Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto szpinakowe cudnie zielone

Zielono mi... czas zacząć! Miłej zabawy! :)

Ciasto szpinakowo-kokosowe zalęgło się w mojej głowie, gdy Bea pokazała swój szpinak z kokosem. Uznałam, że skoro to wspaniałe zestawienie smaków działa (a działa:)) podczas obiadu, to i w cieście będzie udane. I się nie pomyliłam! :D

ciasto szpinakowe bez jajek, spinach cake, ciasto ze szpinaku

To cudnie zielone ciasto zabrałam na przyjęcie, gdzie na początku patrzono na nie jak na żabę:/ Potem ja z wielką radością patrzyłam na wyraz zdumienia malujący się na twarzy pierwszej z pań, która odważyła się spróbować: "Przecież tu w ogóle nie czuć szpinaku!" wykrzyknęła. Odważyło to pozostałe osoby do skosztowania, a ja ucieszona przyjmowałam kolejne komplementy odnośnie ciasta, które znikało w oszałamiającym tempie. W efekcie każda z pań zapisała sobie przepis:) Żadna za nic nie dała się przekonać, żeby upiec ciasto na jajkach, bo moje było pyszne i wolą nie ryzykować;) Tylko gospodarz domu nie chciał spróbować, wymawiając się obrzydzeniem do warzywa. W końcu udało mi się go przekonać i uznał, że gdyby nie wiedział, z czego zostało zrobione, to uznałby je za pyszne (czy naprawdę wszyscy mężczyźni tak mają???), bo smakuje zupełnie jak bounty (mam wstawiać (R), czy się obędzie? ;))

ciasto szpinakowo-kokosowe bez jajek, spinach cake, ciasto ze szpinaku i kokosa

Ciasto szpinakowe bez jajek - mój autorski przepis (jak niemal wszystkie na blogu)

1 szklanka mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
0,5 szklanki nierafinowanego cukru (w tym łyżka z wanilią)
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 szklanki mleka koziego (lub owsianego)

ciasto szpinakowe bez jajek, spinach cake, ciasto ze szpinaku

Szpinak rozmroziłam, odlałam wodę, która sama wyciekła. Odmierzyłam szklankę, po czym odcisnęłam na sitku, ale nie przesadnie do sucha. Dodałam do zmieszanych składników suchych, dolałam płynne i zamieszałam. Mamutek jako naczelny garkotłuk dzielnie mi pomagał;) Wylałam do przygotowanej tortownicy 18-20 cm. Teraz zawsze piekę z papierem na dnie, nie robiąc nic z bokami tortownicy. Piec około 40 minut w 180°C (pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) do suchego patyczka.

Nie mogłam się ponazachwycać jego kolorem! A tu zdjęcie ze szklanką z ikei jako próbnikiem koloru, żeby nie było że oszukuję;)

ciasto szpinakowe bez jajek, spinach cake, ciasto ze szpinaku

Zielone ciasto gorąco polecam: jest wilgotne, kokosowe i pyszne. Tak samo dobre następnego dnia. No i jak cudnie zielone!

A jeżeli boicie się piec ciasto bez jajek, zastąpcie mleko dwoma dużymi ubitymi jajkami.

Zielono mi..., pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia

sobota, 17 marca 2012, pinkcake
Komentarze
2012/03/17 07:36:08
nigdy takiego nie próbowałam, ale na bank musi być smaczne!
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/17 08:03:50
Połączenie smaków intrygujące Gosiu. Moje dzieciaki niestety szpinakowi na razie mówią nie. Ale ja się nie dam ;)
-
2012/03/17 09:51:05
Świetne :). Aż mam ochotę wypróbować natychmiast. Niestety, ostatnio robiłam ciasto czekoladowe z pomidorami i chłopak mógłby nie przeżyć kolejnego dziwacznego połączenia :). Będę to musiała rozłożyć w czasie!
-
2012/03/17 09:53:23
Pięknie się prezentuje.
-
2012/03/17 10:20:14
Wygląda zjawiskowo i stwierdzam ,że małe sam na sam z małym kawałeczkiem byłoby mile widziane :)

A ja nawaliłam... Wielkie plany , male dokonania...Wybaczysz ?
-
2012/03/17 10:21:05
Ale pomysłowe! Wygląda cudnie. Ta zieleń jest taka soczysta :)
-
2012/03/17 11:17:59
I ja zapisuje do zrobienia! jest niezwykle efektowne a jak jeszcze smakuje tak jak piszesz to na pewno szybko się u mnie pojawi:)
-
2012/03/17 11:37:24
Muszę je zrobić, reakcja rodziny i znajomych może być ciekawa :D
-
2012/03/17 13:31:33
Szpinakowe Bounty :-) Wygląda zachęcająco :-)
-
Gość: , 80.51.59.*
2012/03/17 16:47:23
Szpinaku nie lubię, ale dla takiego ciasta jestem skłonna zaryzykować:)
-
2012/03/17 16:50:40
Zapomniałam się zalogować, powyższy komentarz był mój, pozdrawiam :)
-
2012/03/17 17:27:46
cudnie zielone :))) a w taki dzień jak dziś, absolutny must to eat :D
-
2012/03/17 17:43:50
w życiu bym nie pomyślała - szpinak w cieście, na słodko ;) wygląda tak zachęcająco, że nie uciekam, chętnie wypróbuję :)
-
2012/03/17 18:42:11
gdzieś kiedyś widziałam brownies ze szpinakiem :), Twoje ciasto mnie zaintrygowało
-
2012/03/17 19:04:55
Oooo tak, szpinak z kokosem to dobre połączenie, u mnie często jako farsz do naleśników :) Ciasto wpisałam jako numer jeden do spróbowania przy następnym pieczeniu :)
-
2012/03/17 19:51:22
wygląda świetnie! bardzo ciekawy przepis :)
-
2012/03/17 22:11:02
Ale super ! Ja robię placek szpinakowy na słono, muszę wypróbować ten przepis :)
-
Gość: gosiaportee@poczta.onet.pl, *.gdynia.mm.pl
2012/03/17 22:48:55
Wygląda zjawiskowo!!!!!!!!!!!!!!!! Muszę koniecznie wypróbować :) Moje dzieciaki na razie są pod wielkim wrażeniem mufinkowego szaleństwa, bo sprawdziłam i przetestowałam wszystkie twoje przepisy na mufinki i ... wychodzą extra! Ale myślę że to ciasto też je zachwyci.

Dziękuję za tak wspaniałe przepisy ! :)))
-
2012/03/18 07:54:14
Patrzy na mnie to ciasto i pożera mnie wzrokiem ... ja patrze na nie i też je pożeram... żadne z nas jednak tego zrobić nie może:( ekran monitora nam przeszkadza:) buuuu:( I co ja mam teraz zrobić? !
Kochana takie cudo zrobiłaś, że ja je po prostu musze zjeść i musze zrobić sobie je sama na to wychodzi:) Jest zjawiskowo piękne i pięknie sfotografowane:)
Mam nadzieję, że też tak smakuje:) Przekonam się o tym już niebawem i pozwolisz, że pokarzę wszystkim powołując się na Ciebie jako inspirację:)
Pozdrawiam :)
-
2012/03/18 18:23:52
Wspaniałe zielone cudo, biorę w ciemno :)
-
2012/03/18 19:34:21
smakowicie wygląda:) i na pewno pysznie smakuje:) cieplutkie pozdrowionka
-
2012/03/18 19:57:55
Ha! Dziękuję Ci bardzo za ten przepis!. Dziś zrobiłam. SUPER WYSZŁO. aczkolwiek żeby to wyszło na średnią blachę musiałam zrobić podwójną porcję. Jeszcze raz dziękuję za Superancki przepis. Bardzo inspirujący. W przyszłym tygodniu chyba spróbuję wersję z dynią zamiast szpinaku:)
Pozdrawiam
-
2012/03/18 23:12:18
Rewelacyjnie wygląda:) i z pewnością ciekawie smakuje:)
-
2012/03/19 07:28:07
Boskie, co prawda św. Patryka dopiero za rok, ale z okazji nadejścia wiosny też może być :D
-
2012/03/19 12:11:29
Wow, wygląda spektakularnie!
-
2012/03/19 16:57:25
Wspaniale polaczenie! Gratuluje tak oryginalnego pomyslu :)

A ja przyznam szczerze, ze nie wiedzialam, czy moje 'capuns' sa wystarczajaco zielone do Twojego weekendu... Wszak tylko 'wierzch' jest zielony, farsz juz nie, no i malo wiosennie chyba wygladaja :/
-
2012/03/19 19:31:59
Szana-banana ,na bank jest:)

Karolinko, to upiecz i im powiedz, że to barwnik :D

Wiero no faktycznie lepiej im dawkować :P

Dziękuję, Diablico :)

Szarlotku, oj na pewno samej bym Cię nie zostawiła! :P
Poza tym Tobie wybaczę wszystko! No prawie;)

Dziękuję, Majanko , ja się zakochałam w tym kolorze:)

Alebabko , nie zawiedziesz się :)

Kikimoro, musisz koniecznie!

Aniołku, właśnie tak;)

Justko, ryzyko czasem się opłaca!

Eve, w inny dzień również bardzo polecam!

Kocie-smaki, nie uciekaj, o nie! Jest pyszne :)

Zauberi , w Brownie nie widać tej cudnej zieleni;)

Marto, to daj znać jak wyszło;)

Dziękuję, Kachno :)

Grażynko, koniecznie! :)

Gosiaportee, WSZYSTKIE??! WOW! :D
Jeśli lubią eksperymenty, to na pewno:) I cała przyjemność po mojej stronie;)

Abcmojejkuchni, dziękuję:) Odwiedzając blogi też nie raz mam ochotę polizać ekran :D Mam nadzieję, że ciasto zachwyci Cię również na żywo, tak jak zachwyciło nas;)

Ogrodybabilonu, nie bierz w ciemno! Weź w zielono! ;)

Dziękuję, Urszulo, Pozdrawiam!

Wow! Haniu, cóż za błyskawiczna reakcja! :) Tak, moja tortownica jest malutka, to działanie prozdrowotne coby się nie obżerać nadmiernie słodyczami :P Z dynią też piekłam i z cukinią też:) Każde polecam! Pozdrawiam:)

Dziękuję, Kingo ! Pysznie smakuje:)

Auroro, to ciasto okazji nie potrzebuje;)

Dzięki, Moniczko!

Dziękuję, Beo! Za inspirację:)
Wierzch Twoich gołąbków, moim zdaniem, jest wystarczająco zielony:D
-
2012/03/20 16:02:13
Oryginalnie, zielono i słodko! Czego chcieć więcej!
-
2012/03/20 20:29:18
szpinakowe ciasto robiłam, ale nie z wiórkami, chętnie bym spróbowała :)
-
2012/03/21 10:21:04
Mopsie - podwójnej porcji! :D

Chantel, wspaniale harmonizują smaki kokosa i szpinaku - polecam!
-
2012/03/21 11:33:02
hmmm.... patrzę i zastanawiam się co napisać... :) ciekawe, to na pewno! I zdrowe chyba też - w końcu szpinak i olej (zakładam, że rzepakowy) to samo zdrowie ;) ale połączenie jest baaaaardzo nietypowe. Nie jestem pewna czy odważyłabym się spróbować ;)
-
2012/03/21 20:58:55
Gruszko, a z masłem byś spróbowała? ;)
A czy zdrowe? Jak każde ciasto z cukrem i mąką - zdrowie wynika z samozadowolenia :D
-
2012/03/22 21:19:05
Śliczne. Szpinaku w cieście bym się nie bała, ale niestety kokos już też nas uczula. W zasadzie, to co nas nie uczula?! Porażka...
-
2012/03/25 11:49:13
Siedzi w piekarniku, za kilka godzin będę nim częstować gości, mam nadzieję, że mnie nie pogonią ;)
Pozdrowienia!
-
Gość: AgataH, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/03/25 12:32:46
Gosiu, a mi wyszedł koncertowy zakalec. Po prostu jedna, wielka klucha :( Co mogłam zrobić źle? Miałam odrobinę za dużo szpinaku i wrzuciłam wszystko, może to jest przyczyna?
Ale w smaku dobre :)
-
2012/03/25 15:48:15
Oso, no porażka:( Orzechy jak przypuszczam również? Mogłabyś ewentualnie kokos zastąpić migdałami.

Natalko, a jak Tobie wyszło? Daj znać, oczywiście jeśli przeżyjesz;)

Agatko, kurcze no nie wiem, może za niska temperatura, albo za krótko siedziało w piekarniku? Jeżeli szpinak był odciśnięty to łyżka więcej łyżka mniej nie powinna zadecydować. A jaką konsystencję miało ciasto? Bardzo luźne, może za dużo mleka chlapnęłaś?
-
Gość: nowaa86, 212.244.62.*
2012/03/26 11:18:58
ciekawe jak wyjdzie w formie od muffin
-
2012/03/26 11:24:22
Dobrze wyjdzie;)
-
2012/03/27 01:23:17
Było świetne, dodatkowo potraktowałam je czekoladą. Zjedli wszyscy, choć niektórzy opornie się do tego zabierali. ;)
-
2012/03/27 08:50:55
SUUUPER! :) Tak, czekolada dookoła bounty to doskonały wybór;)
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2012/03/30 09:59:16
Wypróbowałam i bardzo dziękuję za przepis. Ciasto jest genialne!!! Powinnaś go opatentować i zgłosić do jakiegoś konkursu ;)

Ciasto zrobione przeze mnie:
kaczodajnia.blogspot.com/2012/03/ciasto-szpinakowo-kokosowe.html
-
2012/03/30 10:34:35
Dziękuję:) Może będzie jakaś okazja;)
-
2012/03/30 19:36:43
Pinakcake zgodnie z zasadami akcji proszę o wstawienie banerka naszej akcji u siebie na blog. Nasza akcja nazywa się Słodka Wielkanoc Alergika!. Szanowne jury uznało wpis za godny zaprezentowania. Niepotrzebnie po raz kolejny jesteś złośliwa.
-
2012/03/30 20:46:52
No może jednak potrzebnie... Skąd mogę wiedzieć, czy nie odrzucicie przepisu, ponieważ już taki sam znalazł się w akcji, a wy przecież chcecie nowości.

Wiesz, ja w życiu nie goniłam ludzi, że skracają nazwę moich akcji. Ewentualnie zwracam uwagę, jeśli nie potrafią poprawnie napisać mojego nicka, ale to też rzadko i zawsze żartobliwie.
-
2012/03/30 22:23:57
Pinkcake; Ty masz chyba jakiś problem? Nie zamierzam dłużej w nim uczestniczyć. To nie w moim stylu. Za literówkę przepraszam, nie była zamierzona i oszczędź mi już swoich komentarzy, to nie piaskownica. Nadal nie dołączyłaś banera akcji.
-
2012/03/31 09:12:26
Dziewczyny, dajcie spokój. Pinkcake, brak banerka to złamanie zasad akcji, proszę dodaj go. Dziękuję!
-
2012/03/31 09:27:15
Zasady waszej akcji, w której cytryny nie są cytrusami, brzmią, że wpis powinien być opatrzony banerem lub linkiem. Link jest.
-
2012/03/31 09:34:12
Masz rację - w długim tekście, w przeciwieństwie do tego pod "dodaj wpis" jest napisane "lub". W takim razie przepraszam, nasze niedopatrzenie. MAG wie o sprawie z cytrusami, jak znajdzie chwilę, na pewno poprawi tekst.
-
2012/03/31 10:07:45
Patyska, co do złośliwości, to to jest tak, że czytając tekst pisany, to interpretujemy go, przypisujemy mu jakieś emocje, które nie zawsze piszący miał w intencji. Zbyt często używam ironii, która może zostać odebrana jako złośliwość, a nią nie jest.
-
2012/03/31 11:00:24
Tak bywa z tą pisaną ironią/złośliwością... W każdym razie mam nadzieję, że wszystko już przegadane i pozamiatane, jak to między nami babkami ;)
Pozdrawiam!
-
2012/04/02 14:19:25
Czy zamiast mleka koziego można dodać mleko ryzowe??
-
2012/04/02 16:41:00
No pewnie, Bartolko:) Tylko gdybyś chciała sojowe, to lepiej je rozcieńczyć, bo na sojowym ciasta wychodzą kluchowate.
Pozdrawiam!
-
2012/04/02 20:35:08
Wspaniale :D uwielbiam takie ciekawe wynalazki, wiec na pewno sprobuje zrobic to ciacho :) Dziekuje :)
-
2012/04/02 22:29:48
Nie ma sprawy:) Daj znać jak Ci wyszło i czy smakowało:)
-
Gość: Vikivikiviki, *.icpnet.pl
2012/04/13 20:13:45
Zrobiłam ciasto, wyszła mi jedna wielka klucha, pewnie dlatego, że nie mogę dawać żadnego zwierzęcego mleka, a zamiast tego dałam własne owsiane. Jak mogę zrobić to ciasto, żeby było dobre? Masz jakieś pomysły?
-
2012/04/14 08:44:52
Może za krótko piekłaś, albo było za mokre? To ciasto jest lepkie i ciężkie, ale na pewno nie można go określić kluchą. Spróbuj może trochę mocniej odcisnąć szpinak lub daj nieco mniej mleka, żeby na surowo miało gęstszą konsystencję.
Pozdrawiam:)
-
Gość: Vikivikiviki, *.icpnet.pl
2012/04/15 12:23:10
Dziękuję bardzo za odpowiedź, niestety nie mam termoobiegu w piekarniku, może to było przyczyną, a piekłam nawet dłużej niż było trzeba.
Pozdrawiam :D
-
2012/04/15 23:00:37
Zamiast termoobiegu możesz nagrzać piekarnik do 200 stopni i jak wkładasz ciasto to od razu skręcasz na 180. Wiesz, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, po przeprowadzce nie mogłam się przestawić, niby temperatury napisane takie same, a zupełnie inaczej się piekło.
Pozdrowienia:)
-
2012/04/16 21:40:15
Zrobilam!! Nie wyroslo mi jakos szczegolnie, ale za to smak wszystko zrekompensowal. PYSZNE!! Bardzo sie ciesze, ze trafilam na Twoj przepis :D
-
2012/04/16 21:41:55
Aha - zamiast mleka koziego uzylam napoju ryzowego :D Jutro chyba zrobie je kolejny raz :)
-
2012/04/17 10:16:07
To ja też się cieszę, Bartolu:)
-
Gość: bk, *.centrum.gliwice.pl
2012/05/01 17:21:13
Właśnie kończymy jeść ciasto szpinakowe - jakoś podejrzanie szybko się skończyło... Wygląda super i jest pyszne. Niestety nie miałam mleka koziego i dodałam krowiego. Też dobre ale myślę, że z kozim byłoby lepsze. Teraz chyba rzucimy się na marchewkę :-))
-
Gość: kasia, *.unitymediagroup.de
2012/05/02 16:53:03
wlasnie je zrobilam, ale jesli ktos nie lubi szpinaku rowniez tego ciasta nie zje, bo moze i smakuje na kokos ale szpinak wyczuwa sie od razu, raczej nie porownalabym go do batona baunty :)
-
2012/05/03 09:54:10
BK, to bardzo mi miło:) Nie wiem, czy z krowim jest gorsze, bo już od 6 lat nie używałam go w wypiekach;) Kozie ma inny smak, ale już dawno przestałam na to zwracać uwagę. Mleko to mleko, używam tego, którego mi wolno. Poza sojowym nie ma większych różnic w ich stosowaniu. Pozdrawiam serdecznie:)

Kasiu, w moim nie był wyczuwalny, a próbowało go 9 osób i żadna z nich nie wyczuła szpinakowego aromatu. Dopiero rano zawinięte na noc kawałki miały lekki szpinakowy odorek, który jednak wywietrzał zanim doparzyła się herbata. Może miałaś jakiś mocniejszy szpinak? Albo jadłaś na gorąco:)
Pozdrawiam serdecznie i nie zniechęcaj się do szpinaku;)
-
Gość: Ka., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/09 11:39:17
Zrobiłam dzisiaj :) Jest pyszne i bardzo proste :D Idealne dla mnie :P Polecam!!!
-
2012/06/09 22:54:55
Bardzo się cieszę, że smakowało Ci, tak samo jak mnie:) Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/06/15 11:16:00
Skorzystałam z przepisu :) Ciasto wyszło zaskakująco smaczne :) Szpinaku w nim nie czułam ani ja, ani mój mąż :) Na pierwszy plan wybijał się zdecydowanie kokos :) Całość polałam czekoladą i posypałam wiórkami :) Z tym niesamowitym zielonym kolorem wyglądało bardzo ciekawie :) Dziękuję za podsunięcie pomysłu i pozdrawiam :)
-
2012/06/17 13:10:37
Z tą czekoladą to dobry pomysł, bo wierzch jest raczej bury;)
-
Gość: quchniawege, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/15 14:07:22
napaliłam się jak szczerbaty na suchary i musze je zrobić, czy ktoś próbował robić je bez octu balsamicznego? nie wiem czy na mojej małe wioseczce dostanę go w sprzedaży :)
-
2013/02/15 19:37:39
Możesz użyć dowolnego octu:) Winnego, jabłkowego... Ocet jest potrzebny do rozłożenia sody.
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/03/05 13:44:17
Czy równie dobrze sprawdzi się sok z cytryny zamiast octu? A mleko kokosowe (z kokosa domowej produkcji) i wiórki z odzysku ? :):)
-
2013/03/05 20:10:55
Sok z cytryny jak najbardziej, chodzi tylko o to, żeby był obecny kwas do reakcji z sodą. Mleko kokosowe też powinno dać radę:)
-
Gość: emi, *.dynamic.chello.pl
2013/03/07 22:46:59
Spodobał mi się strasznie ten przepis, ale czy mogę zamiast mleka koziego dodac mleko w proszku bebilon pepti?
-
2013/03/08 12:38:32
Pewnie tak:) Możesz też użyć mleka owsianego, moja koleżanka na nim namiętnie piecze właśnie to ciasto. Tak samo może być migdałowe lub ryżowe.
-
Gość: emi, *.dynamic.chello.pl
2013/03/09 22:38:10
Ciasto jest pyszne :) nie wiem jak smakuje z kozim mlekiem ale z bebilonem pepti rewelacja, sam zapach podczas pieczenia powala ;) i całkiem trafne to porównanie do batonika...
-
2013/03/10 14:46:09
Ja nie wiem, jak smakuje z Bebilonem, ale je bardzo, bardzo, bardzo lubię :)
-
Gość: Julka, *.ennet.pl
2013/03/10 15:18:51
Ja tradycyjnie muszę wymienić przynajmniej jeden składnik...ze słodzików u nas tylko miód. zastanawiam się, czy miód do szpinaku to juz nie będzie hard core...? :) i chyba wtedy więcej wiórków, bo konsystencja ulegnie zmianie.
-
2013/03/11 11:50:46
Normalka! Przepisy po to są, żeby je modyfikować :D Lepiej zmniejsz ilość mleka. Właśnie piję koktajl z owsianki i szpinaku słodzony miodem - jest bardzo dobry :)
-
Gość: Maja, *.free.aero2.net.pl
2013/03/18 22:54:08
zakochałam się, upiekę bankowo na moje urodziny :D mam tylko pytanie: jeśli zamiast cukru chciałabym użyć syropu z agawy to w jakich proporcjach i o ile mniej więcej zmniejszyć ilość mleka? Chciałam też wymienić mąkę pszenną na kukurydziano - ryżową, myślisz, że zielone przeżyj takie kombinacje?Serdecznie pozdrawiam!
-
2013/03/19 18:42:36
Z syropem to zależy, jakie słodkie lubisz:) Zastąp po prostu objętość mleka użytą przez Cienie objętością syropu. A z mąką, to zabij, ale nie wiem, powinno wyjść. Na pewno wychodzi na gotowej mieszance bezglutenowej, bo koleżanka piekła.
Pozdrawiam!
-
Gość: Maja, *.free.aero2.net.pl
2013/03/20 02:56:47
Dziękuję serdecznie za odpowiedź! :D napiszę jak już zostanie spałaszowane. Pozdrawiam!
-
2013/04/13 21:44:10
Wow, jak to oblednie wyglada!
-
2013/04/14 11:29:45
Sylvio, w smaku też jest obłędne ;)
-
2013/10/03 09:16:54
Zrobiłam, nawet wybredny Starszak zjadł ze smakiem i teściom smakowało ;)
przystole.blox.pl/2013/10/Ciasto-szpinakowe-z-polewa-czekoladowa.html
-
2013/10/04 08:53:33
Bo ono tylko strasznie wygląda, ale jest przepyszne :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/11/30 16:01:18
Dobrze, że miałam połowę zależałego opakowania szpinaku w lodówce.. Pyszne! W ogóle nie czuć szpinaku, może szkoda, bo go lubię..;)
-
2013/12/02 13:10:40
Dla większości jednak jest to zaleta, że nie czuć szpinaku. Ale za to wyglądem nadrabia wszelkim niejadkom ;)
-
Gość: ursel, 79.97.216.*
2014/01/14 18:58:11
witam, wspaniale ciacho, czy mogw rozpowrzechnic je na zielonej wyspie,,,znajomi irlandzczycy beda wniebowzieci.Dziekuje i pozdrawiam :)
-
2014/01/14 19:34:33
Jeżeli nieodpłatnie, to nie ma problemu. A jeżeli chcesz na nim zarabiać, to mile widziane tantiemy ;)
-
Gość: ursel, 79.97.216.*
2014/01/16 22:27:42
Nieodpltanie, gotuje i pieke tylko dla rodzinki i przyjaciol :))))Mam zysk, jesli komus smakuje to co zrobie :) Zrobilam to ciacho, ale moje nie wyszlo takie puszyste, podjerzewam, ze to wina maki....mialam irlandza spulcjniajaca, nastepnym razem uzyje polskiej pszennej...:) Pozdrawiam. Bardzo ciekawy Blog :) Na pewno bede zagldac...bo kocham gotowac...a piec w sumie zaczynam :) Zapraszam tez na moja stronke na "fejsie" moze i Pani znajdzie cos dla siebie :) www.facebook.com/pages/Pinkullove-Delights/173806769489257?ref=ts&fref=ts

Pozdrawiam Serdecznie :)
-
2014/01/26 21:52:57
Już wiem, co zrobię mojej siostrze na podwieczorek! Ona uwielbiam szpinak, a takiego połączenia chyba jeszcze nie próbowała :)
-
Gość: Aśta, 80.50.128.*
2014/01/27 12:28:03
Intryguje mnie ten przepis. Ale jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiennie? Gryczana czy ryżowa, a może pół na pół? Wyjdzie bez mąki pszennej?
-
2014/01/27 19:46:44
Ja bym pomieszała gryczaną z jaglaną i owsianą.
-
2014/03/28 19:53:20
jest wspaniałe! nie trzymałam się ściśle proporcji, użyłam syropu z agawy zamiast cukru... jest a w zasadzie - było - wspaniałe! dziękuję za przepis
-
2014/03/28 21:20:01
Proszę bardzo :)
-
Gość: jagoda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/05 18:35:14
Gosiu, a czy można użyć świeżego szpinaku i ile go trzeba, aby uzyskać odpowiednik szklanki mrożonego?
-
2014/06/05 20:51:25
Upchaj ciasno listki w szklance i będzie dobrze;) Potem zblenduj.
-
Gość: jagoda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/05 22:05:12
Bardzo dziękuję Ci za szybką odpowiedź :)
-
Gość: Kasia, *.adsl.inetia.pl
2014/09/22 19:56:29
Cześć, mam pytanie co do jednego ze składników - jak to rozumieć "(w tym łyżka z wanilią)". Bardzo mnie ten przepis zauroczył, nie mogę się doczekać, aby spróbować.
-
2014/09/22 22:50:52
-
Gość: Kasia, *.adsl.inetia.pl
2014/09/23 15:45:16
bardzo dziękuję, dzisiaj będę robić, dam znać jak wyszło:) a przy okazji zapraszam na naszą stronę na fc Wegeneraci. Jeżeli wyjdzie to w sobotę znajdzie się na naszym wieczorku wegetariańskim:) i również na naszej stronie - oczywiście z linkiem do Twojego przepisu:)
-
Gość: oqo, 195.20.110.*
2015/03/05 12:40:54
dziękuję za ten przepis, jest super. robiłam już kilka razy, zdecydowanie jest, to moje ulubione ciasto :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2015/03/08 12:57:22
Mmm, dziś zrobiłam z jajkami (bo u nas już można) zamiast mleka, które zapomniało się kupić i ciasto wyszło bardziej puszyste. Mniam. Także polecam też taką wersję.
-
2015/03/08 22:05:43
Dokładnie o to chodzi z zamianą :)
-
Gość: chalka, *.dynamic.jazztel.es
2015/03/13 11:26:31
A ja nie doczytałam i zrobiłam z liści szpinaku, tylko je posiekałam ;) też wyszło ciekawe, choć nie takie "całe" zielone. I zamiast oleju dałam oliwę z oliwek, ale tak robię z każdym ciastem, lubię ten posmak. Dzięki za super przepis!!! PS. Wszystkie Twoje książki są cudne!
-
Gość: sai, *.play-internet.pl
2015/03/13 16:35:44
Robiłam ostatnio podobne ciasto ze szpinakiem i było smaczne. Chętnie wypróbuję Twoją wersję z kokosem. Mam nadzieję, że z mlekiem sojowym też będzie ok.

P.S. "Zresztą" pisze się razem ;)
-
Gość: Iza, *.eaw.com.pl
2015/05/28 18:27:59
Kurcze, zrobiłam, ale nie wyrosło... :( Jest mega niziutkie :( Dlaczego?
-
2015/05/28 20:01:40
A jaką dużą miałaś tortownicę? To jest porcja na 20 cm. Na 22-24 cm trzeba półtorej porcji, na 26-28 cm trzeba podwójną ilość.
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/11 11:28:08
kurczę. już drugi raz robiłam to ciasto, trzymam się podanych proporcji, a wychodzi mi cienki placek (ze 2, może 3cm i tak, tortownica miała 20 cm), bardziej masa niż ciasto, wilgotne. tłuste... zdecydowanie nie przypomina bounty w niczym. kolor też jest ciemniejszy. co mogę robić źle?
-
2015/08/12 09:32:31
Jeżeli ciasto w ogóle nie rośnie, to znaczy, że jest zbyt wodniste. Musisz dosypać trochę więcej mąki. Kolor to kwestia liści, większa ilość chlorofilu. Natomiast jeżeli w smaku nie przypomina bounty, to znaczy, że masz dziadowskie wiórki.
-
Gość: MARIA55, *.petrus.pl
2017/04/22 17:00:41
"ODLAŁAM WODĘ, KTÓRA SAMA WYCIEKŁA". ALBO WODA ZOSTAŁA ODLANA, ALBO SAMA WYCIEKŁA. O MOWO POLSKA.........
-
2017/04/22 20:21:40
Odlałam wodę, która sama wyciekła podczas rozmrażania. Co tu jest nie po polsku?
Czepiać się może wyłącznie osoba, która nigdy niczego nie rozmrażała i nie wie, że podczas tego procesu warzywa puszczają mnóstwo wody, albo ktoś kto ma problemy z przeczytaniem zdania w całości i nie myśli logicznie.
-
Gość: Panna Duda, *.centertel.pl
2017/05/06 19:45:30
Czy mleko kokosowe byłoby ok w tym przepisie?
-
2017/05/06 22:51:30
Tak, może być kokosowe.
-
Gość: Attomuffka, *.dip0.t-ipconnect.de
2018/04/21 15:53:07
A chlorofil się nie rozklada na ciemne barwniki? Czy szpinak jest jakiś specyficzny, bo widzę pelno ciast z nim i super kolor wychodzi a jak robilam kluski z liśćmi czosnku niedźwiedziego to wyszły zielonozgniłki :/
-
2018/04/23 12:29:52
W liściach czosnku chyba jest sporo kwasu szczawiowego. W towarzystwie kwaśnych rzeczy chlorofil traci barwę. Popatrz na liście szczawiu jak się odbarwiają po podgrzaniu. A może po prostu za bardzo je zmaltretowałaś. Szpinak albo brokuły, jak się je długo gotuje, to też tracą kolor.