Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec złocisty

To mój pierwszy w życiu makowiec ;) Nigdy nie piekłam makowców, ponieważ W ich nie cierpi, jednak postanowiłam sobie, że będę odkrywać nowe możliwości i smaki, więc machnęłam ręką na marudy. Poza tym przy moich ograniczeniach dietetycznych nie zamierzam się przejmować dodatkowymi wymyślonymi restrykcjami.
Debiut uważam nie tylko za udany, lecz nieskromnie przyznam, że był olśniewający, oszałamiający i wypasiony na maksa!

Makowiec złocisty, makowiec bez jajek, makowiec na dyni, zawijany makowiec bez jajek i bez mleka krowiego, makowiec przy skazie białkowej

Ponieważ ciasto na makowiec powinno być bardziej zwarte i kruche niż na keks, zmniejszyłam ilość dyni, mleka, a zwiększyłam ilość tłuszczu.

MAKOWIEC ZŁOCISTY

Złote ciasto drożdżowe:

3 szklanki mąki (niecałe 0,5 kg)
3 łyżki przecieru dyniowego (rozmrożonego)
pół szklanki letniego mleka koziego (lub owsianego)
100 g margaryny (2/5 kostki czyli prawie pół;))
7 g liofilizowanych drożdży (czyli 1 opakowanie)
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa makowa:

200 g zmielonego maku
pół szklanki mleka koziego (lub owsianego)
80 g cukru
1 łyżka miękkiej margaryny
mała garść rodzynek
mała garść suszonej żurawiny
mała garść płatków migdałowych
mała garść suszonych moreli namoczonych w soku pomarańczowym
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Z mąki odsypać pół szklanki na podsypywanie. Suche składniki ciasta zmieszać. Margarynę rozpuścić i wystudzić (ja do niej dodaję dynię, żeby się zagrzała). Do suchych składników dodawać mokre ciągle wyrabiając (u mnie mikser). Odstawić do wyrośnięcia w cieple (u mnie jest to łazienka;)) na ok. godzinę.

Mak rozmieszać z pozostałymi składnikami masy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na szerokość foremki. Na cieście rozprowadzić masę makową i zawinąć w rulon. Przełożyć roladę do keksówki (ja musiałam  odciąć po 3 cm z brzegów, bo rozwałkowałam zbyt szeroko;)) i odstawić na pół godziny do ciepła. Piec, aż się upiecze, czyli ok. 40 minut w 180°C.

Ewentualnie można gotowe ciasto polukrować lukrem na soku pomarańczowym, ale wg mnie było wystarczająco słodkie.

Makowiec złocisty, makowiec bez jajek, makowiec na dyni, zawijany makowiec bez jajek i bez mleka krowiego, makowiec przy skazie białkowej

Mmmmmmmmakowa masakra! :)

Jedyne, co bym poprawiła na przyszłość, to chyba raczej piekłabym go na blasze zawiniętego w pergamin. Teraz wyrósł mi za bardzo w górę, przez co w środku było nieco za luźno, w efekcie czego przy krojeniu się miażdżył. Ale w smaku rewelacja! W już nie twierdzi, że nie cierpi makowców :P

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną

czwartek, 05 stycznia 2012, pinkcake
Komentarze
2012/01/05 13:13:04
Prawda wygląda olśniewająco, naprawdę
Bardzo ciekawy przepis i szczerze mnie kusi

p.s ja piekłam w piątek przed wigilia i jakiś to był dzień , że mimo zawinięcia w papier i z przepisu co wychodziło super , to tez mi skorka odstała i przy krojeniu ciut mak uciekał , chyba jakiś taki dzień był , czy co
Ale w smaku tez rewelka była
-
2012/01/05 13:18:31
Nie ma co ...gratuluję udanego debiutu a ten żółciutki płaszczyk wokół maku jest niezwykle uroczy :) I co, facet się przekonał czy nie ?
A tak poza tematem u mnie w parku kwitną stokrotki a pojemnikowe bratki lada dzień rozwiną swoje niebieskie płatki....Wiosna czy co ;D
-
2012/01/05 15:05:47
Telepatia! Właśnie wczoraj zastanawiałam się czy z bezjajkowca udałoby się zrobić makowiec :) Szkoda, że u nas jeszcze resztki świątecznych słodyczy się plączą....
-
2012/01/05 18:09:03
Wygląda bosko, ale ja zupełnie jak Twój W nie przepadam za makowcami.
-
2012/01/05 19:18:39
świetny pomysł, pysznie wygląda!
-
2012/01/05 20:27:56
Cudownie wygląda:)
-
2012/01/05 20:56:27
Wygląda bardzo apetycznie;)
-
2012/01/05 21:07:11
Co za kolorki! Jestem oczarowana! Dynia to jest to!
-
2012/01/05 21:50:32
wiesz Gosiu, Twój makowiec wygląda cudownie, pysznie bardzo!
Pozdrowienia:)
-
2012/01/06 00:10:07
wygląda wspaniale!
-
2012/01/06 15:26:44
przyznaje, ze wyglada wspaniale:)
-
Gość: ageczka, *.gizycko.mm.pl
2012/01/06 17:25:20
AH i OH :)
-
2012/01/07 00:59:31
Ciasto odstaje jak masa makowa jest zbyt wilgotna :)
Gosiu Twoje przepisy są wszystkie super! Nie mam ulubionego bo wszystkie lubię tak samo mocno :)
-
2012/01/07 12:06:56
wspaniale wygląda!!!
już tęsknie za makowcem...

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2012/01/08 02:30:39
no i czasem trzeba się przekonać;) efekt znakomity! brawo!
-
2012/01/08 11:44:05
makowiec przepyszny, kto by pomyślał że dynia potrafi nie tylko wyłupiać oczy w halloween ale takie smakowite cudeńka współtworzyć!
-
2012/01/08 21:35:42
dziękuję za wzięcie udziału w mojej akcji i zapraszam do przeczytania podsumowania :) zielenina.blogspot.com/2012/01/podsumowanie-akcji-wegetarianskie.html
-
2012/01/09 13:26:15
Dziękuję, Alu:) Dla mnie gorsze było 3 Króli - pierwszy raz wywaliłam ciasto:(

Wiosna, Szarlotku, wiosna, ale wciąż trzeba czekać na kwiatki :/

Kasiu, pewnie, że się da! A co miałoby się nie dać? ;)

Karolinko, mój W już zmienił zdanie, może i Ty byś je zweryfikowała? :D

Dziękuję, Niepokorniku, Atinko, DarkAngeliko, Beatko, Majanko, Karmelitko, Kulinarnespotkania, Kachno, Oliwku. Pozdrawiam cieplutko:)

Ageczko - właśnie takiej reakcji oczekiwałam! :D

Poleczko, być może bardzo prawdopodobne;) Pierwsze koty za płoty:)

Epoustouflante, rzeczywiście dynia bardzo niedocenianym owocem jest.

Pozdrawiam, Zielenino!
-
Gość: Edyta, 80.54.254.*
2012/03/25 16:28:02
Naprawdę super, Już wypróbowałam Twoje dwa przepisy na babeczki i wyszły rewelacyjnie. Mam pytanie odnośnie makowca.. Gdzie można kupić przecież z dyni?
-
2012/03/25 18:36:08
To bardzo się cieszę, Edyto:) Natomiast obawiam się, że przecieru z dyni nie kupisz nigdzie. Ale możesz go zamienić na przecier z marchewki, tylko podczas miksowania ugotowanej marchwi musisz dolać trochę wody lub mleka.
Pozdrawiam:)
-
2012/12/23 09:47:45
pysznościowy ! oj,piszę się na kawałek !
-
2012/12/23 15:11:39
To zapraszam:)