Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki świąteczne (bez jajek)

Pierniczki na choinkę przygotowałam wg tego samego przepisu, który wymyśliłam trzy lata temu. Pyszne, proste do wycinania i bez jajek.

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads

ok. 500 g mąki
ok. 400 g miodu (czyli 1 szklanka) w tym roku nie dałam cukru
100 g margaryny, sklarowanego masła lub masła koziego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
kilka goździków
kopiata łyżeczka cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta pieprzu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej

Miód podgrzać z tłuszczami i zmielonymi przyprawami. Do gorącego miodu dodać połowę mąki i zamieszać. Po lekkim ostudzeniu dodać spulchniacze i wyrabiać dalej z resztą mąki. Odstawić ciasto przykryte ściereczką lub pergaminem w chłodne miejsce (mnie udało się zarobić na początku listopada, a upiec dzień przed Wigilią). Wyrabiać, wałkować, wycinać, piec w 180-190ºC do zezłocenia. Ozdabianie było szczątkowe przy pomocy resztek lukrów w tubkach.

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads

Pierniczki należą do gatunku znikających. Pomimo że na początku są twarde, to szybko miękną i znikają! Na choince już nie ma żadnego :)

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads, pierniczki na choinkę

czwartek, 29 grudnia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/12/30 06:41:33
Ślicznie je ozdobiłaś. Piekne i pyszne pierniczki Gosiu!
Pozdrowienia:)
-
2011/12/30 12:06:09
Dziękuję za odwiedziny, Majanko:) Taki już los poświątecznych wpisów, jak musztarda po obiedzie;P
-
2012/01/01 18:38:46
Choineczka najładniejsza :-)
-
2012/01/01 20:31:23
Dzięki! :) Już nie dawałam rady wyciskać resztek lukrów inaczej jak w kropeczki;)
-
2012/01/03 09:08:20
No nie ! Motyl obłędny :) Ja chyba się starzeję , bo coraz mniej lukruję :(
-
2012/01/04 23:00:42
Ale robisz inne rzeczy;) A ja sobie tylko obiecuję, że już może za dwa lata wrócę do wydziwiania w kuchni;) Wcześniej to chyba Mamutek mi nie pozwoli i wszystko u mnie nadal będzie takie na hura siup :/
-
2012/12/15 10:50:49
wyczytałam przy okazji twoich innych pierników, że powinny być na miodzie a nie na melasie ale mój alergik nie toleruje miodu mogę próbować z melasą czy nie będą smaczne i szkoda mojego czasu?
-
Gość: młoda-mama, 109.206.211.*
2012/12/15 12:11:18
a czy moze byc mąka bezglutenowa?
-
2012/12/15 14:42:55
Liwciu, a lubisz melasę? Bo jeżeli tak, to Ci będą smakować:) Możesz też użyć sztucznego miodu, z brakiem możliwości się nie dyskutuje:)

Młoda Mamo, oczywiście.
-
Gość: Agata, *.217.146.194.generacja.pl
2012/12/16 20:44:20
o, szukałam piernikowego przepisu! :-) brzmi fajnie a same pierniczki wyglądają pyyysznie! chciałam tylko podpytać o "udało mi się zarobić na początku listopada, a upiec dzień przed Wigilią" - czy to znaczy, że ciasto stało tyle czasu? ja jestem zielona w kwestiach piernikowych stąd moje zdziwienie i pytanie ;-) pozdrawiam ciepło! Agata
-
2012/12/16 21:32:29
Tak, ciasto stało tyle czasu:) W Toruniu był zwyczaj, że ciasto się zarabiało przy narodzinach córki, żeby dostała je później w posagu, więc dwa miesiące przy tym to pikuś;) Ale jeśli zarobisz je nawet tego samego dnia rano, a upieczesz wieczorem, to też się udadzą.
-
Gość: e3milka, *.homenett.pl
2013/11/04 10:28:56
czy zamiast miodu można użyć syropu z agawy ??
-
2013/11/04 11:29:32
Pewnie można :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2013/11/08 15:04:44
Zrobiłam wczoraj, dałam mąkę gryczaną, jaglaną i dopełniłam pszeniczną ( taką z grubo zmielonej pszenicy, zresztą pozostałe powstały ze zmielonych kasz : ) oraz masło "krowie" w połączeniu z kokosowym, wpakowałam do plastikowej miski-chyba błąd -powinnam w szklanej? ( przełożyć? jak sądzisz? ) Czy te moje modyfikacje sprawdzą się ? Czy poniosę klapę? Mam w planach wykonanie piernika ,ciasteczek i.......może coś jeszcze-:)
Podwoiłam składniki -:)
-
2013/11/08 19:38:15
Myślę, że podwojenie składników było bardzo mądrym przedsięwzięciem :D
-
Gość: jankaziels@gmail.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/12 08:57:44
Szukałam przepisu na pierniczki dla alergika, tylko czy zamiast margaryny/masła, można użyć masła kokosowego?
-
2013/12/12 14:20:18
Oczywiście.
-
2013/12/13 14:12:24

Wczoraj moi synowie piekli z babcią pierniczki. Skorzystali z powyższych wzorów, ale później wymyślali własne ozdoby. Pierniczki wyszły prześliczne i oczywiście przepyszne.
-
2013/12/23 08:03:07
Gosiu, zrobiłam Twoje pierniczki. Są re-we-la-cyj-ne. Dziękuję! :)
-
2013/12/23 10:07:19
Bardzo się cieszę :) Wesołych Świąt!
-
Gość: susynia, 5.134.65.*
2014/12/17 16:32:33
Przepis super :)
Pierniczki wyszły pyszne
-
2014/12/17 20:22:49
To świetnie :) Wesołych Świąt!
-
Gość: , *.centertel.pl
2014/12/22 22:57:00
A czy one będą obrazu miękkie
-
2014/12/23 01:17:20
Nie, najpierw są twarde, ale jak się je zostawi na wierzchu, to szybko miękną.
-
2014/12/29 07:03:43
dobre są , nawet bardzo dobre , ja ulepiłam domki
kuchniaalicji.blogspot.com/2014/12/pierniczki-weganskie-z-roku-2014.html
-
2014/12/29 11:14:45
Alu, śliczne są te domki! :)
-
Gość: Agata, 109.206.212.*
2015/11/02 11:05:22
A ile takie pierniczki moga polezec juz upieczone, zeby sie nadawaly do zjedzenia? :-) tzn ile max, czy miesiac?
-
2015/11/02 12:20:12
W szczelnej puszce przez miesiąc spokojnie nic im nie grozi. Poza ewentualnymi podżeraczami ;) Dłużej nigdy nie próbowałam trzymać.
-
2015/11/06 12:17:38
Ciasto już leżakuje, i tak ładnie pachnie,już nie mogę doczka się grudnia. W tym roku z podwójnej porcji. W zeszłym roku było za mało, Pani przepisy są przecudowne :)
-
Gość: , *.5-3.cable.virginm.net
2015/11/07 19:29:07
śliczne pierniczki już kubki smakowe pracują:) a jakiej mąki mogłabym użyć zamiast pszennej?
-
2015/11/07 19:58:37
Spróbuj gryczano-jaglanej.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/11/08 11:27:18
Gosiu jak myślisz zamiast margaryny, masła etc. można dodać olej kokosowy ???
-
2015/11/08 17:25:53
-
2015/12/18 14:19:49
Dziękuję Ci za ten przepis :) Moje dzieci mają skazę białkową i dzięki Twojemu przepisowi mogę z nimi zrobić pierniczki na święta. Właśnie będę wyrabiać ciasto :) Miałam gotową przyprawę do piernika, więc dodałam ją zamiast przypraw które wymieniasz i dodałam odrobinę karobu :)
-
2015/12/20 17:31:25
Pierniczki zrobione, przepis prosty, wszystko się udało :)
-
Gość: asia, *.centertel.pl
2015/12/21 09:16:13
A czy ciasto moze leżeć dzień czy wtedy pierniczki nie wyjdą?
-
2015/12/21 11:58:12
Asiu, skoro napisałam, że ciasto leżało ponad miesiąc, to zakładam, że jeden dzień mu nie zaszkodzi :)
Pozdrawiam
Wesołych Świąt!
-
Gość: Asia, *.centertel.pl
2015/12/21 13:39:28
Pytałam bardziej czy nie za krótko
-
2015/12/21 14:21:23
Nie, nie za krótko :) Można piec nawet tego samego dnia. Wystarczy, że ciasto wystygnie.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Asia, *.centertel.pl
2015/12/22 08:55:16
Dziękuję. Wesołych świąt
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2016/11/28 21:57:30
Mam chęć zrobić te pierniczki dla mojego alergika, tylko zastanawiam się, czy jak ciasto będzie dojrzewalo, to czy nie wyprodukuje się w nim histamina. Czy dla alergika nie bedzie jednak 'bezpieczniej' zrobić tych smakołyków bez leżakowania?
-
2016/11/28 22:44:41
A z czego konkretnie ta histamina miałaby powstać?
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2016/11/30 21:29:14
Histamina wytwarza sie w produktach, które fermentują np zupa po ugotowniu ma mniej histaminy, niz na drugi dzien. Stad moje pytanie o piernik.
-
2016/12/01 20:55:16
Histamina powstaje z histydyny. Stąd moje pytanie, z czego konkretnie miałaby powstać, skoro w składzie nie ma produktów bogatych w histydynę?
Nie ma tez składników, które by wyzwalały wydzielanie histaminy w organizmie. A dojrzewanie ciasta nie jest związane z jakąś wybitnie intensywną fermentacją.
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2016/12/04 20:12:02
Dziekuje za odpowiedź w temacie histaminy. Bardz chętnie zrobię pierniczki z Pani przespisu dla mojego alergika z nieco krótszym okresem dojrzewania.
-
2016/12/05 18:13:06
Bez jajek? Nigdy nie robiłam, ale spróbuję :)
-
Gość: mw, 31.42.21.*
2016/12/15 11:28:34
ami nie wyszly...drugie podejscie i nie wiem jak to uratowac...nie da sie wcale wyrobic zwartej kuli z ciasta. Kruszy sie czy na zimno czy po ogrzaniu...masakra. W zeszlym roku wyszly super a teraz mam ochote plakac
-
Gość: Kaisa, 172.19.57.*
2016/12/15 15:17:47
Witam, czy zamiast margaryny/masła można dodać oleju kokosowego?
-
2016/12/15 20:23:05
Kasiu, tak.

MW, widocznie zmieniło się coś w mące. A nie zmieniłaś w międzyczasie miejsca zamieszkania?
Spróbuj dać mniej mąki, żeby ciasto było bardziej mokre i elastyczne.
-
Gość: Marta, 78.10.247.*
2016/12/22 22:46:44
Nastawilam ciasto na pierniki w ubiegłym tygodniu, dzisiaj pieklam. Troszkę zmniejszylam ilosc miodu. Wyszły bardzo dobre.