Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowo-kokosowe

Ciasto dyniowe z cudzego przepisu mnie rozczarowało, jakkolwiek smaczne (no w końcu z dyni:)) wyszło mi ciężkie, jak zwykle kiedy próbowałam upiec warzywne ciasto na samej mące. Moim zdaniem takie ciasta wymagają dodatku czegoś, co nazywam rozluźniaczem struktury, a co nie tworzy mącznego gluta. Mogą to być zmielone orzechy, migdały, zmielony słonecznik albo... no właśnie: kokos! Produkt, którego rzadko używałam, jednak przy nowym dziecku obiecałam sobie odkrywać nowe smaki, więc staram się co rusz sięgać po rzeczy nowe lub nieco zapomniane:)

dynia Hokkaido

Ogólnie zakochałam się w Hokkaido. W tym roku mogę ją kupować do woli, więc robię to bez ograniczeń:)

Ciasto dyniowo-kokosowe to autorska przeróbka mojego autorskiego przepisu:) Ciasto godne polecenia, chociaż nie olśniło mnie tak jak cukiniowo-kokosowe. Ciasto z dynią Hokkaido smakowało w zasadzie jak z marchewki, co nieco mnie rozczarowało, jednak tylko przez chwilę, bo był to bardzo smaczny wypiek.

Ciasto dyniowo-kokosowe bez jajek, coconut and pumkin cake

Ciasto dyniowo-kokosowe bez jajek

1 szklanka mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
6 łyżek oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 szklanka dyni (Hokkaido startej razem ze skórką)
3/4 szklanki mleka koziego
1 łyżeczka cynamonu

Suche składniki pomieszać. Połączyć z nimi dynię, potem dodać płynne i zamieszać. Wylać do przygotowanej tortownicy 18 cm. Piec około 40 minut w 180°C do suchego patyczka.

Polecam: wilgotne, lecz nie nazbyt ciężkie, aromatyczne, pyszne.

Choć botanicznie kokos to nie orzech, to podłączam do Orzechowego Tygodnia. Poza tym dynia z orzechami wyśmienicie smakuje:)

środa, 09 listopada 2011, pinkcake
Komentarze
2011/11/09 16:01:12
Wygląda znakomicie! Ja kocham kokos, sądzę, ze by mi bardzo posmakowalo! :))
Pozdrówki:)
-
2011/11/09 16:05:06
piękny kolor i fajne połączenie dynia i kokos:)
-
2011/11/09 18:05:04
A nie za bardzo wybredna Ty jesteś? Takie ciasto Cię rozczarowało? ;) A hokkaido to i ja kocham. Zresztą bardzo ładnie nam rośnie już kolejny rok na działce.
Pozdrawiam serdecznie.
-
2011/11/09 19:06:30
Dziękuję, Majanko! W to akurat nie wątpię:)

Dzięki, Dusiowa, mnie też się bardzo podobał ten słoneczny kolor;)

Karolinko;) Rozczarowało w tym sensie, że nie smakowało dynią, tylko marchewką:D Przecież nie po to piekłam z dyni, żeby jeść marchewkę!
-
2011/11/09 19:31:14
Ciacho z pewnością rewelacja! A w Hokkaido to i ja się tej jesieni zakochałam:)
-
2011/11/09 19:31:14
Ciacho z pewnością rewelacja! A w Hokkaido to i ja się tej jesieni zakochałam:)
-
2011/11/10 15:07:58
Bardzo lubię:) Twoje wygląda fantastycznie:)
-
2011/11/11 11:43:37
Takiego ciasta dyniowego jeszcze nie próbowałam :)
-
2011/11/12 09:19:29
Ciasto wygląda fantastycznie! Ten kolor.. no to zasługa hokkaido , pysznie się prezentuje:) A fakt , faktem że sama dynia i mąka w cieście powoduje, ze ciasto to jest niesamowicie ciężkie:) Ale ja takie też lubię :D Dziękuję za przyłączenie się do zabawy :) Pozdrawiam!
-
2011/11/12 10:35:54
Aciri, niestety moja latorośl nie podziela gorącego dyniowego uczucia, więc nie jem jej tyle ile bym chciała.

Dzięki, Mary! Pozdrawiam!

Kikimoro, warto nadrobić;)

Dziękuję, Atinko, za przyjęcie zgłoszenia:)
-
2011/11/13 10:01:18
No wlasnie, ja czesto dodaje do takich ciast mielone migdaly np. Z kokosem tez pieklam, bardzo delikatne bylo, tylko potrzebowalo wiecej 'pazura' ;)
I nie dziwie sie, ze i Ty zakochana w Hokkaido! ;))

Pozdrawiam!
-
2011/11/13 11:10:01
Pani Małgosiu, czy mleko kozie mógłbym zastąpić roślinnym? Np. ryżowym? Na razie, niestety, musimy poprzestawać na roślinnych substytutach mleka.
Mam niecne podejrzenia, że przy ryżowym z ciasta zrobi mi się guma albo inny zakalec - wolę więc zapytać fachowca.

Pozdrawiam
Wiun
-
2011/11/13 11:24:29
Bea, ja uważam, że orzechy są najlepsze, bo i struktura polepszą i pazura dodadzą;) Marzył mi się dodatek imbiru, dla zaostrzenia smaku, ale Młoda ma po nim nudności, więc sam cynamon musiał wystarczyć:/

Wiun, oczywiście, że można, ale... Rzeczywiście ciasta wychodzą bardziej gumowate, szczególnie na sojowym, na ryżowym lub owsianym są nieco lepsze.
Ale żeby uniknąć ciężkości, to albo takie mleko trzeba rozcieńczyć wodą (lub sokiem) albo, jak radzi Wegetarinka, najpierw je zakwasić, żeby się zsiadło. A jeśli chodzi o smak, to najbardziej lubię mieszankę: owsiane, ryżowe, sojowe (2:1:1).
Pozdrawiam:)
-
2011/11/13 11:33:47
Ma nudnosci po imbirze? Oj to szkoda :( A moja siostra imbir chlopcom podawala wlasnie przeciwko nudnosciom (choroba lokomocyjna ;)).
-
2011/11/14 08:39:07
Nudności to ładny eufemizm, objawy są niestety o wiele bardziej żywiołowe :/ Jeżeli go używam do wspólnych posiłków, to wyłącznie już na talerze lub po odebraniu porcji dla Córci.
-
2011/11/15 09:01:24
W takim razie spróbujemy z ryżowego (soja też jest u nas na indeksie).
Czy do zakwaszania wystarczy użyć cytryny, czy też wymaga to jakichś bardziej skomplikowanych procedur?

Pozdrawiam
Wiun
-
2011/11/15 10:22:28
Z tego co wiem, trzeba tylko chwilę poczekać;) A mleko migdałowe, kokosowe możecie?
-
2011/11/15 10:24:26
Migdałowe możemy.
-
Gość: hebuka, 78.133.163.*
2012/01/26 13:09:46
Wreszcie znalazłam chwilę czasu i zrobiłam! W dozwolonej dla nas wersji - ze skrobią kukurydzianą zamiast zwykłej mąki i mlekiem ryżowym własnej produkcji. Poszło błyskawicznie, chociaż wcale nie było super smaczne. Może dlatego, że było to pierwsze ciasto od czasu wprowadzenia najbardziej ograniczającej nasz jadłospis diety bezglutenowej (oprócz tego nie możemy też "krowy" i jajek). Wczoraj zrobiłam następną wersję - zamiast skrobi mąka ryżowa (smakowo jest lepiej, ale ciasto bardziej się sypie, pomimo, że dałam więcej dyni i mleka). Następnym razem spróbuję na kukurydziance:)
-
2012/01/26 19:03:53
Hebuka, a próbowałaś mąki gryczanej? Mnie ona bardzo smakuje, a ciasta na niej wg mnie są boskie. Ma bardzo wyrazisty aromat i nie jest kluchowata jak ryżowa, czy kukurydziana. Dyniowego nie robiłam jeszcze w wersji dyniowej ale z marchewką gryka super idzie.
ozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: hebuka, 78.133.163.*
2012/01/26 22:52:44
Próbowałam gryczanej w jakiejś nędznej imitacji chleba, którego najbardziej mi brakuje. Wszelkie słodkości, które uwielbiam, zastąpiłam póki co popcornem z brązowym cukrem:) Ponieważ z chlebem wyszła kilkukrotnie totalna klapa (w sumie muszę przyznać, że dotychczas raczej mało piekłam) wolę robić ciasta, wydają się łatwiejsze. Chętnie skorzystam z podpowiedzi i dam znać co wyszło:) A przy okazji, szukam narazie bezskutecznie margaryny bezmlecznej, używałam "Lando" z Kauflandu, ale ostatnio pojawił się na niej dopisek "w zakładzie jest używane mleko", chyba mieli jakieś kłopoty...
-
2012/01/27 09:56:12
To prawda, ciasta są łatwiejsze;)
Takie porządne margaryny kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, a z takich sklepowych to używam Delmę. A napisami w stylu "w zakładzie używane jest mleko" nigdy się nie przejmuję, muszą to pisać, a faktyczne zagrożenie zazwyczaj jest znikome.
-
Gość: hebuka, 78.133.163.*
2012/04/03 23:21:30
Muszę przyznać, że .... zakochałam się w mące gryczanej! Miałaś rację, ma super aromat i konsystencję. Robię na niej wszystko, poza dyniowo - kokosowym, ostatnio zrobiłam pseudo piernik z marchewką - boski!!! Do Twojego przepisu na grykę z marchewką niepotrzebnie zniechęciłam się przez jajka, można ich po prostu nie dawać. Robię też naleśniki gryczane, które smakują nawet mojemu S.!, w planach - ciasto na pierogi. A Twój przepis na dyniowo - kokosowe na gryczance i mleku ryżowym doczekał się przekładu na kuchnię Pięciu Przemian, oczywiście przy publikacji został opatrzony linkiem do przepisu źródłowego:)
Wielkie dzięki za inspiracje!:)
-
2012/04/04 00:20:39
A widzisz? A nie mówiłam? :D Ja ją uwielbiam! Bardzo się cieszę, że się zaraziłaś:) Tak, marchewka z gryką się kochają! Dynia z resztą też. A naleśniki gryczane nadziewane czerwoną soczewicą to po prostu mój hicior obiadowy;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Dimi, *.dynamic.mundo-r.com
2012/05/01 23:48:00
Ja mialam dzem dyniowy wiec dodalam zamiast dyni i pominelam wspomniany w przepisie cukier. Wyszlo wspaniale. Dziekuje.
-
2012/05/03 09:39:21
Dimi, też dobry pomysł:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/07/30 20:16:15
No jak zwykle. Kierowałam się Twoim przepisem na ciasto cukiniowo-kokosowe, wymyśliłam, że zrobię je z dynią i mąką jaglaną, wyszło cudnie, poczułam się dumna. A dziś co znalazłam? Twój przepis na ciasto kokosowo-dyniowe. Czy jest jakaś kombinacja, której nie zrobilaś? Trudno, w każdym razie jest pyszne, dzięki za nieustanną inspirację. Garnkofilia
-
2012/07/30 21:59:14
:)) Jeszcze nie robiłam cukiniowo-gryczanego;)
Nic to, najważniejsze to wciąż szukać:)
Pozdrawiam!
-
Gość: kreaturnakuchnia, 85.222.104.*
2013/01/23 23:54:09
-
2013/01/24 00:14:43
Śliczna gwiazdka :)
-
Gość: Agnieszka, *.25.ftth.classcom.pl
2013/08/24 15:37:25
dzisiaj upiekłam to ciasto, jest pyszne, bardzo dziękuję za przepis, dołożyłam tylko polewę z dżemu morelowego, bo taki akurat miałam :-) z dodatkiem świeżego imbiru,
serdecznie pozdrawiam
-
2013/08/24 22:31:01
To bardzo się cieszę :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Aga, *.dynamic.mm.pl
2013/09/30 21:13:58
czy dynię mogę zastąpić marchewką? jaką mąkę mogę uzyć?
-
2013/10/01 08:42:40
Teoretycznie możesz, ale moim zdaniem ciasto kokosowe z marchewką jest mało smaczne.
Jeżeli chcesz ciasto z marchewki, to użyj orzechów zamiast kokosa, tak jak tu:
pinkcake.blox.pl/2012/04/Wasze-ulubione-ciasto.html
a jeżeli masz kokos, a nie masz dyni, to spróbuj ciasta cukiniowego:
pinkcake.blox.pl/2011/08/Ciasto-cukiniowo-kokosowe-bez-jajek-REWELACJA.html
Pozdrawiam!
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/10/12 21:54:00
Równie pyszne, jak to z cukinią, choć w obu przypadkach nie wyrosło jak trzeba i od dołu trochę zakalec. Może mam zły piekarnik. Będę jeszcze ćwiczyć. ;)
-
2013/10/13 15:42:14
Może miałaś zbyt soczyste warzywa. Albo je odciśnij, albo dodawaj nieco mniej płynu, wtedy powinny lepiej wyrastać.
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/10/13 22:22:03
Ok, dzięki. Mam jeszcze zapas dyni w lodówce, więc jutro kolejna próba.
-
Gość: 2ska, *.net.cybernetwmw.com
2015/10/14 23:37:56
chyba nigdy nie wyjdę z tego bloga... chodzę, klikam, zapisuję i ciągle widzę nowe odnośniki do ciekawych przepisów. oszaleję :D
-
2015/10/15 00:31:30
W takim razie nieśmiało zaproponuję zakup mojej książki "Słodki sposób na alergię", gdzie jest jeszcze więcej przepisów i wszystkie są w jednym miejscu :)