Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka jak z cukierni

Oj, strasznie mi było tego potrzeba! Chyba przeżywam kryzys odstawienia i niemal się rozpłakałam na widok weselnych ciast ociekających śmietaną. I wtedy przyszło natchnienie! Konkrektnie natchnęła mnie Zauberi, która nie piecze bezmlecznie, jednak jej ciasta puściły do mnie oczko: "Umiesz to zrobić, tak, zrobisz to bez użycia jajek i bez krowiego nabiału!"

I zrobiłam sobie kremówkę, taką jak z cukierni, tyle że na kozim mleku. Ciasto prawie gotowiec, z kupionego budyniu, ale właśnie takiego potrzebowałam. Oj, jak bardzo!

kremówka na kozim mleku

Kremówka pyszna (opcjonalnie wegańska)

3/4 arkusza ciasta francuskiego (bardzo dobre teskowe - bez masła i innych dodatków i nie mam po nim zgagi)
pół kostki dobrej margaryny
1 budyń "śmietankowy"
1,5 szklanki koziego mleka (lub dozwolonego roślinnego)
łyżka cukru pudru na posypkę

Ciasto upiekłam wg przepisu tj. 15 minut w 200ºC. Budyń był z cukrem z rodzaju tych bez gotowania. Trzeba go było tylko rozmieszać w gorącym mleku. Uznałam, że warto poeksperymentować z masą budyniową, bo zgadzam się tu z Zauberi, że ostatnio ciężko zrobić masę budyniową, która się nie zważy i zrobiłam tak: do gotowego gorącego budyniu wrzuciłam margarynę i mieszałam, aż się roztopiła i masa wprost błyskawicznie jest gotowa. I to bez użycia miksera!

Po wystudzeniu rozsmarowałam masę na połowie wystudzonego ciasta, przykryłam drugą połówką ciasta i delikatnie posypałam cukrem pudrem.

kremówka na kozim mleku, kremóka bez mleka krowiego, kremówka bez jajek, kremówka prawie wegańska

Wyszło mi z tego 6 kremówek, które zjadłam wszystkie sama (Młoda nie przyzwyczajona do mas, więc nie chciała) 4 wieczorem i 2 rano, i wcale a wcale nie jest mi z tego powodu wstyd :D

piątek, 28 października 2011, pinkcake
Komentarze
2011/10/28 11:16:32
Bosko wygląda :) to już wiem o co chodził z tą żywą inspiracją ;). Pozdrawiam
-
2011/10/28 11:29:34
I bardzo dobrze, że nie jest Ci wstyd. Pysznie wyglądają, sama bym je wszystkie zjadła :)
-
2011/10/28 12:18:27
Gosiu jesteś niesamowita. Nie sądziłam, że na bezmlecznej diecie można zjeść tak wspaniałe, "mleczne" ciacho. Czapki z głów.
-
2011/10/28 12:23:28
I słusznie, taka kremówka to raj;))
-
2011/10/28 12:23:33
Gosiu.,a dlaczego ma być Ci wstyd :) Jesteś taka szczuplutka, ze kremówki nocą Ci nie zaszkodzą. Piękne są te Twoje ciacha :)
Pozdrowienia.
-
2011/10/28 13:16:53
No właśnie, Zauberi:) Ciasto z jednego, krem z drugiego;) Jeszcze kaszka manna czeka:)

Gotujebolubi, już nie ma :P

Karolinko, trzeba sobie radzić;)

Potrawo, czasem trzeba :)

Majanko, teraz nawet bardziej:( Nie nadążam z ilością kalorii:/
-
2011/10/28 13:24:27
Wygląda lepiej niż w niejednej cukierni!
-
2011/10/28 14:14:37
Czyli jak się chce , to wszystko można :) Wygląda idealnie !
-
2011/10/28 15:36:53
faktycznie ciekawe :)
-
2011/10/28 16:32:12
Oj, ale chodzi za mną kremówka:) A Twoja tak słodko się prezentuje:)
-
2011/10/28 18:44:23
Polecam Ci to ciasto z kaszą manną, też można pokombinować a jest pyszne :)
-
2011/10/28 19:34:08
Mmm, wygląda cudownie. Śmiem stwierdzić, że lepiej niż z cukierni :)
-
2011/10/28 19:54:55
powiem krotko: to jest pyszne:)
-
2011/10/28 22:11:59
Oj jak ona pysznie się prezentuje ;]
-
2011/10/28 22:42:40
Pysznie wygląda. Bardzo lubię kremówki.
-
2011/10/28 23:34:28
na kozim mleku?
o rety, jaka innowacja!
już sobie wyobrażam, jaka musi byc niebiańsko i zaskakująco kremowa...
i delikatna zarazem ;]

www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/10/28 23:34:44
na kozim mleku?
o rety, jaka innowacja!
już sobie wyobrażam, jaka musi byc niebiańsko i zaskakująco kremowa...
i delikatna zarazem ;]

www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/10/29 15:31:30
zaszalałaś :-)) też bym dała radę sześciu kawałkom :)
-
2011/10/31 12:00:11
Dziękuję, Aciri, LovelyKate, może faktycznie ;)

Szarlotku - chce się :P

Dziękuję, Oliwku, Alinko, Kulinarnespotkania, Zjedz mnie, Diablico!

Zauberi, no właśnie zamierzam:)

Karmelitko, to nie innowacja, to konieczność:/ Ale efekt pyszny!

Myniolinko, nawet 12! :D
-
Gość: PhD student, *.netcologne.de
2011/11/03 22:19:35
Uwielbiam kremowki! W liceum czasem chodzilysmy na babskie kremowki na Karmelicka do Czarodzieja :) i troche zazdroszcze mozliwosci zjedzenia 6-ciu - dobre geny figury!
PS. Hanka z takiej juz starszej powiesci dla dziewczat "Po slonecznej stronie" tez uwielbiala kremowki - a ze akcja ksiazki dziala sie w Krakowie, moze tez zachodzila do Czarodzieja?
-
2011/11/06 11:25:45
Mama mnie zawołała (uwielbia przeglądać blogi ;)), nakazała zapisać przepis i jak najszybciej taką kremówkę wykonać. Więc zapisuję i zrobię. Pozdrawiam :))
-
2011/11/07 22:46:31
Studencie, my też :) Tylko w sumie Czarodziej nie był dla nas taki czarodziejski, klimat nie ten, i wolałyśmy chodzić na lody na Sławkowską;)
A wilczy apetyt to nie tylko geny, a przede wszystkim karmienie półrocznego głodozmora :P

Maniu, za wiele do pisania tu nie ma;) Ale efekt bardzo mi odpowiadał, więc polecam! Pozdrowienia dla mamy:)
-
Gość: lolajna7, *.play-internet.pl
2011/11/09 12:26:00
Super :) ja robiłam kremówkę-karpatkę z kremem budyniowym ale ciasto z przepisu na piwoszki tylko na blasze piekłam też smaczna :)
-
Gość: Jola, *.play-internet.pl
2011/11/09 13:12:05
w zasadzie to ja mam w domu c.francuskie:) już wiem co będę dzisiaj robiła...
-
Gość: Madisa, *.adsl.inetia.pl
2011/11/16 20:39:26
Ten patent z dodaniem zimnej margaryny do ciepłego budyniu zamiast zimnego budyniu do ciepłej margaryny - genialny. I tak oto moja budyniowa na owsianym mleku wygląda jak trzeba :)
-
2011/11/17 11:26:53
Jolajna Jolu, każdy sposób dobry, żeby zrobić sobie dobrze;)

Madiso, bo te budynie teraz robią takie do luftu;) Ale sposób rzeczywiście okazał się fajny:)
-
2011/11/21 15:05:15
lolajna Małgosiu :) od lojalnej Joli ;) ciasto francuskie z Tesco już kupione, chęci są, czssu tylko trochę brak ale i ten się znajdzie ;) ja ostatnio robiła kluski na parze bez jajek i rewelacyjne wyszły-jak się chce to się wszystko da, w wielu przepisach omijam jajka i dodaję mleko roślinne i wszystko wychodzi :) krem budyniowy robiłam do tej pory w tradycyjny sposób ale muszę wypróbować Twój bo jest o wiele mniej kłopotliwy :)
-
2011/11/21 18:52:11
Och, Lojalna, Jolu wybaczcie! :) Zobaczyłam początek i koniec IP i uznałam, że to jedna osoba;)
A sposób jest błyskawiczny! :)
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/17 23:01:24
Wspaniała! ale czy łatwo się kroi ?
-
2011/12/17 23:30:23
Ewelinko, tak jak tradycyjna kremówka - beznadziejnie! :D
A na serio, to pierwszego dnia w ogóle się nie zabieraj za krojenie, musi się przegryźć przez noc.
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/18 15:41:24
Aha, rozumiem.
Jutro jestem cały dzień w pracy. Wieczór też mam zajęty, a bardzo chciałabym ją przygotować na wtorkowe spotkanie z przyjaciółką. Czy mogę zrobić ją dziś i nie zawilgotnieje za bardzo do wtorku? A może lepiej dzisiaj upiec blaty i zrobić krem a jutro tylko przełożyć?
-
2011/12/18 16:01:56
Jeżeli zdążysz dziś wystudzić blaty i krem, to możesz zaryzykować, ale już w sumie późno jest. Moim zdaniem najlepiej będzie jeśli sobie przygotujesz wszystko dziś wieczorem, wystudzisz przez noc, rano przełożysz (5 minut roboty) i wstawisz do lodówki na całą dobę. Przed podaniem zostanie Ci tylko poprószyć cukrem pudrem:)
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/18 16:04:48
A krem schować do lodówki czy niech leży w temp. pokojowej?
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/18 16:07:11
Aha znalazłam też fajny sposób w internecie jak kroić kremówkę. Górny blat należy pokroić na kwadraty/prostokąty wielkości kawałków które chcemy potem otrzymać. Podobno działa i porcje wychodzą b. zgrabne.
-
2011/12/18 16:35:46
Krem zostaw na blacie niech sobie stygnie. A z tymi blatami to tak też można, sprytne, ale to więcej dziubdziania na wejściu;)
Aha, dolny blat ciasta połóż na arkuszu papieru do pieczenia. I dopiero tak włóż do prostokątnej foremki, żeby wyciągnąć kremówkę w całości. Albo z rób tak jak ja, w ogóle bez foremki, zawiń później boki arkusza do góry, żeby krem nie wypływał na boki.
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/18 16:38:45
Zrobię w foremce. Dziękuję ślicznie za wszytskie rady!
Dam znać w tygodniu jak smakowało.

Pozdrawiam serdecznie.
-
2011/12/19 10:44:59
To czekam:)
-
Gość: ewelina, *.toya.net.pl
2011/12/31 12:06:41
przepraszam, że dopiero teraz..
kremówka wyszła b. dobra! może ciut namokły blaty ciasta, ale poza tym super.
-
2012/01/01 20:58:38
To fajnie:) Siła prostoty zwycięża :D
-
Gość: wisienka, *.rzeszow.mm.pl
2012/04/03 09:50:16
Zrobiłam wczoraj! Jejku jakie pyszne :) Strasznie się cieszę że jest taka strona - nadzieja dla karmiącej mamy małego alergika. Już tworzę listę ciast na święta :)

-
2012/04/03 10:25:48
Proszę uprzejmie:) Zapraszam, wybieraj do woli!
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: wisienka, *.rzeszow.mm.pl
2012/04/04 13:44:40
tylko kurcze się jeść "elegancko" nie dało - może jakiś patent masz na to? Przyznam że pochłaniałam z ręki jak eklerka :)
-
2012/04/04 18:33:02
Nie, nie mam patentu;) Zawsze mam ten problem z kremówkami. Ale w zaciszu domowym kto by się przejmował? ;D
-
Gość: wisienka, *.rzeszow.mm.pl
2012/04/05 22:05:04
to prawda :) po miesiącach jedzenia suchych ciastek (tych bezpiecznych) nie będę się przejmowała takimi drobiazgami :) jutro powtórka hihi
-
2013/06/26 15:59:24
boska!!! zniknęła ze stołu jako pierwsza na roczku mojej córeczki a przecież rodzina nie lubi ciast bez mleka i jajek :)
-
2013/06/26 20:18:01
Normalka, wszyscy tak marudzą :P Gościom trzeba powiedzieć dopiero po zjedzeniu :D Mężowie czasem się orientują, dopiero jak widzą jedzące dzieci ;)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/09/17 19:21:19
Hmm.. to zdecydowanie jest pozycja do powtórzenia ...i dopracowania. ;) Pomysł super, ale jeszcze trzeba sprawnego wykonawcy. Miałam tylko "prawdziwy budyń" i chyba potrzeba było mniej mleka, bo masa nie wyszła zbyt ścisła i zupełnie nie chce się trzymać w cieście. Ale rzeczywiście świetny pomysł z tą margaryną. :)
-
2013/09/17 21:01:04
Wiesz, co, teraz trudno znaleźć dobry budyń do masy. Wszystkie są miękkie i kremowe, a po pół godzinie podchodzą wodą. Bjech! Zazwyczaj do zwykłego budyniu dodaję jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się to kupy trzymało.
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/09/17 22:00:23
Ok, następnym razem tak to zrobię. PS: Mimo niesprzyjającej konsystencji nie wytrzymałam i zjadłam już wszystko (sama). Ale wyszło mi mniej niż 6, bo miałam mniej ciasta francuskiego. ;-)
-
Gość: forsycja, *.as13285.net
2014/03/11 15:43:36
Witam!
Musze sie przyznac,ze jeszcze nigdy nie eksperymentowalam z ciastem francuskim...mam wiec pytanie czy moge wylozyc blaszke ciastem surowym nalozyc na to mase przykryc ciastem i upiec czy musze upiec a potem przelozyc?
Z gory dziekuje
-
2014/03/11 16:17:52
Masy na kremówkę się nie piecze. Więc najpierw pieczesz, potem przekładasz wystudzone.
-
Gość: Magda, *.adsl.inetia.pl
2014/05/01 08:28:50
Czy zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego?
-
2014/05/01 08:50:33
Masa może być zbyt płynna. Może być olej kokosowy zmieszany z masłem shea.
-
Gość: Dominika, *.adsl.inetia.pl
2015/11/07 14:28:17
Nazwa,jak z cukierni,obraża tę kremówkę :),cukierniane mogą się schować. Od dwóch miesięcy korzystamy z Pani przepisów, gdyż okazało się, że córeczka, którą karmię piersią nie toleruje mleka. Bez bicia przyznaję się do uzależnienia od słodkości :),więc ten blog okazał się dla mnie wybawieniem,do końca życia chyba będę za niego wdzieczna:). Dziś zrobiłam kremówkę, ale z mlekiem owsianymi i już dawno nie byłam taka szczęśliwa :D. Nawet,kiedy już skończę karmić, to chyba pozostanę wierna tym przepisom,bo ciasta znikają w tempie ekspresowym, a mąż twierdzi, że są lepsze niż tradycyjne.Dziękuję, dziękuję, dziękuję :)