Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sos czekoladowy

Wspominałam kiedyś przy okazji pewnej rocznicy o sosie czekoladowym, który wypatrzyłam u Bożeny Sikoń. Nieco go stuningowałam, bo chciałam uniknąć efektu smakowego: kakao na wodzie, a co tu nie ukrywać ten cukierniczy sos, to właśnie jest kakao na wodzie;)

Sos czekoladowy, chocolate sauce

300 g cukru (dałam połowę nierafinowanej jasnej demerary i połowę ciemnego muskowado aż ociekającego od melasy)
60 g miodu
120 g kakao (dałam 100 kakao i 20 karobu)
1 laska wanilii
woda

Sos czekoladowy, chocolate sauce

Należy ugotować syrop do nitki z cukru z miodem i odrobiną wody (nalać tylko tyle, żeby zakryła cukier). Ja dodałam przekrojoną laskę wanilii razem z wyskrobanymi ziarenkami. Dodać kakao rozrobione z odrobinką wody, zagotować i wystudzić. Z tą wodą trzeba uważać, żeby sos nie zrobił się zbyt rzadki (dlatego w ogóle dodałam karob - żeby zagęścić;))

Z tych proporcji wychodzi ponad pół litra sosu. aj jeszcze gorący przelałam do butelek, zakręciłam, odstawiłam do góry dnem do wystudzenia i pięknie się zassały. Sosu można używać do ciast, jako polewę do lodów i deserów, naleśników lub jako błyskawiczny sposób przygotowania kakao (wystarczy rozmieszać trochę w szklance z mlekiem).

A poniżej sos w użyciu, ale o tym może jutro...

Sos czekoladowy, chocolate sauce

sobota, 26 listopada 2011, pinkcake
Komentarze
2011/11/26 08:26:19
Język mi uciekł ...nie powiem gdzie:)
-
2011/11/26 08:28:11
boski .. ja poproszę o łyżeczkę tego sosu :)
-
2011/11/26 08:29:44
ach, jak ty kusisz niebezpiecznie!
-
2011/11/26 08:30:54
Pani Bożena powinna zacząć się bać :) No i widzę, że KA spisuje się doskonale.
-
2011/11/26 08:48:44
Boski Gosiu!:)
-
2011/11/26 14:25:52
mmm wspaniały blog, wspaniały sos czekoladowy!!!!
-
2011/11/26 17:35:34
Gosiu, bardzo fajne zdjęcia!:)))
-
2011/11/26 22:30:46
Wiosenko, ze strachu? ;D

Dyrdymałki, tylko łyżeczkę?

Karmelitko;)

Karolinko, bez przesady;) Ale ciekawa jestem co by pani Bożena zdziałała bez bitej śmietany? :)

Dzięki, Majanko, Kawiarenko, Andziu:) Pozdrawiam!!! :)*
-
2011/11/27 13:00:26
Gosiu chyba niewiele :)
-
2011/11/28 20:21:26
To musiał być głęboki smak .....
-
2011/11/29 14:08:19
Język mi uciekł w to samo miejsce gdzie język Wiosenki:)
-
Gość: sskoczy, *.9-1.cable.virginmedia.com
2012/04/10 21:02:19
Jesteś genialna - to w związku z bitą "śmietaną" (ja robię z mleka kokosowego i na pocieszenie dodam, że reakcja mojego syna na takie cudo była podobna: "Mama, fuj!" ;]), ale nie chcę wszędzie śmiecić komentarzami więc przy okazji takiej, że mam pytanie odnośnie powyższego sosu to zaznaczam ! A w sprawie pytania: czy myślisz, że możliwe jest i rozsądne zastąpienie całości kakao karobem? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za bezmleczno-bezjajeczne inspiracje :)
-
2012/04/10 21:12:07
A tam śmiecić;)
Skoro nie możesz użyć kakao, to użyj w całości karobu, będzie sos świętojański, a nie czekoladowy;) Smak będzie inny, ale przecież karob też fajnie smakuje.
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: iwona, *.play-internet.pl
2014/09/09 14:00:19
Jak długo można taki sos przechowywać?
-
2014/09/09 18:16:04
Jeżeli będzie w wysterylizowanej butelce i się go nie zapaprze, to spokojnie miesiąc może stać.