Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Nutella na kozim mleku

Kolejna rzecz, którą Córcia podpatrzyła i zapragnęła. Przepis wypatrzyłam u Dorotki i twórczo zmodyfikowałam na potrzeby alergiczne.

nutella na kozim mleku, krem orzechowo-czekoladowy na kozim mleku, nutella dla alergików, goat milk nutella, goat milk chocolate and nut cream

oryginalny przepis zakładał użycie:

80 g orzechów laskowych
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
90 g gorzkiej czekolady
3 łyżki golden syrupu, miodu lub syropu z agawy (u mnie miód)

Ponieważ w sprzedaży nie ma skondensowanego mleka koziego przygotowałam jego substytut z mleka koziego i koziego mleka w proszku.

Orzechy laskowe podprażyć na patelni i obrać z brązowych skórek pocierając je zawinięte w ściereczkę. Ostudzone orzechy włożyć do malaksera i zmiksować na płynną masę. Nie udało mi się osiągnąć takiego stanu, ale uzyskałam całkiem gładkie masło i dalej mój blender odmówił współpracy.

W garnuszku podgrzać mleko, połamaną gorzką czekoladę i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Mnie się nie chciały połączyć, kozi substytut kondensatu okazał się zbyt rzadki, więc dorzuciłam jeszcze 30 g czekolady i się udało.

Ciepłą mieszankę wlać do masy orzechowej i zmiksować na gładką masę. Nałożyć do słoiczków i odstawić do stężenia.

Dorotka miała rację, ten krem jest przepyszny. O niebo lepszy od nutelli. Ale cóż się dziwić w końcu to orzechy i czekolada a nie margaryna i kakao z aromatem. A słodkość można sobie samemu dobrać, więc zęby nie bolą od pierwszego ugryzienia.

Cudowny krem orzechowo-czekoladowy jest wprost potwornie pyszny! Oczywiście jeżeli jesteście przyzwyczajeni do smaku mleka od kozy :P

nutella na kozim mleku, krem orzechowo-czekoladowy na kozim mleku, nutella dla alergików, goat milk nutella, goat milk chocolate and nut cream

Blender po przygotowaniach był cały obklejony kremem i za nic nie dało się powybierać resztek kremu łyżeczką, a nawet mój jęzor tak głęboko nie sięgnie. Uznałam, że szkoda marnować tyle pyszności, więc wypłukałam go przy pomocy koziego mleka i przy okazji kremu powstał też pyszny czekoladowo-orzechowy koktajl. O!

nutella na kozim mleku, krem orzechowo-czekoladowy na kozim mleku, nutella dla alergików, goat milk nutella, goat milk chocolate and nut cream

piątek, 02 września 2011, pinkcake
Komentarze
2011/09/02 12:01:34
Ja kiedyś robiłam na kozim mleku cajeta, czyli odpowiednik masy krówkowej. Bardzo smakował mi w nim ten charakterystyczny dla koziego mleka "posmaczek" :) Kozia nutella też pewnie smaczna :)))
-
2011/09/02 12:07:25
Jej! domowa nutella;) ale pysznie wygląda z tymi orzechami!
-
2011/09/02 12:15:20
Gosiu a jak zrobiłas to tajemnicze mleko skondensowane kozie? :) Przydałby mi się taki przepis :*
-
2011/09/02 12:17:27
Swietny pomysl z zamiana mleka krowiego na kozie - podejrzewam, ze smak jest troche inny!
-
2011/09/02 12:19:48
Mirabelko, żeby się jeszcze dało zrobić kozią bitą śmietanę... :)

Takaż była, Monisiu;)

Poleczko, po prostu rozbełtałam kozie mleko w proszku w kozim mleku w płynie;)
-
2011/09/02 12:21:05
Maggie, smak jest zdecydowanie inny :D Ale pyszny! Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do koziego aromatu, to będzie marudził:)
-
Gość: Kasia, *.xdsl.centertel.pl
2011/09/02 14:20:32
A propos takiego wylizywania to ja zawsze łakomczuchem byłam i kiedyś jak byłam mała to włożyłam rękę do miksera w którym robiło się ciasto ;P W sumie pamiętam z tego tyle że siedziałam na ławie a mama mi rękę bandażowała chyba nic mi się poważnego nie stało :) a przepis na krem na pewno wypróbuje :)
-
2011/09/02 18:35:45
Mariusz (mój brat) na pewno by ją sobie zrobił, ale orzechy uczulają go dwa razy bardziej niż mleko. Zaczynam mu współczuć. :)
-
2011/09/02 19:02:16
Świetna propozycja choć niestety coraz częściej spotykam osoby uczulone na orzechy laskowe. A ja nadal walczę z niechęcią do mleka koziego - nie mogę się przełamać:)
-
2011/09/02 22:23:45
Nigdy nie robiłam i nie jadłam nutelli na kozim mleku, choć bardzo je lubię , dużo bardziej niz krowie - i właśnie jestem w trakcie wyeliminowania z mojej diety mleka krowiego :)
-
2011/09/02 22:33:43
Jak fajnie! :))
Świetna nutella !
-
Gość: ageczka, *.gizycko.mm.pl
2011/09/03 08:19:34
Mniam. Ja spróbuję z mlekiem ryżowym bądż gryczanym i karobem. Moja młoda nie może kakao. Zobaczymy co wyczaruję.Pozdrawiam
-
2011/09/03 09:08:38
-
2011/09/03 09:10:17
Robiłam wersję oryginalną. Prawie zepsułam na tym robot, ale było warto :)
-
2011/09/03 09:33:48
szkoda.
mój blender jest przedpotopowy i nie radzi sobie ze znacznie prostszymi zadaniami, a zjadłoby się takie ...
-
2011/09/05 18:56:34
Wygląda super! Ja też jestem od kilku lat na kozim mleku, ale jednak krowie troche jest wg mnie smaczniejsze. Ale za to kozie o wiele zdrowsze:-)
-
2011/09/06 10:04:25
Świetnie to wymysliłaś i przepysznie wyglada :)
-
2011/09/06 10:37:47
jestes NIESAMOWITA!!!!!!! po prostu jestem oczarowana Twoimi pomyslami :) ta nutella pysznie wyglada i na pewno nie tylko Corci smakowala :)
-
2011/09/06 12:10:24
Kasiu, to prawda dzieci są okropne! :P Dobrze, że się nic poważnego nie stało:)

Pluskotko, współczuję mu! Miałam ostatnio studentkę,której syn był uczulony na wszystkie strączkowe, ryby, orzechy, mleko, jaja, ryż, pszenicę, selera, czekoladę i cytrusy. MASAKRA!

Aciri, jak nie musisz, to się nie zmuszaj;) Ja je pokochałam, choć nie smakuje mi w zupach.

Uśmieszku, tak z własnej woli eliminujesz?

Dzięki, Majanko, i owszem:)

To daj znać, Ageczko, co Ci wyjdzie:) Zamiast mleka w proszku mogłabyś użyć Bebiko sojowego...

Dzięki, Karmelitko!

Karolinko, ja odpuściłam, bo dalsze miksowanie groziło właśnie zajeżdżeniem;)

Florentynko, może dałoby się wstępnie zmielić orzechy w młynku do mięsa? Wtedy słabsze sprzęty mogłyby dać radę?

Andziu, mnie tylko brakuje bitej śmietany;) I kozie mogło by być nieco tańsze:/

Dziękuję, Grażynko:)

Och, Gosiu, bardzo jej smakowała, tylko na szczęście jadła po troszku;)
-
2011/09/06 14:23:05
Bardzo apetycznie wygląda:)
-
2011/09/06 21:34:54
Wow, substytut mleka skondensowanego na kozim? Niesamowita jestes! :)
-
2011/09/07 09:43:49
Dziękuję, Mary:)

Bea,a co, ja nie dam rady?! :D
-
Gość: olaleman, *.plastcom.pl
2011/09/11 15:28:52
Gość: ageczka, host-89-229-197-143.gizycko.mm.pl
witam mój synek również jest uczulony zarówno na kakao jak i mleko krowie koziego nie próbowałam lecz my używamy sojowego a zamiast kakao dajemy karobu pozornie nie ma nic wspólnego z kakao po za kolorem i lekkim zapachem kakao.Dokładniej jest to mączka chleba świętojańskiego na pewno nie uczuli a posiada ono też właściwości lecznicze przy chorobach układu oddechowego.Nasza "karobella"jest równie apetyczna synek zajada się aż mu się uszy trzęsą robimy z karobu też prawdziwą twardą czekoladę.pozdrowienia dla pincake uwielbiam pani blog
-
Gość: Jola, 212.87.246.*
2012/06/14 14:54:50
Ja zmodyfikowałam Twoje zmodyfikowanie bo nie używamy mleka koziego ani czekolady, dałam karob, mleko ryżowe i trochę masła kakaowego ale i tak wyszła boska, nawet nie śmiem wyobrażać sobie oryginalnego przepisu koleżanki : )
-
2012/06/14 19:50:31
O widzisz:) Córcia mi marudzi o nitellę, to zrobimy na ryżowym, skoro teraz do wszystkiego je pcham;)
Pozdrawiam serdecznie!