Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto z malinami

Oj, ostatnio zaroiło się od takich ciast na blogach, zaroiło;) I słusznie! Ale tylko u mnie jest ciasto bez jajek:D Za podstawę wypieku z malinami oczywiście użyłam mojego rewelacyjnego ciasta bez jajek i bez mleka krowiego :P

Czekoladowe ciasto z malinami, ciasto bez jajek z malinami, wegańskie czekoladowe ciasto z malinami

Kochane Mamy Małych Alergików i Weganki: koniecznie je upieczcie!!! Bo pyszne to ciasto niesamowicie. 

Dodatek słodko-kwaśnych malin do czekoladowego ciacha jest boski! Malin u nas jest w bród, te nowe odmiany owocują aż do listopada, ale można też użyć mrożonych. Nie wiem, jak ciacho wyjdzie z karobem, ale warto spróbować:) Nie jestem pewna, czy to za sprawą sody, której użyłam do pieczenia zamiast proszku (dawno mi się skończył a zapominam kupić;)), ciasto wyrosło niesamowicie puszyste.

Czekoladowe ciasto z malinami, ciasto bez jajek z malinami, wegańskie czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami:

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki sody
pół szklanki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka (ulubionego roślinnego lub koziego)

2 garście malin

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać metodą muffinkową tzn. tylko do połączenia składników. Dodać połowę malin, przełożyć do wysmarowanej tortownicy 18 cm, posypać resztą malin i piec ok. 30 minut w 175°C, aż patyczek będzie wychodził nieoblepiony, lecz nie dłużej.

Czekoladowe ciasto z malinami, ciasto bez jajek z malinami, wegańskie czekoladowe ciasto z malinami

Chciałam jeszcze zrobić sos czekoladowy, który pojawił się w pierwszym odcinku drugiej serii "Łakoci Bożeny Sikoń", ale czas i Mamutek są nieubłagani, a ciasto i tak było pyszne. Program Pani Sikoń, sobie nagrałam z powodów "służbowych", bo tematem były jadalne kwiaty ;) Patera zaprezentowana na wstępie zwiastowała wielkie emocje, ale skończyło się na konfiturze różanej, hibiskusie i kandyzowanych fiołkach. Czyli przepisy bezpieczne i łatwe do powtórzenia w domu. Rozczarowana czułam się tylko odrobinę, w końcu od takich właśnie przepisów najlepiej zaczynać kwiatożerstwo, ale przynajmniej przepis na sos sobie zapisałam:

300 g cukru
60 g miodu
120 g kakao
woda

Tak czy siak było to genialne ciasto rocznicowe. Dzisiaj piekę je znowu:)

wtorek, 27 września 2011, pinkcake
Komentarze
2011/09/27 11:47:17
Wygląda pysznie!
Ala alergicy mogą jeść jajka od zielononóżki,perliczki i przepiórki.
Polecam i pozdrawiam.

Amber
-
2011/09/27 11:53:07
To prawda, niektórzy mogą. Nie wszyscy.
A w sumie, po co mam wydawać 16 złotych na jajka przepiórcze, bez których ciasto i tak wspaniale wychodzi? Wolę z nich zrobić jajecznicę :)
-
2011/09/27 12:25:38
Wygląda imponująco ! Nie ma jak połączenie czekolady i malin...hm..chyba sobie jeszcze ich dokupię i zamrożę :)
-
2011/09/27 12:43:59
Alergikiem nie jestem, ale to ciasto jest dobrą propozycją kiedy chce się coś upiec, lecz lenistwo nie pozwala na wyjście do sklepu po jajka ;)
-
2011/09/27 13:03:05
Fantastycznie się prezentuje to ciacho!! Aż chce się sięgnąć po kawałeczek:)
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/09/27 13:15:41
Ja też uwielbiam takie połączenie :)
-
Gość: Justyś, *.adsl.inetia.pl
2011/09/27 14:44:26
Super wygląda! Taki pulchne :)
-
2011/09/27 14:46:18
Gosiu to pierwsze zdjęcie - rewelacja. A taką mieszankę robiłam i była wspaniała. Aż mam ochotę powtórzyć.
-
2011/09/27 16:37:33
świetne to ciasto!
-
2011/09/27 17:13:26
Smakowicie wygląda:)
-
2011/09/27 17:18:33
Ach,wyglada bardzo pięknie! Bardzo apetyczne ciasto.
Ja w tym roku nie robiłam ciasta z malinami,a widzę,ze to wielki błąd. Mam chęć na ten kawaleczek :)
-
2011/09/27 17:45:03
Oglądam czasami program Bożeny Sikoń i przyznam, ze ma świetne pomysły. Człowiek by nie pomyślał patrząc na niektóre słodkości, że tak prosto można je wykonać a jakie efektowne. Bardzo spodobał mi się odcinek kwiatowy, bardzo ciekawy zresztą w każdym z jej odcinków czegoś się uczę. Kobieta ma fach w ręku :) Co do ciasta to wygląda obłędnie. Można wykorzystać mrożone maliny ? Bo świeżych już nigdzie nie dostanę :(
-
2011/09/27 19:22:26
Wygląda fantastycznie.
Właśnie szukałam przepisu na ciasto z malinami, może więc spróbuje
-
2011/09/27 19:44:18
Wygląda pysznie.
-
2011/09/28 01:12:56
Piękne ciasto :D Widać że się znasz na temacie, i znowu pokazuje to, że i bez jajek można pulchne i dobre ciasto upiec :) Jedynej rzeczy której nadal brak, to koordynacja wszystkich takich dobrych przepisów w jednym miejscu. Może sama zrobię kiedy listę, bo tak wielu widzę bardzo młodych ludzi, dopiero zaczęli gotować, przechodzą na weganizm albo stwierdzają alergie albo co, i buch, "nic się nie udaje tak jak trzeba". Parę rzeczy jest inaczej bez jajek, i to jest wiedza złota warta :)
-
2011/09/28 10:09:16
jeśli coś jest z malinami to musi być pyszne :)
-
2011/09/28 11:59:21
Ja podpiszę sie pod słowami Gruszki .... z malinami nic nie moze smakować źle:)
-
2011/09/28 17:13:09
Uwielbiam takie ciasta - maliny i czekolada i do szczęścia nie potrzeba już nic więcej ;) Pozdrawiam!
-
2011/09/30 17:12:40
Wygląda obłędnie. A jak myślisz z jaką mąką mogłabym zrobić bezglutenowcom?
-
2011/09/30 18:40:03
Szarlotku, ja już mam całą półkę zamrożonych owoców;)

To prawda, Loriell! Możesz nawet z rozmysłem nie iść po jajka;)

Dzięki, Asiek, NaStole, Justyś, Karolinko, Dusiowa, Angeliko, Amaranthrose, Kasiu, Cuccina:)*

Majanko, duży błąd! :)

KuchenneFAscynacje, zgadzam się, że ma wielki dar, ale niczym mnie nie zaskoczyła w tym odcinku. U nas maliny ciągle są dostępne, ale mrożonych tez można spokojnie użyć.

CzaryKuchenne, mam zakładki NAJLEPSZE BEZ JAJ:
pinkcake.blox.pl/strony/ciastabezjajek.html
pinkcake.blox.pl/strony/ciasteczkabezjajek.html
pinkcake.blox.pl/strony/deserybezmleczne.html
pinkcake.blox.pl/strony/muffinkibezjajek.html
Szczerze mówiąc poza pieczeniem nie widzę większej potrzeby filozofii bezjajecznej. Pierogi, kopytka, kotlety, placki czy naleśniki doskonale się bez nich obchodzą. Jak coś to ludzie np pytają na maila jak zrobić panierkę bez jajek;)

Gruszko, Jolu, zapewniam, że bez malin moje ciasto tez jest pyszne :P

Aciri, dla bezglutenowców zrobiłabym
-
2011/09/30 18:43:21
Oj wcięło mi;) Aciri, ja bym zrobiła oczywiście na gryczanej. Ale ja ją uwielbiam;) Możesz kupić gotową mieszankę: kukurydzianej, łubinowej, ryżowej, amarantusowej etc.
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2011/09/30 23:17:47
Mniam! Zrobiłam najpierw ze śliwkami dla domowego alergika (zniknęło w moment) a potem (też śliwkowe) dla klasy na dzień chłopaka i też nie została ani okruszynka :) Rewelka!
-
2011/10/04 10:31:08
:)
-
2011/10/12 19:59:43
Zrobię z gryczaną:)
-
2011/10/15 08:30:42
Doskonały wybór! :D
-
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/07/08 15:37:58
Mi wogóle nie wyszlo.i nie chodzi o smak tylko o konsystencje i nie wyroslo.Jestem weganka i mam doswiadczenie spore w pieczeniu ciast bez jajek i mleka krowiego oraz masla ale pierwszy raz w zyciu spotkalam sie z takim "niewypalem" . Szkoda bo specjalnie zrywalam maliny u wlasnie mialam nim poczestowac gosci ale zamiast tego laduje w koszu.Juz przed wlozeniem do piekarnika mialam opory bo bylo bardzo rzadkie mimo iz trzymalam sie przepisu idealnie i chyba zabraklo z 0.5 szklanki mąki jak dla mnie bo ciasto nie moze byc az takie rzadkie .no ale mówi się trudno - szkoda bo w smaku by bylo napewno super .
-
2012/07/08 17:16:28
Drogi Anonimowy Gościu, bardzo mi przykro, że ciasto Ci nie wyszło, ale wszystkie moje ciasta piekę według tych samych proporcji, zawsze jest rzadkie i zawsze mi wychodzi. Mąki absolutnie nie jest za mało, większa ilość by spowodowała, że byłoby za ciężkie, a ja takich nie lubię. Nie wiem, co poszło nie tak, ale moje skromne sześcioletnie doświadczenie w pieczeniu ciast bez jajek mówi, że odmierzanie idealnie nigdy dobrze nie wróży. Mąka ma różną wilgotność w różnych domach, a odmierzenie idealnie pół szklanki nie istnieje, bo niektórzy mają tendencję do odmierzania "większej połowy", a inni "mniejszej połowy":)
Natomiast ciasta rzeczywiście szkoda, bo mogłaś nawet niewyrośnięte przerobić na bajaderki albo deser szklaneczkowy.
Pozdrawiam i nie zniechęcaj się, bo ciasto jest super.
-
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/07/09 12:11:03
Tez myslalam o bajaderkach ale niestety potem okazalo sie rowniez jakby niedopieczone - takie dziwne w konsystencji wiec balam sie ze potem wszystkich brzuchy rozbolą :P ja jak zawsze z przepisow korzystam to zawsze idealnie wszystko odmierzam i od czasu jak pieke ciasta bez jajek i mleka krowiego i masla to zawsze mi wychodzilo a Twoje tak pieknie wyglada na zdjęciu ze nawet mialam w planach zrobic jesli mi sie uda ponownie go no ale niewiem czemu nie wyszlo :( Czyli mówisz ze ono ma byc takie rzadkie tak ? a w okragles foremce pieklas o jakim wymiarze ? myslusz ze to ze pieklam w keksowce moglo spowodowac ze takie wyszlo ? moze dalam za duzo malin ? bo jedna garsc to tyle co w dloni sie zmiesci prawda ? moze tez ze przed pieczeniem maliny przeplyukalam wodą i byly mokre ? sama nie wiem co poszlo nie tak bo na zdjęciou twoje jest idealne a moje to byla kulinarna porazka :P:P
-
2012/07/10 10:29:28
Tak jak napisałam, moja tortownica ma 18 cm, w keksówce rzeczywiście mogło się nie udać, bo warstwa byłaby za gruba. Jeżeli chcesz piec w keksówce, to początkowa (10 minut) temperatura powinna być wyższa - ok 200 stopni, lub przez pierwsze 10 minut piec z termoobiegiem. A może po prostu za krótko piekłaś? Bo keksówce trwa to dłużej.
Tak, garść to tyle ile się mieści w dłoni:) Tylko każdy ma inne dłonie :D I zdecydowanie maliny powinny być suche.
A brzuchy na pewno by nie bolały, bo w cieście nie ma nic, co mogłoby to spowodować, mąka się sparzyła, jajek nie ma;)
Możesz zmniejszyć ilość oleju do mniej więcej 1/3 szklanki, a ekstrakt waniliowy włączyć do objętości mleka. I spróbuj najpierw upiec ciasto bez dodatków:)
Pozdrawiam
-
Gość: BarabaraB, *.dynamic.chello.pl
2012/07/17 23:52:11
Ciasto przepyszne jako tort urodzinowy sześciolatka. Dodałam jeszcze dwie łyżki kakao i było doskonale czekoladowe mokre w środku ale nie za ciężkie wyrośnięte jak trzeba, malinowe i z polewą. Piec musiałam jednak jakieś 20 min. dłużej ale to chyba raczej jest właściwość mojego piekarnika. Syn był usatysfakcjonowany a to najwyższa nota u niego.
-
2012/07/18 11:01:34
U nas tez to ciasto robi za tort:) Bardzo się cieszę, że Wam smakowało. Czas pieczenia niestety trzeba kontrolować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Na starym mieszkaniu też musiałam dłużej piec, a po przeprowadzce wszystko na początku przesuszałam;)
Pozdrawiam!
-
Gość: Misia, *.toya.net.pl
2012/09/08 00:19:54
Mam pytanie--czy do tego ciasta (i innych) mogę użyć dowolnej mąki, np. żytniej? Czy wówczas trzeba wprowadzić jakąś modyfikację? Proszę o radę:)
A przepisy na wypieki (póki co tylko na nich się skupiłam) są genialne! Dziękuję za tyle pomysłów na ciasta bez mleka i jaj! Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/09/08 00:39:40
Misiu, inne mąki, szczególnie pełnoziarniste, bardziej odciągają wodę, więc trzeba by dolać trochę więcej płynu. Jak używam mąki gryczanej, to nic nie zmieniam, ale ciasta są bardziej sypkie - taka przypadłość bezglutenowych:)
Pozdrawiam i zapraszam:)
-
Gość: Misia, *.toya.net.pl
2012/09/08 12:40:17
Dziękuję bardzo za odpowiedź. PS. Jutro kolejny raz robię tartę jabłkową--Sharlotkę, jest genialna. A dzisiejsze ciasto cukiniowe wygląda niesamowicie!:)
-
2012/09/10 11:40:39
:) Zapraszam :)
-
Gość: kassob88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/11 21:42:31
To ciasto jest prze-py-szne! Przedwczoraj zrobiłam je z podwójnej porcji, zniknęło w mniej niż dobę:-P, a dziś mój tata, jak to ujął, "jako reprezentant męskiej części tej rodziny" wystąpił z postulatem rychłej powtórki:-) Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: kassob88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/11 21:43:38
P.S. powtórka już dzisiaj;-)
-
2012/09/15 13:19:02
Kassob, my też je bardzo lubimy;)
-
2012/11/12 20:45:36
Ale piękne! ;)
-
2012/11/13 12:20:40
Dzięki:)
-
Gość: bubu, *.wtvk.pl
2013/03/17 13:49:19
jak dla mnie OK, fajnie pachnie malinami, ale czas pieczenia musiałam przedłużyć o dobre 15 min, i dodałam więcej kakao
-
2013/03/18 11:07:04
Bubu, czas pieczenia zależy od formy i piekarnika. Mój piecze raczej szybko. Cieszę się, że smakowało:)
-
Gość: Joasia, *.icpnet.pl
2013/04/12 10:00:07
Witam serdecznie! gratuluje wspaniałych przepisow :) mam pytanie czy zamiast mleka mogę dodac wody ?
-
2013/04/12 13:13:08
Tak, Joasiu, jak najbardziej.
-
Gość: Joasia, *.icpnet.pl
2013/04/13 20:24:08
REWELACJA .. nie ma chyba osoby której nie zadowoli .. prosty w wykonaniu a `miód w gębusi` :) dałam mleczko kokosowe super.. dziękuje za tego bloga... przy karmieniu piersią małego alergika jest zbawienny :) pozdrawiam i życzę WIOSNY :)
-
2013/04/14 11:32:07
Oj, przydałaby się, przydała ;)
Skoro smakowało, to zapraszam na więcej! :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2013/11/17 21:44:39
Bardzo smaczne, rzeczywiście bardzo puszyte i mimo że bez malin (bo nam nie wolno) i z 3-4 łyżeczkami zamiast 3/4 łyżeczki sody (nie wiem jak to się mogło stać!) smakuje wybornie. ;)
-
2013/11/17 23:12:23
Hi hi hi, moja matka kiedyś upiekła sernik z łyżką soli, zamiast szczypty ;)
Na 3/4 też jest bardzo puszyste :)
-
Gość: zzz, *.metrolink.pl
2014/09/03 20:34:40
a dlaczego mi ciasto nie wyrosło?
zrobiłam wszystko tak jak opisałaś.

proszę o odpowiedź, bo to moje pierwsze ciasto :)
-
2014/09/03 21:51:50
A nie zapomniałaś dodać sody? Mieszałaś łyżką czy mikserem? Nie wiem, co mogło pójść nie tak. To najprostsze ciasto na świecie, mnie zawsze wychodzi.
-
Gość: Basia, *.96.239.228.tvksmp.pl
2014/09/06 19:40:39
Niebo w gębie. Mieliśmy z borówkami, bo malin akurat nie było. Pycha!!!
-
2014/09/06 19:58:53
Bardzo się cieszę :)
-
Gość: Iwona, *.play-internet.pl
2014/09/10 15:05:43
Melduję, że zrobiłam z mrożonymi wiśniami i jest fenomenalne! Pół już sama zjadłam :D Tylko piekłam 90 min, bo po 30 min surowe w środku było, pewnie przez te mrożone wiśnie.
-
Gość: Bea, *.unity-media.net
2014/10/11 22:31:03
Ciasto jest fantastyczne! U mnie z mrożonymi malinami, mlekiem sojowym i mieszanka mak bezglutenowych. pieczone w keksowe faktycznie potrzebuje nieco więcej czasu. Bardzo dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Iwona, 213.158.221.*
2014/10/27 09:35:29
ojej, właśnie się zorientowałam, że głupotę napisałam - nie 90 min tylko 50-60 min potrzebuje w moim piekarniku w formie 20 cm :)
-
2014/10/27 15:17:15
Każdy piekarnik piecze inaczej w innej formie, więc nawet i 90 mnie nie zdziwiło :)
-
Gość: olab, *.dynamic-ww-4.vectranet.pl
2015/03/19 14:44:24
Witam, jeśli chciałabym zamienić kakao a karob to w jakich proporcjach?
-
2015/03/19 17:53:38
Połowę ilości, albo jeżeli bardzo lubicie, to 2 : 3
-
Gość: Emilia, *.lodz.mm.pl
2015/06/15 12:30:05
Czy wyjdzie ciasto gdy zamiast kakor dodam karob? jaka ilosc musialabym dodac? Pozdrawiam, z góry dziękuje za odpowiedź
-
2015/06/15 13:33:49
Tak. Trzeba dać połowę ilości.
-
Gość: Iza, *.play-internet.pl
2015/08/03 17:26:56
A jeśli pomieszam mąkę ryżową, troszkę ziemniaczanej i mielonych migdałów to będzie ok? Nie chcialabym zmarnować takiego pięknego wypieku :)
-
2015/08/03 21:27:35
Smaku nie zepsujesz ;) Najwyżej wyjdzie Ci pyszne lepkie brownie z malinami :)
-
Gość: Iza, *.play-internet.pl
2015/08/03 21:43:23
Ooooo:) w takim razie jadę jutro z rana na targ po świeże maliny :D
-
Gość: Asiek, 31.216.63.*
2015/09/09 12:59:09
Co zamiast octu balsamicznego mogę dodać????
-
2015/09/09 13:09:15
Ocet jabłkowy, malinowy albo sok z cytryny.
-
Gość: szaremydlo, *.adsl.inetia.pl
2015/10/02 12:21:25
Świetny przepis, trzeciego dnia ciasto nadal było bardzo wilgotne, konsystencję ma trochę jak mud cake.
Zrobiłam z karobem zamiast kakao (dałam go trochę więcej, bo trzy łyżki) i ksylitolem. Oczywiście smakowało trochę kawą i orzechami, jak wszystkie karobowe wyroby, ale rodzina dała się nabrać, że to ciasto czekoladowe :D
-
2015/10/02 21:12:15
Skoro wyszło Ci mud cake, to znaczy, że w ogóle Ci nie wyszło :/ Powinno być puszyste i delikatne. Najwidoczniej było zbyt wilgotne.
-
Gość: nadina, *.robnet.pl
2016/11/06 18:49:51
Upiekłam dzisiaj :)...przepyszne...pierwszy raz znalazłam przepis bez jajek na tak pyszne ciasto..rewelacja