Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Gotujemy po polsku - galareta różana Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Przepis znaleziony u Lucyny Ćwierczakiewiczowej w książce kucharskiej: "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" wydanej w 1885 r.

Przepis na galaretę różaną znajduje się na stronie 107 wydania 15 z roku 1983:

A efekt wygląda tak:

galareta różana w Lucyny Ćwierczakiewicz, Lucyna Ćwierczakiewiczowa glareta różana

Galaretka jest do wykonania w czerwcu lub teraz, jeżeli dysponujecie zamrożonym agrestem i zamrożonymi płatkami róż lub domową wodą różaną. Przepis dopisuję do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl. 

Gotujemy po polsku!

wtorek, 15 listopada 2011, pinkcake

Komentarze
2011/11/15 13:33:47
Jak ona pięknie wygląda :)
-
2011/11/15 14:27:14
Przepiękna! Uwielbiam ten smak- płatki róż mam, wodę różaną także, ale agrestu niestety brak :( Może w przyszłym roku zatem.
-
2011/11/15 14:32:37
O rany! Wygląda przepięknie i smakuje na pewno równie dobrze! Koniecznie muszę spróbować. Sama jestem fanką Lucyny! (mam jej 365 obiadów). Pozdrawiam:)
-
2011/11/15 14:42:51
Czy mi się wydaje, że zdradzasz nam powolutku tajemniczą zawartość książki...:) Agrest z różami już próbowałam i wiem ,że smakuje cudnie a od takiego wpisu aż robi się radośniej i cieplej przy serduchu :)
-
2011/11/15 14:49:33
Fju, fju! Piękna! Mam tą książeczkę, ale tylko ją przeczytałam, nic z niej nie zrobiłam jeszcze.
-
2011/11/15 15:27:49
To mam już pierwszy przepis do wykonania w następnym sezonie :)
-
2011/11/15 16:16:09
Mam pytanie, skąd wziąć / jak zrobić wodę różaną i gdzie można dostać płatki różane?
-
2011/11/15 17:53:51
faktycznie ładnie wygląda!
-
2011/11/15 19:33:48
Niestety nie posiadamy, więc trzeba będzie poczekać do czerwca. Cudne zdjęcia Gosiu.
-
2011/11/15 19:44:44
Cudowna galaretka i pięknie sfotografowana!
Pozdrawiam CIę Gosiu :*
-
2011/11/15 20:15:25
Ach ten kolor galaretki - rewelacja!
-
2011/11/15 21:37:53
Dziękuję, Kuchennefascynacje:)

Raindrop, naturalne pektyny mają też jabłka, a do tych chyba masz dostęp? ;) Więc możesz sobie zrobić galaretkę jabłkowo-różaną.

KittieOwl, tak, jest pyszna, kwaskowata i aromatyczna.

Szarlotku, ależ skąd! Tutaj trafia to co do książki się nie zmieściło:)

Ewciu, warto się wgryźć w dawne smaki, a okażą się wcale nie tak odległe...

Wszystkocomniezachwyca, piękne plany! :D

LittleOwl, płatki trzeba zerwać w czerwcu lub lipcu popod lasem alibo na łące zielonej i zamrozić. Wodę różana można kupić, ale taka "prawdziwa" (tzn hydrolat) się nie nadaje. Domową wodę (czyli syrop bez cukru) robi się zalewając świeże lub mrożone płatki gorącą wodą, czyli tez trzeba się przygotować w czerwcu.

Dziękuję, Florentynko:)

Szybko minie, Karolinko:)

Dziękuję, Majanko:)

Dzięki, Atinko!
-
2011/11/15 22:30:37
Pięknie wygląda, kolor i ta jej przejrzystość. Super ;]
-
2011/11/15 23:05:15
Ależ kolor, piękna! :)
-
2011/11/17 11:28:38
Dziękuję, Zjedz_mnie, Moniko! :)