Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki Hokkaido

dynia Hokkaido, Hokkaido pumpkin

Rogaliki dyniowe to był drugi wypiek, który zabrałam na kinder-party. Zrobiły bezapelacyjną furorę wśród mam obecnych na przyjęciu urodzinowym koleżanki Córci. Dziewczynkom też smakowały, dopóki nie dowiedziały się, z czego zostały zrobione. Dynia jakoś magicznie odstręcza dzieci :P

Jeśli chodzi o Hokkaido, to ten gatunek dyni najbardziej mi odpowiada pod względem jakości wypieków, a w dodatku bardzo mi smakuje. Tak więc przedstawiam rogaliki Hokkaido:

rogaliki dyniowe, kruche rogaliki z dyni, kruche rogaliki Hokkaido, pumkin croissants, Hokkaido pumkin cookies

Rogaliki dyniowe

200 g dyni Hokkaido surowej startej na drobnej tarce w większości ze skórką
kostka masła lub margaryny (bezmlecznej)
2 szklanki mąki (lub więcej jeżeli dynia jest bardziej soczysta)
0-2 łyżki cukru (ja nie daję w ogóle)
konfitura z owoców róży na nadzienie

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując obficie mąką. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż się zrumienią.

rogaliki dyniowe, kruche rogaliki z dyni, kruche rogaliki Hokkaido, pumkin croissants, Hokkaido pumkin cookies

Połowę zrobiłam z nadzieniem z konfitury z płatków róży, a połowę z konfiturą z owoców róży i to był absolutny strzał w dziesiątkę! O ile rogaliki marchewkowe lepiej smakują z płatkami róży, to owoce róży doskonale pasują do dyńki. Naprawdę wyjątkowo trafione połączenie - polecam! Fajne by też pasowało nadzienie orzechowe, które doskonale podkreśliłoby smak Hokkaido.

wtorek, 31 stycznia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/01/31 09:58:59
Cudny kolorek!
-
2012/01/31 10:06:07
Absolutnie wspaniałe!
-
2012/01/31 11:13:38
Genialny pomysł!! Mniam:)
-
2012/01/31 12:10:05
Uwielbiam. A dzieciom nie można mówić z czego są zrobione i już.
-
2012/01/31 14:38:47
super wyszly ,uwielbiam kolor dyniowych wypiekow czy innych wyrobow :)Procz Hokkaido uwielbiam tez Butternut....
Pozdrawiam :)
-
2012/01/31 16:19:36
Czemu mnie nie dziwi,że to cudo jest smaczne.....Wiesz, mój kocur też ją lubił :)
-
2012/01/31 18:26:41
Gosiu, mają piękny kolor! Śliczne i pyszne rogaliki.
:**
-
2012/01/31 20:29:37
Kolor genialny! Słoneczne rogaliki na słoneczne, zimowe popołudnie :) Szkoda, że moja dynia w piwniczce zdechła...
Bellis
-
2012/01/31 21:34:13
Pincake, mam pytanie nie do rogalików. Czy masz jakiś sprawdzony przepis na naleśniki bez mleka i jajek (ewentualnie z mlekiem kozim, choć jeszcze nie jestem pewna, czy nam nie szkodzi). Moje dotychczasowe próby dawały mierne efekty - naleśniki wychodziły takie jakby gumowate, niesmaczne.
-
2012/01/31 22:59:30
Dziękuję, Angie!

Dziękuję, Ogrodybabilonu!

Dziękuję, Mary!

Karolinko - podsłuchały;P A Córcia musiała przełknąć niezłą porażkę, bo opychała się im, wychwalała jakie pyszne, a później miała minę jak kot, który połknął kanarka w całości i żywcem ;)

Dzięki, Gosiu! Ja jeszcze butternut nie dorwałam:(

Szarlotku, to pewnie przez taki sam kolor:) Jak się trzymasz?

Dziękuję, Majanko! Pozdrawiam:)

Oj, szkoda, Bellis! Ta była moją ostatnią i bałam się, że mi przepadnie. Ale mam jeszcze 4 pojemniki w zamrażarce:)

Osa, tak jak pisałam - rozgnieciony banan to lek na niesmaczne naleśniki:)
-
2012/02/01 13:17:24
Dzięki za info:) A co do Twoich pomysłów, to oczywiście są świeżusieńkie. Tamten komentarz odnosił się wyłącznie do mnie:)
-
2012/02/01 13:31:13
;) Spoko, ja się nie obrażam:D Sama uważam, że w kółko piekę to samo ;) Buźka!
-
2012/02/02 05:39:37
Pysznie wyglądają:) No i mają ten cudowny kolor!
-
2012/02/02 15:37:05
Gosiu, możesz zrobić kryptoreklamę i napisać jakiej bezmlecznej margaryny używasz? U nas w użyciu oleje i rama, ale czy rama nie za miękka na rogaliki?
-
2012/02/02 16:07:58
Dzięki, Atinko:) Pozdrawiam!

Kasiu, możesz też zrobić na oleju, tylko wtedy lejesz go mniej więcej połowę tzn zamiast kostki margaryny, używasz 100 ml oleju, tylko ciasto jest później trudniejsze w obróbce. A jeśli chodzi o margaryny to kupuję w sklepie ekologicznym olej kokosowy lub kokosowo-palmowy, a jeżeli nie mam okazji to biorę delmę. Z tych sklepowych ma wg mnie najmniej ohydny smak.
Poza tym, powiedz mi, która rama jest bez mleka? Kiedyś była olivio, ale to było dawno temu.
-
2012/02/02 23:00:12
Tak, po olivio ślad zaginął... U nas rama classic (z maślanką w składzie) wchodzi bez problemów. Ale nie wiem czy nie powinnam pisać "-ła" w czasie przeszłym, bo ostatnio po naprawdę długim okresie czystej skóry wylazły brzydkie ślady na łapkach :(
-
2012/02/03 09:15:31
Hehe, kiedyś zajadałam sie zupą z kawałkami jakiegoś smacznego mięsa. Po zjedzeniu, zapytałam sie: A co to za mięso? Usłyszałam : Ogon wołowy. Mysłałam, że kopyta z wrażenia wyciągnę :P Ale co tam, na ogon już patrzę innym wzrokiem:)
A rogaliki dyniowe, to wyglądają dokładnie jak te z marchewki, zgadza sie? Ja bym sie nie pokapowała.
Uściski Gosiu!
-
2012/02/03 09:22:17
Andziu, jak smaczne, to może być i z ogona, prawda? ;)
Te z marchewki są jednak jaśniejsze:D No i smak nieco inny ;)
-
Gość: kreaturnakuchnia, 85.222.104.*
2013/03/05 21:58:01
U nas rogaliki są absolutnym hitem! :) Na stól ląduja jako kraby ;))))))))))))))))))) Tutaj możesz zobaczyć:
kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/03/kraby-dyniowe.html

dzięki za przepis :)
-
2013/03/06 21:22:35
U nas też :) Cieszę się, że tak je lubicie:)
-
2013/10/06 19:16:08
Zrobiłam z jakiejś żółtej gruszkowatej i bardzo soczystej dyni. Moje są bezglutenowe na dwóch szklankach mąki naleśnikowej Schar i reszcie mąki kukurydzianej. Konfitura jeżynowa była bardzo płynna, więc zrobiłam kopertki i to był wypas. Są WYŚMIENITE!!!
-
2013/10/07 09:14:37
NIe ma jak kreatywne podejście do gotowania! Super :) Cieszę się, że Wam smakowało:)
-
2013/12/15 00:06:59
Te rogaliki są po prostu BOSKIE ! Ich aromat i smak ... Po prostu bajka ! Piekłam je już 3 razy, oczywiście z podwójnej porcji i ciągle nam mało. Ja piekłam na mące orkiszowej z dodatkiem łyżki ksylitolu, wyszły baaaardzo kruche i maślane. Przepis na moim blogu, z linkiem. Zapraszam w odwiedziny. Pozdrawiam ! :-)
-
2013/12/16 08:47:52
Cieszę się bardzo :)
-
Gość: Blanka, *.165.enf.pl
2014/11/03 14:30:03
Czy mozna dodać masło klarowane zamiast zwykłego?
-
2014/11/04 10:17:25
Tak, można.
-
Gość: Marcin, *.zory.vectranet.pl
2015/08/22 12:37:40
Witam. Mam pytanie czy zamiast margaryny można użyć oleju i jak to przeliczyć. Pozdrawiam
-
2015/08/22 15:28:52
Daj na początek 100 ml, a potem i tak zagniata się na oko, byle ciasto było zwarte.
-
Gość: Marcin, *.zory.vectranet.pl
2015/08/30 07:42:46
Dziękuję za podpowiedź wyszły bardzo smaczne dziś robię następne. Pozdrawiam.