Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Whole grain cookies with goat-milk icing for the International Advent Calendar

Advent in Polish-catholic tradition is the time of fasting and waiting for the joy of birth/coming back of Jesus, then people should avoid all entertainments including sweets. When I was a child I couldn’t understand how does it work, because nobody keeps the fast when Santa comes and brings the whole sack of chocolate bars, pralines, candies, lollipops, chocolate Santas etc. (in Poland Santa brings presents on the day of Saint Nicolas – 6th of December. During the Christmas Eve the present are brought again by an Angel or a Star. Moreover some families keep the tradition of giving presents one more time on the Three Kings’ Day – 6th of January. Cool, isn’t it?;)) Anyway I think the sweet Advent calendar is a nice idea – one chocolate or a candy for each day is not a sin, but a pleasant way for teaching children of waiting and counting down.

choinkowy kalendarz Adwentowy, christmas trees Advent calendar, Whole grain cookies with goat-milk icing for the International Advent Calendar, choinki bez mleka i jajek

When I was invited to the International Recipe Advent Calendar 2011, I found it extremely difficult to choose one recipe to present. Should I prepare something typically Polish, or something with edible flowers as it is my biggest hobby, or maybe something totally crazy as one of my vegetables cakes? Luckily my babies dissolved the problem stealing my whole time, so I prepared something fast and easy but still on the subject ;)

I’ve prepared the Christmas tree forest for our Advent Calendar.

choinkowy kalendarz Adwentowy, christmas trees Advent calendar, Whole grain cookies with goat-milk icing for the International Advent Calendar, choinki bez mleka i jajek, whole grain cookies with goat milk icing

Whole grain Christmas trees

3/4 glass of whole-grain flour (premix of wheat, rye, spelt)
1/2 glass of wheat flour
1/2 glass of blended oat flakes
120 g of palm oil (or coco butter or other margarine)
5 spoons of olive oil
1 spoon on icing sugar
1 teaspoon of grated lemon zest
1 teaspoon of vanilla extract

Goat milk icing:
1 glass of icing sugar
1-2 spoon of goat milk
pinch of chlorophyll

Knead the ingredients to smooth pastry. If it’s still sticky, add more flour, if it’s too loose, add more oil. Put the pastry into the fridge for 1 hour. Then roll it and cut the cookies. Lay them on a baking tray linned out with baking paper. Bake for about 15 minutes in 180ºC (356ºF) or until they turn gold.

Stir the icing sugar with milk to smooth icing, add the natural green color and glaze the Christmas trees.

There are only seven - no, wait (mniam) only six - trees left!

Merry Christmas!

 choinkowy kalendarz Adwentowy, christmas trees Advent calendar

 

Mój pierwszy kalendarz adwentowy (przywieziony niemalże spod Żelaznej Kurtyny:)) dostałam mając 10 lat i zastanawiałam się, jak to jest, że w czasie postu daje się dzieciom słodycze? I to codziennie! A tak swoją drogą, to nigdy Was nie zastanawiało dlaczego w czasie Adwentu Mikołaj przynosi tyle słodkości i absolutnie nikt się nie przejmuje nieumiarkowaniem?

Tymczasem przedstawiam kruche pełnoziarniste ciasteczka upieczone na zaproszenie Międzynarodowego Kalendarza Adwentowego 2011. To pierwszy rok ze słodkim kalendarzem mojej Córci i uważam to za świetny pomysł dla dzieci. Nie dość, że uczy się czekania, a dzieciom to przychodzi bardzo trudno, to jednocześnie codziennie trenuje się umiejętność liczenia, odliczając pozostałe w puszce słodkości. A przecież jedno ciasteczko to nie grzech, nawet jeżeli ktoś jest na diecie :)

choinkowy kalendarz Adwentowy, christmas trees Advent calendar, Whole grain cookies with goat-milk icing for the International Advent Calendar, choinki bez mleka i jajek

Pełnoziarniste choinki

3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki 3 ziarna (pszenica, żyto, orkisz)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych w blenderze
pół kostki naturalnej margaryny
5 łyżek oliwy
1 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier mleczny:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki koziego mleka
szczypta chlorofilu

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi - podsypać mąką. Wstawić ciasto do lodówki na godzinę. Wałkować podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem i piec na rumiano czyli około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Z mleka i cukru ukręcić lukier, dodać naturalny zielony barwnik i polukrować ciasteczka.

Choinkowy las, to chyba dobry pomysł na kalendarz adwentowy, jedno drzewko na każdy dzień:) A święta już niedługo!

choinkowy kalendarz Adwentowy, christmas trees Advent calendar, Whole grain cookies with goat-milk icing for the International Advent Calendar, choinki bez mleka i jajek

Przepis dodaję do świątecznej akcji dekoratorskiej oraz do Wegetariańskich Świąt.

niedziela, 18 grudnia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/12/18 00:29:11
Gosiu śliczności. No i gratulacje
-
2011/12/18 00:31:05
Cudne, idealne na choinkę, taki dodatek tylko ją dodatkowo ozdobi.
-
2011/12/18 00:32:22
Dziękuję, Karolinko! A czemu Ty jeszcze nie śpisz? :)

Dario, do choinki nie dotrwają. Z samej zasady ;P
-
2011/12/18 07:18:38
Wow, świetne są te choinki. Mam takie foremki, kiedyś robiłam ale Twoje ubrane na zielono wyglądają rewelacyjnie:)
-
2011/12/18 08:39:51
Uwielbiam pełnoziarniste wypieki, dlatego chętnie skuszę się na takie choineczki. Pycha :)
-
2011/12/18 10:53:03
Prześliczne są te choineczki Gosiu! :))
Moje gratulacje! :))
-
2011/12/18 18:34:32
Gosiu, serdecznie gratuluję!
Urokliwe ciasteczka :)
-
2011/12/19 16:39:34
Gratuluję a pyszny kalendarz to fajna sprawa :)
-
2011/12/19 19:57:52
Przecudny majstersztyk! :D :D :D
-
Gość: pali, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/19 21:01:47
a czy odejmując cukier da sie zrobić z pozostałych składników ciasto na paszteciki z miesem? własnie sie przymierzam, ale w kazdym przepisie jest smietana i żółtka, żółtka mogę ale śmietanę nie i masło też nie, doradzisz proszę?
-
2011/12/19 21:59:55
Wiosenko, to foremka z takiego najtańszego zestawu;)

Slyvvio, zapraszam:)

Dziękuję, Majanko, Beatko, Szarlotku, Auroro! Pozdrawiam serdecznie:)

Pali, spokojnie zrobisz z tego wypiek wytrawny, dodaj tylko szczyptę soli. Tylko ciasto jest bardzo delikatne, super kruche, więc jeżeli chcesz coś bardziej zwięzłego, to w czasie zagniatania dodaj łyżkę zimnej wody.
-
2012/01/01 11:58:24
Świetny przykład, że słodkie może być w miarę zdrowe :) Bardzo lubię tradycję adwentowego kalendarza, gratuluję zaproszenia :) Moim zdaniem nie tylko adwent, ale Boże Narodzenie też nie powinny być nieumiarkowanym obżarstwem, nie wydaje mi się żeby opychanie się było w duchu Świąt. Dzięki za dodanie kolejnego świetnego przepisu do mojej akcji! :) durszlak.pl/akcje-kulinarne/wegetarianskie-swieta-z-zielenina
-
2012/01/01 21:03:27
Zieleninko, świąteczne obżarstwo w Polsce jest dość tradycyjne;) U nas jest odświętnie ale w granicach rozsądku.
Pozdrawiam!