawa jestem jak będzie smakować kawusia :)
-
2014/06/02 22:38:26
Zrobiłam wersję na zimno, ale brakowało mi... smaku Po dosypaniu gigantycznych ilości cukru waniliowego i soli było już o niebo lepiej :D. Zaraz spróbuję podgrzać - zobaczymy co z tego wyjdzie :).
Mam mega nietolerancje laktozy i nawet śladowe ilości czegoś made in krówka szkodzą mi straszliwie. Dlatego każda alternatywa jest mile widziana ;).
Edit: Podgrzane smakuje lepiej, chociaż zostawia koszmarny gorzki posmak i zgagę. Nie wiem tylko czy to moje magiczne rączki znów wszystko zepsuły, czy tak miało być. Będę szukać dalej, a tymczasem wracam do kupnych kartonów.
Tak, czy inaczej - warto było spróbować :)
-
2014/06/03 12:40:17
Moan, to spróbuj najpierw ugotować płatki, a dopiero potem robić z nich mleko.
Nie mam pojęcia, skąd mógł Ci się wziąć ten gorzki smak - może z cukru waniliowego?
-
2014/06/12 13:02:51
Bardzo dobre mleko - dziś je zrobiłam :)
-
Gość: Tinuviel, 89-74-97-9.dynamic.chello.pl
2014/11/24 19:44:35
Hej, zrobiłam dziś podejście do zrobienia mleka, wybrałam opcję z namoczeniem. Płatki namaczały się ok. 6 godzin i niestety śmierdziały nie do zniesienia, więc stwierdziłam, że coś jest nie tak i je wywaliłam... Trzeba to robić w jakiś sterylnych warunkach? Jak powinny pachnieć takie namoczone płatki?
-
2014/11/24 21:50:53
Absolutnie nie powinny smierdziec i absolutnie nie trzeba robic w sterylnych warunkach. Jak sie namoczone platki zostawi na dwa dni to powinien wyjsc jogurt owsiany a nie bagno. Przypuszczam, ze mogli Ci sprzedac platki zrobione z zepsutego ziarna.